Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2017-05-30 20:29 Tromposch Ádám madridom.hu
Horti Gábor: „Amikor legutóbb CR hármat hintett az Atléticónak, akkor azt mondtam én is, hogy gyerekek, most már tényleg fogjátok be a pofátokat…” Exkluzív interjúk

Horti Gábornak mindig mindenről megvan a véleménye. Reméltem, hogy a Real Madriddal és a Bajnokok Ligája döntőjével kapcsolatban is lesz egy-két szava, megmondja a tutit, ahogy csak ő tudja. Nem is kellett csalódnom. Gáborban ugyanazt az embert ismertem meg, aki a televíziókból is visszaköszön, aki egy-egy hajnali brazil bajnokit úgy tudott közvetíteni, hogy az ember még akkor sem aludt el, ha az a világ legrosszabb focimeccse volt. Ő aztán tényleg nem játssza meg magát, ahogy szerinte Cristiano Ronaldo sem, aki napjaink legjobb játékosa. Hogy mi a véleménye a Premier League-ről és a spanyol bajnokságról? Miért jobb CR, mint Messi? Ki nyeri a BL-t és mire építhet a Juve? Kiderül minden az interjúból, ahogy az is, hogy milyen egy igazi rémálom csapat az ismert kommentátor számára…

(Az interjú az utolsó bajnoki forduló előtt készült – a szerk.).

Milyen szerepet játszott életedben a sport, ha jól tudom általában védőt játszottál, készültél profi sportolói pályára?

„Az utcánk végén volt a városi focipálya, eszembe sem jutott, hogy én majd elmegyek kosarazni vagy bármi más. Nagyon tetszett ez a sport, befogadtak, jókat játszottunk, de inkább csak a társaság miatt fociztam.”

Akkor nem tervezted a végállomásnak a Fradit?

„Én nem voltam annyira ügyes, sőt, inkább visszafogottan voltam ügyes…”

Dolgoztál korábban a köztévénél, TV2-nél, Sport Klubnál, Hír tévénél, mindig a médiában, a televízióban szerettél volna elhelyezkedni?

„Teljesen véletlen volt. Elvégeztem Komlósi Gábor újságíró iskoláját, aztán gyakorlaton voltam 1996-ban a Magyar Televíziónál, ott pedig Vécsei Misivel nagyon jó barátságba keveredtem. Abban az időben éppen több kiváló ajánlat közül válogattam – ami azt jelenti, hogy munkanélküli voltam. Misi pedig megkérdezte, hogy nincs-e kedvem dolgozni a TV2-nél. Volt. Így kerültem ahhoz a csatornához ’97-ben. Előtte volt pár nehéz évem, de onnantól kezdve ezen a pályán mozgok.”

A Sport tévénél fél évet töltöttél, a német bajnokikat közvetítetted, azt mondtad nem volt jó – mi sült el rosszul?

„Akkor én még nem tudtam, hogy mit is szeretnék. Meg akartam felelni mindenféle sémáknak, ami nem ment. Ott elég komoly volt az ellenszél is. Nem is éreztem jól magam, nem tudtam a magam számára sem megfelelő stílusban közvetíteni, aztán ahogy megfogtuk egymást, úgy el is engedtük…”

Elmondtad korábban, hogy karriered elején mindig felvetted az adott munkaritmust, megfeleltél az elvárásoknak, aztán egyszer, egy éjjel általad közvetített brazil bajnoki alatt „kinyíltál”… Akkor találtad meg önmagad, hirtelen megszállt valami?

„Ez így történt, igen. Egyszerűen megvilágosodtam. Megpróbáltam ezeket a nagyszerű, de végtelenül arcátlanul csaló, alibiző férfiakat abba a formába hozni, amit megszoktak Magyarországon. Hát nem ment. Aztán már olyan hosszú ideje toltam ezt, hogy úgy gondoltam megmondom, hogy ez a gyerek olyan ügyetlen, hogy ha az eső ráesne a lábára, akkor ott kihajtana valami virág. Ettől pedig jól éreztem magam. Az is eszembe jutott, hogy valószínűleg hajlani kettőkor senki nem nézi ezt a brazil meccset, ha csak nem részegen, vagy valaki a csajától hazaérkezve… Egyre jobban mondtam a magamét, egyre jobban éreztem magam.”

Ez tetszett az embereknek?

„Természetesen az elején nagyon sokan kritizáltak és jöttek a levelek, hogy ezt a palit egyáltalán ki engedte oda? De aztán kicsit később már elfogadtak, megszerettek és egyre többen szimpatizáltak velem, megtaláltam a közönségem, akik jól szórakoztak, velem együtt.”

Ez egyébként tényleg te vagy? Tehát magadat adod, vagy ez egy felvett szerep, mint mondjuk Havas Henriké?

„Úgy nézek ki, mint aki az életben máshogy viselkedik? Nem, én így viselkedem a hétköznapi életben is.”

Ha most felkérnének, hogy közvetítsd a Bajnokok Ligája döntőjét az M4-en, akkor azt meg tudnád úgy tenni, ahogy azt elvárják?

„Igen. Mindenféleképpen méltósággal kellene kezelni azt a helyzetet is, de nem lenne szabad elengednem azt a stílust, amibe eddig benne voltam. Különös egyébként Magyarországon ez a dolog, mert ha Hajdú Pista mond valamit, akkor azt mondják, hogy milyen jó, ha pedig valaki más mondja ugyanazt, arra meg azt mondják, hogy ez mekkora barom… Szóval ez az előítéletes ország itt is megmutatkozik.”

Amikor most újra a köztévé alkalmazásába kerültél a megyei focirangadók közvetítése miatt, nem merült fel, hogy „élesben” az NB I-es vagy BL-találkozókat kommentáld?

„Nem, még véletlenül sem merült fel a nevem. Nyilvánvaló, hogy az M4 indulásakor én erőteljes lépéseket tettem azért, hogy odakerülhessek, de addig nem jutottam el, hogy a telefont felvegyék.”

Mi a véleményed az itthoni sportkommentátori világról? Hajdú B. István és Egri Viktor a kedvenceid?

„Igen, és Farkas Norbi is nagyon tetszik nekem. Azonban azt is el kell mondanom, hogy van jó pár vakvágány is…”

Ha már vakvágány. Itthon általában mindenki a sablont tolja, olyan mondatokat, mint „a középpályán dől majd el a meccs”, „az utolsó 10 percre a nagy tét rányomta a bélyegét”, illetve azt, hogy „nagy csata várható…” Amikor a magyar válogatott rosszul játszik, azt nem merik kimondani, vagy amikor nagyon gyenge egy NB I-es meccs, arról senki nem ír, mindent inkább a szőnyeg alá söprünk. Senki más nem bír, nem mer úgy kinyílni, mint te?

„Urbán Flóri megmondta a frankót, igaza volt, ki is rúgták. Ha megmondod az igazat, munkanélküli lehetsz, földönfutó.”

Akkor nem jó az irány, amerre halad a televíziózás, a sportújságírás – te más irányba terelnéd ezt?

„Valószínűleg igen, de ennek annyi az esélye, mint hogy Forma-1-et nyerjek… Mondjuk, azt képzeld el, hogy én 105 kilósan, hogy férnék be bármilyen sportautóba is.”

Hiányzik a napi közvetítés számodra, szeretnél újra bekerülni a körbe?

„Jó lenne igen, élvezetes világ az, sok szép feladatot kap az ember, de én most jól vagyok. Dolgozom televíziónál, blogot vezetek és a kézilabda szövetség is alkalmaz, úgyhogy nincs gond.”

Mostanában ahogy látom a Facebookon éled ki magad, az lett a szócsöved?

„Igazából most a Facebook lett az én brazil bajnokságom. Amikor legutóbb CR hármat hintett az Atléticónak, akkor azt mondtam én is, hogy gyerekek, most már tényleg fogjátok be a pofátokat, semmi értelme ezt a fiút bántani.”

Kommentháborúkba azért inkább nem mész bele…

„Nem-nem. Ketten dolgozunk ezen egy másik sráccal, neki szoktam zűrös éjszakákat okozni, amikor letiltások meg hasonlók azért elkerülhetetlenek. Néhányszor odaválaszolok, amikor óriási marhaságokat írogatnak és nagyon nincsenek tisztában azzal, hogy mit beszélnek.”

Mi a véleményed a spanyol bajnokságról, manapság minden liga mellett erős érvek szólnak, te hogy érvelnél a spanyol liga mellett, az angollal szemben?

„Az angol bajnokságról talán elég annyi, hogy ahányszor elmennek valami világversenyre a válogatottal, ők az elsők, akik hazahúznak, mert annyira szarok. Aztán azzal áltatják magukat, hogy az angol bajnokság milyen jó. A Premier League azért jó, mert az angol embereknek nincs más dolguk, mint kijárni meccsekre. Megveszik rohadt drágán a jegyeket, végig vigyázzban ülnek, egy kicsit óbégatnak, de akkor már rájuk szólnak, hogy azért azt mégsem kéne… Nagy a nézettsége a ligának, mert nagyon okosan fel lett verve, fel lett húzva, de egyáltalán nincs benne ennyi. Semmi nem változott a harmincas évek óta: rúgják, ívelik, rúgják, ívelik. Ha odakerül két ember, aki meg tud csinálni egy cselt, az rögtön negyven újság címlapján jelenik meg. Ezért is féltem most Griezmannt is, aki ha elmegy Angliába, akkor el fog veszni. Angliában a szépség kiveszett már a játékból, ott nem csinálhatsz meg egy olyan cselt, amit CR szokott, mert rögtön négyen csúsznak a torkodra, a pajzsmirigyedre… Küzdenek tényleg, de olyan szar meccseket látok, hogy elájulok, belealszom.”

Kedveled a Real Madridot, mi a véleményed arról, amit ez a klub képvisel?

„Amikor én a Barca tévét közvetítettem, akkor mérhetetlenül gyűlöltem őket. Most már azért más a helyzet. Nagyon tetszik nekem ebben a csapatban Modric és Toni Kroos. Ők ketten mindennek a tudói. Ahogy ők kihozzák a labdát… Hátul ott vannak a keretlegények; az életében egy könyvet elolvasó Pepe, az is a takarékkönyve volt, akkor ez a nagyon kanos Ramos, akinek mindig sikerül egy kiállítással megfékeznie a jól menő szekeret. Elől meg ott van a másik vaddisznó, Benzema. Az ő cselét máig emlegetik az Atléticónál, teljesen pancserek voltak, hárman nem tudták kibillenteni őt. Deschampot mondjuk nem nagyon izgatta Benzema megmozdulása, mert megint nem hívta be a válogatottba…”

Neked is a galaktikus korszak ugrik be először a Real Madridról?

„Ott azért az volt a lényeg, hogy rengeteg nagymenő játsszon együtt. Zidane, Figo, Beckham, hátul a hosszúkás Hierróval. De korábban nagyon tetszett nekem még Buyo kapus, aki szerintem a liga egyik nagy bohóca volt. A Santillana korszak is megmaradt bennem, az nagyon szép volt, és hát Emilio Butragueno, aki szintén kiváló játékos volt.”

Szerinted létezhet az, hogy Florentino Pérez beleszóljon, hogy az éppen aktuális edző kit tegyen a csapatba?

„Biztos vagyok benne. Tutira megvan a véleménye…”

Mit gondolsz az állandó Messi – CR összehasonlításról?

„Én Cristiano Ronaldót többre tartom, mint az argentint. Ez a fickó mindenhonnan kiválóan érzi a kaput és nagyon jól fejel. Messi fejesgóljai beférnek egy tíz karakteres sms-be. CR nagyon komplex játékos, mindent tud, hasonló Zlatanhoz, ő is ilyen. Messi inkább cipeli a labdát, tényleg bámulatos, ahogy elmegy a védők mellett, de nem lő olyan nagy gólokat, belsővel elcsavarja inkább. Ronaldo játéka jobban tetszik nekem.”

A portugállal kapcsolatban rengetegszer felmerül, hogy sokat hisztizik a pályán, de talán ennek is köszönheti, hogy most ott tart, ahol…

„Fantasztikus, hogy ez az ember honnan jött föl, hogy alakította ki magát, a játékát. Valaki észrevette benne azt a kis gyémántdarabkát, aztán ő már megtette a többit. Cristiano szerintem egy példa, akit ki lehet állítani a szurkolók elé.”

A válogatottságot sem mondta le soha…

„CR a példakép, a portugáloknak, mindenkinek. Aki komoly karriert képzel el magának a labdarúgásban, annak őt kell kitűznie példaként.”

Ronaldo pozíciója változóban van a pályán, lassan-lassan inkább középcsatárt játszik, és mintha a hozzáállása is megváltozott volna…

„Az Atlético Madrid elleni góljai sem nagy cselek után születtek, hanem a zseniális helyezkedésnek köszönhetően. Ez már a korral is együtt jár. Korábban mindig erőltette, hogy adják oda neki a labdát, hogy majd ő virít valamit. Most én már úgy érzem, hogy nagyobb lett benne az alázat, sokkal inkább játszik a társakkal. Emlékszem amikor Kroos az első edzések egyikén adott neki egy kötényt, mennyire kiakadt. Aztán rájött, hogy ez a német gyerek milyen fontos a csapatnak, odarúgja neki a labdát, és rengeteg múlik rajta a csapat sikerét tekintve.”

Mit gondolsz a BBC-ről? Ha egészségesek, ott vannak a kezdőben. Miközben a Real Madrid „B” szórakoztató és jó futballt játszik.

„Ez iszonytató lehet. Nagyjából olyan, mint korábban Iker Casillas mögött a válogatottban ücsörögni, úgy negyven évig volt ő az elsőszámú kapus… Ez itt a nagy kérdés, hogy akarnak-e örökre a Real padján porosodni ezek a játékosok, vagy inkább elmennek egy Las Palmasba, ahol ők lennének a császárok. A Realban meg ott vagy ugyan a csapatképen, de igazából nem rólad szól semmi, ez nagyon romboló lehet egy játékosnak, de egyelőre jól bírják. Mondjuk James már feladta…”

Benítez távozása előre borítékolható volt, Zidane-nal azonban szárnyal a csapat. Mit gondolsz a francia mesterről, gondoltad volna, hogy jó edző lesz belőle?

„Ne haragudjatok, de ezt a Real Madridot még Urbányi István is el tudná irányítani, ahogy én is. Persze jókat talál ki, Casemirót is tulajdonképpen ő erőltette. A kolumbiai csókát, Jamest is ő tette partvonalon kívülre. Iscót is jókor rakta be a csapatba. Még azon csodálkozom, hogy Pepét elengedi.”

Akkor Benítez miért nem tudott itt megragadni?

„Mert nem úgy szólt a játékosokhoz, meg nem tisztelték őt. Ennek a csordának az élére egy erőskezű ember kell. Példamutató, kiemelkedő személyiség. Ha Zidane nem vezeti a csapatot a csúcsra, akkor ki?”

Szerinted, ha végül nem jön össze se a BL-győzelem, se a bajnoki cím, akkor Pérez kirúgja őt?

„Nem hiszem, az neki sem lenne jó, kit hozna a helyére? Most kettőből egy csak beakad. Bár sosem lehet tudni, a Bayernnél is nagyon okosan megcsinálták, hogy Heynckest a triplája után elengedték, azóta csak a magyarázó emberek mennek oda, elég sok pénzért. Szóval végig kell gondolni a dolgokat rendesen, ha kirúgja Zidane-t, akkor saját maga alatt is vágja a fát.”

Neked egyébként melyik stílusú edző szimpatikusabb: Zidane vagy Simeone?

„Én szeretem Simeonét, fantasztikus, amit csinál, és nagyon együtt tud élni a játékkal, miközben Zidane zsebre tett kézzel köpköd a pad mellett, és néha tapsol. Nyilván a franciában is dolgoznak az érzelmek, csak nem ilyen látványosan. Simeone nálam a szimpatikus bolond kategóriába tartozik.”

Mourinhóról mi a véleményed?

„Egy gyökér. Egy erdei tapló. Soha nem fogja beismerni, ha hibázik. Mindig más a hibás, mindenkit szarnak tart. Ha ő akkora mágus lenne, akkor nem rúgták volna ki a Chelsea-től, a Realtól… A Manchesternél sem áll olyan jól, most függetlenül az Európa Ligától.”

Szerinted hol szorulna erősítésre ez a Real Madrid?

„Ugyan, kit lehetne idehozni és minek? Most visszatérhetünk ahhoz a sztorihoz, hogy kik ülnek a padon, vagy beszélhetünk Moratáról is, akit először elkergettek a Juventushoz, aztán visszahozták. Szerintem, ha valakit hoznak, az elsősorban nem a csapat megerősítésére, hanem az ellenfél gyengítésére lesz.”

Akkor szerinted Keylor helyére sem kellene más?

„Jöjjön a De Gea? Elég kusza külsejű srác, lehet, hogy jó kapus, de mi lesz Navassal? Nekem nincs bajom vele, sajnálnám, ha De Gea mögött kellene végigülnie a következő szezont. Egyébként az meg mennyire különös, hogy egy ilyen Costa Rica meg Zöld-foki szigetek is fel tud mutatni játékost a spanyol ligában, ez a csodálatos ország meg egy Vadócz Krisztiánt tudott kitermelni, akit azóta még a rendőrségi nyomkövető sem tud felfedezni sehol… Costa Rica, hol van az az ország? És a fickó ott véd a Real Madridban, elképesztő.”

Ha már itt tartunk, ott van Kovacic és Modric is a szomszédból…

„Igen, ők tényleg futballistákat nevelnek. Igaza van a Flórinak is, ott nem ilyen agyoncicomázott legénykéket tartanak, hanem arról szól a nevelés, hogy minden évben legalább egy eladható játékost hozzunk ki a klubból, és akkor életben tudunk maradni. Adnak érte jó pár millió eurót, és utána mindenki tök jól érzi magát. Ha ez nem így van, akkor mehet mindenki a tengerbe lubickolni, tengeriuborkát enni. Hány szerb, hány horvát játékos játszik topklubokban? Mi meg még a Király Gáborról meg a Dárdai Pálról beszélgetünk, illetve Szalai Ádámról…”

Az Atlético Madridon túljutva, újra ott van a BL-döntőben a Királyi Gárda. Sikerül a történelmi címvédés?

„Nem. Ez a Juventus ez nagyon jó csapat, ezek komoly nagyfiúk. A Juve szerintem most hibátlan. Elképesztően jó csapatuk van. Több erőt és stabilitást érzek az olaszokban. Azért az Atleti ellen az első húsz percben kétszer megrezdült a háló Keylor mögött.”

Allegri tapasztalata is döntő lehet?

„Ilyen szinten az edzőknek már minimális a szerepük. Jó döntéseket kell hozniuk, reagálniuk kell, de a játékosok itt már tudják a dolgukat. Az dönthet talán, hogy ki tud majd jobban kapcsolni a dolgokra. Ez lehet, hogy inkább szerencse kérdése, de lehet, hogy a tapasztalat is benne van. Ebben mondjuk Zidane jó, elég sokszor bejöttek már a változtatásai.”

Hol lehet megfogni az olaszokat?

„Nem tudom, tényleg. Ha a zombikon átjutnak, a Chiellini, Bonucci, Barzagli hármason, akkor még mindig ott áll a kapusördög, a démon. Ha nincs jó napja Buffonnak, akkor is levet eresztenek, befosnak tőle az ellenfél támadói.”

Akkor te is azt látod, hogy a Juve megnyeri a BL-t, Buffon meg az Aranylasztit?

„Lehetetlen, hogy ő Aranylabdát kapjon, még a BL is kevés. Buffon Pumában véd, míg Messi Adidasban játszik, CR meg Nike-ban, szerintem csak ez számít…”

Ha Bale felépül, akkor helye van a kezdőben, vagy Isco az, aki már bizonyította rátermettségét?

„Ez a nagy kockázat, ez az, ami miatt Zidane szemei alatt nőni fog a karika. Ott az az ember, aki jó lehet az olasz védőkkel szemben, de még nincs formában, nincs játékban, lehet, hogy az izmai sem reagálnak úgy, ahogy kellene, ha tutista akar lenni, akkor padon hagyja a walesit.”

Nagyon sok múlhat a szélsővédőkön is. Marcelo lesz Dani Alvessel szemben…

„Igen én is így látom, rajtuk nagyon sok múlik majd. Jól taktikáztak a Barcánál, hogy elengedték Alvest, értenek hozzá nagyon, bejött ez a húzásuk is. Aztán kaptak egy hármast a Juvétól, Dani Alves sziporkázik, BL-döntőt játszik, a Barca játékosai meg távirányítóval a kezükben ücsörögnek majd…”

Mi lesz ha Carvajal nem épül fel, Danilo könnyen a kezdőbe kerülhet – tőle azért eléggé ki vannak akadva a Real-szurkolók…

„Újabb napirendi pont Zidane nyugtalan éjszakái irányába. Kegyetlen kihívás, mert nincs igazán senkije Danilón kívül arra a posztra. Ezért is mondom, hogy a Juve esélyesebb, mert nincs ilyen gyenge pontja, mint a Real Madridnak Danilo. Persze ezt a gyenge pontot innen Magyarországról azért finoman kell mondani, afféle karosszék-szurkolóként. Biztos vagyok benne, hogy ez az olasz csávó meg fogja találni a gyengepontot. Az ökölvívó is azt csinálja, ha egyszer bevitt egy ütést, ott pedig szétrepedt a másik bőre, akkor onnantól kezdve csak oda céloz. Lehet, hogy ez lesz a Real Madrid ellen is, hogy csak Danilo oldalát erőlteti majd a Juve.”

Jó meccsre számítasz, vagy unalmas egygólos meccs lesz?

„Általában mindig annak az ellenkezője jön be, amit én mondok. Most sziporkázó meccsre számítok, úgyhogy rohadt unalmas lesz.”

Számszerű tipp esetleg?

„2-0 a Juventusnak.”

Végül, hogy itt is kicsit eltérjünk a sablontól, össze tudod állítani az általad legrosszabbnak vélt kezdőt, amit kiküldenél a pályára, de csak akkor, ha az életed múlna rajta?

„A kapuban Thomas Borenitsch, aki a Mattersburg kapusa volt, ő egy betonelemgyártó üzemben dolgozott, amikor letelt a munkaideje, akkor ment el védeni. Franz Lederer volt az edzője, aki nagyon bízott benne, de máig nem értem miért. Védőnek az egyik az a nagy buflák néger, Morgan a Leicesterből. Pepét mindenképpen beszorítanám még hátra, mellé balhátvédbe a kései Roberto Carlost tenném be, amikor már tényleg nagyon rosszul játszott. Az utolsó védőm pedig Jancsó András a Gyirmótból, aki összefutott a társával a Mezőkövesd ellen, aztán persze gól is lett belőle, ezen még a Knézy Jenő is nagyon röhögött. Középpályára Boulahrouz, aztán még az újpesti gyerek, akit folyton kiállítanak, az a Diarra. Mehet a csapatba Xabi Alonsóval együtt, aki szerintem egy hatalmas alibista és az MTK-s Vadnai is elfér. Elől a Mezőkövesd csatára Diallo játszana, és ide tenném még a Fradi játékosát, Amadou Moutarit, kell a hely neki is…”

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend