Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
1941-1950: Megnyitja kapuit a Nuevo Chamartín
Santiago Bernabéu ünnepélyesen megnyitja az új Chamartín stadion építkezését.

Santiago Bernabéu ünnepélyesen megnyitja az új Chamartín stadion építkezését.

A Chamartín stadiont újjá kellett építeni, és egy teljesen új csapatot kellett összerakni, és versenytempóba kapcsolni. Santiago Bernabéunak hála minden kihívást higgadtan kezelt a klub, és ebben az évtizedben indult el valami a csapatnál, ami az alapjait jelentette a később elnyert, „A huszadik század legjobb klubja” elismerésnek is.

A polgárháború hatására néhány  igazán emblematikus alak távozott a csapatból, és a habfehérek ezt enyhítendő igazoltak is párat. Érkezett Pruden, Corona és Bañón. 1943-ban a kupa elődöntőjében a Real Madrid ellenfele a Barcelona volt, a gránátvörös-kékek 3-0-ra nyertek, a visszavágón azonban kiütéssel győzött a Real Madrid: a mérkőzés végeredménye 11-1 lett a mieink javára, és ezzel egy örökké tartó rivalizálás vette kezdetét a két egyesület között.

Real Madrid szurkolók ünneplik a győzelmet a Kupában

Real Madrid szurkolók ünneplik a győzelmet a Kupában

1943. december 15-én Santiago Bernabéu lett a Real Madrid elnöke, és ezzel egy legendás, 35 évig tartó mandátum vette itt kezdetét. Mindig is törekedett rá, hogy a klubok között jó kapcsolat alakuljon ki.

1946. június kilencedikén  a kupadöntőben a Valencia volt a Real Madrid ellenfele, ekkor már tíz év eltelt a legutóbbi kupasiker óta. A Montjuic stadionban a habfehérek végig uralták a meccset, és 3-1 arányban legyőzték a Valenciát, ezzel újabb kupaserleg került a trófeagyűjteménybe.

Juan Antonio Ipiña, a Real Madrid középpályása később Madrid városának Sport érdemrendjét is megkapta a polgármestertől, miután 237 hivatalos meccsen képviselte a Real Madridot. Ekkor minden játékos kapott egy bőr pénztárcát, benne mai 6 eurónak megfelelő pesetával.

Satellite (7)

Az új stadion is felavatásra kerül

Egy valóra vált álom: a Nuevo Chamartín stadion

A Chamartín stadion alapvetően már kicsi volt a sok szurkolónak, és a klub elnöke, Santiago Bernabéu szerette volna, ha a klub e tekintetben is éllovas lenne az európai labdarúgásban. 30 hónapnyi építkezés alatt 1947. december 14-ére megépült és megnyitotta kapuit a Nuevo Chamartín stadion. A pályát egy Os Belenenses elleni barátságos meccsel avatták fel hivatalosan, az első spanyol bajnoki meccset pedig az Athletic Bilbao ellen játszotta itt a Real Madrid.

Real Madrid hírlevél

A csapat sikerei és az új stadion megnyitója mellett szükség volt egy eszközre, amin keresztül a klub kommunikálni tud a szurkolókkal. 1950. szeptember elsején megszületett a Real Madrid Hírlevél. Az első oldalon Bernabéu egy üzenete állt: „Remélem ez a hírlevél nagy siker lesz. Egy jó tanács: tartsd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet. Üdvözlet a habfehérektől”.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 2 Spanyol Kupa
Teljes menetrend