Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2019-02-12 15:20 e.gergo realmadrid.com
Courtois: „Attól még, hogy egy csatárnak nincs nagy neve, bevarrhatja a labdát a felső sarokba” Bajnokok LigájaNyilatkozatok

A belga kapus az Ajax elleni mérkőzés előtt állt az UEFA sajtósainak rendelkezésére:

„Az Ajax kemény ellenfél, de reméljük, hogy tovább tudunk majd jutni. Nyílt párharc lesz, és két remek meccset fognak látni az emberek, mert az Ajax szeret jó focit játszani, és nem fognak hátra tömörülni. Jó csapatuk van, tapasztalt játékosok és fiatal tehetségek képviselik őket a pályán. Nem csak a védekezésről fog szólni az Ajax játéka. Összpontosítanunk kell majd, jól kell védekeznünk, és meg kell őket sebeznünk, amikor csak lehetőségünk van rá”.

Mi teszi szerinted ilyen sikeressé a Real Madridot a Bajnokok Ligájában?
„Ez az első évem itt, és én sem tudom megmondani, hogy mi lehet ennek a titka. Egyrészről ott van a játékosok által képvisel minőség, másfelől pedig ott a csapat, mint szervezet, ami nagyon jól összpontosít a kitűzött célokra. Ha a Bajnokok Ligája a cél, akkor ez a csapat meg tudja azt nyerni. Ez a Real Madrid történelmének része, szerintem ezért ez a legjobb klub a világon”.

Milyen érzés a Real Madrid kapusának lenni?
„Mindig a kapus a legutolsó ember hátul, aki még megakadályozhat egy gólt, és mindig hatalmas a nyomás, mert ezen a poszton egyetlen hibát sem engedhet meg magának az ember. Ha egy kapus hibát vét a pályán, az majdnem mindig kapott gólban végződik. Egy kapuson mindig ott van a nyomás, a Real Madridban is. Ha itt játszol, akkor tisztában vagy vele, hogy ez a világ legjobb klubja, és mindig rengeteg ember követi a meccseinket. Sok szem figyel minket, de ettől még ugyanolyan a kapus szerepköre csapattól függetlenül, legyen az a Chelsea vagy a Real Madrid”.

Hogyan definiálnád a Real Madrid filozófiáját?
„A Real Madrid egy győztes csapat, és minden játékos azért van itt, hogy hozzáadjon egy kicsit a klub történelméhez, hogy még több trófeához segítse a csapatot. Minden nap ezért harcolunk”.

Hogyan szoktál felkészülni egy Bajnokok Ligája mérkőzésre?
„Minden mérkőzésre ugyanúgy készülök fel. Videókat nézek, megfigyelem az ellenfél támadási szokásait, büntetőit, szabálytalanságait, és azt, hogy hogyan szoktak lőni a támadóik. Ez a rutin minden versenysorozatban ugyanaz, legyen szó a Bajnokok Ligájáról, a bajnokságról vagy épp a Kupáról. Néha nézek holland műsorokat, az Ajax is figyel már minket, hogy milyen formában vagyunk, hogyan játszunk és hogy ők mit tudnának kihozni magukból ellenünk. Az Ajax egy kemény csapat, de remélem, hogy tovább fogunk jutni”.

A Real Madrid általában az ellenfél térfelén járatja a labdát, és nagy labdabirtoklással játszik. Hogyan készülsz fel arra a három-négy helyzetre, ami az ellenfelek előtt adódik?
„Mindig összpontosítanod kell. Nagyon résen kell lenned, amikor a támadásunk megy, mert az egész csapat nagyon fent van olyankor, és a kapusnak is ki kell jönnie hátulról. Erre példa ami a Roma elleni idegenbeli meccsen volt, kijöttem a tizenhatosból kétszer vagy háromszor, hogy megállíthassam az ellenfél kontratámadását. Ezekre a dolgokra oda kell figyelni, és mindig összpontosítani kell a meccsre”.

Melyik csatár ellen volt a legnehezebb dolgod a Bajnokok Ligájában?
„Ebben a versenysorozatban mindig top játékosokkal nézel farkasszemet, minden csapatban van néhány kiemelkedő csatár. De nagyon kell figyelni, mert attól még, hogy valakinek adott esetben nincsen nagy neve, az nem jelenti egyből azt, hogy nem képesek bevágni a labdát melletted a felső sarokba”.

A pályafutásod során megváltozott a kapusok szerepe a fociban…
„Húsz évvel ezelőtt még nem volt elvárás egy kapustól, hogy technikás legyen a labdával, jól játssza ki a területeket… Gyermekként már tőlem is kérték Genkben, hogy használjam a lábamat, szóval én ebbe nőttem már bele. A szereped kapusként attól is függ, hogy melyik csapatban játszol, mert ezen múlik, hogy hosszan kell kirúgnod a labdát, vagy a csapat inkább hátulról építkezik rövid passzokkal. Manapság a kapusok szerepe sokkal több annál, hogy megvédjék a csapatukat a kapott góltól. Használnod kell a lábadat és mozognod kell hátul, hogy lefedd a védelem mögötti területeket, ha egy labda érkezik oda”.

Az Ajax elleni mérkőzés előtt Santiago Solari is nyilatkozott az UEFA munkatársainak, a mester nyilatkozatát ide kattintva olvashatod el.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend