Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2021-04-15 16:50 Zs. Bence theathletic.com
A megfélemlíthetetlen Real Madrid Bajnokok LigájaEgyéb hírek

Az Anfield környékén azt gondolták néhányan, hogy a Liverpool 3-1-es hátrányát úgy fogja ledolgozni a szeretett csapatuk, hogyha ők is besegítenek. Ők a Real Madrid játékosainak kizökkentésével próbálkoztak közvetlenül a visszavágó előtt. Még a stadionhoz sem ért a csapat busza, már kövekkel dobálták azt. Az egyik ablak be is tört. Szerencsére senkinek nem esett bántódása.

A mérkőzés még 60 másodperce sem kezdődött el, amikor a Vörösök csapatkapitánya, James Milner rácsúszott Benzema bokájára. Klopp csapatát kíméletlen megbüntette az odavágón a Galaktikusok két irányítója, akikkel nem tudtak mit kezdeni. A visszavágón igyekeztek nem megismételni az előző hét hibáit.

A Bajnokok Ligája érmekkel teletűzdelt madridiak azonban nem hagyták annyiban a dolgot. Casemiro alaposan visszavágott Milnernek egy kőkemény belépővel, épp Klopp kispadja előtt. Meg is kapta a jogos sárga lapját érte.

Zidane minden egyes játékosa odatette magát. Habár Modric nem vett részt a fizikai küzdelemben, mégis talán ő volt a legnagyobb hatással a játékra az első félidőben a remek helyezkedésének és passzainak hála. Benzema szintén gyakran jött hátra és mozgásával irányította az egész csapatot.

Új vezér született?

A Real Madrid két első számú középhátvédjeinek mindegyike hiányzott, a két jobbhátvéd úgyszintén. Ennek ellenére is összeszedetten tudott játszani a védelem. Nacho játszott a csapatkapitány, Sergio Ramos helyén, és ehhez méltó módon igazi vezérként is viselkedett. Társa az általában szintén kispadmelegítő Éder Militao volt. A jobbhátvéd posztját Fede Valverde vette át. Sadio Mané ellen nem is találta a helyét eleinte, ennek köszönhetően össze is hozott egy ziccert Salah-nak a szenegáli, de ahogy telt az idő, úgy vált egyre magabiztosabbá az uruguayi.

Nacho vs Salah, Liverpool - Real Madrid, Anfield Road
Az egyiptomi sem riasztotta meg Nachot

Zidane-t már játékos korában sem volt könnyű megfélemlíteni. Ráadásul edzőként is a mentálisan erős, kompetitív játékosokban bízik elsősorban. Az Anfielden azonban abból állt a kezdő összeállítása, hogy megfogta a 11 legjobb játékosát, akik elérhetőek, és belesűrítette őket egy koherens formációba. Így maradt ki Marcelo és Isco, akik elvesztették az edző bizalmát mára.

A Királyi Gárda sorsdöntő mérkőzést játszott szombaton, a kulcsjátékosok mindegyikének kezdenie kellett, ami szintén nagyban befolyásolta a madridi terveket a Liverpool elleni visszavágóra. A múlt heti odavágó és a szombati El Clásico minden erőt kivett a csapatból. Ezen két mérkőzés mindegyikét dominálta a Madrid az első órában, főleg a Barca ellen. A meccsek végére azonban láthatóan visszavettek. „Elképesztő mennyiségű munkát végeztünk az elmúlt 8-9 hónapban, de rendben vagyunk. Nem kezdhetünk most panaszkodni a fáradtság miatt” – nyilatkozta Modric a mérkőzés előtt. A 35 éves középpályás már most több, mint 3,000 percet játszott csak a Realban az idei szezonban, és a hátralévő meccseken is komoly szerepet fog kapni előreláthatólag.

Az európai futball arisztokratái

Az ellenfél játékosainak fáradtságából adódóan értelemszerűen adódtak lehetőségek a Liverpool előtt. Salah azonban kifejezetten rossz napot fogott ki, a kapu előtt legalábbis biztosan. A meccs végére már Klopp csapata is teljesen kimerültnek látszott. Mindkét csapat számára rendkívül hosszú az idei szezon. A meccs végére a Madrid is egyre több támadást vezetett, ahogy fogyott az idő és a hazai csapat erőnléte.

Real Madrid továbbjutás az Anfield Roadon
Odriozola ellenére is sikerült a továbbjutás

A Mersey partján élőknek talán az a benyomása lehetett, hogy az európai futball arisztokratájának képzeli magát a Királyi Gárda. Mint a Galaktikusok, amikor Zidane még játszott: egy sztárokkal teletűzdelt csapat, akiknek derogál a futás. Sokak számára talán meglepő lehet, hogy mindezek ellenére a klub történelme és énképe is arra épül, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Alfredo Di Stéfano volt a klub első galaktikusa. Már ő is arról volt híres, hogy durva kirohanásai voltak azon csapattársai felé „akik nem izzadták tele a mezt”. Ezt a kifejezést az 50-es, 60-as években a klub akkori elnöke, Santiago Bernabéu tette híressé.

„A csapatmunka a siker kulcsa”

„Tudtuk, hogy nehéz meccset fogunk itt játszani ellenük” – mondta Casemiro a Movistar TV-nek. „Nagyon intenzíven játszanak, remek játékosaik és kiváló edzőjük van. A mi csapatunk azonban fantasztikusan dolgozott, minden egyes játékosunk. A tornagyőzelmek kulcsa a sikeres csapatmunka.”

Különösen fontos ez az üzenet a második Zidane-érában, amikor már nincsenek meg a garantált gólok Cristiano Ronaldo hiányában. A Madrid azonban mentálisan így is elképesztően erős, főleg amikor a legnagyobb mérkőzéseiket játsszák. Előnye származott a csapatnak abból, hogy egy üres Anfielden játszhatta ezt a döntőt, ez természetes. Nehéz azonban elképzelni, hogy képesek lettek volna ezek a játékosok ugyanolya mélyrepülésre, mint amit a Barcelona művelt két évvel ezelőtt, 3 gólos előnyből indulva.

„Csak a továbbjutás számít”

„Tudtuk, hogy meg kell majd szenvednünk a siker érdekében ma este” – mondta Zidane. „Csak a továbbjutás az, ami számít. Voltak nehezebb periódusok, de jól játszottunk. Büszkék lehetünk arra, amit tegnap este elértünk.” Kegyetlen határozottság érződik Zidane szavaiból, pedig a klub ikonjainak – Modric és Ramos mellett magának Zidane-nak is – továbbra is kérdéses a jövője. Az egyetlen biztos pont a klub életében az Pérez elnöki széke, őt ugyanis kihívó nélkül választották meg újabb négy évre.

Real players celebrating at Anfield Road

Mielőtt megtudhatnánk, hol folytatják a Real Madrid ezen kulcsfigurái, még hátra van egy nagyon szoros küzdelem a spanyol bajnoki címért, illetve még két BL elődöntőt is játszik a csapat a Chelsea ellen. A szezon első néhány hónapjában kiszámíthatatlanul teljesített Zidane csapata, mára azonban – minden sorozatot figyelembe véve – 14 mérkőzés óta veretlen az együttes. „Erőnlétileg talán nem vagyunk olyan jók, mint az elmúlt években, de sorra nyerjük a meccseinket és jutunk egyre tovább” – nyilatkozta Nacho a meccs után.

Talán jogos, és valóban nem a fizikai, hanem a mentális erőnlét az, ami továbbjutáshoz segítette a Királyi Gárdát az Anfield Road-on szerda este. Habár voltak pillanatok, amikor szenvedett a csapat, valójában egy pillanatra sem érezhettük azt, hogy a Madrid visszaengedné a küzdelembe ellenfelét. Ezt a csapatot nem lehet egykönnyen megfélemlíteni. Akármennyire kérdéses is a legfontosabb emberek jövője a klubnál, egy biztos: sem a La Ligában, sem pedig a Bajnokok Ligájában nem lesz könnyű megállítani a Királyi Gárdát.

Forrás: The Athletic

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend