Bajnokok Ligája
2013/14

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme a tizedik, 2014. májusából.

A 2013/14-es szezon meghozta a hőn áhított Tizediket a madridisták számára. 12 hosszú év telt el a Kilencedik óta, edzők sokasága próbálta meg elhódítani az újabb BL trófeát, de mind kudarcot vallott, Carlo Ancelotti kivételével. Az olasz mester első szezonjában, egy hihetetlenül kiélezett, és a Blancók számára feledhetetlen döntő alkalmával emelhette magasba a serleget.

Résztvevő csapatok

A Real Madrid az európai torna legjobb csapata volt a startpisztoly eldördülésétől a célegyenesig.

Az út Lisszabonig

A tizenkét évig tartó böjt után 2014-ben ismét sikerült Európa trónjára ülnie a Real Madridnak. A Carlo Ancelotti vezette csapat a csoportkörökben A Galatasaray, a Koppenhága és a Juventus ellen játszott, majd a Bundesliga beárazásával vezetett az út a lisszaboni fináléba.

Carlo Ancelotti 2013 nyarán vette át irányítást portugál kollégájától, José Mourinhótól. Az olasz szakember nem ült a babérjain, első szezonjában magasba emelhette a Bajnokok Ligája serlegét. Tizenhárom mérkőzésből tizenegyet megnyert irányításával a Királyi Gárda, beleértve a hosszabbításban megszerzett győzelmet az Atlético Madrid ellen.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
  • Győzelmi ráta
    84%
  • 1
    Galatasaray
    10-2
  • 2
    FC København
    6-0
  • 3
    Juventus
    4-2
  • 4
    Schalke 04
    nyolcaddöntő: 9-2
  • 5
    Borussia Dortmund
    negyeddöntő: 3-2
  • 6
    Bayern München
    elődöntő: 5-0
  • 7
    Atlético Madrid
    döntő: 4-1

A Real Madrid a csoportkörökben összesen húsz gólt szerzett, hozzájuk legközelebb a Bayern München állt az első hat forduló után, a bajorok tizenhét lőtt góllal zárták a csoportot.

A szezon gólszerzői



Az egyenes kieséses szakaszra még több lőtt gól is jutott, mint a csoportkörökre, hét meccsen 21 gólt szerzett ott a csapat. A torna góllövőlistájának élén Cristiano Rondaldo végzett, a sorozat történelmében példátlan mutatókkal, hiszen korábban senkinek sem sikerült egy Bajnokok Ligája szezon alatt tizenhét gólt szereznie.

2014. május 24. Lisszabon

A finálé

"A végéig harcoltunk és ez a gól nem csak az enyém, hanem a Madrid összes szurkolójáé. Ez az eredmény mindenkié, aki a döntőig támogatott minket" - mondta Sergio Ramos a mérkőzés lefújasa után.

Real Madrid (4)

Casillas
Carvajal
Varane
Ramos
Coentrao
Khedira
Modric
Di María
Bale
Benzema
Cristiano
Marcelo

Atlético Madrid (1)

Courtois
Juanfran
Miranda
Godín
Filipe Luis
Gabi
Tiago
Koke
Raúl García
Villa
Diego Costa
 

A Real Madrid immár tizenkét éve űzte a Bajnokok Ligája álmot, végül a rekordnak számító tizedik európai serlegét a városi riválisuk ellen szerezték meg, egy drámai döntő végeztével.

Diego Godín a 36. percben szerzett vezetést az Atléticónak, és egészen a mérkőzés hosszabbításáig kellett várni az egyenlítő találatra a Real Madridtól. Sergio Ramos egy Luka Modric szögletet váltott fejjel gólra a 93. percben, ami hosszabbítást jelentett a csapatnak.

A ráadásban az Atlético Madrid már esélytelen volt, az erőnlétileg lehengerlő Real Madrid bedarálta városi riválisát, Gareth Bale, Marcelo és Cristiano Ronaldo is eredményes volt a 2x15 perces hosszabbítás perceiben.

Egyéb érdekességek

Cristiano Ronaldo lett az első játékos a sorozat történelmében, aki 17 gólt tudott lőni egy szezonban. Ezzel megdöntötte a saját maga, valamint Messi, Altafini és Van Nistelrooy által tartott 14 gólos rekordot.

Ez volt Carlo Ancelotti harmadik európai kupája. Bob Paisley-vel holtversenyben többször nyerte meg ezt a serleget, mint bármelyik másik edző.

A Real Madrid a Bayern München kiütésével minden klubnál többször ejtette ki a sorozatból az aktuális címvédőt, szám szerint nyolcszor.

A Real Madrid rekordnak számító, 3.15 lőtt gólos meccsenkénti átlaggal zárta a tornát, 13 meccsen 41 gólt szerzett a csapat.

Ez volt az első olyan döntő a torna történelme során, amiben mindkét résztvevő csapat ugyanabból a városból származott.

A szezon elején Gareth Bale rekordnak számító, 101 millió eurós összegért csatlakozott a Real Madridhoz. . Rajta kívül Carvajal visszatért a csapathoz, valamint érkezett Isco és Casemiro.

Képgaléria