Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
Tudtad, hogy ő is madridista? – Havas Henrik
2013-06-07 20:00 Tromposch Ádám madridom.hu
Tudtad, hogy ő is madridista? – Havas Henrik ExkluzívTudtad, hogy ő is madridista?

Végre a www.madridom.hu oldalon is közzétesszük korábbi interjúinkat a „Tudtad, hogy ő is madridista?” interjúsorozaton belül. Az interjúk jó része még 2012-ben készült, így nem minden téma aktuális bennük, azonban úgy gondoltuk, hogy így is jó kikapcsolódást nyújthat az elolvasásuk. A Havas Henrikkel készült interjú még 2012 márciusában készült!

Új cikksorozatunk második részében Havas Henrik válaszolt a kérdéseimre. Rengeteg dologról szó esett, így természetesen José Mourinhóról, a múlt nagyjairól, a bajnokságról, na és persze megtudhatjátok, hogy interjú alanyunk miért is lett madridista. Az is kiderül, hogy melyik öt futballista nevét tudja álmából felkeltve Havas úr, valamint, hogy a büntetők szakértője… Madridistától, madridistáknak – jó szórakozást!

Először szeretném megkérni arra, hogy egy kicsit beszéljen az olvasóknak önmagáról. Hogyan érte el, hogy ma emberek milliói figyelik, hogy mit mond? Mindig is tervezte, hogy egyszer majd nagy ember lesz a médiában?

Havas 1„Sok múlik a véletleneken. Ha 1967-ben felvesznek az egyetemre, legfeljebb alkotmánybíró lehetnék ma, az pedig manapság becsületes embernek nem való. Gyerekként két dolog érdekelt, a sport és az olvasás. Vannak olyan hülye riporteri kérdések, hogy ha újra születnél… Nos, ha újra születnék, olyan magyar nemzetiségű amerikai profi kosaras szeretnék lenni, mint anno volt Stockton. Ami meg az irodalmat illeti, szívesen lennék akkora író, mint Truman Capote volt. (Eltekintve attól, hogy meleg, drogos, illetve alkoholista azért nem lennék).”

Gépjármű-villamossági műszerész, taxis, államtitkár, riporter, műsorvezető, író…és még sok minden, amire nem tértem ki az életéből. Melyik munkáját kedvelte a legjobban, és mivel foglalkozik jelenleg?

„Mindegyik egyformán érdekelt, mert mindegyikben rendkívül módon fontos az önbizalom és a kreativitás. Számomra minden elromlott motor kihívást jelentett. Izgatott, hogy vajon a gyújtógyertyával van-e baj, vagy inkább a karburátorral. A taxisok legalább annyira tudnak kérdezni és hallgatni, mint a riporterek. Ami pedig az önbizalmat illeti, az is jelent valamit, hogy hat nap után ott tudtam hagyni a parlamenti dolgozószobát. Jelenleg roppant módon élvezem, hogy számomra már semmi sem kötelező, azt csinálok, amit akarok. Mostanság éppenséggel könyvet írok. Április elején jelenik meg a következő, és ha minden igaz, az idén még kettő.”

Talán mondhatom, hogy Ön nagyon megosztó személyiség; sokan igazán tisztelik, de vannak, akik nem kedvelik. Hogyan viseli ezt a kettősséget, amely nyilván a szakmájával is jár? Érdekli Önt ez egyáltalán?

„Nem igazán keresnek meg azok, akik utálnak, egy csomó kollégám irigy, ők mulattatnak. Ami meg a közönséget illeti, harmincvalahány év alatt 3-4 gyalázkodó levelet kaptam. Azt hiszem, ez nem sok. A stílusomat gyakran kritizálják, őszintén szólva a legtöbbször egy felvett szerepről van szó.”

Miért nem vették fel Szegedre, a jogi karra? Ha jól tudom, a szóbeli vizsga előtt történt valami…?

„Jól tudja, a szóbeli előtti este egy fehérvári srác elhívott inni. Ittunk. Ha nem ittam volna, most ülnék az Alkotmánybíróságon és szégyenkeznék.”

A Nagyítás című film nagy hatással volt az életére, miért, és mit tanult abból a filmből?

„Antonioni ebben a filmben azt üzente, hogy nem feltétlenül kell érteni azt, ami velünk történik.”

Van még bármilyen cél, amit kitűzött maga elé, vagy már mindent elért, amit lehetett?

„Be kellene végre fejeznem egy színdarabot.”

Soha nem vonzotta komolyabban a sport a médián belül? Nem vágyott arra, hogy kommentátorként vagy tudósítóként kipróbálja magát?

„Erről még sohasem kérdeztek, pedig van mit mesélnem. 1969-ben rendezte a királyi tévé a Spotriporter kerestetik című vetélkedőt. Két nappal a döntő előtt vonultam be katonának. Szegény Knézy, meg Gyulai Pista akkor futott be. Megjegyezem, Gyulai is a pesterzsébeti Kossuth Gimnáziumban érettségizett.”

Jöjjön az elkerülhetetlen kérdés, mióta és miért vallja magát Real Madrid-szurkolónak?

„Mint köztudott, a Realnak is lila-fehér a színe. Valamikor a hatvanas évek elején a nagybátyám Svájcból küldött egy Real Madrid csapatképet, ma is kívülről tudom az összeállítást. A csatársor: Amancio, Ruis, Di Stefano, Puskás, Gento.”

 Mely játékosok voltak nagy hatással Önre? Kinek a játékát élvezte a leginkább az évek során, és kit kedvel a mostani keretből?

„Sohasem felejtem Keegan, Eusebio, Butragueno és Blohin játékát. Ami a hazaiakat illeti: Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó. A nem újpestiek közül a kispesti Kocsis és az MTK-s Koritár volt a kedvencem.”

Járt már a Bernabéuban Real Madrid mérkőzésen?

„A Bernabéuban jártam, de nyár volt és legfeljebb az elnök székébe ülhettem be. Megjegyzem, a Barca stadionban lopták el a fényképezőgépemet, jellemző…”

Havas 2

Sir Alex Ferguson folyamatosan rágózik a kispadon, így vezeti le a felgyülemlett feszültséget. Ha jól tudom, Ön is imád rágózni, ebben Fergusonra hasonlít, de én mégis úgy gondolom, hogy José Mourinhóval értetné meg jobban magát. Ön hogy látja ezt?

„Ferguson szimpatikusabb, Mourinho nem biztos, hogy hallgatna rám.”

Ön és Mourinho is igazán nagy egóval rendelkező személyiségek. Ön nagyra tartja Mourinhót?

„Mourinho pont olyan, mint Friderikusz, egyikük se tehetséges „játékos”, de mind a kettő fanatikus. (Ha bennem feleannyi szorgalom lenne, mint bennük, már feltaláltam volna a rák ellenszerét).”

Ön szerint ez már egy lefutott bajnokság a tízpontos előnynek köszönhetően?

„Biztos, hogy megnyerjük a bajnokságot, a BL-t nyerje meg a másik kedvencem, a Bayern München. (Csak viccelek!).”

Mostanában rengeteg Real Madrid – Barcelona meccs volt, unta már ezeket?

„Valóban unom már ezeket a meccseket, túl vannak ragozva.”

Mi a véleménye az utóbbi években felerősödött Madrid-Barcelona ’háborúról’? Ön, mint szakember milyennek látja ebben a média szerepét?

„Keveset beszélnek róla, de a Real a monarchiát és az egységes Spanyolországot képviseli, a Barca pedig az önállóságra vágyó Katalóniát. Ez kicsit olyan, mint nálunk a Fradi-Újpest ellentét. Az előbbi a népé, utóbbi az elité.”

Mit gondol, Mourinho edzősége alatt, eddig miért csak egyszer, a Spanyol-kupa döntőjének hosszabbításában sikerült legyőzni a katalánokat? Mi lehet a kulcs ellenük?

„Egyáltalán nem érdekel a Barcelona.”

Ha Ön lenne az edző, kit igazolna a csapatba, hol lenne szükség az erősítésre?

„Göröcs Titit. Kellene végre valaki, aki 30-40 méterre is hajszálpontosan rúgja a labdát.”

Cristiano vagy Messi?

„Nem érdemes őket összehasonlítani.”

Ön köztudottan Újpest szurkoló. Ha Törőcsik most lenne pályája csúcsán, jobb lenne, mint Cristiano Ronaldo?

„Törőcsikhez legfeljebb Messi mérhető.”

Kinek szurkolna egy Újpest – Real Madrid mérkőzésen?

„Hülye kérdés, nyilván a magyaroknak.”

Melyik Real Madrid mérkőzésre emlékszik a legszívesebben?

„Arra, amelyiken a Roberto Carlos, Figo-féle kiöregedő csapat hülyére verte az öntelt Barcelonát.”

Szenvedélyes szurkolónak tartja magát? Hogyan éli meg például, mikor a Real Madrid vereséget szenved, vagy ha éppen csodálatos játékkal nyer?

„Nem vagyok szenvedélyes szurkoló, próbálom szakmai szemmel nézni a meccset.”

Van jellegzetes szurkolói szokása, babonája?

„Majdnem mindig eltalálom, bemegy-e a 11-es.”

Amennyiben maradt még valami olyan gondolata, amit megosztana az olvasóinkkal és én nem tértem ki rá, kérem, mondja el.

„Nem nagyon érek rá gondolatokat megosztani. Amúgy, jók voltak a kérdések. Aki teheti, nézze meg a Bernabéuban a Real múzeumát. Engem is meglepett, hogy a legtöbb kép Puskásról van, ez tényleg megható.”

Végül pedig szeretném megkérdezni, hogy üzenne-e valamit az olvasóinknak?

„Üdvözlök mindenkit!”

A Tudtad, hogy ő is madridista? – interjúsorozatunk korábbi részeinek közlése hamarosan folytatódik, miközben természetesen már az új interjúkon is dolgozunk! (A szerkesztő).

madridom4

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend