Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2014-05-05 20:00 Tromposch Ádám madridom.hu
Winkler Róbert: „Guardiolát minden edzőnél jobban utálom. Ahová megy, az számomra a gonosz birodalma…” ExkluzívTudtad, hogy ő is madridista?

Totalcar, rádiózás, boksz, Zuhanyhíradó, gyerekkönyvek… Csak pár színtér, ahonnan ismerős lehet Winkler Róbert neve. Ám én szerettem volna, ha a fentebb felsoroltak közé még egyet legalább hozzátehetnek az olvasók, ez pedig nem más, mint hogy madridista. Robi nyíltan beszél a génjeiben rejlő Barca utálatról, az Aranylabdáról, és végre valaki őszintén felvállalja, hogy mennyire idegesítő tud lenni a Guardiola által elképzelt tili-tolis „álomfoci”…

(Az interjú április 30-án készült – a szerk.).

vaktesztÚjságíró, televíziós és rádiós műsorvezető… ezeket a szavakat dobja ki rólad először az internetes keresőoldal. Akkor tisztázzuk, Te minek is tartod magad elsősorban, melyik „színtéren” mozogsz otthonosabban?

„Végül is mindegyikben elég rutinos vagyok, úgyhogy inkább abban van a különbség, melyiket szeretem jobban. Rádiózni a legjobb. Nem tudom, miért, biztos meg lehet magyarázni, de akkor nem maradna benne misztikum. Írni majdnem annyira szeretek, akár riportot, akár tesztet, vagy kritikát, meg fotózni is. A tévézés, mármint a Totalcar felvétele kevésbé kellemes, főleg a sok üresjárat miatt, de ez vele jár, azért emiatt sem panaszkodnék.”

Manapság is a legkülönbözőbb felületeken találkozhatunk a neveddel, sosem akartál sportkommentátor vagy sportriporter lenni?

„Nem, de amikor a TV2 elkezdett bokszot közvetíteni, nagyon szerettem Gundel Takács Gábor mellett szakkommentátorkodni. Hobbiszinten régóta bokszolgatok, úgyhogy ahhoz valamennyit konyítok, értem, mi történik a ringben.”

Sokan nem tudják, de gyerekeknek szóló könyveket is írsz. Honnan szerzed az ihletet, és egyáltalán honnan jött ez az ötlet?

„Eredetileg egy építkezésről akartam írni, mert az milyen érdekes, főleg gyerekeknek elmagyarázni, mi micsoda, mert nekem annak idején nem magyarázta el senki. Aztán egyelőre autószerelős, meg tűzoltós lett, de valószínűleg megcsinálhatom az építkezéseset is. Persze a könyvírás inkább csak egy kicsit perverz hobbi, mert ezzel pénzt keresni érdemben nem lehet, viszont sajnos függőséget okoz: az ember ott dajkálgatja az életművét a polcon. Meg persze arról álmodozok, hogy egyszer valahol külföldön megveszik valamelyiket. Leginkább japán kiadásról álmodok, ami hülyeség, mert egy kínai piac mennyivel nagyobb. A lényeg, hogy mekkora flash lenne már egy ilyen kriksz-krakszos Márton és Micikét kirakni a polcra…”

Autósport, futás, boksz, futball, melyik a kedvenc sportod?

„Az autósportot szinte egyáltalán nem nézem, a Forma 1-gyel a világból ki lehet kergetni. Néha a Moto GP-n elborzongok, hogy úristen, Marc Marquez már megint 63 fokot döntött, és hogy a célegyenes végén 200-ról satuzva driftben kanyarodik. Futni csak futok, másokét végképp nem nézem. Foci és boksz, ez a kettő épp elég. A bajnokságok közül az olaszt majdnem annyira szeretem, mint az angolt, nagyon jók mostanában az olasz meccsek.”

kolibri_005

Ha, már foci, akkor át is térhetünk az interjúnk fő témájára: ez pedig a Real Madrid. Mióta és miért szurkolsz a csapatnak?

„Érdekes, de egyikre sem emlékszem. Ez valami genetikai dolog lehet, amin sokat gondolkodtam, főleg azokban az években, amikor a Madrid játéka olyan nézhetetlenül fos volt, ellenszenves klubfilozófiával, gyenge meccsekkel. A Barcelona meg nagyjából az ellenkezője volt, tehát azt kellett volna szeretnem, maga a város is tök jó, mégis világéletemben rühelltem az FC Barcelonát.”

Jártál már a Bernabéuban Real meccsen?

„Jártam, tavaly, nem is megyek soha többé. Egyszer épp elég illúzióromboló volt. Ott értettem meg, miért mondják, hogy a Bernabéu egy színház: pontosan annyi a szurkolás, mint a Thaliában. És amikor megéreztem a nézőtér-fűtést, szinte már hányingerem volt az egésztől. Óva intek mindenkit a bernabéus meccsnézéstől, tényleg elszomorító. CR, vagy Ramos ott hajtja ki a belét az orrod előtt, és néha van egy kis udvarias taps. Voltam meccsen Valenciában is, de az igazi a Bilbao: 40 ezres kis stadion, de tele van, és végig üvölt és fütyül mindenki. Na, erről szólna szerintem a meccsnézés, nem a fűtött nézőtérről.”

Ki a mindenkori, és jelenkori kedvenc játékosod?

„Nehéz így utólag, de nyilván Raúl, Zidane, Ramos… Nagy Beckham-rajongó is vagyok, mert ő a galaktikus érát is becsülettel végigrobotolta. Ugyenez C. Ronaldóra is vonatkozik, bár a mindenkori legnagyobb kedvencem talán az igazi Ronaldo.”

MTM_#1

Interjúnk készültekor, épp elég jó hangulatban lehetsz, ami a csapatunkat illeti, ugyanis Ramosék tegnap a földbe döngölték a Bayern München együttesét. Hogyan élted meg a mérkőzést?

„Elég jól. Mondtam előtte az asszonynak, hogy ez az év legfontosabb meccse. És csak részben a Madrid miatt, majdnem ilyen fontos, hogy Guardiolát minden edzőnél jobban utálom. Ahová megy, az számomra a gonosz birodalma. Pedig a tavalyi Bayern nagyon tetszett. Most meg sikerült rájuk erőltetnie ezt az alapban is halálosan idegesítő szarpasszírozós tili-tolit, amit a Barcánál kötelező módon illett csodálni. És kinyírta a Bayernt. Nagyon remélem, egyszer bizonyít majd valami olyan csapatnál, mint mondjuk a Swansea, ahol nem tolnak a segge alá egy intelligens klubmodellt, és a világ legerősebb játékoskeretét.”

Melyik csapatnak örülnél a Bajnokok Ligája döntőjében: Atletico vagy Chelsea?

„Nehéz kérdés, alapban mindkettőt szeretem, bár ugye egyik sem a szép játék melegágya. Más csapatoknak edző alapján szoktam drukkolni, és Simeone biztosan ott van a világ három legjobbja között. Jelenségként pedig istencsászár. Mourinhót is nagyon szerettem, de az a permanens idegbaj már nekem is sok volt. És örülök, hogy Ancelotti, akiben nem hittem, ilyen szépen bevált. Szóval inkább Atletico, ha már.”

Mit gondolsz az esélyekről, innentől már a Real a befutó?

„A dolgok elkiabálása a halálom, úgyhogy inkább kussolok.”

A Spanyol Kupa már zsebben, a Mestallában a Barcát verte a fővárosi csapat, voltak izgalmak bőven a 90 perc során. Hogy képzeljünk el téged egy meccs közben, vannak különös szurkolói szokásaid?

„Nem igazán. Talán csak annyi, hogy ha nincs nálam sör, akkor vagy gitáron kapirgálok, vagy cikket írok.”

mikelisszel

 Mit gondolsz a bajnokságról, a Realnak még négy meccse van, meglehet a végső siker?

„Persze, de az ilyesmi engem kevésbé érdekel. Úgy értem, az eredmények. Bokszban sem igazán örülök, ha szar meccsen, csalással nyert, akinek drukkoltam. Ha jó a meccs, én már boldog vagyok, az eredmény másodlagos. És mondom, örülök, hogy megszűnt az a tavalyi idegbaj, ami volt. Eleinte tetszett, hogy Mourinho ennyire komolyan veszi a spirituszt, de aztán elég hamar sok lett. Hiszen egyfelől játék, másfelől a focisták mégiscsak kollégák, én nem igényelem, hogy Pepe havonta kinyírjon valakit a pályán. Tehát a Madrid szépen játszik, elképesztő, hogy CR, Di María és Bale néha egyszerre van a pályán, lett rendes támadójáték és jó meccsek, ennyi nekem bőven elég.”

Cristiano vs. Messi. Sokan, sokféleképpen hasonlították már őket össze. Ebben a szezonban úgy tűnik CR egyelőre veri az argentint. Te hogy vélekedsz erről a külön „harcról”, Ronaldónak meglehet az újabb Aranylabda?

Az Aranylabda sem igazán érdekel, annyi a relevanciája, mint az Eurovíziónak, vagy az Év autója díjnak. Ezer lobbi, debil és korrupt küldöttek… Emlékszem, amikor kiderült, hogy valamelyik Xabi Alonsót keverte Xavi Hernandezzel. Ronaldo megérdemli, az biztos, de akkor sem lesz kisebb ember, ha nem ő kapja.”

 Nyáron nem várhatóak túl nagy változások a csapatnál, azért én kíváncsi vagyok, hogy Te kitől válnál meg, és kit igazolnál az együttesbe…

„Sajnos a focit csak szeretem, de nem értek hozzá. Nem tudom, igazából mennyire hosszú kispad kell, hiszen például Higuaín után is van élet, pedig mennyire tuti egy csatár, és Callejónt is nagyon bírtam, Nápolyban zúznak is rendesen. Most ugye Suárezről van szó, nekem nincs vele bajom, Bale is jó vétel volt. Ebből a keretből három, ütős csapat is kijönne, nyilván Ancelottinak megvan a fejlesztési koncepciója, hiszen változtatás nélkül hamar bele lehet állni a földbe.”

may21-13

 Végezetül, üzennél valamit a madridom.hu olvasóinak?

„Igen: messzire kerüljék el a Bernabeut! Tényleg, tévében sokkal jobb! Ha legközelebb Madridban meccsre mehetek, biztos a Vicente Calderón lesz a célpont, mert szurkolás nélkül megette a fene az egészet.”

Amennyiben tetszett az interjú, és szeretnétek még hasonlóakat olvasni, kérlek Titeket, hogy írjátok le, kivel olvasnátok szívesen exkluzív interjút – és persze nem hátrány, ha az illető Real Madrid szurkoló.

A rovathoz tartozó eddigi beszélgetéseket itt megtaláljátok: Exkluzív interjúk

cikk-vége

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend