Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
1971-1980: Briliáns teljesítmény, habfehér kupadöntő és sötét gyász

Az évtizedet a hat megnyert bajnokságon kívül Santiago Bernabéu eltávozása is fémjelezte. Az egész labdarúgás gyászba borult, mikor 1978. június másodikán elhunyt a Real Madrid elnöke, aki a csúcsra vezette az egyesületet. Luis de Carlos vette át helyét, akinek jó barátja és mentora volt Di Stéfano. Ő hét évig irányította a klubot, ezalatt képes volt megtestesíteni és átadni a klub értékeit, így világszerte elismerésre tett szert.

Santiago Bernabéu a Real Madrid játékosaival körülvéve

Santiago Bernabéu a Real Madrid játékosaival körülvéve

A csapat hazai pályán nagyon erősnek bizonyult az 1978-79-es bajnoki szezonban, összesen öt csapat tudott csak pontot csenni a Santiago Bernabéu stadionból: az Espanyol, a Sevilla, a Hércules, a Las Palmas és az Atlético Madrid. A Real Madrid akkori edzője, Luis Molowny tudta, hogyan kell a legjobbat kihozni a játékosaiból.

A csapat briliáns teljesítményét azonban elhomályosította a klub elnökének halála. A Real Madrid az elnök halála után is szeretett volna tisztelegni Santiago Bernabéu emléke előtt, szerették volna ha Bernabéu munkássága és hagyatéka tovább élne mindenki emlékeiben. 1979. augusztus 31-én megrendezésre került a Santiago Bernabéu kupa első kiírása, a z európai porond négy remek bajnoka vett részt: a Real Madrid, az Ajax, a Bayern München és az AC Milan.

Miguel Muñoz a csúcson hagyja abba

A „Yéyé” korszak atyja új rekordot állított fel, ami a Real Madrid vezetőedzői posztjában eltöltött időt illeti. Tizennégy évig állt a klub szolgálatában, és nem kis örökséget hagyott maga után, hiszen irányítása alatt csak úgy özönlöttek a serlegek a klub vitrinjeibe. Az 1973/74-es szezonban azonban átadta a stafétát Luis Molowny-nak.

Juanito megszerzi a Real Madrid történelmének 3000. találatát

Juanito megszerzi a Real Madrid történelmének 3000. találatát

Kupagyőzelem a Barcelona ellen

1974-ben  egy nagy rivalizálás született a Real Madrid és a Barcelona között. A Real Madrid 4-0 arányban megsemmisítette a gránátvörös-kékeket a kupa döntőjében. Luis Molowny még új volt a Real Madrid vezetőedzői pozíciójában, és ennél remekebb kezdést talán el sem képzelhetett volna. Fenntartotta a csapatban a küzdőszellemet, amit elődje, Miguel Muñoz itatott bele a játékosokba.

Juanito, a legenda

1976. november 19-én a Real Madrid leigazolta Juan Gómez-t, közismertebb nevén Juanitót. A Málagában játszó játékosnak nagy álma volt magára ölteni a Real Madrid szerelését, és ez valóra is vált. A spanyol szélső adottságai minden labdaérintésében megmutatkoztak. Az első Madrid-meccsére a Barcelona ellen került sor a Camp Nou gyepén. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott és a habfehérek 3-2 arányban győzedelmeskedtek. Első évében a Real Madrid bajnok lett, ő pedig egyenesen felülmúlta a vele szemben támasztott elvárásokat.

Juanito a Real Madridban

Juanito a Real Madridban

„Le kell igazolnunk a 8-ast”

Az 1976/77-es szezonban a Real Madrid ismét nagy neveket keresett a keretbe. Santiago Bernabéu és Agustín Domínguez, a klub főtitkára Düsseldorfba utaztak a Borussia Mönchengladbach meghívására. A német egyesület Dynamo Kiev elleni összecsapását tekintették meg, mikor a Real Madrid elnöke odafordult Domínguezhez, és a következőt mondta: „A 10-es játékos jó, de a 8-ast le kell igazolnunk”. A szóban forgó játékos Uli Stielike volt, feltörekvő név volt a német labdarúgásban. Órákkal később, 1977. április 29-én egy darab, a hotel által biztosított papírt aláírva kötelezte el magát a Real Madridhoz, amíg a szerződését előkészítették.

Uli Stielike a habfehér szerelésben

Uli Stielike a habfehér szerelésben

A történelem legfehérebb Copa del Rey kiírása

1980. június negyedikén példa nélküli és megismételhetetlen Copa del Rey döntőre került sor a Bernabéu gyepén. A Real Madrid a saját utánpótláscsapata, a Real Madrid Castilla ellen játszott és nyert 6-1-re. Az eredmény azonban nem számított, a nagyszerű dolog igazán csak az volt a mérkőzésben, hogy láthatták hogyan játszik egymás ellen két csapat, ugyan abból a klubból. Akárki is nyert volna, a serleg a fővárosban maradt volna. A Bernabéu rogyásig megtelt, a szezon végén a Real Madrid pedig duplázni tudott, miután a spanyol bajnokságot is megnyerte a csapat.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 6 Spanyol bajnokság
  • 2 Spanyol Kupa
  • 1 Copa del Rey
Teljes menetrend