Bajnokcsapatok Európa-kupája
1956/57

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a második, 1957. májusából.

Résztvevő csapatok

Az út Madridig

Az 1956/57-es Bajnokcsapatok Európa-kupája fináléja különleges helyszínnel rendelkezett, ugyanis a madridi Santiago Bernabéu stadionban rendezték meg ezt a jeles mérkőzést. A Real Madrid ellenfelei a sorozatban az osztrák Rapid Wien, a francia Nice, az angol Manchester United és az olasz Fiorentina voltak.

A Real Madrid első BEK-meccsén 4-2-re legyőzte az osztrák Rapid Wien csapatát, a visszavágó 3-1-es Rapid sikerrel zárult, emiatt pedig egy harmadik mérkőzésre, újrajátszásra került sor. Azt a találkozót a Real Madrid nyerte 2-0-ra, így a spanyolok továbbjutottak a BEK következő fordulójába. A Nice ellen összesítésben 6-2-es madridi győzelem született két mérkőzésen, a Manchester United elleni elődöntőből pedig 5-3-as eredménnyel jutott tovább a Királyi Gárda.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    75%
  • 1
    Rapid Wien
    7-5
  • 2
    Nice
    6-2
  • 3
    Manchester United
    5-3
  • 4
    Fiorentina
    2-0

A BEK történelmének második kiírásában a Manchester United annak ellenére csatlakozott a tornához, hogy az angol labdarúgó szövetség ezt kifejezetten ellenezte. Az első kiírásban angol csapat nem szerepelt, így a szigetországban nem is igazán foglalkoztak a torna közvetítésével, ez azonban teljesen megváltozott a United szereplésével az 1956/57-es szezonban. A Vörös Ördögök bizonyítottak is az európai porondon, a címvédő Real Madrid ellen estek csak ki az elődöntőben, 5-3-as összesítéssel.

A szezon gólszerzői



A Real Madrid házi góllövőlistáját Alfredo Di Stéfano zárta az élen, hét találattal, a torna gólkirályi címéhez ez azonban nem volt elég, harmadikként futott be a Real Madrid legendája ebben a tekintetben. Mögötte Iglesias és Mateos három-három góllal álltak, majd Kopa, Marsal és Rial következztek két-két góllal, Gento pedig egyszer volt eredményes a BEK-szezon során - a fináléban.

1957. május 30. Madrid

A finálé

A Manchester United legyőzése után olasz ellenféllel kellett szembenéznie a Real Madridnak a kupáért. A Fiorentina a jugoszláv Crvena Zvezda ellen jutott be a döntőbe, két meccsen 1-0-s összesítéssel.

Real Madrid (2)

Juan Alonso
Manuel Torres
Marquitos
Rafael Lesmes
Miguel Muñoz
José Maria Zárraga
Raymond Kopa
Enrique Mateos
Alfredo Di Stéfano
José Hector Rial
Francisco Gento

Fiorentina (0)

Giuliano Sarti
Ardico Magnini
Sergio Cervato
Aldo Scaramucci
Alberto Orzan
Armando Segato
Julinho
Guido Gratton
Giuseppe Virgili
Miguel Angel Montuori
Claudio Bizzarri

Az olaszok ragaszkodtak hozzá, hogy a mérkőzést még természetes fényben játsszák a csapatok, amitől finoman szólva nem volt elájulva a madridi csapat vezetősége. Ennek oka, hogy több, mint 100.000 eurónyi összeget költöttek a spanyolok arra, hogy a világ legjobb és legnagyobb reflektorait szereljék fel a stadionban külön erre a mérkőzésre.

Az olaszok igyekeztek tördelni a Real Madrid folyamatos játékát, és gól nem is esett, csak a lefújás előtt húsz perccel. Akkor Mateos indult meg a kapu felé, és büntetőt harcolt ki csapatának, amit Di Stéfano értékesített, majd hat perccel később Gento is eredményes tudott lenni akcióból.

Egyéb érdekességek

A trófeát a találkozó után Franco tábornok adta át a Real Madrid kapitányának, Miguel Munoznak.

A Bajnokcsapatok Európa-kupája megnyerése után Alfredo Di Stéfano megkapta az 1957-es Aranylabda elismerést. Csapattársa, Raymond Kopa harmadik helyen futott be az Aranylabda szavazáson.

Az 1956/57-es Bajnokcsapatok Európa-kupájának negyeddöntőjében összesen nyolc mérkőzést játszottak, ezek pedig 34 gólt hoztak, köztük egy összesített 6-5-ös Manchester United továbbjutást az Athletic Bilbao ellen. A szezon Real Madrid érdekeltségei közé tartozik, hogy Alfredo Di Stéfano Aranylabdát nyert ebben az évben.

Képgaléria