Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2017-10-19 12:12 Tromposch Ádám madridom.hu
Baumstark Tibor: „Teljesen nyilvánvaló, hogy Cristiano Ronaldo kapja az Aranylabdát…” Exkluzív interjúk

Baumstark Tibor nevét leginkább az olasz futballt szeretők ismerik, hiszen ő vezeti a Csizmaszár című olasz fociról szóló magazint, és ő közvetíti a legtöbb olasz bajnokit is. Mindemellett természetesen a spanyol futball és a Real Madrid is érdekli, már csak azért is, mert 2014-ben a helyszínen élvezhette és kommentálhatta a La Decima megnyerését, na meg persze a felesége is Real Madrid szurkoló, így talán nem is lenne más választása… Nagy sikerű podcasteket készít Haraszti Ádámmal, és még tanítja is a jövő kommentátorait. Mindemellett hogy jutott ideje arra, hogy székbíró legyen egy wimbledoni teniszmeccsen? Kiderül az interjúból, ahogy persze szó lesz Moratáról, Kane-ről, és a tökéletes Real Madrid középpályáról is…

Éppen a legújabb Csizmaszár felvételéről jössz, hogy sikerült a magazin?

„Az elmúlt hónapokban valami átkattant, ezt persze főleg én érzem, belül. Korábban mindig volt valami feszélyezettség, egy olyan plusz izgalom bennem, ami talán rontott az összképen. Most már úgy érzem, hogy sokkal lazább, hogy a műsor sokkal közelebb van ahhoz, amit eredetileg én is elképzeltem. Ez egy baráti beszélgetés, fesztelen, és elmozdultunk abba az irányba, amit igazán szerettünk volna. Szeretem, és jól érzem magam benne.”

Vissza szoktad nézni a műsoraidat, közvetítéseidet?

„Ez idő függvénye. Amikor van rá lehetőségem, akkor igen. Nagyon nagy háttértévéző vagyok, ha éppen egy meccsre készülök, akkor is mindig megy valami sport. Szóval, ha véletlenül viszontlátom magam a képernyőn, akkor nem kapcsolok el azonnal… A stúdiós adásokat nézem vissza inkább, kíváncsi vagyok, hogy oldottam meg egy-egy szituációt, hogy sikerültek-e az előre megtervezett részek, poénok.”

Alapvetően ahhoz, hogy jó műsort készítsetek, rendkívül felkészültnek kell lennetek. Te a Csizmaszáron kívül kommentátorként is dolgozol, csináljátok a Teljes terjedelem podcastet, a Leshatárba is írsz, mellette tanítasz a TV2 Akadémián, és még lehetne sorolni. Melyik a te igazi közeged, hol érzed magad a legjobban?

„Nagyon könnyen tudok erre válaszolni, mert kommentátorként érzem a legjobban magam. Érdekes, mert pont a minap vetődött fel ez a kérdés itt bent a DIGI Sportnál is, amikor az egyik vezetőm rákérdezett arra, hogy melyiket csinálnám szívesebben, vezetném-e a felvezető műsort és az elemzést, vagy inkább kommentálnám a meccset, inkább utóbbit választottam.”

Azért a podcastet hallgatva úgy érzem, hogy azt is nagyon kedveled…

„Igen, az inkább olyan, mintha a hobbim lenne. Ádival az egy szerelemgyerekünk, – még ha így kimondva ez nem is hangzik olyan jól – annak idején csak a saját kedvtelésünkre indítottuk, mert sok ilyen műsort hallgattunk mindketten. Szerencsére pozitívan állt hozzá a cég is, így profi körülmények között tudjuk felvenni az adásokat, van már saját arculata, logója, ezzel talán még jobb és profibb, de továbbra is inkább hobbi.”

A TV2 Akadémián mit tanítasz?

„Kommentátori alapismereteket. Két elméleti óra van, aztán gyakorlat. Próbálom bevezetni őket minden dologba, ami csak szembe jöhet egy emberrel, így a technikai sportokba, teniszbe, és persze a labdajátékok sem maradnak ki. Vannak igazán tehetséges tanulók is, de a legtöbb dolog az rajtuk áll. Remélem, hogy hamarosan akár kollégáim között is köszönthetem valamelyiküket, szurkolok nekik.”

Neked a Komlósi Oktatási Stúdió volt az, ami most a diákjaidnak az Akadémia, de azért úgy tudom, hogy az esztergomi évek sem múltak el nyomtalanul…

„A kétezres évek elején, amikor az esztergomi női kézi csapat NB I-es volt, akkor a meccseiket én is közvetíthettem, az volt az első ilyen tapasztalatom, az első kommentátori munkám. Egy kamerával dolgoztunk, és az egyik hangsáv az enyém volt, ahol a duruzsolásomat lehetett hallgatni. Nagyon jó iskola volt, ráadásul Laurencz László volt a csapat edzője, így hatalmas élmény volt vele együtt utazni az idegenbeli meccsekre.”

Javíts ki, ha tévedek, de „külső szemmel” nekem most úgy tűnik, hogy az olasz focival igazán egymásra találtatok. Hosszútávra tervezitek ezt a kapcsolatot?

„Ha bújtatottan az a kérdés, hogy nálunk marad-e sokáig a Serie A, akkor arra nem tudok pontos választ adni. Remélem, hogy hosszútávra terveznek velem. De ezeket a dolgokat az élet alakítja. Minden fölöttünk dől el, hogy épp milyen bajnokságokat közvetítünk, milyen műsorokat csinálunk. Én nagyon szívesen csinálom, és nagyon szívesen csinálnám még sokáig.”

Kézilabdával kezdtél, jégkorongot is közvetítettél, teniszt is szoktál kommentálni, és persze a foci, ez utóbbi a kedvenc?

„Ha kettőt kellene mondanom, akkor a labdarúgás és a dzsúdó a kedvencem. A többivel mind úgy vagyok, hogy nem nézek annyit belőlük, hogy igazán hiteles legyen a kommentálásom. Nekem az a hitvallásom ezzel kapcsolatban, hogy ez akkor működőképes, ha az ember folyamatosan képben van, ha nem csak összefoglalókat lát, hanem teljes meccseket, tornákat.”

Láttam rajtad, hogy a teniszre most eléggé grimaszoltál, pedig úgy tűnik, hogy kifejezetten értesz hozzá, egyszer még Wimbledonban egy jó Rádonyi – Sipőcz meccsen bíráskodtál is…

Ha a feltöltő ezt elérhetővé tette, a HD felbontásért kattints a videó beállításaira.

„Szívesen utaznék székbíróként egyik tornáról a másikra, persze… Nagyon szeretem a teniszt. Nézni. Kommentátorként sajnos nem tudok olyan nagy pluszt hozzátenni a meccsekhez, már csak azért sem, mert soha nem játszottam, csak bíráskodtam… Egyszer korábban mondtam, ha csak annyit tudok, hogy Robben, hogy fejezi be a helyzeteit, akkor semmivel sem tudok többet, mint egy átlagos néző. Sokkal több csapatról, több játékosról kell tudnom ezeket a dolgokat. Nadal és Federer meccsén kívül én nem igazán ülök le teniszt nézni, így nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy bármi okosságot elkezdjek ott fejtegetni egy közvetítés közben… Természetesen, ha ilyen feladatot kapok, akkor felkészülök rá, a legjobb tudásom szerint.”

Térjünk vissza a focira, mivel adnád most el az olasz futballt, miért üljek le megnézni inkább egy Fiorentina – Milant, egy Sevilla – Valencia kárára?

„Az olasz focinak van egy sajátos varázsa, ami nagyon sok dologból táplálkozik. Nekem a nagyapám például rendszeresen totózott, így az olasz klubok nevét állandóan hallottam, valahogy bekerültek a tudatalattimba. Így nekem szinte magától értetődő volt, hogy az olaszokért kezdek el szurkolni, hogy az olasz focit követem, az egész életemet végigkíséri a calcio szeretete.”

Voltál kint Olaszországban meccsen is?

„Igen, és amit ott tapasztaltam, azt még sehol máshol nem éltem át. Ahogy a családok kimennek meccsre, ahogy a mérkőzésekhez igazítják az életüket, ahogy mindenki csak a fociról beszél, elég egy kisebb városra, Udinére vagy Bolognára gondolni, az semmihez sem hasonlítható. Ráadásul ott kint mindenki tényleg érti a focit, imádják ezt a csodálatos játékot, látják, hogy ki az ügyes, ki a botlábú. Tényleg igazi szakmaiság lengi körül az olasz focit, és nem lehet mindezt érzelmek nélkül feldolgozni. Egy nagyobb rangadó előtt már napokkal a meccs kezdete előtt a találkozó lázában égek. Benito barátom fogalmazta meg jól, hogy aki nézni akarja a focit, az nézze az angol bajnokságot, aki látni akarja, az nézze az olaszt. Ebben szerintem minden benne van. Én imádom az olasz focit.”

Folyamatos vita megy a szurkolók, bloggerek, szakértők között arról, hogy melyik a legjobb bajnokság, te mit gondolsz erről?

„Szerintem ez hülyeség. Az nem lehet kérdéses, hogy a spanyol liga a legjobb jelenleg a világon. Elég megnézni az elmúlt évek európai kupa-győzteseit… Pont a kisfiammal beszélgettünk az egyik nap, és felsoroltam neki az elmúlt 10-15 év BL-győzteseit, mire ő megkérdezte, hogy apa, akkor ezeket mindig a Barcelona vagy a Real Madrid nyeri? Szóval már ebből is tökéletesen látszik, hogy ez nem kérdés, ebből a szempontból. Az pedig teljesen szubjektív, hogy ki, melyik ligát szereti jobban. Ha valakinek a PL sebessége tetszik, vagy a spanyolok elképesztő technikai képzettsége, esetleg az olaszok taktikai, szakmai felkészültsége, az mind-mind magyarázható dolog, és senkinek nem kell szégyenkeznie miatta. Ugyanúgy megvan a szépsége a francia és a portugál focinak is. Mindent meg lehet szeretni, lehet kötődni bármelyikhez. Engem csak az bosszant, ha olyanok alkotnak véleményt egy ligáról, akik egyébként azt nem is nézik. Egy összefoglalóból, kiragadott részletekből semmit sem lehet megmondani.”

A spanyol bajnokságot még nem közvetíthetted, tudom persze, hogy azért követed – szerinted miért különleges az a liga, csupán a jelenlegi nagy hármas tartja életben?

„Messze nem. Elég megnézni a Sevillát, hogy mit alkotott az EL-ben. Nyilvánvalóan kiemelkedik a Real Madrid, Barcelona, Atl. Madrid hármas, de ezek a csapatok Európából is kiemelkednek. Én azt hiszem, hogy minden bajnokság örül annak, ha van két-három ilyen csapata. A spanyol futball talán pont a nagy hármas mögött mutatja meg magát igazán. Van persze egy nagy ugrás a harmadik és a negyedik között, de még nagyobb ez a szakadék a kiscsapatok szemszögéből. Ezek már persze pénzügyi kérdések is.”

A 2014-es BL-finálét, a „La Decima”-t te is közvetíthetted élőben a helyszínről. Milyen emlékekkel gazdagodtál?

„A Real Madrid szerintem olyan, mint itthon a Fradi. Mindenkinek van az ismerősei között egy Real-szurkoló, nekem elég közeli, mert a feleségem és a sógorom is nekik drukkol. A munkám valamilyen szinten kiölte már az igazi klubszimpátiát belőlem, de egy ilyen este, mint az a Lisszaboni volt, örökre beíródik az ember emlékezetébe. Az enyémbe is. Nem nagyon lehet leírni. Megpróbálhatnám, de nem tudnám úgy, ahogy kellene. Szenzációs élmény volt. Ott volt az összes sztár, láttam ezt a hatalmas drámát. Mindezt ráadásul a helyszínen megélni… Felejthetetlen.”

Gondoltad volna, hogy a végén még Ramos érkezik a szöglet után, vagy már fogalmaztad a fejedben az Atlético győzelméről szóló zárómondataidat?

„Valóban, nagyjából így történt, ahogy mondtad. Elkezdtem fejben összerakni, hogy mivel zárom majd a mérkőzést. Az ember ugye ilyenkor összeszedi a gondolatait, hogy milyen témákról beszéljen a végén. Persze nem a díjátadást terveztem, csak a lefújás utáni pillanatokat, aztán Ramos fejese mindent átírt.”

A Real Madrid azóta még két BL-győzelmet ünnepelhetett, sőt, történelmet is írt, hiszen az elmúlt szezonban megvédte címét – mi a siker titka?

„Érdekes kérdés, mert adná magát a válasz, hogy Zidane. Ami persze részben igaz is. Komoly változásokat idézett elő a klubnál. Ő az első olyan edző, aki képes hatással lenni Florentino Pérezre, így racionálisabban építkeznek a klubnál. A sorozatban második BL-címet én ennek tudom be. Az elsőnél még talán lehet beszélni a csillagok szerencsés állásáról is. Benítez után Zidane került oda, a játékosok felszabadultak, így jobban teljesítettek. Másként tekintenek a francia edzőre mint Benítezre, figyelnek rá. A második idényében már tudatosabb volt, abban több volt az edzői munka. A másik, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül az Cristiano Ronaldo. Ő egy korszakos játékos, aki egyedül is képes hatással lenni a csapata játékára. Ott volt a ’80-as évek végén a Napoli, ahol Maradona volt képes ilyen dolgokra, most pedig itt van Ronaldo és Messi. Nem véletlen, hogy az utóbbi években mindkét játékos csapata ennyire kiemelkedő volt.”

Olaszországból tudsz most ilyen játékost mondani?

„Olyat, aki ilyen hatással van a csapatára, nem feltétlenül. Vannak persze nagyon jó játékosok, de Cristiano Ronaldo szintjén egyik játékos sincs. Ha mondjuk a Romából kivennénk Nainggolant, akkor sokkal gyengébb csapat lenne, ha a Juventusból Buffon visszavonul, akkor gyengül majd a csapat, mert sokkal többet veszít egy jó kapusnál. Marek Hamsík is hasonló a Napolinak, de nem mérhető ehhez a szinthez. Dybala is jó úton jár, de még az út elején van.”

Egyébként mi az első dolog, ami beugrik, ha a Real Madridról kérdeznek, és nem 2014-re gondolsz?

„Rám nagy hatással volt a ’90-es évek vége, és az ottani BL-győzelmek. ’98, 2000 és 2002. A ’98-as döntő még most is előttem van, pontosan emlékszem Roberto Carlos középre lőtt labdájára, Mijatovic góljára, Del Piero kihagyott helyzeteire. Valamiért az a meccs nagyon erősen él bennem, ahogy az a Real Madrid is. Ez a korszak egyértelműen maradandó élmény számomra.”

Cristianót már kiemelted ebből a csapatból, ha nem ő, akkor számodra ki most a legjobb a Real Madridban?

„Asensio egy káprázatos tehetség, akit tulajdonképpen Bale folyamatos sérüléseinek „köszönhetünk”. Nekem, ha most kedvencet kéne mondanom a jelenlegi Real Madridból, akkor biztos őt említeném, de ezzel biztos sokan vannak így. Szenzációs játékossá fejlődhet.”

Összejöhet a történelmi, már-már elképzelhetetlen triplázás a BL-ben ennek a csapatnak?

„Abszolút. Erre ez a csapat képes. A bajnokságban már van egy kis hátrány, de még nagyon korán van. A Dortmund elleni BL-meccs pedig megmutatta, hogy milyen az, amikor ez a csapat felszívja magát, amikor igazán felpörög egy meccsre. Ilyenkor hihetetlen csodákra képes ez az együttes. Nekem az Ancelotti által irányított Milan jut eszembe róla. Amikor Pirlóék több meccsre úgy mentek fel a pályára a bajnokságban, hogy csak legyenek túl rajta valahogy, a Brescia ellen majd valaki megoldja… A Real Madridnál még ennyire nem is érzem ezt, a Betis elleni vereség sem ezért volt, hiszen hihetetlen mennyi helyzetet dolgozott ki a csapat, csak végül nem ment be egy sem.”

Szerinted erősödött vagy inkább gyengült Real Madrid a Juve elleni döntő óta?

„Szerintem erősödött a csapat. Nem tudjuk, hogy Dani Ceballos képes-e itt arra, amire a Betisben vagy a korosztályos válogatottban képes volt, de ő ugyanakkora tehetség, mint Asensio. Egy ekkora csapatnál úgy lehet jól építkezni, ha az azok az emberek, akik a kezdő mögött vannak, azok fiatalok, saját nevelések, olyan játékosok, akiket fokozatosan lehet beépíteni. A Real Madridnál ez az irány. Ez pedig nagyon jó dolog.”

Sokan ennek ellenére nagy hibának tartják James és Morata továbbpasszolását…

„Morata tényleg csak akkor kapott lehetőséget, amikor Zidane már nem tudott máshoz nyúlni, nem éreztem azt, hogy benne bízna az edző. Főleg a fontos meccsekre volt ez igaz, mondjuk a Bajnokok Ligájában. Már akkor is hamarabb küldte be Asensiót mint Moratát, pedig akkor még számomra sem volt biztos, hogy Asensio jobb – most már azért ezt ki merem jelenteni. James Rodrígueznek pedig sosem láttam a helyét a Real Madridban. Voltak jó időszakai, de nem létezett a posztja a klubnál, más kérdés, hogy a Bayernben sem. Biztos jó játékos, és hihetetlen tehetséges, de nem volt helye Madridban.”

Talán pont James volt eddig Pérez utolsó nagy dobása…

„Így van, és onnantól számíthatjuk azt a pozitív értelemben vett törésvonalat, amitől aztán ezek az igazi tartós sikerek is elindultak, hiszen ahogy korábban beszéltünk róla, Zidane hatással tudott lenni Pérezre, aki már másként gondolkodik az átigazolásokról.”

Bale-t is rengeteg kritika éri, nem tud egyszerűen folyamatos jó teljesítményt nyújtani – elhibázott döntés volt az ő leigazolása, nem illik a spanyol futballba?

„Vele kapcsolatban azért vagyok kicsit elfogult, mert nagyjából követhettem és közvetíthettem a felemelkedését a Tottenhamben. Így vagyok most Dybalával is, akit már a Palermóban figyeltem, és láttam, hogy elképesztő tehetsége van. Bale-ben is csak a vak nem látta, hogy van benne fantázia. Számomra ő a tipikus 21. századi focista megtestesítője. Gyors, kiváló fizikuma van, robbanékony, univerzális. Lényegében balhátvédből lett középpályás, szélső, csatár… Hihetetlen út van mögötte. Most viszont, ha végignézek a jelenlegi Real Madrid keretén, akkor nem vagyok biztos benne, hogy ott a helye a kezdőben. Azt pedig nem viseli jól, ha a padon ül. Ezért itt hamarosan fejek fognak hullani, úgy tudom, már két edzőt is megfúrt korábban…”

Szerinted létezik jelenleg erősebb középpályás hármas, mint a Casemiro-Kroos-Modric trió?

„Kroos és Modric nevével egyetértek, maximálisan…”

Kit tennél be akkor Casemiro helyére?

„Annak idején, amikor a 2014-es világbajnokság véget ért, akkor a Real Madrid komolyan érdeklődött Bigliáért, aki a döntős argentin válogatottnak alapembere volt. Biglia már a Milanban játszik, jobb minőségű játékosokkal van körülvéve, és számomra most derült ki igazán, hogy a posztján elképesztő világklasszis. Casemiro jobban lő, de szerintem, ha Kroos és Modric közé kéne ember, és a világ legjobb középpályáját akarta volna összerakni a Real Madrid, akkor Bigliára nagyobb szükség lehetett volna, mint Casemiróra. Talán csak ezen a poszton lehetne jobb ez a hármas. Ha ő ott lenne, akkor tényleg verhetetlen lenne ez a Madrid.”

Cristiano Ronaldót is mindig leírják, aztán a legutóbbi BL-kieséses szakaszban megint bizonyította, hogy sosem szabad lenézni őt. Januárban szerinted újabb Aranylabdát vehet át, megérdemelten?

„Nem kérdés, persze. Mikor, ha nem most? Teljesen nyilvánvaló, hogy ő kapja, a BL-ben szinte csak a fontos meccseken lőtt gólt. Ezzel kapcsolatban szerintem semmi kérdés nincs, nem férhet hozzá kétség. A feleségemnek köszönhetően mindent tudok Cristiano Ronaldóról, így bátran mondhatom, hogy teljesen megérdemelten kapja majd meg a díjat.”

Te kit kedvelsz jobban, őt vagy Messit?

„Nagyon eltérő ez a két játékos. Én nem tudnék köztük különbséget tenni. Azzal nem értek egyet, hogy Messi az ösztönös zseni, Ronaldo meg a tanult dolgokban a legjobb. Cristiano is ösztönös zseni, ő is úgy old meg szituációkat, ahogy más nem, azokat nem lehet tanulni.”

A minap Harry Kane leigazolásától volt hangos az angol sajtó, miszerint Florentino Pérez 200 milliót sem sajnálja rá a nyáron. Ha Owennek sem sikerült maradandót alkotnia Madridban, szerinted lehetne ő az az angol csatár, akinek ez összejön?

„Harry Kane fantasztikus játékos. Kevés csatár olyan erős egy az egy elleni szituációkban, mint ő. De csak akkor lenne képes jól működni a Real Madridban, ha Ronaldo nem játszana ott. A két játékos együtt nem biztos, hogy működőképes lenne, főleg úgy, hogy Cristiano szerepe is megváltozott a pályán. Az reális lehet, hogy leigazolja őt a Madrid, de az már más kérdés, hogy be is válna-e.”

Ha nem Kane, akkor ki? Hol szorulna erősítésre szerinted ez a Real Madrid?

„Nehéz kérdés, mert most nagyjából minden rendben van. Talán ha egy posztot kéne mondanom, akkor az a kapus, és Keylor Navas. Biztos van nála jobb. Oblak jobb, de nem lehet leigazolni. Handanovic is jobb, de ő már idősebb, így ő sem opció. Esetleg De Gea lehet a megoldás, akiről korábban már volt szó az elmúlt nyarak során.”

Rengeteg olasz meccset látsz, sok olasz tehetséget, ha te dönthetnél, kit tennél a Real Madridba a Serie A-ból?

„Nem sok ilyen játékos van. Dybalának sem lenne most még helye ebben a Real Madridban, szerintem az ő leigazolása is elhibázott döntése lenne, ahogy Harry Kane megvétele is, a jelenlegi rendszerben persze. Nekem tetszik André Silva játéka, ha valakit mondanom kellene, akkor ő lenne az, mert látszik, hogy vele Ronaldo a válogatottban is jól megérti magát.”

Mozgalmas hétvége vár rád azon túl is, hogy lefutod a maratont, hiszen az olasz bajnokságban rangadók hétvégéje jön: Juve – Lazio, Roma – Napoli, Inter – Milan, de azért ha tehetnéd, inkább a Getafe – Real Madridra kapcsolnál, ugye?

„Nem kérdés… Még talán tényleg bele is fér majd az időmbe, de az összefoglalót biztos megnézem.”

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend