Bajnokcsapatok Európa-kupája
1957/58

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a harmadik, 1958. májusából.

Három szezon, három győzelem a Real Madrid mérlege a legrangosabb európai kupasorozatban: a drámai brüsszeli finálé a hosszabbításban dőlt csak el az AC Milan ellen. A Baldvin király Stadionban a címvédők teljes gőzzel estek neki a döntőnek, de olasz ellenfelük is hasonló elképzelésekkel lépett pályára: megnyerni a mérkőzést 67.000 néző előtt.


Gyász

A Real Madrid számára történelmi, más csapat számára azonban tragikus szezon volt az 1957/58-as. A Manchester United ebben a kiírásban, a jugoszláv Crvena Zvezda elleni 1958. februári negyeddöntőből való továbbjutás után repült haza Angliába, azonban gépüknek Münchenben üzemanyag utántöltésre meg kellett állnia. A felszállás harmadszori nekifutásra sem sikerült a jeges kifutópályáról, a gép egy kerítésnek rohant, kettétört és kigyulladt, a fedélzeten lévő 44 utas fele pedig vagy a helyszínen, vagy később a kórházban életét veszítette a tragikus balesetben. A Manchester United ezután egy teljesen új csapattal állt ki az AC Milan elleni elődöntőben, majd esett ki 2-5-ös összesítéssel.

Résztvevő csapatok

Az út Brüsszelig

A harmadik Bajnokcsapatok Európa-kupája kiírás fináléját a brüsszeli King Baudouin stadionban rendezték, az oda vezető úton a Real Madrid ellenfelei a sorozatban a belga Antwerp, a spanyol Sevilla, a magyar Vasas és az olasz AC Milan voltak.

A Real Madrid hét mérkőzést játszott le a BEK-sorozatban az 1957/58-as szezonban. A belga Antwerp ellen elsöprő, 8-1-es összesítéssel jutott tovább a következő fordulóba a Királyi Gárda, majd honfitársuk, a Sevilla ellen kellett bizonyítani. A Sevilla szintén nem úszta meg a Real Madrid menetelését, ők 10-2-es összesítéssel estek ki a sorozatból a blancók elllen. A Vasas ehhez képest remekül helytállt, ellenük 4-2 lett az aggregált eredmény az elődöntőben, majd az AC Milan következett a sorban a fináléban.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    71%
  • 1
    Antwerp
    8-1
  • 2
    Sevilla
    10-2
  • 3
    Vasas
    4-2
  • 4
    AC Milan
    3-2

Érdekesség, hogy Rial szereplése a döntőben erősen kérdéses volt a mérkőzés napján is, miután a stadionhoz közeli Atomium emlékmű meglátogatása során a döntő előtti napon kificamította bokáját; végül játékra alkalmasnak találták az állapotát, és góljával is döntő szerepe volt abban, hogy a csapat bezsebelte zsinórban harmadik európai trófeáját.

A szezon gólszerzői



A kiírás gólkirálya Alfredo Di Stéfano lett tíz találattal (harmadik és negyedik helyen a Vasas játékosai, Csordás Lajos és Bundzsák Dezső értek be nyolc, illetve hat góllal). A madridi Hector Rial négy góljával a nyolcadik helyen végzett ezen a listán.

1958. május 28. Brüsszel

A finálé

A Real Madrid ellenfele a Vasas ellen megnyert elődöntő után az olasz AC Milan volt a döntőben, akik a Manchester United ellen jutottak be a fináléba.

Real Madrid (3)

Juan Alonso
Angel Atienza
José Santamaría
Rafael Lesmes
Juan Santisteban
José Maria Zárraga
Raymond Kopa
José Iglesias
Alfredo Di Stéfano
José Hector Rial
Francisco Gento

AC Milan (2)

Narciso Soldan
Alfio Fontana
Eros Beraldo
Mario Bergamaschi
Cesare Maldini
Luigi Radice
Giancarlo Danova
Nils Liedholm
Pepe Schiaffino
Ernesto Grillo
Tito Cucchiaroni

Mindkét csapat nagy lendülettel játszott, és az AC Milan kapusának rengeteg dolga volt az első félidőben, de szurkolóik legnagyobb örömére ügyesen helytállt a Real Madrid támadóival szemben. A gólcsendet az 59. percben Pepe Schiaffino törte meg, Di Stéfano pedig negyedórával később egyenlített. A 3-2-es végeredmény azonban még messze volt ekkor, a szurkolók pedig nagy gólzápornak voltak tanúi: Di Stéfano egyenlítő góljára három perccel később válaszolt Grillo az olaszoktól, ezután két perccel pedig Rial egyenlített ismét. A mérkőzés hosszabbítással folytatódott, ahol Gento találatával nyertek a madridiak.

Képgaléria