Bajnokcsapatok Európa-kupája
1958/59

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a negyedik, 1959. júniusából.

A Real Madrid 1959 nyarán zsinórban negyedszer hódította meg Európát, a fináléban nem más volt a Királyiak ellenfele, mint a Stade de Reims, akikkel a sorozat első döntőjét is játszották.

Résztvevő csapatok

Az út Stuttgartig

Nevezetes szezon ez mind a Real Madrid, mind pedig a magyarok számára. Persze nemzetünk nem azért gondol rá vissza szép emlékekkel, mert hazánk csapatait több más nemzet klubjaival együtt kizárták a tornáról, hanem azért, mert 1958 nyarán csatlakozott a Real Madridhoz Puskás Ferenc!

Az immáron harmadszor címvédő Real Madridnak a török Besiktas, az osztrák Wiener SC, a madridi Atlético és a francia Stade de Reims próbálta útját állni. A városi riválissal az elődöntőben csaptak össze a blancók, és két meccs után összesített döntetlen állás miatt Zaragozában, semleges pályán újrajátszásra került sor, ahol eldőlt a Real Madrid kvalifikálása a fináléba.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    63%
  • 1
    Besiktas
    3-1
  • 2
    Wiener SC
    7-1
  • 3
    Atlético Madrid
    4-3
  • 4
    Stade de Reims
    2-0

Összesítésben a Besiktas ellen 3-1, a Wiener ellen 7-1, az Atlético ellen 4-3 lett az eredmény a blancók javára, a döntőben pedig ismerős csapattal szállhatott szembe az argentin Luis Carniglia által vezetett habfehér alakulat: az első BEK-finálé ismételte meg önmagát, a Stade de Reims ellen.A franciák bosszúra éhesen érkeztek a döntőbe, de nem volt szerencséjük.

A szezon gólszerzői



Di Stéfano a szezon végeztével már összesen 28 találatnál járt a legrangosabb európai kupasorozatban, tizennégy góllal a versenykiírás örökös góllövőlistájának akkori második helyzetettje előtt (Bora Costic, Crvena Zvezda, 14 gól).

1959. május 28. Stuttgart

A finálé

Az első Bajnokcsapatok Európa-kupája döntőn 4-3-ra nyert a Real Madrid a Reims ellen, azóta viszont sokminden változott, például Raymond Kopa 1956-ban az ezüstérmesek oldalán játszott, most viszont már a madridiakat képviselte.

Real Madrid (2)

Domínguez
Marquitos
Santamaría
Zárraga
Santisteban
A. Ruiz
Kopa
Mateos
Di Stéfano
Rial
Gento

Stade de Reims (0)

Colonna
Rodzik
Jonquet
Giraudo
Penverne
Leblond
Lamartine
Bilard
Fontaine
Piantoni
Vincent

A stuttgarti Neckarstadionban hetvenkétezer néző izgulhatta végig a BEK történelmének negyedik döntőjét. Kényelmes győzelem volt ez a mostani a Real Madrid számára. A spanyolok a második percben egy Mateos találattal kezdték a meccset, és annak ellenére, hogy egy büntetőt kihagytak és Kopa is lesérült, a habfehér alakulat végig dominált a mérkőzésen. A 49. percben Di Stéfano szerzett gólt, zsinórban ez volt a negyedik BEK-döntője, amin eredményes tudott lenni!

Képgaléria