Bajnokok Ligája
2001/02

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a kilencedik, 2002. májusából.

A 2001/02-es szezont nagy várakozás előzte meg a Blancók szempontjából, ugyanis 2001 nyarán a világklasszis Zinedine Zidane rekordösszegért tette át székhelyét Torinóból Madridba. A bajnokságban a csalódást keltő 3. helyezést érte el a Királyi Gárda, ám a Bajnokok Ligájában sikerült megszerezni a csapat történelmének 9. trófeáját, immáron 6 év alatt a harmadikat.

Résztvevő csapatok

A csoportkörök kezdetét beárnyékolta a szeptember 11-i terrortámadás az Egyesült Államokban, és az aznapra ütemezett Bajnokok Ligája összecsapásokat már nem tudták eltolni, viszont a szeptember 12-i meccseket átrakták október tizedikére. Szeptember 11-én a Real Madrid Rómában nyert 2-1-re, a mérkőzés gólszerzői Luis Figo, Guti és Totti voltak.

Az út Glasgowig

Hetvenkét csapat, százkilencvenhét mérkőzés, tíz hónap, egy győztes.

A Real Madrid végig diktálta az iramot a torna többi résztvevőjének, az első csoportkörből első helyen jutott tovább, a második csoportkörben pedig ők kvalifikálták magukat elsőként a legjobb nyolc csapat közé.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    70%
  • 1
    AS Roma
    3-2
  • 2
    Anderlecht
    6-1
  • 3
    Lokomotiv Moszkva
    4-2
  • 4
    Sparta Praha
    6-2
  • 5
    Panathinaikos
    5-2
  • 6
    Porto
    3-0
  • 7
    Bayern München
    negyeddöntő: 3-2
  • 8
    Barcelona
    elődöntő: 3-1
  • 9
    Bayer Leverkusen
    döntő: 2-1

A Real Madrid az A csoportban lejátszott első négy mérkőzését megnyerte, beleértve a nyitónap összecsapását az AS Roma ellen. Később magabiztosan nyerték meg a csoportot a blancók. A második csoportkörben a Real Madrid első öt találkozóját megnyerte, amivel szintén a saját kezébe vette az irányítást, végül pedig nyolc pontos előnnyel zárta csoportját a Panathinaikos előtt.

A szezon gólszerzői



A torna gólkirálya az a Ruud van Nistelrooy lett, aki néhány évvel később maga is csatlakozott a Real Madridhoz. A Manchester United színeiben tíz gólig jutott ebben a szezonban, Raúl hat találata holtversenyben a negyedik helyet jelentette neki a göllővőlistán.

2002. május 15. Glasgow

A finálé

Zinedine Zidane legendás gólja 2-1-es győzelmet jelentett a Real Madridnak a Bayer Leverkusen elleni döntőben.

Real Madrid (2)

César
Salgado
Hierro
Helguera
R. Carlos
Makelele
Solari
Figo
Zidane
Raúl
Morientes

Bayer Leverkusen (1)

Butt
Sebescen
Zivkovic
Lúcio
Placente
Ramelow
Ballack
Schneider
Bastürk
Brdaric
Neuville

A Real Madrid éhes volt a bosszúra a negyeddöntőben, a Bayern München ugyanis az előző szezonban az elődöntőben búcsúztatta a Királyi Gárdát. Az első meccs első félidejében meg is szerezték a vezetést a spanyolok, azonban két gól az utolsó tíz percben megnyerte a meccset a bajoroknak. A visszavágón a németek több, mint egy óráig bírták a nyomást Madridban, de Helguera és Guti góljaival végül a Madrid jutott az elődöntőbe.

A másik ágon a Panathinaikos ellen továbbjutó Barcelona várta a Realt a legjobb négy között, az első meccs a Nou Campban 2-0-s vendég sikerrel zárult Zidane és McManaman góljaival, a döntetlennel végződő visszavágó után így a madridiak örülhettek a döntőbe jutásnak.

A Bajnokok Ligája történelmének egyik, ha nem legikonikusabb találatával Zinedine Zidane bebiztosította a Real Madrid győzelmét a Leverkusen ellen Glasgow-ban.

Képgaléria