Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2014-09-03 20:00 Tromposch Ádám madridom.hu
Sallói István: „CR a világ valaha élt egyik legnagyobb játékosa…” ExkluzívTudtad, hogy ő is madridista?

A Digi Sport állandó szakértője, a Premier League Magazin oszlopos tagja, korábbi válogatott futballista, az NBI-ben szereplő Kecskemét klubigazgatója, nem utolsó sorban családapa, és Real Madrid szimpatizáns; Sallói István tehát nem unatkozik. Mindezek mellett azért volt ideje válaszolni a kérdéseimre, nem is akárhogy. Végre valaki őszintén vállalta, hogy nála igenis CR a befutó, elmesélt egy személyes történetet is a portugállal kapcsolatban, valamint kitért a kapuskérdésre, Benzemára, és az új igazolásokra is.

A Digi Sport stúdiójában állandó szakértő vagy a mérkőzések előtt és alatt. Amikor a Real Madrid játszik szinte mindig láthatunk téged a képernyőn. Többször el is mondtad már, hogy szereted a csapatot; azonban azt nem, hogy honnan is ered ez a szeretet, mióta vagy Real Madrid szurkoló?

fotó„Inkább szimpatizánsnak hívnám magam, én általában egyénekhez kötődöm, ezért szimpatizálok több csapattal is, mert rajtuk keresztül szeretem meg az adott klubot. Érdekes, de az én gyerekkoromban még nem volt ennyire domináns a külföldi klub választása. Találtunk itthon is szerethető klubokat.”

Melyik korszakot kedvelted a legjobban a csapat történetében?

„Szerettem a Madridot Butrageno idejében, a Galaktikusoknál, de a legjobban most, mióta Cristiano Ronaldo ott van szeretem nézni!”

Ha a Real Madridról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Puskás Ferenc neve mellett. Neked van valamilyen személyes történeted vele kapcsolatban?

„Öcsi bácsival többször találkoztam személyesen, amikor a Honvédban játszottam és volt edzőm a válogatottban is. Magával ragadó személyiség volt és számomra örök élmény, amikor Izlandon játszottunk és Ő volt a kapitány, a közönség álmosan üldögélt a lelátón, de amikor bemondták, hogy a magyar szövetségi kapitány Puskás Ferenc, mindenki talpra ugrott és tíz percig zúgott a vastaps! Most is borsozik a hátam, ha rá gondolok! Gyerekkoromban, nem nagyon lehetett Puskásról beszélni, és annak ellenére, hogy tudtuk ki ő, meg mekkora játékos volt, ott akkor, külföldön éreztem át igazán, mit is jelentett ő a nemzetközi futballban!”

Ki a mindenkori és a jelenlegi kedvenc játékosod?

„Törőcsik, Cruyff, Zico, Maradóna volt a nagy kedvenc és ma természetesen Cristiano Ronaldo!”

Ki tudnál emelni egy vagy akár több élményt, ami igazán megfogott a Real Madriddal kapcsolatban az évek során?

„A legmeghatározóbb élmény 1985-ben volt, amikor a Videoton az UEFA döntőt játszotta a Real Madriddal. Emlékszem öt órával a meccs előtt már kint ültünk a stadionban, hogy legyen helyünk és jól lássunk. Bár a Vidinek szurkoltam, nagy és örök élmény volt élőben látni a madridi sztárokat. A Vidi menetelése nekünk nagy élmény volt, azóta kiemelten követem a Real Madrid, de a PSG csapatát is.”

Amikor veled készítenek interjút, vagy véleményt kell mondanod Cristianóról, sokakkal ellentétben, te mindig megvéded, mondván, hogy ő egy teljesen más ember, mint amilyennek esetleg kívülről látszik. Ha jól tudom, élőben is találkoztatok már, és pozitív emlékeid vannak, mesélnél erről egy kicsit?

„Ronaldo a Manchester Uniteddel volt Magyarországon. Fiam kedvenc játékosa is Ő, így a meccs végén a busznál várakoztunk, hátha sikerül egy közös képet készíteni a sztárokkal. Először Rooney jött ki az öltözőből, fiam gyorsan oda is lépett egy fotóra, de a biztonságiak ellökték, utat nyitva Rooneynak a buszhoz, aki rá se hederített az ott várakozó gyerekekre. Aztán jött CR, a forgatókönyv ugyanaz volt, gyerek félrelökve, Roni vonult, de én utána szóltam, hogy a gyerek csak egy fotót szeretne vele. Roni már kb 10 métert haladt addigra, de meghallott, megállt, félretolta a testőröket és odaállt a fiam mellé a fotóra! Nem tudom leírni azt a boldogságot, amit akkor a fiamnak okozott! Azóta már talán láthatta mindenki, hogy a VB-n is akár egyenként megölelte a bekísérő gyerekeket az öltözőfolyosón, vagy megvédte a rajongóját, amikor befutott egy meccsen hozzá és még sorolhatnám! Óriási szíve van, egy igazi példakép! Nincsenek kétes kihágásai, a legnagyobb alázattal van a labdarúgás iránt és rengeteget dolgozott, dolgozik azért, hogy ott tart ahol!”

Kép 100

Akkor nálad a CR vs. Messi párharcot, egyértelműen a portugál nyeri?

„Ez nem kérdés, számomra CR a világ valaha élt egyik legnagyobb játékosa!”

Mit gondolsz az idei szezonjáról, hónapok óta sérülésekkel bajlódik, a Spanyol Szuperkupa első mérkőzésén le is kellett cserélni, lehet, hogy már ő sem bírja fizikailag ezt a terhelést?

„Vannak sérülések, amelyeket sajnos, csak az idő tud meggyógyítani és ki kell pihenni! Ronaldo egy igazi sportember, győztes típus, állandóan játszani akar, de most saját magától is meg kell védeni és nem engedni neki a játékot mindaddig míg 100%-os nem lesz! Ez Ancelotti felelőssége lesz! Érthetetlen volt számomra, hogy a legkevésbé fontos szuperkupán, miért erőltették a játékát?!”

A csapat begyűjtötte már az első trófeáját a szezonban, és a Vicente Calderónban könnyen meglehet a második is, amennyiben kedvező eredményt érnek el az Atletico ellen; mit gondolsz, összejöhet a hat trófeás szezon?

„Azóta már tudjuk, hogy nem! Sajnos a Real nem tanult az elmúlt évek hibáiból és hagyta, hogy az Atletico elvigye a meccset egy adok-kapok felé, ami nem a Realnak kedvez.”

atletico

Melyik lesz a nehezebb: megnyerni a ligát, vagy megvédeni a Bajnokok Ligája címet?

„Talán a BL, de a bajnokság is nagyon nehéz lesz.”

Mit gondolsz a kapuskérdésről, López eligazolt, érkezett Keylor, eddig viszont úgy tűnik, hogy a nem túl magabiztos Casillas az elsőszámú kapus…

„Itt valami komoly dolog lehetett a háttérben! Logikusan Casillasnak kellett volna távoznia, mert Diego Lopez megnyerte kettejük párharcát, jól teljesített, mégis őt engedték el. Nyilván komoly feszültségforrás volt ez a helyzet, amit meg kellett oldani, és valamiért így döntöttek, ami szerintem inkább diplomáciai, mint szakmai döntés volt. Az élet majd eldönti, jól vagy rosszul döntöttek!”

Véleményed szerint, Pérez még nem merte bevállalni azt, hogy Ikert küldi el López helyett?

Szerintem ez nem Ancelotti döntése volt! A vezetőség igazol, Ancelotti véleményét pedig vagy figyelembe veszik, vagy nem…”

Érkezett még két új játékos, Kroos és James. Szerinted ki a nagyobb erősítés, és egyáltalán, szükség volt-e a leigazolásukra?

„Kroos nagyon jó igazolás, mert a modern belső középpályást testesíti meg. Nagy munkabírású, tud védekezni, támadni és gólerős is. James Rodriguez nagy kérdőjel számomra! Nagy kedvencem volt a VB-n, de a Real az más. Ráadásul a Morinho által játszott 4-2-3-1-es játékrendszert, Özil távozásával és Bale érkezésével 4-3-3-ra változtatta Ancelotti, sikeresen. Most jött egy tipikusan ék mögötti játékos egy halom pénzért, akit be kell építeni és újra játékrendszert váltani, mert ő csak a 4-2-3-1-es rendszerben illeszthető a csapatba, aminek viszont nem tudni milyen hatása lesz Bale és Ronaldo játékára? Erre is csak az idő ad választ majd!”

Lehetséges az, hogy James csak is Pérez miatt érkezett? Felmerülhet egy ekkora klubnál, hogy Ancelottinak a vezetőedzőnek, nincs beleszólása az igazolásokba?

„Az olasz edzők otthon általában sportigazgatókkal dolgoznak, és kevesebb a mozgásterük, mint például Angliában, így nem tartom kizártnak, hogy Ancelotti csak véleményt mond dolgokról, de a végső szó nem az övé. Az ő feladata a rendelkezésre álló erőforrásból a maximum kihozása!”

Pérez nem futhat bele még egyszer ugyanabba a hibába, mint a galaktikus éra kiépítésekor? Akkor minden Makelélé elküldésével kezdődött…

„A Realnál választás útján lehet valaki elnök, így meg kell felelni a „szavazóknak”, kellenek a nevek, a sztárok.”

Di María. Menjen vagy maradjon?

„Rodriguez érkezésével, kell bevétel, így nem kérdés. Szakmailag persze nem ez lenne a helyes, de egy ilyen döntésnél más dolgokat is figyelembe kell venni.”

dm

Amennyiben te lennél a Real edzője, kiket igazoltál volna? Hol szorulna még erősítésre a csapat?

„Én nem vagyok elégedett a védelemmel, nincs top class jobb hátvéd, és a belső védők teljesítménye sem mindig megnyugtató.”

Mi a véleményed az egyetlen csatárról, Benzemáról, nem kellett volna egy vetélytárs mellé?

„Nálam Benzema nem fér be a világ 5 legjobb csatára közé, ráadásul egyedül van arra a posztra.”

Ancelotti még hosszú évekig irányíthatja a csapatot, vagy te sokkal inkább kedvelted az ellentmondásos José Mourinhót?

„Ancelotti kiváló edző, jól dolgozik, jó eredményeket ér el, de az én kedvencem Mourinho.”

Gondolom többször volt már szerencséd élőben megnézni a Real Madridot egy-egy külföldi stadionban, köztük a Bernabéuban is. Melyik meccs a legnagyobb élmény számodra?

„Az első mindig a legjobb, így nekem is az 1985-ös első „találkozás” volt a legnagyobb élmény!”

Hogyan képzeljünk el téged egy mérkőzés közben – már amikor nem a stúdióban vagy – káromkodsz és üvöltözöl, vagy csak nyugiban kiosztod az edzőt és a játékosokat a kanapédon?

„A családban mindenki véresszájú Real drukker. Egyik legnagyobb családi élményünk volt a 2011-es Copa Del Rey döntő a Barca ellen, amikor CR góljával nyert a Real. A gólnál úgy üvöltöttünk, hogy zengett az utca és egymás nyakába ugrálva tomboltunk! „Az élmény megfizethetetlen.”

Végezetül, üzennél valamit a madridistáknak, a madridom.hu olvasóinak?

„Nagyon sikeres évet kívánok és legalább két trófeát, a BL-t és a Bajnoki címet!”

cikk-vége

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend