Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2013-10-11 20:00 Tromposch Ádám madridom.hu
László Ágnes: „Nem szeretném, ha Casillasszal is az történne, mint Raúllal…” ExkluzívExkluzív interjúk

Sokszor szerettem volna már egy nőt megszólaltatni a madridom.hu oldalon, azonban eddig nem találtam a megfelelő alanyt. László Ágnes a Kislány, nagy foci blog szerkesztője remek beszélgetőpartner volt, hiszen rajta tényleg látszik, hogy nem csak a focisták felsőtestéért rajong a futballért… Ági nagyon jól látja a dolgokat, minden érdekli, ami ezzel a csodálatos sporttal kapcsolatos, és természetesen a Real Madridos témákat firtató kérdéseim sem fogtak ki rajta. Lesz itt FIFA14, Ancelotti, magyar válogatott, Bale, Cristiano Ronaldo, Raúl, egyszóval minden, ami érdekes lehet. Ne hagyjátok ki!

Először is szeretnélek megkérni, hogy kicsit mesélj arról, miért kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal, és mik a távolabbi céljaid?

8 éves korom óta követem aktívan a labdarúgás világának eseményeit. Egyszer leültem édesapám mellé meccsét nézni és a mai napig ott maradtam. Két és fél éve indítottam el a blogomat, amit kizárólag hobbiból csinálok, de örömmel írnék hivatásszerűen is. Gondolkodás nélkül igent mondanék egy felkérésre. Nincs jobb dolog annál, mint amikor valaki a hobbijából él.

Sportoltál esetleg sportolsz valamit rendszeresen?

FIFA14, viccet félretéve, lábtengó és ping-pong.

Mit tapasztaltál a sportvilágban, nőként könnyebb vagy nehezebb érvényesülnöd?

Talán azért van egy picit könnyebb dolgom, mert a labdarúgás témakörében nem túl gyakori, hogy nők ilyen mélyen beleássák magukat, unikumnak számít. Ezért kaphattam meghívást a Digi Sport Reggeli Start c. műsorába is és több interjú felkérésnek is eleget tettem már. Idén nyáron a vajdasági Magyar Szó c. lapban jelent meg egy velem készült beszélgetés a női Európa-bajnokság előtt. A bloggal az volt az egyik célom, hogy bebizonyítsam, egy nő is ugyanúgy érthez a focihoz, mint egy férfi. A pozitív visszajelzések azt mutatják, sikerült ezt az állítást igazolnom.

3

Miért pont a futball?

A legtöbb családban apáról fiúra száll a foci szeretete, nálunk apáról leányra szállt és rabul ejtett.

Remek közösséget építettél ki a Kislány, nagy foci blogodon. Mennyi idődet veszi el az ezzel járó munka egy nap, hiszen, ha jól tudom, teljesen egyedül csinálod…

Igen, egyedül csinálom és a nap minden órájában foglalkozom a bloggal. Az oldalhoz tartozó Facebook-oldal egész nap pörög és érdekes cikkekkel is igyekszem minél többször jelentkezni. Nagyon szeretem csinálni és ahogyan írtad, remek közösség jött össze a blogomon. Közel 1700-an vagyunk és nagyon jó kis beszélgetéseket szoktunk folytatni. Az utóbbi időben nyereményjátékokkal igyekszem megháláni a bizalmat. A jelenleg is zajló játékban az Akadémiai Kiadó által felajánlott Del Piero könyvért lehet harcba szállni.

A női futball egyre inkább előtérbe kerül… Televíziós közvetítések, összefoglalók minden héten. Mit gondolsz erről az ágazatról, van erre igény; te mennyire követed?

Valóban egyre népszerűbb a női foci. A 2011-es németországi vébé jó színvonalú, teltházas meccseket hozott. 73 ezer ember volt a nyitómérkőzésen, és közel 50 ezren tekintették meg a japán–amerikai döntőt. A londoni olimpián a finálét több mint 80 ezer néző drukkolta végig a Wembley-ben. Hazánknak sajnos nagy a lemaradása a nemzetközi elittől. Az év elején elfogadott felzárkóztatási program azonban változtathat ezen a jövőben. Illetve azt is nagy dolognak tartom, hogy névadó szponzora lett a magyar bajnokságnak. Valamint az MTK együttese is remekül szerepel a nemzetközi porondon, idén kiharcolták a legjobb 16 közé jutást a BL-ben. De az is jót tett itthon a nézettségnek és a női foci népszerűségének, hogy Jakabfi Zsanett triplázott a Wolfsburggal. A Bajnokok Ligája-döntőt élőben közvetítette az Eurosport2. A magyar származású német válogatott Marozsán Dzsenifernek köszönhetően is többen nézték a svédországi nyári Eb-t itthon. Én egyébként az Egyesült Államokban megrendezett 1999-es vb óta követem a női foci történéseit. Azon a tornán kedveltem meg az amerikai válogatottat, a jenkik gólvágója, Mia Hamm volt a nagy kedvencem. Most épp Abby Wambach, Alex Morgan és Hope Solo a három favoritom.

2

Térjünk át a konkrétabb dolgokra, minden focival foglalkozó embernek van egy kedvenc csapata, neked melyik az, és miért?

A hazai csapatok közül a Fradi a kedvencem, a zöld-fehérek iránti rajongás családi hagyomány nálunk. Első, hozzájuk kapcsolódó élményem az 1992-es bajnoki cím és az erről szóló videókazetta rongyosra nézése. A külföldi klubok közül a 90-es évek derekán szenvedélyesen rajongtam a Juventusért. A Vialli, Ravanelli, Roby Baggio, Zidane, Del Piero fémjelezte csapatért. Majd jött a Manchester United, egyértelműen David Beckham indította el a Vörös Ördögök iránti szimpátiámat. Később nagyon megkedveltem a klub ikonjait, Scholest és Giggset. A legendás 1999-es Bajnokok Ligája-fináléban már nekik drukkoltam. Leginkább azt tetszett bennük, hogy elképesztő fordításokat produkáltak. Sir Alex Ferguson közel 27 éves menedzserkedése alatt történelmet írt. Ez alatt a hosszú idő alatt mindig képes volt a megújulásra és hihetetlen győzni akarás jellemezte, amit a játékosoknak is át tudott adni.

Túl szép lett volna, ha a Real Madrid az… David Moyes irányításával eddig nem úgy teljesít szerettet klubod, ahogy az elvárható, szerinted van esélyük a bajnoki címre?

David Moyes nincs irigylésre méltó helyzetben: Sir Alex közel 27 évet töltött a United élén, 38 trófeát nyert, lelátót neveztek el róla és szobrot kapott az Old Traffordon. Megértem a szurkolók hatalmas elvárásait az új menedzserrel szemben, de Sir Alex Ferguson is hangsúlyozta, hogy türelmesnek kell lenni az utódjával szemben. A részemről ez abszolút mértékben megvan. Másrészt, ha megnézzük a keret erejét nem mondhatjuk, hogy borzasztóan erős lenne. A Manchester City és a Chelsea sokkal erősebb játékoskerettel rendelkezik és eddig ők sem brillíroznak.

Mi a véleményed a spanyol bajnokságról? Sokan kritizálják a La Ligát, hogy csupán kétcsapatos…

Igen, sajnos kétcsapatos a La Liga. Az elmúlt öt évben nem fordult elő olyan, hogy ne a Real Madrid vagy a Barcelona végezzen a tabella első két helyén. 2008-ig kell visszamenni az időben, hogy ne ezt a két együttest találjuk a dobogó első két fokán, akkor a Királyi Gárda lett az első és nagy meglepetésre a Villarreal az ezüstérmes. 2004-ben történt meg utoljára az, hogy nem a két topcsapat lett a bajnok, hanem a Valencia. Ezért is örülök most hatványozottan annak, hogy az Atlético Madridnak jól megy a bajnokságban. Egyébként épp a Matracosok edzője, Diego Simeone mondta nemrég, hogy unalmas a bajnokság és akkor lesz változás, ha egyenlően osztják el a televíziós pénzeket. A tavalyi idényben a Real Sociedad is kiemelkedőt nyújtott a bajnokságban és láthatjuk most őket a BL-csoportkörében. Szimpatikus gárda, de sajnos a kettős terhelést nem bírják. A bajnokság nyolc eddigi mérkőzéséből csak egy alkalommal tudták begyűjteni a három pontot és a Bajnokok Ligája első két meccsét is elbukták.

5

A Real Madrid eddig csak a Bajnokok Ligájában hozta az elvárhatót. Szerinted sikerül a bajnokságban is felvenni a ritmust?

Fontos, hogy ne akarják görcsösen a győzelmeket, mert az visszaüthet, illetve létfontosságú lenne egy bravúrgyőzelem október 26-án a Camp Nouban. Ráadásul a Barcelona és az Atlético Madrid botlásaira is szüksége van a csapatnak, mivel jelen állás szerint 5 ponttal jobban állnak.

Carlo Ancelotti az új edző. Jó trénernek tartod, sikeres lehet egy ilyen klubban, mint a Real?

Aki kétszer is BL-győzelemre vezette csapatát, az rossz edző nem lehet. Ancelotti nem a kedvenc klubjaimnál dolgozott eddig, de elismerésre méltó, amit elért. Taktikailag rendkívül felkészült és Zidane-nal kiegészülve sikeres lehet a Királyi Gárdával.

Október 26-án rendezik az idény első Klasszikusát, mit vársz a találkozótól?

Szenvedélyes, jó iramú sokgólos meccset, a végeredményt tekintve 2:2 a tippem.

Van olyan Real Madrid játékos, akit kiemelten figyelsz, kedvelsz, esetleg felnézel rá?

A jelenlegi keretből Isco játékát nagyon kedvelem, zseniális technikájú futballista, az egyik legnagyobb spanyol ígéret. Álvaro Moratát először a nyári U21-es Európa-bajnokságon láttam és nagyon jó képességekkel megáldott futballistának tartom, nagyon érzi a kaput. Szívesebben látnám őt a kezdőben Benzema helyett. Az U20-as világbajnokságon Jesé is termelte a gólokat, illetve a védelemben Derik nyújtott kiemelkedőt, akit a blogomon be is választottam a torna álomcsapatába.

4

Ha már itt tartunk, Messi vagy Cristiano Ronaldo, ki a jobb számodra?

Hatalmas tudású játékosokról van szó, de egyikük sem tartozik a kedvenceim közé. Ha választani kell, akkor Cristiano Ronaldo mellett teszem le a voksomat.

Esélyesnek tartod a Real Madridot a BL győzelemre?

A Királyi Gárdát mindig az esélyesek között kell számon tartani. Igaz, hogy már több mint 10 éve várnak a 10. BL-trófeára. Talán a nagy nyomás miatt remegnek meg a lábak, ha Ancelotti és a stáb képes lesz valamelyest levenni ezt a terhet, akkor meglehet a végső győzelem. Az eddigi két meccsen aratott fölényes győzelem tekintélyt parancsoló, 10 rúgott és 1 kapott gól. Kíváncsian várom a Juventus elleni október 23-i találkozót.

Mi a véleményed a Diego López – Casillas kérdésről?

Nehéz kérdés. Vannak játékosok, akiknek a neve egybeforr az adott klubbal. Iker Casillas és a Real Madrid kettőse is ebbe a kategóriába tartozik. Viszont Diego López élt a lehetőséggel és kiválóan véd. Egy szó, mint száz, nem vitatom López képességeit, de nem szeretném, ha Casillasszal is az történne, mint Raúllal.

Gareth Bale hatalmas összegért váltott klubot a nyáron, szerinted sikerül beváltania a hozzáfűzött reményeket?

Az angol bajnokság a favoritom, így már régóta nyomon követem Gareth Bale pályafutását. Kiváló képességű, sokoldalú játékosnak tartom őt. A Tottenham vezére tudott lenni, meccseket döntött el. Utolsó, Angliában töltött szezonjában minden díjat besöpört. Az volt az álma, hogy a Real Madriban játsszon. De én úgy gondolom, hogy Angliában kellett volna maradnia. Egyetértek Harry Redknapp azon nyilatkozatával, hogy a walesinek az lesz a legnehezebb dolga, hogy kilépjen C. Ronaldo árnyékából, mivel jelenleg ő a Real vezére. A Tottenhamban egyértelmű volt, hogy a szabadrúgásokat Bale végzi el, Madridban mindenki tisztában vele, hogy ez CR7 asztala. Kérdés, hogy Bale ezt hogyan viseli majd és lesz-e türelme.

Mi az eddigi legmeghatározóbb futballal kapcsolatos élményed?

A Fradi Bajnokok Ligája menetelése, a Manchester United ’99-es BL-győzelme, a ’90-es évek közepének Juventusának meccsei és ezektől némileg eltérő élmény a stadionlátogatás a Wembley-ben.

Nem tartozik a Real Madrid témakörbe, de mégiscsak futball… Válogatott szünet van, mit vársz a magyar csapattól, van esélyünk a bravúrra Hollandiában?

Ha reálisan nézzük, akkor óriási szakadék van a jelenlegi holland és a jelenlegi magyar labdarúgás között. Sajnos nem érzem, hogy képesek lennének a srácok a bravúrra. De én a örülnék a legjobban, ha sikerülne pontot, pontokat elhozni Amszterdamból.

Igazán köszönöm, hogy vállaltad a felkérést!

Nagyon szívesen, örömmel válaszoltam a kérdésekre. További sok sikert kívánok a madridom.hu stábjának!

egtgw_www.kepfeltoltes.hu_

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend