Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2015-11-12 01:06 e.gergo fhm.com
Cristiano Ronaldo: „Szeretnék akár öt vagy hat gyermeket is” Nyilatkozatok

Negyedik Aranycipőjével a zsebében Cristiano Ronaldo a világ egyik legjobb labdarúgója. Mikor interjút ajánlott az FHM-nek Spanyolországban, a magazin nem meglepetésre nem ellenkezett. A portugál sztárról készült cikket a lap újságírója, Andy Jones szavaival, valamint Darren Fletcher és a United korábbi edzője, René Meulensteen nyilatkozatát CR7-ről alább olvashatjátok.

A Plaza de la Independenciánál egy hétköznap délután a Ramses étterembe megyünk, a nyugalom és a luxus oázisába. Belépve az ajtón azonban figyelmes körültekintés után valami egészen más is megragadja az ember tekintetét, egy úriember, aki a világ sportjának egyik leghíresebb arca.

Nem a bárpultot támasztja, ehelyett egy csendes asztalnál ül a sarokban, az embereket nézi, olvassa az emailjeit, talán egy üzleti megbeszélése van. Cristiano Ronaldo – ugyanis róla van szó – a nyüzsgő téren található étteremben hevesen tervezget. Manapság a 30 éves játékos életének egy egészen más területére is összpontosít a labdarúgáson kívül. Ennek az életnek a középpontjában még mindig Cristiano Ronaldo, a sport sztárja áll, aki rekordokat dönt, gólokat szerez és akitől leesik az emberek álla. De emögött ott lapul egy érintetlen terület, amiben különböző üzleti kalandok rejlenek. Az egyik percben még labdarúgó cipőt visel, a másikban már aktatáskával jár.

Ronaldo maximalista ember, a jól bejárt utakat elkerüli, és minden apró részletet tökéletesen kidolgoz, és ahogyan a gyermekek utánozzák jellegzetes szabadrúgásait, úgy Ronaldo arra törekszik, hogy ugyan így átvegyük az illatát, stílusát, egészséges életmódját… Saját parfümje már van, a ‘Cristiano Ronaldo Legacy’, amelynek már az elkészítése is sokat elmond erről az emberről.

„Ahogyan elhagyom az edzőpályát, naponta akár két órát is eltöltök kísérletezéssel. Az emberek azt mondják, az egyik parfümnek olyan illata van, mint a Gucci-nak, a másik a Dolce & gabbana-ra hasonlít. Én a saját ízlésem szerint választok. Annyira részese lettem, és annyira a megszállottja lettem. Mindennek csúcsnak kell lennie. Nagynak, egyedinek. Mint amilyen én is vagyok” – mondta Cristiano a parfümjének elkészítését körülvevő háttérmunkáról.

Az FHM munkatársai leülve Cristianóval rögtön észreveszik, hogy Cristiano Ronaldo kapcsán minden csillog-villog. A haja, a cipője, a fogai… Kivéve a bőre, ami természetesen matt és hibátlan. Szemöldöke fazonra igazítva, kezei manikűrözve, ajkai kifényesítve. Röviden fogalmazva, hihetetlenül néz ki, egy tökéletes atléta saját korában.

Az apró részletek sokat számítanak neki, minden nap rengeteg nyújtó gyakorlatot végez, hogy ezzel is elkerülje a sérüléseket (most komolyan, hányszor esett ki a világ legtöbb szabálytalanságát elszenvedő játékosa?), jól étkezik, jól alszik. Soha nem alkoholizál – édesapja alkohol okozta betegségben hunyt el – és a mai labdarúgók körében „kötelező” tetoválások elől is kitért, hiszen úgy nem tudna vért adni. Ahogyan a pályán is minden passz precízen ki van számítva, úgy Criistiano életének új szakasza, az üzlet is pontosan meg van tervezve.

Azt mondták nekünk, hogy parfümje bemutatóján (ami ugyan ebben az étteremben került megrendezésre) egyetlen ember felelt a szervezésért, saját kezűleg választotta ki az asztalok elrendezését, a kanapékat, a világítást, az arany és fekete lufikat, és az eseményen uniformisban megjelenő barna modellek hadát is. Súgunk: nem Cristiano menedzsere volt. Fárasztónak tűnik Cristiano élete. Saját fehérnemű- és ruhakollekciója van, és különböző egészségügyi termékekhez is az arcát adja. Töltsön el az ember csak húsz percet a cipőjében, az is elég, és semmi a teljes képhez viszonyítva. Ronaldo világuralomra tör.

CR-cikk-1

Ronaldo, az apa A külső ellenére ez az úr alázatos és őszinte. Ami azt illeti, jókat is tud nevetni. Nagyon nyugodtan viselkedik. Kedvenc témája nem a gólszerzés vagy az Aranylabdák, hanem öt éves fia, Cristiano Junior. Mikor üzletről vagy fociról van szó, Cristiano jéghideg tekintettel beszél, azonban mikor az apaság is szóba kerül, egyből felcsillannak szemei.

„Jó feltételeket tudnék biztosítani akár öt-hat gyermeknek is, szóval ezt szeretném” Cristiano

„Soha nem gondoltam, hogy valami ilyen szinten megváltoztatja azt, ahogyan az életre tekintek. Mindenről megváltozott a véleményem azóta. Mindig is álmom volt, hogy apa legyek egyszer. Mindig erre gondoltam. A barátaimnak és csapattársaimnak is azt mondom, hogy még több gyermeket szeretnék. Csak erről tudok beszélni”.

Hány kicsi Cristianót szeretnél? ötöt, hatot? „Miért is ne? Úgy hiszem, jó feltételeket tudnék biztosítani akár ennyi gyermeknek is, szóval ezt szeretném. Csak találjam meg a megfelelő nőt előbb. Junior fantasztikus srác, nagyon büszke vagyok rá. Minden apának egy különleges, és más élete van a fiával. Imádok vele lenni, együtt tévézni, játszani az iPad-en, focit vagy rajzfilmeket nézni. Nekem is megvannak a kedvenc rajzfilmjeim, így jó, hogy olyan műsorokat tudunk nézni, amiket mindketten szeretünk; Tom és Jerry, Mickey egér, A Vasember. Nagyon laza, és most hogy öt éves, a gondolkodása is kezd átesni egy változáson. Gyönyörű látni, ahogy felnő a fiad”.

Ronaldo elmondja nekünk azt is, hogy mindent megad fiának, ami neki nem adatott meg Madeirán – jó taníttatást és több nyelv ismeretét: „Már az elejétől kezdve három különböző nyelven fog beszélni” – mondja Cristiano hajthatatlanul. „Most kezd továbblépni a rajzfilmeken, és egyre jobban érdekli a zene. Szeret hip-hopra és reggae-re táncolni otthon, ha épp azt teszem be neki. Ha valami jó zenét hall, mindig azt kérdi: ‘Apu, apu, ismered ezt a zenét?’. Igazi zenebolond”.

„Nem zárom ki, hogy egy évet az Egyesült Államokban játszom majd” Cristiano

Tervek a jövőre: USA A jövőt tervezve a portugál egy kitérőn is gondolkozik az Egyesült Államokba. A pletykalapok írásait megcáfolta, miszerint 18.5 millió amerikai dollárt fizetett volna egy New York-i lakásért: „Őrültek ezek a pletykák. Nem reagálhatok minden pletykára, hogy az adott hír igaz, hamis vagy van benne egy kis igazság. Egyetlen bajnokság vagy ország előtt sem zárom be az ajtót, mindig is úgy gondoltam, hogy akármikor kimehetek Amerikába élni. Biztosan elgondolkozok majd rajta, hogy esetleg egy évet ott játsszak”.

Cristiano mindig előre tekint, azonban arra mindig szívesen szakít időt, hogy a United-ben töltött időre emlékezzen: „A United-ben úgy kezeltek engem, mintha a fiuk lettem volna. Hat évig voltam ott és volt pár hihetetlen pillanatom. Sok akkori barátom már elhagyta a klubot, de kapcsolatban állok még Nanival, Andersonnal, Ferdinanddal, Vidiccsel, Evrával, Fletcherrel, és természetesen Giggs-szel is, aki most edzőként van a csapatnál. Beszélek a szertárossal is, mindenkivel. Fantasztikus emlékeim vannak az ott töltött időről. A szurkolók az Egyesült Királyságban csodálatosak. Számomra ők az egyik legjobb szurkolói közösség, mert udvariasak, tisztelnek téged és mindig támogatnak, motiválnak. Imádom őket. Nagyon sok jó emlék köt ahhoz az országhoz”.

Ugyan minden klublegenda köteles jó dolgokat mondani egykori csapatáról, Ronaldo esetében ez nem csupán illem. René Meulensteen, a United utánpótlásának és felnőtt csapatának akkori egyik trénere elmondta, hogy Cristiano komolyan gondol mindent. Egy 2013-as Manchester United elleni meccsen, amin Cristiano is gólt szerzett, a játékos meglátogatta a Bernabéu vendég öltözőjét. „A meccs előtt láttuk egy rövid ideig, de miután lefújták a találkozót, nagyon sok időt töltött egykori csapattársaival. Én magam nagyjából 50 percet beszéltem vele arról, hogy milyen neki a Madridban eltöltött idő, és hogy mennyire élvezte a Manchester United-es éveit. Nagyon tisztelettudó, intelligens srác. Sir Alex vagy a Manchester United teljes kerete is elmondhatja, hogy amint besétált hozzánk, tudtuk, hogy egy különleges játékossal lesz dolgunk”.

„Azt akarom, hogy az emberek azt mondják: olyan szeretnék lenni, mint Cristiano” Cristiano

A bolygó legnagyobb csillaga Ronaldo márkaneve folyamatosan növekszik. Októberben átvette negyedik Aranycipőjét, mindeközben pedig a saját nevét viselő dokumentumfilm is kiadásra kerül hamarosan. Ami a pénzt illeti, a Forbes listája szerint a 2014-es évet 52 millió angol fontos (megközelítőleg 23 milliárd forintos) bevétellel zárta, a közösségi oldalakon pedig több, mint 175 millió követője van világszerte – az Instagram fiókja különösen népszerű, egy újévkor a fiával készült közös képénél több, mint egymillióan fejezték ki tetszésüket.

Elmeséltük neki, hogy egyszer, mikor Gambiában jártunk egy, a fővárostól nagyjából 240 kilométerre lévő kis faluban voltunk, ahol sem elektromosság, sem csapvíz, sem pedig internet nem volt. Mégis, az egyik ház falán egy Cristiano Ronaldóról készült falfestményt láthattunk. Mégis hol van a határ tehát Cristiano számára, ha egy ilyen kies tájat is meg tudott hódítani?

„A legnagyobb és a legjobb akarok lenni. Láttam ezeket a képeket korábban, nagyon motiválnak engem, arra sarkallnak, hogy még jobban teljesítsek a munkámban. Szeretném boldoggá tenni az embereket, és szórakoztatni őket. Ha engem látnak, azt mondhatják: ‘ez az ember rengeteget dolgozik, és próbál jó dolgokat tenni. Olyan szeretnék lenni, mint ő’. Hát nem nagyszerű?”.

Darren Fletcher szavai CR7-ről „Az emberek nem hiszik el, hogy Crisnek nagyszerű humorérzéke van, de soha nem vette magát komolyan. Volt, hogy a tükör előtt állva azt mondta mindenkinek: ‘nézzétek, milyen szép vagyok’. Valószínűleg így is gondolta, de mindeközben nevetett is magán. Szereti megnevettetni az embereket, ezért aztán különösen népszerű volt”.

„Cristiano nagyon szereti az életet és a labdarúgást, ez már az első naptól kezdve világos volt” Feltcher

„Az emberek elfelejtik, hogy angolul még nem tudott, mikor megérkezett hozzánk. Eltökélt szándéka olt megtanulni a nyelvet, és nagyon keményen is tanult. Nagyon gyorsan megtanult angolul beszélni, és akkor már értékelte a humorunkat is. Manchesteri akcentussal is beszélt néha, pedig még a nyelvet is alig beszélte. A magabiztossággal nem volt nála probléma”.

„Az edzéseken sokszor trükközgetett. Mindig az edzőpályán volt és gyakorolt, hogy fejlődjön. Ha elsőre nem sikerült valami, tovább próbálkozott, és végül meg is tudta csinálni, amit a fejébe vett. Minden nap lenyűgözött minket, hogy milyen jó játékos. Ami igazán átjött az az, hogy mennyire szereti az életet és a labdarúgást, ez már az első naptól kezdve világos volt számunkra”.

CR-cikk-2

Cristiano Ronaldo egy edző szemével René Meulensteen, a Manchester United korábbi trénere saját szemével láthatta, hogyan válik Cristiano Ronaldo egy koraérett tiniből a világ legjobb játékosává az angol csapatnál. Nem elég a veleszületett tehetség, Cristiano Ronaldónak szüksége volt egy tervre 2003-ban, hogy nagy lehessen a Manchesterben. Már érkezésekor is jó sorozatban volt, ő volt a Sporting Lisszabon egyetlen játékosa, aki egyetlen szezon során kijárta a szamárlétrát a klub U16-os, U17-es, U18-as, második számú és felnőtt csapatában. Ő lett Nagy Britannia legdrágább tinédzsere, mikor a United megvette őt nagyjából 13 millió fontért 2003-ban.

René Meulensteen: „Már az érkezésekor is hihetetlenül erős belső motiváció volt benne. Manapság öt gólt is szerez meccsenként, míg más játékosok lőnek kettőt és visszavesznek, addig Ronaldo a világ legjobbja akart lenni, ez a felfogás már a Sportingban is jellemző volt rá. A következő lépés tehát az volt számára, hogy megtudja hogyan lehet a legjobb”.

Meulensteen Cristiano személyiségéről: „Cristiano nagyon fogékony. Bármit megtett, ami a siker felé vezethette őt. Vannak olyan profik is, akiket folyamatosan emlékeztetni kell rá, hogy figyeljenek oda magukra. Cristianónak ilyet soha nem kellett mondani, tudja ő ezt magától. A Manchester Unitednél töltött ideje alatt saját szakácsa volt otthon, Ronaldo ezzel ment biztosra, hogy megfelelő ételeket fogyaszt. Nagyon elkötelezett a nyújtás és a masszázs felé, ezeket mindig a megfelelő módon kellett elvégezni. Az erőnléte ezért aztán fenomenális”.

Ronaldo ambíciója: „Azt mondtam neki: nézd meg a múlt nagy játékosait, Cris. Majdnem mindegyikük játszott a te posztodon. Kivel szeretnéd felvenni a versenyt? Di Stéfano, Best, Cruyff, Pelé… Próbáltam elérni, hogy egy olyan utat járjon be, ahol minden cél pontosan körvonalazva van. Semmi forradalmit nem csináltam, de elértem, hogy a saját fejében amolyan kirakósként összeállítsa, hogy milyennek kell lennie egy világklasszis játékosnak. Legyen szó technikáról, fizikumról, lélektanról, az volt a cél, hogy lássa, miben kell fejlődnie. Ezután csak képessé kell tenni rá, hogy rajta maradjon a kijelölt úton. Ő mindent megtett, amit csak kellett. Elképesztően keményen dolgozott, hogy mindent kipipálhasson a képzeletbeli listáján”.

„Cris, te azt akarod, hogy felrúgjanak; az ellenfeleid ezzel vallják be, hogy nem tudnak téged megállítani” Meulensteen

A befejezések gyakorlása: „Mindig a tökéletes gólt akarta szerezni, segíthettünk neki abban, hogy jobbá váljon a befejezésekben. Szerette volna mindig kilőni a felső sarkot, de így elpazarolt bizonyos lehetőségeket. Megmutattuk neki a United legjobb gólszerzőit. Solskjaer, Cole, Sheringham, Van Nistelrooy… Mi volt a trend? Mindannyian pontosak voltak, de lőttek nyiszlett gólokat is – a sípcsontjukról, térdükről pattant be a labda. Próbáltuk elérni, hogy Cristiano értékelje a gólszerzés legkülönbözőbb módjait is. A tizenhatos vonala előtt az edzéseken bójákat tettem le, ezzel próbáltuk megtanítani rá, hogy más-más módon vagy lábbal kell befejezni a támadásokat attól függően, hogy hol lép be a tizenhatoson belülre, és a kapus hol helyezkedik el, és ezt már azelőtt tudnia kell, hogy a labda nála lenne. Imádta ezt a gyakorlatot”.

A testbeszédről: „Mikor megjött hozzánk, nagyon bosszús tudott lenni, ha felrúgták vagy nem kapott szabadrúgást, ez volt edzésen és a meccseken is. A földet verte. Azt mondtam neki: ‘Cris, te azt akarod, hogy felrúgjanak, mert az ellenfeleid ezzel vallják be, hogy nem tudnak téged megállítani. Ha egy védő ezt látja tőled, akkor tudja, hogy feldúlt téged. Ha viszont megtartod a hidegvéredet, érinthetetlenné válsz. A védők feladják, azt látják majd, hogy fékezhetetlen vagy”. Johan Cruyff-ről is mutattam neki videókat, ő átsuhant a szabálytalankodni próbáló játékosok mellett, már előre látta a szereléseket”.

„Cristiano könnyen elszórakoztatta magát, akár fél órán keresztül is gyakorolta a fejeseket” Meulensteen

A pontosság: „A pontosságán úgy fejlesztettünk, hogy a kapu különböző területeire más-más színű pólókat akasztottunk. Először színeket mondtam neki, azokat kellett eltalálnia. Később háttal fordítottam a kapunak, és kikérdeztem tőle, hogy melyik szín hol van a kapun. Először nem ment neki, de aztán már könnyen meg tudta mondani. Ezután egy új gyakorlattal folytattuk, négy labdát dobtam oda neki egymás után, mindegyiknél mondtam egy színt, amelyiket célba kellett vennie, így gondolkoznia kellett a lövés előtt, hogy hova célozzon. A meccsek alatt is gyakoroltunk hasonlóképp, a kapu mögött kijelöltünk pár jellegzetes pontot – egy szurkolót, akin világos dzseki volt, egy biztonsági őrt… Ezeket célpontként lehet elképzelni a labdával. Abban a szezonban eleinte húsz gólt tűztünk ki neki célnak, de azt mondtam neki, hogy célozza meg a negyven találatot. Csak azt mondta: „hohó, álljunk meg egy percre”, de elmondtam neki, hogy korábban még nem dolgozott intenzíven a befejezésein, viszont most már sokat gyakorolta őket. Január végén 30 gólnál járt, a szezont pedig 42 góllal zárta”.

A fejesek: „Imád fejelni, mindig is imádta, nagyon jól mozdul a labdára, ki tudja tartani a mozdulatot, pontosan ugrik. Ezen kívül különösen bátor is. Nem bánja a fájdalmat, csak a győzelem és a gólszerzés számít neki. Mindig több fejest, több befejezést gyakorolt. Ha a védők éppen a gyors lábmunkát, a középpályások a hosszú keresztlabdákat gyakorolták, ő mindig egyedül vagy egy ember társaságában dolgozott. Könnyen elszórakoztatta magát, akár fél órán keresztül is gyakorolta a fejeseket”.

A szabadrúgások: „Ha megnézik, a United előtt is ugyan ez volt a technikája a szabadrúgásoknál, ugyan ezek a kimért lépések előzték meg őket. Viszont nem lépett oldalra, hanem egyenesen futott neki a labdának. Ha így lövi meg, az egyrészt nehezebb, másrészt sérülésveszélyes is, mert ha a földbe rúg, könnyen sérülhetnek a szalagjai. Mi mondtuk meg neki, hogy mielőtt hátrál a labdától, lépjen egyet oldalra, hogy így belsővel is érje a labdát, ezzel pedig adhat neki egy csavarást is. Az igazi varázslat persze nem rajtunk, hanem rajta múlik”.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend