Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2013-12-12 17:04 Tromposch Ádám madridom.hu
George F. Hemingway: „Gyalázat, amit a Real Madrid művel Puskással kapcsolatban…” ExkluzívExkluzív interjúk

George F. Hemingway a Budapest Honvéd klubtulajdonosa. Talán Magyarország legismertebb és legőszintébb ilyen pozíciót betöltő embere. Mindenről meg van a véleménye, ezt pedig mindig ki is nyilvánítja. Nem zavarják az őt ért támadások, akkor is őszinte marad. Ha kell, a televízióban nyilatkozik, ha kell blogot ír, most pedig az én kérdéseimre válaszolt saját irodájában Kispesten. Az interjú november 25-én a 6:3-ra megnyert Magyarország – Anglia mérkőzés 60. évfordulóján készült, mindez a Puskás Ferenc utcában… Már ez is elég lett volna témának, hiszen Hemingway Úrnak van mit mesélnie, ezen felül persze szóba jött Cristiano Ronaldo, Mourinho, a Real meccsek, Szalai Ádám kifakadása, valamint persze a magyar futball helyzete, amely a Kispest tulajdonosa szerint még megmenthető…

 Kérem, meséljen egy kicsit arról, milyen Magyarországon egy klubtulajdonos átlagos napja…

GFH 055„Általában az irodában csinálom a munkám, ha itt vagyok Budapesten – mert ugye én amerikai vagyok. Amikor itt vagyok és van időm, akkor kimegyek, megnézem az edzést, utánpótlás mérkőzésekre járok, találkozok az akadémia vezetőjével, vezetőedzővel. Magát a klubot nem én vezetem, azt az ügyvezető igazgató vezeti. Én tulajdonos vagyok, azokkal a dolgokkal foglalkozom, amik érdekelnek engem, amik meg nem, azokkal nem.”

Ön már hét éve a Budapest Honvéd tulajdonosa, egyszer sem fordult meg a fejében, hogy felhagy a munkájával, nem érezte úgy soha, hogy itthon nem lehet felépíteni egy sikeres klubot?

„Ha valaki vesz egy labdarúgó csapatot, abból kényszervállalkozó lesz. Amikor megvan a csapat, akkor nem azon kell gondolkodni, hogy túladok rajta, hanem, hogy van egy szeretett hobbi, amiből az ember próbál üzleti vállalkozást faragni, ami nagyon nehéz, de meg lehet próbálni. Én nem szoktam azon gondolkodni, hogy hibát követtem el. Általában a jövővel foglalkozom, nem a múlttal.”

Két kupagyőzelem, valamint egy bronzérem a Honvéd eddigi eredménye az Ön irányítása alatt. Mik a hosszú távú célok, reális célkitűzés lehet az európai kupaszereplés, valamint az, hogy minden héten megteljenek a lelátók?

„Az európai kupaszereplés az ötször összejött már az elmúlt hét évben, ezért persze reális célkitűzés most is. Az, hogy megteljen a Bozsik Stadion, az már egy nehezebb kérdés. Ez nem csak a Bozsik Stadionra igaz, hanem az összesre. Az kell, hogy a magyar futballra még többen figyeljenek oda. Egy átfogó stratégia szükséges, változások kellenek, akkor előfordulhat, hogy újra megtelnek a stadionok. Látni kell, hogy egy, talán két generációt elvesztett a magyar labdarúgás az elmúlt harminc évben. Döbbenetesen kemény és áldozatos munkával sikerült teljesen lerombolni a magyar labdarúgás infrastruktúráját. Ma is azt kérik számon a labdarúgó klubok vezetőitől – mióta új MLSZ vezetőség van, valamint olyan kormány, amely támogatja a labdarúgást -, hogy miért nem játszunk már, mondjuk a németekkel a világbajnoki döntőben… Ez egy nevetséges dolog. Én azonban jó jövőt látok ebben a dologban.”

2009 Bozsik Stadion - Déli Kanyar

Külföldön bevett szokás, hogy a mezek tele vannak szponzorok lógóival, neveivel, ezzel is jelentős összegekkel támogatják a klubokat. Magyarországon, ha szétnézünk, szinte minden hazai csapat meze üres. Ön szerint mit lehetne tenni az ügy érdekében? Mivel lehetne eladhatóbb a magyar futball?

„Itt több dologról kell beszélni, mert ez nagyon komplikált. Először is, a futballkultúra valamikor meghalt Magyarországon. Nem hirdették ki, de meghalt. Sok cég azért nem hajlandó a magyar fociba befektetni, mert attól tart, hogy egy kulturálatlan, civilizálatlan közegben az ő márkája kárt szenved. Ezért persze negatív lesz a megítélése. Úgy gondolom, hogy ez az a dolog, amit meg kell fordítani, mi itt a Bozsikban megtettük. Egy ideje már nagyon rendezettek a körülmények, kulturált szurkolói közeget teremtettünk. Ezt kell mindenhol megcsinálni. Ha valahol, valamelyik stadionban történik valami, az már megfertőzi az egész közeget és előítéletek születnek. Másodszor pedig a válság. A válságnak véget kell érnie, ha ez megtörténik, akkor könnyebben lehet megszólítani majd a vállalatokat. Harmadszor, a különböző válságadók, amelyek a bankokat, biztosítókat, telekommunikációs cégeket, közműveket érintettek, bizonyára elvették azt a pénzt, amelyet eddig a szponzorációra költöttek. Tehát, ez egy komoly dolog; nekünk, kluboknak jobban kell dolgoznunk annak érdekében, hogy meggyőzzük a különböző üzleti cégeket, miszerint jó reklámhordozók leszünk.”

Szalai Ádám kirohanása után mindenki újra a magyar futball szakértője lett itthon. Sokak szerint már az utánpótlásnál kezdődnek a gondok, van, aki úgy gondolja, az edzőkben van a hiba… Kíváncsi lennék az Ön véleményére is.

„Jesse Unruh volt a Kaliforniai Parlament első embere. Ő azt mondta: „Money is the mother’s milk of Politics.” (A pénz a politikaGeorge F. Hemingway 2008.10.17. anyateje – a szerk.). Én azt mondom, hogy money is the mother’s milk of football. A pénz az anyatej. Az elmúlt harminc évben minden pénzt kivontak a futballból. Miért gondolja valaki, hogy anyatej nélkül nem hal meg a gyerek? Én azt gondolom, hogy anyatej nélkül meghal a gyerek… Csupán két évvel ezelőtt jött egy olyan kormány, amely a magyar sport, a magyar labdarúgás közelgő halálát megérezve, megváltoztatta az elmúlt harminc év hanyagságát; ez az első számú probléma. A második számú probléma: utánpótlásban általában a legtehetségtelenebb edzők dolgoznak. Ez szinte természetes… Ki fog havi 50-60 ezer forintért annyit dolgozni? Maga se dolgozna, én sem dolgoznék, miért gondoljuk, hogy kvalifikált, jó szakemberek fognak ilyet csinálni? Miért gondoljuk, hogy a másik ember hülye? Mi nem vagyunk hülyék, ők se hülyék… Utánpótlásba csak az utolsó két évben kezdett el beszivárogni a pénz. Azt persze el kell mondanom, hogy vannak nagyon kiváló edzők, ez nem is kérdés. Ugyanakkor a ’60-as, ’70-es évektől kezdve a magyar edzői szakma leszakadt Európától. Amíg Európában minden magára valamit is adó edző beszél két-három nyelvet, addig Magyarországon az edzők többsége nem beszél semmilyen idegen nyelvet. Hogy lehet külföldi szakirodalmat megérteni így, hogy lehet kontaktust teremteni külföldi csapatokkal, edzőkkel, játékosokkal, ügynökökkel, ha nem tudnak beszélni velük? Nyelvtudás hiánya, szaktudás hiánya, képzéshiány. A futballon belüli „bandásodás”… Te az én barátom vagy, te meg az vagy nekem meg ez vagy… Így nem lehet semmit csinálni. Mi itt a Magyar Futballakadémián a legjobb embereket próbáltuk kiválasztani. Az kell, hogy a legjobbakat válasszák ki. A Szalai Ádámok, meg ezek az emberek, akik itt papagájként össze-vissza beszélnek, nem segítik ezt a dolgot.”

Rohamosan közeledik a téli átigazolási időszak; az ilyen átigazolási időszakok, hogy működnek egy klubvezető szempontjából? Ön megbeszéli a vezetőedzővel, hogy kire van szükség, vagy első a marketing? Első a teljesítmény, vagy inkább a befektetést keresi?

„Általánosságban tudok beszélni erről. Mi a téli szezonban nem akarunk senkit igazolni, talán az egyetlen klubként Magyarországon. Nálunk mindig kizárólag a vezetőedző határozza meg, hogy milyen posztra kell igazolni. Utána a nemzetközi igazgató hoz játékost, az edző teszteli őket, és azt igazoljuk le, akit az edző javasol. Nekem, mint tulajdonosnak az a feladatom, hogy meghatározzam az összeget, amit fizetni tudunk a játékosnak. Ezen kívül semmi másba nem folyok bele.”

Lanzafame, Martínez a Honvédnál. Korábbi Real Madrid Castilla játékosok az Újpestnél: Juanan, Antón, vagy éppen Mateos a Ferencvárosnál. Hogy lehet Magyarországra csábítani ilyen kaliberű játékosokat, és hosszú távon lehet-e számolni velük?

„Nálunk nagyon kemény fizetési sapka van, tehát a mi tapasztalataink nem vihetőek át egy másik klubba, és persze fordítva is igaz ez. Amennyiben valamely más klub háromszor-négyszer annyit fizet, mint mi, akkor nincs esély megtartani senkit. Lanzafame egy különleges eset volt, mert eltiltották, nem tudtuk megtartani. Nekünk elsősorban az akadémián nevelkedett játékosokkal kell dolgoznunk. Rossz külföldi játékost hozni nem érdemes. Nagyon nehéz minőségi külföldit hozni, de nem lehetetlen. Nyáron például három-négy embert sikerült vennünk, akik megállják a helyüket. Sokat kell kutatni, a nemzetközi igazgatónak tehetségesnek kell lennie, a szerencse is kell persze, és az is, hogy a játékosnak legyen egy célja. Például, hogy a Honvédot egy ugródeszkának használja, hogy később eligazolhasson, mondjuk Németországba vagy az osztrákokhoz, ahol többet fizetnek. Ez a kulcs. Vannak olyan klubok itthon, amelyeknek jóval nagyobb a költségvetése a miénknél. Nem nagy nemzetközi szinten, de a miénknél azért nagyobb, és ők bizony többszörösét fizetik annak, amit mi fizetünk. Ezért nekik sokkal könnyebb.”

Mi a célja a Magyar Futball Akadémiával? Hosszú távon szeretné, ha csak magyar játékosok alkotnák a Honvéd keretét, lehetséges ez egyáltalán?

„Majd kiderül, hogy milyen minőségű és mennyiségű játékos jön ki onnan. Természetesen én szeretném, ha kizárólag vagy majdnem kizárólag magyar játékosok alkotnák a keretet. Ezt szeretném persze.”

Javában folynak a stadionfejlesztések. Sokan ellenzik ezt, pedig ha körbenézünk a környező országokban, Ukrajna, Szlovákia, Lengyelország, mindenhol előttünk járnak…

„A buta demagógia… Eladták az embereknek azt a demagógiát, hogy mondjuk most a gyerekek gyógyszerezése helyett stadionokat építünk. Háború vagy béke? Vegyük már észre, értsük meg, hogy ezek a stadionok nem csak a focira jók. Rendezvényekre, koncertekre, táncversenyekre, virágkarneválra, hittérítő gyűlésekre jók… Ez egy infrastruktúra, amelyre az országnak borzasztóan nagy igénye van. Semmit nem lehet Magyarországon rendezni, mert nincs infrastruktúra. Amikor pedig végre valaki próbálja ezt felépíteni, akkor ugyanazok a gazemberek, akik évtizedeken keresztül tönkretették ezt az országot és a futballját, próbálják megakadályozni, hogy ezt az infrastruktúrát felépítsék. Aki ezt nem látják politikai színezettől függetlenül, az vagy idióta, vagy egy gazember.”

Már a Bozsik Stadion újjáépítése is tervben van, sőt a honlapjukon láthattunk is képeket az új stadionról, hogy áll most ez az ügy, megújul a Bozsik Stadion?

„Ígéretet kaptam a kormánytól, hogy a Bozsik Stadion fejlesztését elkezdik a következő évben. Egy 8-9000-es stadion épül majd, ami teljesen modern lesz és tudjuk majd használni mindenféle egyéb dologra is.”

Bozsik Stadion (10)

November 25. van. Pontosan hatvan éve ezen a napon nyert Magyarország 6:3-ra Anglia ellen. Ön akkor még kis gyerek volt, emlékszik valamire arról a napról?

„Semmire.”

De azért nyugtasson meg, hogy látta a mérkőzést…

„Persze, hogy láttam.”

Madridban éppen ma ér véget a Puskás-hetek rendezvénysorozat. A Real Madrid büszke történelmére, és máig abból él, építkezik, hihetetlen mennyire jók a hagyományok ápolásában, a legendák gondozásában. Ön szerint a Real Madrid követendő példa?

„Beszéljünk arról a gyalázatról, amit a Real Madrid művel Puskás Ferenccel kapcsolatban. Egy csapat van a világon, ahol Puskás Ferenc felnőtt, ahová igazán tartozott, amely Puskást a világ legjobbjává tette, ez pedig a Budapest Honvéd. Egy csapat van, amely Puskás Ferencet világhírűvé, a leghíresebb játékossá tette, ez pedig a Real Madrid. Az ember azt gondolná, hogy nagyon közeli kapcsolat van a két klub között. Ehelyett a Real Madrid eddig minden közeledésünket elutasította, csak egy másik akadémiával tartják fent a kapcsolatot. Nekem a másik akadémiával nincs semmi bajom, hiszen a névtulajdonostól megvették a nevet, ez rendben van. Most azonban, ahogy mondta is, Puskás Ferenc emlékhónapot tartanak Madridban, ki az egyetlen, akit nem hívnak oda? A Budapest Honvéd. El tudja képzelni, hogy mi itt Magyarországon Di Stéfano hónapot rendezünk, és nem hívjuk meg a Real Madridot? Elképzelhetetlen. Ez vállalhatatlan, érthetetlen. Számomra ez döbbenetes. Ott voltunk 2009-ben Madridban, beszéltem az akkori elnökkel, és kértük, hogy jöjjenek, játszanak velünk egy gálamérkőzést a 100. évfordulónkon, de valami „B” vagy „C” csapatot akartak küldeni. Ezért inkább felkerestük a Panathinaikoszt, ahol Puskás szintén letette a névjegyét, ők nagyon kedvesen megmutatták, hogy melyik csapat a klasszis. A Real Madridról – amelynek én gyerekkorom óta nagy szurkolója vagyok – nagyon rossz a véleményem ezek miatt. Így nem lehet viselkedni. Mintha nem tudnák, hogy Puskás honnan jött… Érthetetlen.”

2009 Bozsik  Stadion-főbejárat 02

Mi a véleménye magáról a klub modellről, amelyet a Real Madrid képvisel?

„Ez egy egyedülálló modell, nem alkalmazható sem Magyarországon, sem máshol. Ez csak Spanyolországban és Angliában alkalmazható. Kizárólag a pénzre épül.”

Amennyiben választhatna edzőt, Mourinhót vagy Carlo Ancelottit igazolná le, mi a véleménye róluk?

„Egyiket sem igazolnám le. Nem tartom különleges edzőknek, talentumoknak őket. Ha mindenképpen muszáj lenne választanom, akkor Ancelottit választanám. Én nem kedvelem a „showman”-eket, táncosokat…”

Ancelottival Ön szerint sikeres lehet a Real Madrid?

„A Real Madrid akárkivel az lehet. Akár az unokatestvéremmel is. Ez egy fantasztikus társaság, fantasztikus csapat.”

Nagyon divatos kérdés manapság: kinek adná az Aranylabdát?

„Én Cristiano Ronaldo mellett döntetnék. Annak ellenére, hogy a Real nem lett bajnok, ő nagyon nagyot alkotott. Egyre inkább vezéregyéniséggé növi ki magát.”

GFH (4)A Real Madrid az utóbbi időben végre talán kezdi megtalálni a játékát, van esélyük megnyerni a Bajnokok Ligáját?

„A legnagyobb ellenfelük a Barcelona, Bayern München párosból lesz, vagy éppen a legjobb formában lévő angol csapat. Az esélyük persze megvan a végső győzelemre. Egy kis szerencse kell hozzá.”

Ki lehet a kulcs a Real Madrid szezonjában, persze Cristiano Ronaldón kívül, aki jelenleg talán élete formájában van.

„Azt gondolom, hogy a kulcs a védelem lehet. Nem egy személy, hanem az egész védelem. Amennyiben a védelem erős tud maradni, akkor meg lehet bármi. Nekem ez tűnik a gyengepontnak, ezért ez is lehet a kulcs, ha jók lesznek.”

Melyik az a korszak, amelyet nagyon kedvelt a Real Madrid történelmében?

„A Puskás, Di Stéfano fémjelezte csapat. Az egy különleges emlék. Gyerekkoromból is emlékszem rájuk. ’50-es évek végén, ’60-as évek elején… Fantasztikusak voltak.”

Ha megtehetné, kit igazolna le a Real Madridból, vagy ezt inkább Rossi mestertől kell megkérdeznem?

„Ronaldo.”

Van olyan Real Madrid játékos a múltból, esetleg a jelenből, akit kifejezetten kedvel?

„Puskás és Di Stéfano.”

Az újabb legendák, mint Raúl, Casillas?

„Nem érnek fel Puskásékhoz.”

Ön szokta nézni a Real mérkőzéseit?

„Spanyolországból csak a Real és a Barca meccseit nézem, mást nem. Egy Clásicón persze nem kérdés, hogy hova húz a szívem. Az biztos, hogy ha egy mérkőzést nézek, akkor mindig rugdosom a falat…”

Végezetül kérem, mondja el, mit gondol, meddig legyenek még türelemmel az itthoni szurkolók, mikor lépünk egyel feljebb a képzeletbeli futballranglétrán, mikor leszünk méltóak a saját hagyományainkhoz?

„Akkor, amikor öt-tíz évig hagynak egy vezetőséget tisztességesen, csendben dolgozni, akkor. Az MLSZ-nél persze, és a kormányzati támogatás is megmarad. Amennyiben ez megvalósulna, akkor feljebb juthatunk, a középmezőnybe valahova. Tegyünk különbséget a labdarúgó hatalmak között. Három csoportba osztom én őket, az első: Anglia, Spanyolország, Olaszország, Németország és így tovább. Aztán van a második és a harmadik csoport. Most Magyarország a harmadik csoporthoz tartozik. Hogy a második csoport elejére, esetleg az első csoport aljára eljusson az ország, ahhoz öt-tíz év kell, hagyni kell dolgozni a meglévő vezetőket. Az MLSZ-nek fokoznia kell az edzőképzést, akkor ez megtörténhet, de csak, ha nyugalom van. Az, hogy itt össze-vissza mutogatunk egymásra, az nem segít. Vagy, ha éppen megint jön egy kormány, amely gyalázatosan viselkedik, akkor nem lesz semmi.”

egtgw_www.kepfeltoltes.hu_

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend