Bajnokok Ligája
1997/98

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a hetedik, 1998. májusából.

Az 1997/98-as Bajnokok Ligája sorozat hozta meg az áttörést a Real Madrid számára a legrangosabb európai kupasorozatban. A Királyi Gárda 32 év elteltével diadalmaskodott ismét, és ülhetett vissza Európa trónjára. A döntő győztes gólját a 97-es Aranylabda választás második helyezettje, Predrag Mijatovic szerezte.

Résztvevő csapatok

Az 1997/98-as szezon előtt fontos változás jött a Bajnokok Ligájában, ezentúl már nem csak a címvédő és a legjobb európai bajnokságok győztesei küzdhettek Európa trónjáért, hanem utóbbi ezüstérmesei is részt vehettek a torna selejtezőjén reménykedve, hogy bejutnak az immár négy helyett hat csoportból álló főtáblára.

Az út Amszterdamig

A legtöbb klub elégedett lenne akár egy európai kupával is, de nem a Real Madrid! A D-csoportból egészen a döntőig menetelt a csapat, ahol a Juventus lett a Királyiak ellenfele.
Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    64%
  • 1
    Rosenborg
    4-3
  • 2
    Olympiacos
    5-1
  • 3
    Porto
    6-0
  • 4
    Leverkusen
    negyeddöntő: 4-1
  • 5
    Borussia Dortmund
    elődöntő: 2-0
  • 6
    Juventus
    döntő: 1-0

A szezon gólszerzői



A Real Madrid házi góllövőlistájának élén Morientes és Suker végeztek négy-négy góllal, a legfontosabb gólt mégis a tornán egy gólos Mijatovic szerezte a Juventus elleni fináléban. A torna gólkirálya egyébként Del Piero lett, tíz góllal.

1998. május 20. Amszterdam

A finálé

A Juventus trénere, Marcello Lippi "álomdöntőként" emlegeti ezt a mérkőzést. Európa két legnagyobb, leggazdagabb és leghíresebb csapata csapott össze az új Amsterdam Arénában.

Real Madrid (1)

Illgner
Roberto Carlos
Hierro
Sanchís
Redondo
Raúl
Mijatović
Seedorf
Morientes
Panucci
Karembeu

Juventus (0)

Peruzzi
Torricelli
Montero
Di Livio
Inzaghi
Del Piero
Iuliano
Deschamps
Zidane
Pessotto
Davids

Szoros mérkőzésen, egy góllal tudott nyerni a Real Madrid. Mijatovic gólja a 66. percben érkezett egy Roberto Carlos próbálkozás után. A brazil gólját megakasztották az olaszok védői, Mijatovic azonban lecsapott a labdára, és a Juventus kapusát elfektetve a kapuba vágta a játékszert.

Egyéb érdekességek

A BL győzelem ellenére a klubelnök Lorenzo Sanz menesztette Jupp Heynckes vezetőedzőt, miután a bajnokságban csupán a csalódást keltő, negyedik helyet érte el a csapat. Helyét egy hónapig ideiglenesen Camacho, majd Guus Hiddink vette át.

A Real Madrid kosárlabdacsapatának otthonában négyezer ember követte kivetítőn a Juventus elleni finálét.

A Bajnokok Ligája döntője előtt a Juventus már két trófeát bebiztosított ebben a szezonban: 25. bajnoki címüket, és az olasz szuperkupát.

Képgaléria