Advertisement

Carlos Henrique Casemiro egyértelműen Claude Makelele örököse a jelenlegi Real Madridban, akit a korábbi francia középpályás saját magához hasonlít. Az egykori Chelsea játékos ragyogó karriert futott be a legmagasabb szinten, mielőtt 2011-ben szögre akasztotta a csukát, és edzői pályába kezdett.

Makelele jelenleg Paul Clement asszisztense a Swansea Citynél. Nemrég Londonban részt vett az Aspire4Sports által szervezett rendezvényen, ahol számos kérdésre válaszolt a karrierjével kapcsolatosan.

Az Aspire4Sports ösztönzi a tehetség fejlődését, de te milyen tanácsokat adnál azoknak a fiataloknak, akik labdarúgók szeretnének lenni?

”A türelem a kulcs. Sok edző van, de kevés tanár. Olyan emberek, akik megtanítják a fiatalokat a türelemre és arra, hogy hogyan várakozzanak. Türelmesnek kell lenned, de fiatalon ez nehéz. Jelenleg a fiatalok mindent szeretnének, és mindezt tegnapra.”

Te türelmes voltál fiatalként?

”Türelmes voltam, és nyitott szemmel jártam. 17 éves korom óta tanulni szerettem volna, megfigyelni mindent, a mozgásokat, a cseleket, és szerencsés voltam, hogy Franciaországban voltak olyan emberek, akik mindig jó tanácsokkal láttak el és meghallgattak. A fiatal játékosokat tanítani kell, és nem csak taktikailag.”

Ki volt a legtapasztaltabb játékos, akit ismertél?

”Valószínűleg Mazinho a Celta Vigóból. Ő tanított meg a mozgásokra, és arra, hogy mit kell tennem. Nagyszerű taktikai utasításokkal látott el a játék irányításával és sebességével kapcsolatban. Sokféleképpen játszhatsz. A csapatért kell szeretned dolgozni, sokkal inkább, mint saját magadért. Például ott van Kanté, sosem hagyja abba a futást és mindig mosolyog. Ő egy lenyűgöző játékos, kétségtelenül a világ egyik legjobb középső középpályása.”

Valószínűleg a Real Madridos csapattársaidtól is tanultál valamit: az olyanoktól, mint Zidane, Figo, Ronaldo, Roberto Carlos, Raul…

”Természetesen. Az életben vannak zsenik, akik előre számítanak dolgokra, mint a futballban Cruyff. Ezek a játékosok más szintet képviselnek, más bolygóról valók. Szerencsés voltam, hogy közülük kettő is a közelemben volt Zidane és Ronaldo személyében. Az edzéseken folyamatosan őket bámultam, hogy megtanuljam tőlük mindezeket. Ebben Zidane nagyon sokat segített nekem. Nem szégyelltem, ha kötényt kaptam az edzésen, mert figyeltem, tanultam és készültem, hogy legközelebb előre számítsak rá. Így jól kijöttem Zidane-al. A legjobbtól tanulni könnyű dolog, és ez nem csak a játékosokra igaz, hanem az edzőkre is.”

Milyen emlékeid vannak a hároméves madridi pályafutásodról (2000-2003)?

”A Celtától érkeztem, és Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos, Figo, Raul, Hierro már mind ott voltak…képzelheted. Egy nagy klub volt és tudtad, hogy mindig nyerned kell. Aztán ott voltak személyes célok is, amikből nem volt kevés. Del Bosque tudta hogyan végezze jól a dolgát.”

Ugyanakkor nagyon tiszteltek téged is.

”Nekem másfajta vezetői szerepem volt, az enyém a pályán vált fontossá. Kanté feladatköre emlékeztet erre leginkább. Tisztában kell lenned azzal, hogy mi a feladatod, merre kell mozognod, hogyan mozognak a csapattársaid és mire van szükségük tőled az adott pillanatban. Ez egy csendes vezérszerep, és ez olyasvalami, amit meg kell becsülni, mert nagyon fontos.”

Mi volt a titkod, hogy olyan sok labdát szereztél?

”Ennek nincs külön titka. Két nappal a mérkőzés előtt a csapattársaimmal elemeztük az ellenfelet és magamra vállaltam azt a feladatot, hogy hatástalanítom a legveszélyesebb emberüket. Így alapvető, hogy felkészült légy, és készen állj a feladatra.”

A jelenlegi Real Madridban ez Casemiro.

”Casemiro nagyon jól játszik. A milánói Bajnokok Ligája döntő előtt beszéltem vele az öltözőben. Nagyon jól ismeri azt a posztot, amin szerepel, és a munkája minőségével mindezt látszatra is könnyűvé teszi.”

Sokan Makeleléhez hasonlítják…

”Igen, saját magamra emlékeztet. Néhányan azt hitték rólam, hogy csak futok, de technikailag tudnod kell, hogy hol kell helyezkedj és mit kell tenned. Casemiro nagyon okos és mindig jól helyezkedik. Gólokat is lő, amit én nem sokszor tettem [nevet].”

Úgy tűnik, hogy egy középső középpályás kemény munkáját jobban értékelik most a Real Madridban, mint a te idődben.

”Casemiro számára az a legfontosabb dolog, hogy a csapattársai elismerik munkájának jelentőségét. Ez az ő sikere.”

Te megkaptad ezt az elismerést Figotól, Zidane-tól és Ronaldótól?

”Igen, mindig. Minden edző szeretne egy ilyesfajta játékost. Egy középpályást, aki mindig a csapat egyensúlynak fenttartására törekszik. Ez olyan minőséget követel, amivel nem minden játékos rendelkezik.”

Vannak hasonlóságok a mostani Real és a Galaktikus csapat között?

”Igen, egy néhány. Jelenleg bárki is szálljon be a padról, szintén fontos szerepe lehet, és ez emlékeztet engem a korábbi csapatra. Ugyanakkor csodálatos futballt játszanak, úgy mint mi játszottunk.”

Remek benyomást keltettél Madridban, de a klub milyen hatást gyakorolt rád?

”A Real Madrid a világ legjobb klubja, ez nyilvánvaló. Én soha nem akartam távozni. Miért hagytam volna el a legjobb klubot, amely címeket nyer? Nehéz helyzetben voltam, amit nem tudtam elviselni, így távoztam a Chelseahez. Ettől függetlenül a Real Madrid sok dolgot adott nekem.”

Hogyan látod Zidane-t, mint edzőt?

”Nem lepődtem meg azon, hogy ilyen jól végzi a munkáját. A kulcs az, hogy ő is azon a szinten játszott, amin a játékosai, és teljesen megérti őket. Ráadásul mindig mondhatod, hogy ’Hé, én vagyok Zidane’. Egy ilyen, nagyszerű játékosokkal teli öltözőt kezelni nagyon nehéz feladat, még akkor is, ha te vagy Zidane. Jó munkát végez, mert nagyon okos.”

Ki a legjobb középpályás, akit valaha láttál?

”Nagyon sok jó van most, de engem mindig is Andres Iniesta nyűgözött le. Ő egy tökéletes játékos, aki bármit képes megcsinálni. Deco szintén nagyon jó volt.”

Melyik játékost lenne nehezebb őriznie Makelelének: Messit vagy Cristiano Ronaldót?

”Mindkettőt. Mindkettejüket jól ismerem, mert játszottam ellenük és…argh! Egy játékos egyedül képtelen őket megállítani. Nagyon nehéz őket megállítani, mert tökéletes játékosok, és sok dologban nagyon jók.”

A honfitársad, Mbappé tényleg olyan jó lesz, mint amilyennek mondják?

”Igen, nagyon jó lesz, nagyon. De jelenleg meg kell védenünk őt, és el kell kerülni az összehasonlítgatásokat. Hagyni kell őt játszani, és csendben fejlődni.”

 

 

 

Szeretnéd, ha saját véleményed is megjelenne nálunk? Kattints ide és tudj meg többet
További hírek:
Bezárás