Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
1931-1940: A polgárháború hatásai
Satellite (5)

Az 1936-os Campeonato de Espana győztes csapata

Ricardo Zamora érkezése után hamarosan érkezett Ciriaco és Quincoces is, és ők hárman a világ legjobb védelmi vonalát alkották. Négy év alatt négy serleget gyűjtött be a csapat, kettőt a bajnokságban, kettőt pedig a kupában. A Real Madrid győztes hírneve itt kezdett el terjedni, viszont a polgárháború kitörése nem engedte a csapatot, hogy sokáig örüljenek.

A Real Madridnál ebben az időszakban tudatosult, hogy a hőn áhított sikereket csak akkor tudják elérni, ha a világ legjobb játékosai szerepelnek a csapatban. Többek közt Zamora, Ciriaco és Quincoces érkezésével a trófeák gyorsan érkeztek is. Az akkor Lippo Hertza irányította Real Madrid az 1931/32-es szezont veretlen bajnokként zárták, és megkezdődött a Madrid dominanciájának érája.

Ebben az időszakban, a Második Spanyol Köztársaság ideje alatt a Real Madrid ismét csak Madrid C.F. néven futott, egészen a polgárháború végéig, amikor is visszakapta a királyi jelzőt az egyesület. A „Real” cím időszaka alatt került be a klub címerébe az a lila sáv, amely a mai napig helyet kap ott.

Az 1936-os kupagyőzelem után egy hónappal kitört a polgárháború. A Real Madrid egyik legjobb időszakát élte, de az érát a fegyveres konfliktusok veszélybe sodorták. Sok játékos befejezte pályafutását és elhagyta Spanyolországot. 1937-ben gyakorlatilag olyan szinten nem volt aktivitás a klub körül, mintha az megszűnt volna létezni.

Zamora: Egy legenda született

A spanyol labdarúgást övező népszerűség ugrásából egyértelműen következett, hogy egy-két játékos igazi példaképpé nőtte ki magát a pályán. A legjobb példa erre a Real Madrid hálóőre, Ricardo Zamora. Az 1936-os kupadöntő sztárja hatalmas szerepet töltött be a Barcelona elleni győzelemben, egy Escolá lövés „lehetelten” védése be is került a spanyol labdarúgás történelemkönyvébe.

1939: Az újjáépülés kezdete

A polgárháború befejezte után néhány héttel, 1939. április 19-én Pedro Parages elnök a klub helyzetét megoldandó gyűlést hívott össze. A stadion megsemmisült, a keret szétszéledt, így a klub helyzete nem volt túl ragyogó. Adolfo Meléndez lett az új klubelnök, a Real Madrid pedig gyakorlatilag a nulláról megkezdte az újbóli felépülést.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 2 Spanyol bajnokság
  • 2 Spanyol Kupa
  • 3 Regionális bajnokság
  • 5 Trofeos Mancomunados (központi regionális bajnokság)
Teljes menetrend