Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2018-10-14 19:00 Zs. Bence madridom.hu
Joe Arlauckas: „Fogadni mernék, hogy Neymar jövőre a Real játékosa lesz!” ExkluzívExkluzív interjúkNyilatkozatok

Ahogy azt pár nappal ezelőtt beharangoztuk, sikerült interjút készítenünk a Királyi Gárda kosárlabda csapatának egykori kiváló játékosával, az amerikai származású Joe Arlauckasszal. A madridista sportember ugyan visszavonult már, de nem távozott a sportból. Többek között például az Euroliga szakkommentátoraként továbbra is a kosárlabda világában keresi kenyerét. Véleménye persze a fociról is van, és érdekes történetekkel is szolgál arról, milyen az élet a Real Madrid játékosai szemével. Íme tehát Joe Arlauckas véleménye:

…Magyarországról:

  1. Mit tudsz Magyarországról? Játszottál már valaha itt?

Emlékszem néhány európai tornára, mint például a Korac Kupa. Akkoriban sok országban játszottam, biztos vagyok benne, hogy voltam már Magyarországon is.

  1. Meg tudsz nevezni magyar kosarasokat?

Persze, Hanga Ádámot! Szerintem ő az egyik legösszetettebb játékos, akit Európában láttam. A pálya mindkét végén nagyon hasznos, minden csapatba beférne. A tavalyi szezonja nem volt élete éve Barcelonában, de hiszem, hogy csak időre van szüksége, hogy beilleszkedjen a csapatba és igazi vezérré váljon, mint amilyen korábbi csapatában, a Baskoniában is volt.

…A kosárlabdáról:

  1. Pályafutásod során a Real Madridban is játszottál. A szerződés aláírása előtt kapcsolatban álltál más klubokkal is? Mi volt a legfőbb érv a Habfehérek mellett?

Talán kulcsfontosságú volt annak a lehetősége, hogy Sabonisszal egy csapatban győzhessek. Imádtam a várost és mindig is imádni fogom, ma már Madrid az otthonom. Több ajánlatom is volt, főleg olasz és görög kluboktól, de ajánlatot tett még a Barcelona is.

  1. Milyen elvárásokkal érkeztél meg Madridba? Hogyan képzelted el a közös munkát Sabonisszal, és milyen volt valójában együtt játszani vele?

Tudnod kell, hogy két nagyon erős egyéniség vagyunk. Talán Magyarországon annyira nem ismert ez, de a spanyol média szinte csak rólunk beszélt. Igazság szerint egyáltalán nem voltunk barátok, sőt. Amikor a Realban játszottam, hittem, hogy én vagyok a világ legjobb játékosa. A csapatnak viszont volt már egy igazi vezére, ami nem tett jót az egómnak. Minden meccsen 25 pontokat akartam dobálni. Ez volt a munkám. Mindegy volt, hogy hogyan edzettem az adott héten vagy kik játszottak mellettem. Idővel azonban megtanultunk együttműködni, rengeteget fejlődtünk csapatként. E nélkül nem nyerhettük volna meg az 1995-ös Euroligát. Azonban talán még az Arvydashoz fűződő barátságomnál is fontosabb volt Pablo Laso személye. Ő jelenleg a Real Madrid edzője. Minden csapatnál meghívtam a társaimat vacsorázni és inni. A cél persze az volt, hogy a meccsen majd többet passzoljanak nekem…

  1. Elégedett vagy a karriereddel, vagy van benned valami megbánás? Mondjuk egy gyermekkori kedvenc csapat, ahol szerettél volna játszani, vagy egy kedvenc játékos, akivel együtt akartál kosarazni, bármi hasonló, elszalasztott lehetőség?

Megbántam már, hogy nem éltem a lehetőséggel, hogy a litván nemzeti csapatban játsszak az 1992-es olimpián. Akkoriban a megfelelő okokkal utasítottam el a felkérést, de örülnék, ha visszamehetnék az időben és megváltoztathatnám ezt. Képzeljétek csak el, hogy megváltozott volna a történelem, ha játszhattam volna Litvánia színeiben! A Dream Team-nek lehet, hogy be kellett volna érnie az ezüstéremmel…

  1. Miért kért fel Litvánia nemzeti csapata és miért döntöttél úgy, hogy elutasítod?

Habár a származásom alapján litván vér csörgedezik bennem, de én már az Egyesült Államokban születtem, itt nőttem fel, itt váltam sportolóvá. Akkoriban a litván szövetség érdeklődött irántam és Ilgauskas iránt is, jó csapatuk is volt, Sabonis volt a nagy húzónév, azonban már akkor is óriási bürokratikus káosz uralkodott.

  1. Mikor néztél utoljára Real Madrid-meccset? Milyen gyakran jársz foci vagy kosárlabda mérkőzésekre szabadidődben?

A kosárlabda csapat minden Euroliga meccsén ott vagyok, mivel én vagyok a torna szakkommentátora. Tavaly megkaptam az összes hazai meccset is. Jó móka odajárni, de persze számomra ez munka is egyben. Focimeccsekre is járok néhanapján. Általában a jegyektől és az időjárástól függ, hogy kimegyek-e.

  1. Épp az imént céloztál rá, hogy jelenleg a Euroleague.net-nél dolgozol és kapcsolatban állsz rengeteg kosarassal. Kik a legszórakoztatóbb személyiségek?

Minden játékossal örömmel beszélgetek, de persze van, akivel élvezetesebb az interjú, mint másokkal. Egyszerűen azért, mert nyitottabbak és szívesebben beszélgetnek. Az egyik kedvencem, aki már sajnos nem játszik, az Aaron Jackson, aki a CSZKA játékosa volt. Szintén mókás interjúalany a Fenerbahce játékosa, Kostas Sloukas.

Joe Arlauckas Felipe Reyes Real Madrid Euroleague

Itt épp Felipe Reyesszel ünnepli Arlauckas a Real Madrid újabb Euroliga győzelmét.

  1. Szerinted van jövője a Real Madrid kosárlabdacsapatának Luka Doncic nélkül?

Az életben nem gyakran látsz hozzá hasonló játékosokat. És milyen fiatalon érte el mindazt, amit! Ettől függetlenül persze ő is csak egy, a sok játékos közül, akik megfordultak a Real Madridnál. Sok ilyen lesz még, talán nem ilyen jó játékosok, de a Real Madridnak mindig lesz jövője, mindegy, hogy kik lesznek a csapat tagjai.

  1. Milyen jövőt jósolsz neki, sikeres lehet az NBA-ben?

Elég jól kezdett a Dallasban. Szerintem minden megvan benne ahhoz, hogy sikeres legyen. Egyre erősebb lesz, ha sikerül gyorsan beilleszkednie a csapatába és alkalmazkodnia a ligához, akkor nagy meglepetéseket okozhat majd. Az én bizalmamat teljes mértékben elnyerte, fogadni is fogok rá, hogy kiemelkedő év áll előtte.

  1. Te a Real Madrid kosarasa voltál, de a klub a focinak köszönhetően vált világhírűvé. Érezted valaha, hogy emiatt hátrány ért? Érezted valaha úgy, hogy a kosárlabda szekció kevésbé fontos, mint a foci? Beszélhetünk akár elismerésről, fizetésről…

Amikor ebben a klubban játszol, megérted a helyzetet és felfogod, hogy a kosárlabda csak a kisöccse lehet a focinak, és örökre az is marad. Azonban, amikor magadra öltöd a Habfehér szerelést és napi szinten versenybe szállsz a klub képviseletében, akkor nem gondolkodsz ezen, csak élvezed a helyzetet és boldog vagy, amiért ezt a mezt viselheted.

…A Real Madridról:

  1. Mit gondolsz, mitől ilyen nagy klub a Real Madrid?

A Madrid a történelme miatt az, ami. Ráadásul nem is estek abba a hibába, amibe több európai klub is, hogy minden évben új szponzor jön, és a név is megváltozik. Az NBA-ben ott van a Lakers, a Celtics, ezekkel a nevekkel egy érintetlen identitás is együtt jár. Ez az az előny, ami a Real Madridnak is megvan. Jöhet ide az Emirates-től a Qatar Airwaysen át, a Bwin Sportsig bárki, a név örökre Real Madrid marad.

  1. Ha már történelmi előnyök. Gondolod, hogy a Chelsea, PSG, Manchester City féle klubok valaha eljuthatnak a Real Marid magasságába?

Ahogy az NBA-ben, úgy Európában is nehéz helyettesíteni a történelem legsikeresebb csapatait. Előbb-utóbb úgyis újra ki fognak emelkedni. Ugyanez történik a labdarúgásban is. A City és a PSG ragyoghat mondjuk úgy 5 évig, de évtizedek dominanciájára van szükség ahhoz, hogy a Real Marid szintjén mérhető nagyságokba emelkedhess. A pénz önmagában erre nem elég.

  1. A Juventus és a Bayern már most eladta a legtöbbet fizető szponzornak a stadion nevét. Szerinted meddig mehetnek el ezek a szponzori szerződések? Át fogják nevezni a Real Madridot „Microsoft Madriddá” valaha, vagy bármi hasonló megtörténhet?

Nem hiszem, hogy a Real Madrid valaha el fogja adni a nevét bármelyik cégnek. Nem igazán örülök ennek a helyzetnek, főleg kosárlabdában figyelhető ez meg. Szerintem egy csapat nevét sosem szabadna megváltoztatni, ez egy identitást határoz meg, a kedvenc csapatod identitását. Képzeljük csak el, mi lenne, ha az Apple Lakers játszana az IBM Celticsszel az NBA-ben. A stadion neve egy dolog, de a csapat neve teljesen más, a csapatnak szüksége van egy állandó identitásra.

…Kapcsolatáról egykori Real-játékosokkal:

  1. Amíg a Real Madridban játszottál, melyik focistával volt a legjobb a kapcsolatod?
Roberto Carlos and Joe Arlauckas

Nemrég összefutott egy régi ismerőssel…

Kapcsolatban álltam több játékossal is, aki a csapat tagja volt. Jó barátom volt Fernando Hierro, és közel álltam Roberto Carloshoz, Gutihoz és Raúlhoz is. A kedvenceim közé tartozott Mijatovic is.

  1. Tartod még a kapcsolatot Fernando Hierróval? Beszéltél vele a világbajnokság idején?

Amikor találkozok Fernandóval, barátsággal beszélgetünk, de 1-2 éve nem is láttuk egymást. Nem beszéltem vele a világbajnokság idején. Véleményem szerint nagyon nehéz helyzetbe hozták őt.

  1. Milyen emberek játszottak a Real Madridban? Beszédesek, nyitottak, zárkózottak, barátságosak, vidámak, viccesek, idegesek, félénkek? Könnyen barátkoztak? Introvertáltak, extrovertáltak? Kérlek, mesélj nekünk arról, milyen emberek, milyen személyiségek alkották a Real Madridot a te idődben.

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Rengeteg emberrel találkoztam, aki a klubot képviselte, fociban és kosárlabdában egyaránt. Olyanokkal, akik régen játszottak, velem együtt, és olyanokkal is, akik még ma is játszanak. Minden játékos, ahogy persze minden ember is, teljesen különböző, megvan a maga stílusa és személyisége. Persze van, hogy valakivel szívesebben játszol és testvéredként szereted, másokat pedig csak egyszerűen nem bírsz. Ez egy csapatjáték, minden személyiségtípust egyformán el kell fogadni. Rengeteg életre szóló barátságot kötöttem ennél a klubnál. A legtöbb, amit mondhatok, az az, hogy hálás köszönettel tartozom a csapatnak. Őszintén mondhatom, hogy áldottnak érzem magam, amiért ilyen élményekben részesülhettem.

  1. Egykori játékosként vannak előnyeid jegyvásárláskor? Könnyen jutsz jegyhez? Mi kívülállóként úgy képzeljük, hogy megvannak a kapcsolataid, és bármikor tudsz intézni magadnak egy VIP-boxot a Bernabéuban. Valóban ez a helyzet?

Egykori játékosként élvezek bizonyos kiváltságokat, amiknek nagyon tudok örülni. Focira ez ugyan kevésbé igaz, de néhány hívással meg tudom szerezni, amire szükségem van.

  1. Megosztanál velünk egy hírhedt, Real Madrid játékoshoz köthető anekdotát?

Annyi történetem lenne a korábbi társaimról és Madrid-játékosokról, de biztos vagyok benne, hogy ők nem örülnének neki, ha ezeket megosztanám a nagy közönséggel.*

*azért ne gondoljátok, hogy megúszta ennyivel…

…A fociról:

Joe Arlauckas Real Madrid Veteran

A mai napig gyakori vendég a Bernabéuban.

  1. Követted a vb-t? Melyik válogatottnak szurkoltál?

Bizonyos fokig követtem. Nem vagyok nagy foci rajongó. A legidősebb fiam Madridban él, ő imádja a focit, mindent tud a csapatokról, a játékosokról, mindenről, ami épp történik. Meccseket is szoktam nézni vele, mert muszáj, kényszerít. Ha egy igazi szakértővel akartok beszélgetni, csak ajánlani tudom őt, főleg mert ő a legnagyobb Real Madrid-rajongó, akit valaha láttam, és szívesen megosztaná a véleményét veletek is. Azt mondjuk, el kell ismernem, hogy Belgiumnak szurkoltam a vb-n, azt hittem, ők lesznek majd a világbajnokság meglepetéscsapata.

  1. Mi a véleményed Julen Lopeteguiről? Nincs túl sok tapasztalata klubcsapatoknál…

A spanyol edzők egyszerűen jók. Ezt látom a kosárlabdában is nap mint nap. A barátaim nagyon jó véleménnyel vannak Lopeteguiről. Gyorsan tanul, én pedig hiszem, hogy a Real Madrid edzőjének sikeressége nem az önéletrajz alapján dől el. Valami teljesen egyedi kell, hogy legyen benned, amit Florentino biztosan meglátott Julenben.

  1. Mit gondolsz a Real Madridon belüli kapus kérdésről? Sok hír van Courtouisról. Szerinted mennie kellene Keylor Navasnak? (A kérdést még Thibaut érkezése előtt tettük fel – a szerk.)

Szerintem a tavalyi szezonban jó munkát végzett Navas, de a Real Madridnál sosincs nyugalom. Hogyha Casillasszal is képesek voltak problémázni annyi hőstett után, amit ezért a csapatért tett… Ezek alapján azt hiszem kijelenthető, hogy a Királyi Gárdánál senki sem kikezdhetetlen.

  1. Hogyan vélekedsz Bale-ről és Benzemáról? A teljesítményük megítélése elég megosztó, van, aki imádja, van, aki utálja a játékukat.

Benzema azóta szolgáltat vitatémát, amióta csak itt van, de minden edzőváltást túlélt, és a csapat fontos tagja maradt. Szerintem Bale a Madrid sikereinek egyik legnagyobb hőse, akit méltatlanul keveset emlegetnek. Mindig nagyon oda teszi magát, óriási csapatjátékos.

  1. Milyen jövőt jósolsz a Real Madrid futballcsapatának? Mit vársz most, hogy se Zidane, se Ronaldo nem áll a klub rendelkezésére? Lehet ugyanaz a Királyi Gárda e nélkül a két legenda nélkül is?

A Real Európa első klubjai közé tartozik. Mindig is tudták, hogyan kell újraépíteni magukat, és szembenézni az új kihívásokkal. A Barcelona is kulcsszerepet fog játszani a sikerességükben. Spanyolországban óriási a rivalizálás a Culékkal. Ha a Barca nem veszi át a domináns szerepét a következő néhány hónapban, akkor jó eséllyel újraépíthet egy nagyszerű sikerszériát a Real Madrid.

Joe Arlauckas Madridom Laptop

Joe is nálunk olvassa a legfrissebb, Real Madriddal kapcsolatos híreket!

  1. Te kivel helyettesítenéd C. Ronaldót? Tényleg csak Neymar vagy Hazard lehet a megoldás? Hogyan menedzselnéd a keretet?

Tegyük fel, hogy minden BL-esélyes csapatban van egy Aranylabda-esélyes játékos. Ha ez a helyzet, akkor a Realnak legalább 2-3 ilyen játékosra van szüksége, hogy helyettesítse történelme legjobb góllövőjét. Kétlem, hogy fiatal srácok át tudnák venni Cristiano szerepét. Azonban higgy nekem, amikor azt mondom: ez az elnök aztán tudja, hogy kell tárgyalni, ő meg fogja találni a tökéletes Ronaldo-pótlékot. Fogadni mernék, hogy jövőre elhozzák Neymart, idénre pedig szintén meg fogják találni a tökéletes embert arra, hogy minimalizálja a CR7 távozásával keletkezett űrt.

+1. Megértem, hogy nem akarod kiteregetni a szennyest, de ha mégis lenne egy bizonyos történet, amit megosztanál a magyar madridistákkal, hálás köszönettel vennénk.

Na jó, annyit elmondhatok, hogy egyszer egy madridi bárban ültem és megláttam Hierrót, Raúl társaságában. Utóbbi ekkortájt 17 éves volt. Megkérdeztem Fernandót, mit csinál éjszaka a bárban. Azt mondta, bébiszitterkedik: Hierro felelt azért, hogy Raúl ne csináljon semmi hülyeséget. Raúl azonban túljárt az eszén, de ez a történetnek már azon része, amelyet tényleg nem mondhatok tovább. Viszont annyit még megosztanék, hogy egy bizonyos hölgy abban a bárban dolgozott, ahol ekkor voltunk Raúlékkal. Ez a bizonyos hölgy azóta Raúl felesége, és ha jól tudom, már 4 vagy 5 közös gyerekük is van.

Érdekes módon, ezt a sztorit Iván is megerősítette nekünk, aki segített felvenni a kapcsolatot Joe-val. Ő azonban egy kicsit másként emlékszik rá, illetve máshogy mesélte azt, íme:

Az utolsó kérdésetek elég érdekes. Raúlnak elég sok gondja volt a karrierje elején az éjszakai életben. Ekkor vált igazán sztárrá. Még csak 17-18 éves volt, és elég sok ügye volt a madridi szórakozóhelyeken… A sztori már annyira elmérgesedett, hogy a Real Madrid akkori elnöke, bemutatta őt egy híres modellnek, egy bizonyos Mamen Sanz-nak. Azt akarta ezzel elérni, hogy inkább randizzon vele, és kösse le ő a játékosa figyelmét. Így talán elfeledkezhet a többi lányról. Az ötlet aztán eléggé bevált. Raúl találkozott a hölggyel, és ennyi év elteltével is boldog házasságban élnek, és már 5 gyerek szülei.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend