Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2013-07-12 20:00 Tromposch Ádám madridom.hu
Exkluzív Interjú Egervári Sándorral ExkluzívExkluzív interjúk

Immáron három igazán exkluzív tartalomból tudtok majd válogatni a www.madridom.hu oldalon. Ugyanis a “Tudtad, hogy ő is madridista?” – interjúsorozat, és a az új Puskás-rovatunk mellett, mától közöljük a korábbi exkluzív interjúinkat is. Az interjúk jó része még 2012-ben készült, így nem minden téma aktuális bennük, azonban úgy gondoltuk, hogy így is jó kikapcsolódást nyújthat az elolvasásuk. Egervári Sándorral készült interjúnk még 2012 májusában jelent meg először.

A szezon vége felé sokat gondolkoztam azon, hogy ki lehetne a megfelelő ember, aki értékelné ezt a hihetetlen idényt. Sokat rágódtam, hogy olyan embert találjak, aki igazán érti is a dolgát, hiteles, és persze köze van a futball világához. Végül nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen Egervári Sándorra, a magyar futball válogatott szövetségi kapitányára esett a választásom.

Aztán könnyebben és gyorsabban haladtak a dolgok, mint azt előzetesen vártam. Egy-két levélváltás után a sajtóiroda munkatársa, Dinnyés Márton ígéretet tett nekem, hogy létrejöhet a találkozó. Pár nappal később pedig már az MLSZ székházában találtam magam, a Kapitány Úrral. Az interjú végig jó hangulatban zajlott, és még azt is elnézték nekem, hogy mindig még eggyel többet akartam kérdezni, persze a legtöbbet akkor gondolkodott Egervári Úr, amikor megkérdeztem, kit látna szívesen a válogatottban a Real Madridból… De nem is szaporítanám tovább a szót, íme a teljes interjú, csak itt a madridom.hu-n!

egerv1Vágjunk is rögtön a közepébe. A Real Madrid 100 ponttal nyerte a spanyol bajnokságot, kilenc ponttal előzték meg a Barcelonát, mi volt a titok ebben a szezonban? Miben fejlődtek ekkorát a tavalyi évhez képest, a meglátása szerint?

„A Barcelonát megelőzni, az felér egy világbajnoki győzelemmel is, mert a világ legjobb csapatának én továbbra is a Barcelonát tartom. Ők játsszák a legkulturáltabb, leglátványosabb, leginkább fogyasztható focit. Viszont ebben az évben az a fajta racionalitás, ami egyébként Mourinho összes csapatát jellemezte, az képes volt felülkerekedni a Barcelonán. Természetesen úgy, hogy a Real Madrid is hasonlóképpen világklasszisokat tudott felvonultatni. Tehát, én úgy látom, hogy Mourinho, ahogy eddig is a csapataiban, a racionalitás mellett egy nagyon jó közösséget épített ki, a játékosok imádják, szeretik, tisztelik. Ő egy hiteles ember számukra, és azért a világ legjobb játékosai előtt hitelesnek lenni, nagyon nagy dolog. Én úgy látom, hogy az edző és a játékosok, ha nem is rövid időn belül, de szép lassan egymásra találtak, és ez meghozta számukra ezt a fantasztikus eredményt. Megelőzni a Barcelonát 2012-ben, ez azt jelenti, hogy a „világ legjobb csapata” – titulusát bátran oda lehet adományozni számukra.”

A Barcelonát hosszú idő után idegenben is meg tudta verni a csapat, ez volt a kulcs, vagy inkább az, hogy a kiscsapatok ellen alig buktak pontot?

„Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak az egész szezon során. A Barcelona több kisebb csapat ellen is veszített pontokat. Persze, nem az egymásközti eredmények változtak jelentősen, hiszen az elmúlt tíz egymás elleni párharcból nyolcat vagy kilencet is a Barcelona nyert, sokkal inkább a kiegyensúlyozott teljesítmény, a racionalitás, a profizmus, mindaz, ami a Mourinho-féle csapatokat jellemzi, az jelen volt ebben a szezonban a Real Madridnál is.”

Azért ilyen szinten már három fronton kell helyt állnia az élcsapatoknak, ezt egy profi játékosnak minden körülmények között bírnia kell? Még az Eb évében is, amikor nagyon fontos válogatott kötelezettségei lesznek, nem motoszkálhat ez ott a fejekben a szezon vége felé?

„Természetesen, de hát azért ezek a csapatok a világ legjobbjai, a Real Madrid is természetesen a világ legjobbjai közé tartozik. Itt azért 20-22 világválogatott játékosról beszélünk, tehát ezt a fajta fokozott terhelést, és ezt a fajta komoly mérkőzésszámot, amit a csapat lejátszott ebben az évben, azt nem 14 játékossal, hanem inkább 20-22 játékossal oldotta meg. Hihetetlen irigylésre méltó helyzet, hogy a világ legjobb játékosai közül választhatnak, és alakíthatják ki a következő csapatukat, de ez Puskásék idejében is így volt, és mi magyarok azóta imádjuk a Real Madridot, hiszen az országunk valaha volt legjobb játékosa is ezt a csapatot segítette, nem is akárhogy.”

Hogyan tud tájékozódni a spanyol bajnokságban játszó magyarokról? Most ugye konkrétan Pintér Ádámra gondolok, de korábban Vadócz Krisztián is játszott az Osasuna színeiben. Látta őket élőben is a klubjaikban?

„Történetesen én nem voltam kint, Kenyeres Imre kollégám volt személyesen is kint mérkőzéseken, ő megnézte persze Pintér Ádámot is. Több televízió-felvételünk is van. Van most olyan műsorszolgáltató cég, akinek a segítségével hozzájutunk még azokhoz a mérkőzésekhez is, amelyeket a televízió nem mutat, úgyhogy eléggé képben vagyunk a teljesítményüket illetően.”

Hogy látja a spanyol bajnokságot, sokan azt mondták a szezon elején, hogy kétcsapatos. De az Atletico Madrid a Bilbao ellen vívta az Európa Liga döntőjét…

„Igen, de ezzel együtt továbbra is az a véleményem – és ha a táblázatra nézünk, az is megerősít minket – hogy ez a két csapat kiemelkedik, hiszen a világ legjobb játékosait tudják mozgósítani, megnyerni, szakmailag és anyagilag is. Azért a bajnoki cím évek óta a Barcelona és a Real Madrid versengéséből került ki. Ebben az évben kiemelkedő szezont zár a spanyol futball, a bajnokság és az európai kupák miatt is.”

Messi idén 50 gólt termelt a bajnokságban, C. Ronaldo 46-t. Ön, mint a válogatott edzője, hogy látja, melyikük a jobb, a komplettebb játékos, össze lehet őket hasonlítani?

„Különböző szempontok szerint össze lehet őket hasonlítani. Ha szakmailag nézzük a dolgot, akkor az én számomra mind a kettő hihetetlen értékes, a világ legjobb játékosai között vannak, nem véletlen ez, a szakemberek szavazatai alapján is mindig így van, ezt nem kell nekem külön igazolnom. A kettőjük közti különbséget inkább a magatartás formában látom. Számomra Messi mosolygása, játéka szimpatikusabb, mint az orrát egy kicsit magasabban hordó Cristiano Ronaldo. Az picit a külcsínnek is szól, számomra a szerényebb, alázatosabb, ugyanakkor kiváló teljesítménnyel bíró játékos érzelmileg közelebb került hozzám az elmúlt években.”

Mourinho azt nyilatkozta, hogy csupán két változtatást tervez a csapatba. Ön szerint elég két új igazolás, vagy egyáltalán szükség van-e új játékosokra a Realnak?

„Nehéz nekem ebből a székből bölcsebbet mondanom, mint Mourinhónak, aki nap, mint nap találkozik a játékosaival. Bombaerős kerete van a Real Madridnak jelen pillanatban is, úgyhogy nekünk a külső szemlélőknek nagyon nehéz ezt megítélni. Én nem is nagyon tudok gyenge pontot mondani. Nagyon sebezhető posztot tényleg nem látok, azt viszont sajnálom, hogy a Kakát ritkábban látom a pályán.”

Ha már szóba jött Mourinho, edzői szemmel, hogy látja, tényleg ő a „Special One” ?

egervari_all

 „Hihetetlen céltudatos edző. Nem a varázslatokban hisz. Nagyon sokan úgy gondolták, hogy egyik hétről a másikra valami varázslatos taktikai fegyvert vet be. Azonban sokkal inkább a tervezhetőség, ami az ő erénye. Amikor az Interrel megnyerte a BL-t, ő már akkor hónapok óta tudta, hogy hol, és kivel fogja megerősíteni a Real Madridot. Tehát, előre elképzelte a saját maga csapatát, és tudta, hogy mely posztokon akar változtatni. Először úgy ment be az öltözőbe, hogy az előtte való hónapokban nagyon sokat dolgozott, egyeztetett azokkal az emberekkel, akiknek ezt a keretátalakítást meg kellett tenniük. Egyszóval, ő nem a hétről hétre varázslatokat és a nagyszerű taktikai repertoárokat gyártó edző, sokakkal ellentétben nekem az a véleményem, hogy ő egy nagyon tervszerűen, precízen előregondoló szakember, aki minden lépését nagyon komolyan megtervezi.”

Lehet ő egyszer a portugál válogatott edzője?

„Szerintem ő nagyon sok válogatottnak lehet az edzője (nevet). Az ő felkészültsége, eredményei kapcsán én nem hiszem, hogy van olyan klubcsapat, vagy akár válogatott, aki nem látná szívesen a kispadján.”

Miben és mennyiben más egy klub és válogatott edzőjének a munkája? Ön már mindkettőt megtapasztalhatta…

„Nagy különbségek vannak természetesen. Nem azért, mert itt jó esetben havonta egy mérkőzést játszunk – jelen esetben mi négy hónap kihagyás után játszunk majd – ez egy alapvető dolog, ugye. Kiszolgáltatottabb ilyen szempontból egy szövetségi kapitány, nem tud napról napra felkészíteni egy csapatot, nem tud mélységében hibát javítani, akár a fizikai felkészítést is megoldani, hiszen három-négy napra kapjuk meg a különböző futballkultúrákból érkező válogatott játékosainkat, akikkel később egy egységes csapatjátékot kell megvalósítani. Fizikai képességekkel, felkészüléssel nyilván ennyi idő alatt nem is érdemes, meg nem is szabad foglalkozni. Azokat a taktikai, mentális felkészítéseket, amelyeket el lehet végezni néhány nap alatt, azokat kell a lehető legjobban megoldanunk.”

Ha választhatna egy Real Madrid játékost, akit alkalmazhatna a válogatottban, ki lenne az?

„Sokan vannak, abból a 24-ből nagyon nehéz kiválasztani (nevet). Nyilván az ember, ha célirányosan gondolkodik, akkor csak azt a játékost választanám, aki 46 gólt lőtt a szezonban…”

Amikor szóba kerül a Real Madrid, elkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön Puskás Ferenc is. Önnek milyen emlékei vannak róla? Mi jut eszébe először?

„Ő volt számunkra a legnagyobb magyar. Bárhol megjelentünk a világon – ez lehet Mozambik, Korea, Franciaország, Amerika – nem tudták, hogy milyen színű a zászlónk, nem tudták, hogy ki a miniszterelnökünk, és sok mindent nem tudtak a magyarságról, de azt, hogy Puskás, azt igen. Bármerre mentünk, nemcsak a futball kapcsán, hanem turistaként, és nem tudtak beazonosítani minket, hogy honnan jövünk, Európa melyik részéből, most ez Bukarest, vagy Budapest, akkor elég volt csak megemlíteni, hogy ez Puskás hazája, és mindenki a helyén kezelte a dolgot. Én azt mondom, hogy ennél nagyobb diplomáciát, amit ő megvalósított a pályafutása során, ennél nagyobbat nem nagyon tud az elkövetkezendő évtizedekben elérni egyik magyar állampolgár sem. Büszkék vagyunk rá, és nagy tisztelettel beszélünk róla.”

Térjünk át a hamarosan kezdődő Európa-bajnokságra. Ön szerint ki az esélyese a tornának? Spanyolország megvédheti a címét?

„Igen, én három nagy esélyest látok. Az Eb-n mindig voltak meglepetések, és remélem, hogy lesznek is, hiszen a futball szépségét többek közt ez is adja, hogy kiszámíthatatlan. A váratlan, a kellemetlen meglepetések is megtörténnek. A három nagy esélyes véleményem szerint a spanyol, a német és a holland válogatott.”

Angliával nagyon sokat foglalkoznak mostanában. Rooney két meccsig még eltiltott lesz, nincs kapitányuk, sokáig edzőjük sem volt. Mit gondol, Roy Hodgsonnal elérhetnek végre valamit?

„Az angolok az elmúlt évtizedben nem nagyon tudtak a tűz közelébe kerülni, a legjobb négybe sem nagyon verekedték be magukat. Biztos vagyok benne, hogy hosszabb távon Roy Hodgsonnal komolyabb eredményeket érhetnek el, hiszen azért az angol futball egyike a legjobbnak Európában. Még ha a válogatottjuk eddig ezt nem is tudta bizonyítani. Biztos vagyok benne, hogy a soron következő világbajnokságra, két év múlva, már egy ütőképesebb angol csapat lesz, mint a mostani Eb-n.”

Biztos nagyon kevesen gondolnak Svédországra, mint esélyesre, de úgy gondolom nincs rossz keretük. Ön azért mégis testközelből ismeri őket. Milyen esélyeket ad nekik abban a csoportban, ahol ott van még Ukrajna, Anglia és Franciaország is?

„Nagyon nehéz csoportba kerültek. Én szurkolok nekik, mert végül is minket előztek meg, és jobb lenne a későbbi Eb-győztessel szemben kiesni, ez a mi megítélésünknek is jót tenne (nevet). De komolyra fordítva, kevés a sanszuk véleményem szerint. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy az egyik legrutinosabb keret az övéké, ott hatvan, nyolcvan, száz válogatottsággal rendelkező játékosok vannak. Egy igazi nagyszerű generációjuk fog utoljára megjelenni ezen a világversenyen, és biztos vagyok benne, hogy mindent meg is tesznek majd, hogy jó eredménnyel búcsúzzanak a nemzetközi szerepléstől.”

Szeptemberben kezdődnek számunkra is a világbajnoki selejtezők. Előzetesen milyen esélyeket lát arra, hogy a magyar válogatott kint lehet majd a 2014-es világbajnokságon?

„Más a realitás, és más az, amit mi magunk elé tűztünk. Nyilván vannak előttünk járó futballkultúrák, itt nem feltétlen csak a hollandokra gondolok, még akár a mögöttünk lévő románok, vagy észtek, akik a negyedik, ötödik kalapból kerültek a csoportba. Nagyon nehéz megjósolni, mi szeretnénk legalább a második helyen kikötni. Mi a futball kiszámíthatatlansága kapcsán – hogy nem mindig a sokkal esélyesebb csapat nyer – szeretnénk komoly eredményeket elérni, győzelemre játszani még Hollandia ellen is, akik persze esélyesebbek nálunk idegenben és hazai pályán egyaránt. De egyetlenegy csapat ellen sem megyünk ki feltartott kézzel, erre azért mi már utaltunk az elmúlt két év teljesítményén keresztül is.”

Az exkluzív interjúink korábbi részeinek közlése hamarosan folytatódik, miközben természetesen már az új interjúkon is dolgozunk! (A szerkesztő).

egtgw_www.kepfeltoltes.hu_

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend