Fejléc kép
Fórumajánló
A döntőről: érdekességek, tények, rekordok és statisztikák
2014-05-27 09:02 Csabi uefa.com
A döntőről: érdekességek, tények, rekordok és statisztikák Bajnokok LigájaÉrdekességek, statisztikák

Az itt feltüntetett statisztikák és rekordok a Bajnokok Ligája új rendszerére érvényesek (ha nincs másképp feltüntetve), mely 1992-ben indult a BEK utódjaként.

 • A Real Madrid – Atlético Madrid döntő volt a hetedik finálé a Bajnokok Ligája történelmében, amin hosszabbításra került sor, ám az első, amit végül nem büntetők döntöttek el.
 • Az előző 6 döntő egyikén sem esett gól a ráadásban, ezért Gareth Bale az első játékos, aki gólt tudott szerezni a hosszabbítás alatt.
 • A Real Madrid 4-1-es győzelme a második legnagyobb arányú győzelem a finálék múltjában. Ettől nagyobb arányban csak az AC Milan tudta megverni a Barcelonát a ’94-es döntőben (4-0).
 • Az öt gól, melyet Lisszabonban lőttek a második legtöbb gólt hozó döntővé tette az ideit. Ettől több találat (6) a 2005-ös döntőn született, ahol az AC Milan 3-3-as döntetlent játszott a Liverpoollal.
 • A Real Madrid a 2013/2014-es BL-szezonban elképesztő, 41 gólt szerzett. Bár a Barcelona az 1999/2000-es szezonban 45 találatot jegyzett, ám akkor még több mérkőzést játszottak a csapatok.
 • Abszolút rekordnak számít viszont a gólátlag, mely végül 3.15 gól/meccsnél állt meg. Soha egyetlen csapat sem volt képes 3 gól felett termelni átlagban a BL-ben. Az imént említett Barcelona átlaga 2.81 volt.
 • Cristiano Ronaldo 17 gólja is abszolút rekord. A portugál megdöntötte az eddig 14 gólos Messi rekordját. A portugál összességében is kiegyenlített. Messivel holtversenyben 67 góllal a BL örökös góllövő listájának második helyén állnak (a selejtezőkben szerzett gólokat nem számolva). A rekorder Raúl, akinek 71 gólja van.
 • Ronaldo az első és egyetlen játékos, aki két különböző csapatban is gólt tudott szerezni a Bajnokok Ligája döntőjében. Eddig Messi, Eto’o és Raúl tudott duplázni, ám ők mindkétszer ugyan abban a csapatban.
 • CR7 büntetője volt a hetedik a finálék történelmében, és sorozatban a harmadik a döntőkön (két éve Robben kihagyta, tavaly Gündogan belőtte).
 • A Real Madrid tizedik kupasikere nem csak történelmi rekord, de immár a Bajnokok Ligája új szabályrendszerében is rekorderek. Ez volt a Királyi Gárda negyedik sikere, így már egyel többet számlálnak, mint a Barcelona és az AC Milan.
 • Az BL új rendszerében a Real Madrid mind a négy döntőjét megnyerte, és elérték a 200 mérkőzést is a sorozatban. Eddig csak 1 csapat tudta átlépni a bűvös számot, mégpedig a Manchester United, ám ők jövőre nem fognak szerepelni a Bajnokok Ligájában,  így a következő év első játéknapján a Real Madrid átveszi majd a vezetést.
 • Carlo Ancelotti a második edző, aki három alkalommal tudott európai kupát nyerni. Előtte ez Bob Paisley-nek sikerült, aki a Liverpoollal volt eredményes háromszor: 1977, 1978 és 1981.
 • A három ember közül, aki megnyerte a kupát edzőként és játékosként is, most már Carlo Ancelotti a legeredményesebb. Az olasz 5 BL-t nyert mindent összevetve, Frank Rijkaardnak 4, Josep Guardiolának 3 elsősége van.
 • Ancelotti győzelmével Olaszország az első, aki már két edzőt is adott a világnak, akik győzni tudtak egy csapattal, mely nem a hazájukból volt. Di Matteo a másik olasz, ő a Chelsea-vel nyert 2012-ben. A többiek: Belgium (Raymond Goethals 1993), Németország (Jupp Heynckes 1998), Skócia (Sir Alex Ferguson 1999, 2008), Spanyolország (Rafael Benítez 2005), Hollandia (Rijkaard 2006) és Portugália (José Mourinho 2010).
 • Az Atlético Madrid veresége azt jelenti, hogy az Európán kívüli edzők átka tovább él, hiszen még senki nem volt képes megnyerni a Bajnokok Ligáját. Hector Cúper kétszer is döntőt játszott a Valenciával 2000-ben és 2001-ben, de mindkétszer vereséget szenvedett.

Teljes menetrend