Fejléc kép
Fórumajánló
Gianluigi Buffon: “Cristiano Ronaldo megérdemli az elismerést”
2015-01-11 19:20 d.gergo fifa.com
Gianluigi Buffon: “Cristiano Ronaldo megérdemli az elismerést” Ballon d'Or - 2014Nyilatkozatok

Nyakunkban az Aranylabda-gála, ezúttal az olaszok legendás hálóőre, Gianluigi Buffon osztotta meg véleményét az idei jelöltekkel kapcsolatban.

Az Aranylabdáról: Az Aranylabda egy nagyon fontos díj egy játékos számára, hiszen ez a legnagyobb és legszimbolikusabb elismerése a munkánknak. Ez a végső cél, amit a sportban elérhet egy játékos, hiszen a nemzetközi elismerés büszkévé tesz és azt sugallja neked, hogy a labdarúgás történelemkönyveinek örökké a részese leszel”.

2006-ban másodikként futottál be Cannavaro mögött: “Nos, senki nem emlékszik a második helyezettre, különösen nem a sportban. Természetesen büszke voltam rá, mert ez a második helyezés nagy áldozatok és a csapattal elért sikerek gyümölcse volt. De végül is ha az ember nem nyer, a második hely nem is igazán jelentős. Fabio azért nyert, mert jobban megérdemelte”.

A kapusok helyzete az elismerés bezsebelésében: “Ma már valami igazán kivételesnek kell történnie ahhoz, hogy egy kapus nyerje az elismerést. Gyakran a díj nem annak megy, aki a legjobb játékos volt, hanem annak, aki a legtöbb mérkőzést nyerte, és aki ezek alatt a legmeghatározóbb tudott lenni. Szóval egy kapus talán akkor nyer Aranylabdát, ha a csapata világbajnok lesz úgy, hogy zsinórban négy mérkőzést nyernek meg büntetőpárbajban, és ő mindegyik tizenegyest kivédi (nevet). Így senki nem siklik át a teljesítménye felett. Valami igazán kivételesnek kell történnie”.

Ha te választhatnál győztes, mik lennének a szempontok az Aranylabda odaítélésében? “Hacsak valami meglepő nem történik, például hogy a játékos az adott évben igazán csodás egyéni teljesítményt nyújt, számomra az a legjobb, aki a saját történelméhez és pályafutásához valami naggyal járult hozzá az év folyamán, valamivel hozzáadott ahhoz a teljesítményhez, amit mindig is nyújtott. Ha például fiatalabb korában fenoménnak tartották, fent kell tartania az elvárásokat és be kell teljesítenie azokat. Ez vezet a megérdemelt győzteshez”.

Véleményed szerint idén ki nyeri az elismerést? “Feltehetőleg Ronaldo. Még akkor is, ha nem nyeri meg a Bajnokok Ligáját, azt a játékost kell jutalmazni, aki az adott pillanatban a legjobb. Azon felül, hogy pompás pályafutása van és magas szinten teljesít hosszú ideje, valami kivételeset tett az elmúlt két év során, és megérdemli az elismerést ezért”.

buffon cikk

“Igaz, még mindig úgy gondolom, hogy összességében Messi a legjobb, hiszen ha száz százalékos formában van, egyszerűen fenséges őt nézni. De nincs sok különbség kettejük között, olyan magas szinten játszanak, hogy ha az egyikük egy kicsit is visszaesik, a másik rögtön beelőzi őt. Ronaldo tettei idén gyönyörű látványt nyújtottak, meghatározó volt és igazi profi. Az ember rájön, hogy megfelelő beállítottsága van, és azokért a célokért dolgozik, amiket ő tűz ki saját maga elé. Végül azokat kell díjazni, akik megérdemelten, a kemény munkájuknak és áldozataiknak köszönhetően emelkednek ki a többiek közül”.

Teljes menetrend