Zinedine Zidane nem örvend még hosszú pályafutásnak a Real Madrid kispadján vezetőedzőként, de már így is a történelemkönyvekbe írta magát a klub trénerei között. A francia szakember az ötödik olyan edző a klub történelmében, aki kétszer is meg tudta nyerni a legrangosabb európai kupasorozatot, függetlenül attól, hogy azt éppen Bajnokcsapatok Európa-kupájának, vagy Bajnokok Ligájának nevezték.

Zidane-on kívül még José Villalonga, Luis Carniglia, Miguel Muñoz és Vicente del Bosque volt erre képes a Real Madrid edzőjeként. Villalonga 1954 és 1957 között volt a klub trénere, ezalatt sikerült kétszer Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyernie, ez volt a klub történelmének első két győzelme egyébként az Európai porondon. A stafétát Luis Carniglia vette át tőle 1957 júniusában, és az 1958-as BEK döntőben Di Stéfano, Rial és Gento góljaival 3-2 arányban diadalmaskodtak a spanyol fővárosiak, elhódítva a klub harmadik európai serlegét. Egy évvel később ismét sikerült a bravúr Carnigliának, akkor a francia Reims volt az ellenfél. 1960-ban már Miguel Muñoz volt a klub vezetőedzője, az ő BEK sikerei az Eintracht Frankfurt és a Partizan Belgrade ellen érkeztek az európai porondon, pedig finálézott csapatával a Benfica és az Internazionale elleni is 1962-ben és 1964-ben, azokat a döntőket viszont sajnos nem sikerült megnyernie. Vicente del Bosque 2000-ben és 2002-ben hódította meg Európát a Real Madrid trénereként, utóbbi esetében Zidane legendás góljával ültek a kontinens trónjára a Bayer Leverkusen elleni finálé lefújását követően.

Illusztris társasághoz csatlakozott tehát Zidane, aki Miguel Muñozon kívül az egyetlen olyan személy a klub történelmében, aki játékosként és edzőként is megnyerte a BEK/BL szériát. Azon felül, hogy ilyen remek emberek névsorához csatlakozott, amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy úgy sikerült kétszer is Bajnokok Ligáját nyernie a csapattal, ahogyan a sorozat névváltása óta senkinek nem sikerült: két egymást követő szezonban címet védett csapatával a francia szakember. Zidane mérlege a Bajnokok Ligájában edzőként egyébként tizenhárom győzelem, öt döntetlen és két vereség, irányítása alatt a csapat negyvenöt gólt szerzett az európai színtéren.

Szeretnéd, ha saját véleményed is megjelenne nálunk? Kattints ide és tudj meg többet
További hírek:
Bezárás