Fejléc kép
Fórumajánló
Michel Salgado: “Cristiano szerintem ismét Aranylabdás lesz, megérdemli”
2015-01-11 17:52 d.gergo fifa.com
Michel Salgado: “Cristiano szerintem ismét Aranylabdás lesz, megérdemli” Ballon d'Or - 2014Nyilatkozatok

A korábbi spanyol válogatott hátvéd, Michel Salgado mindig is a nagyok között lesz emlegetve, ami a Real Madrid szurkolóinak véleményét illeti, ezt pedig nem mondhatja el magáról minden védő. A jobbhátvéd tíz szezont húzott le a blancóknál, ezalatt többek között négyszer lett spanyol bajnok, háromszor volt spanyol kupagyőztes, és kétszer emelhette magasba a Bajnokok ligája trófeáját.

Michel Salgado most a FIFA.com munkatársával beszélt az aktualitásokkal kapcsolatban a spanyol válogatottról, a Real Madrid helyzetéről és kilátásairól, valamint a holnap megrendezésre kerülő Aranylabda-gála lehetséges díjazottjairól.

Szerinted kinek kéne nyernie az Aranylabdát? “Ez a díj nagyon fontos a játékosok számára, akik már alig várják hogy kiderüljön, mi lesz az eredmény. Szoros lesz, mint mindig. Három játékos van versenyben érte, és szerintem Cristiano Ronaldo a legjobb közülük. Nagyon keményen dolgozott az elmúlt két év során, és a statisztikái egyszerűen hihetetlenek. Úgy gondolom, zsinórban másodszor is meg fogja nyerni az Aranylabdát, és meg is érdemli. Ha szavazhatnék, őrá tenném a voksom”.

Hogyan látod Manuel Neuer esélyeit? “Egy kapus számára nehéz megnyerni ezt a díjat, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem volt nagyszerű éve. Megnyerte a Világbajnokságot Németországgal, és sok trófeát nyert a Bayern Münchennel is. Minden tulajdonsága megvan, amit egy kapustól el lehet várni, de ahogyan mondtam, nehéz lesz versenybe szállnia egy ilyen támadóval, mint Ronaldo. Nem lesz könnyű a szavazók döntése, de akárki is nyeri majd, megérdemelten teszi. Mindannyian várjuk már, hogy kiderüljön, ki kapja meg idén az elismerést”.

Vajon az elkövetkező években egy védő is be fog kerülni a legjobb három jelölt közé, esetleg meg is nyeri azt, mint korábban Fabio Cannavaro? “Igaz is, védő azóta nem nyerte el ezt az elismerést. A szurkolók a támadókat szeretik követni, és gólokat látnak szívesen, ami megmagyarázza, miért nem jutalmazzák gyakran a védőket a munkájukért. (nevet) A védők tisztában vannak vele, hogy ezzel együtt kell élniük, ámbár tudják azt is, hogy hálátlan, de létfontosságú feladatot látnak el a csapaton belül. Cannavaro abban az évben lett Aranylabda győztes, mikor Olaszország megnyerte a Világbajnokságot, köszönhetően a szilárd védelmüknek. Cannavaro volt a kapitány, és igazán megérdemelte az elismerést”.

Ki lesz az Év edzője? A három jelölt Joachim Löw, Carlo Ancelotti és Diego Simeone. “Nagyon nehéz választás, Joachim Löw a németeket irányítja, és éppen idén meg is nyerték a Világbajnokságot, de nem ugyan azt a mindennapi munkát végzi, mint a klubok edzői. Carlo fantasztikus munkát végez mióta a Real Madridhoz érkezett, megnyerte a Copa del Rey-t, a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát, majd a FIFA Klubvilágbajnokság trófeájával zárta az évet. Nem mindennapi siker az ilyen, az első szezon után. Szerintem szoros verseny lesz Löw és Ancelotti között”.

Az év legszebb góljának járó Puskás díjról: “Sok nagyszerű gólt láthattunk az év folyamán, de szerintem a zsűri az egyiket fogja választani a Világbajnokság két legszebb találata közül. Robin van Persie gólja hihetetlen volt, pontosan tudta, hogy mit csinál a labdával. James Rodríguez gólja minden részletében jó volt, igazán keményen lőtte meg. Nem lesz könnyű választani a kettő közül”.

Beszéljünk kicsit a Real Madridról is, akik az elmúlt szezonban megnyerték a Bajnokok Ligáját, amire 12 évet kellett várni a csapatnál. A jelenlegi csapat vajon képes rá, hogy klubtörténelmet írjon? “Még nagyon korai ezt megállapítani. A csapatban megvan minden, ami ahhoz kell, hogy történelmet írjanak, de ez még csak a kezdet számukra. Adjunk nekik egy kicsivel több időt, és nézzük meg, hogy tudnak-e még több trófeát nyerni. Nagyszerű edzőjük van, és megmutatták hogy mire képesek, mikor az elmúlt szezonban megnyerték a Bajnokok Ligáját. Meg kell néznünk, hogyan teljesítenek a következő néhány évben, mielőtt megítéljük a csapatot”.

Spanyolország világbajnoki szerepléséről: “A labdarúgásban nem lehet mindent megnyerni. Egymás után nyerte meg a válogatott a Világbajnokságot és két Európa-bajnokságot, az ilyesmit nem lesz könnyű megismételni. Ez a spanyol labdarúgás legnagyszerűbb generációja, amit valaha láthattunk. Büszke vagyok rájuk és minden tiszteletem az övék. Semmi sem tarthat örökké, és előbb vagy utóbb át kell adniuk a stafétát. Újra kell építeni a válogatottat, ha meg akarjuk védeni az Európa-bajnoki címünket 2016-ban, és ha a következő években is versenyképesek akarunk maradni. Nagyon ígéretes az U21-es válogatottunk, akik megnyerték a legutóbbi Európa-bajnokságot, és amiben nagy klubcsapatok játékosai szerepelnek. Ezen kívül van néhány tapasztalt játékosunk is, akikben még mindig sok lehetőség van. Sok időnk van felkészülni a 2016-os tornára, hogy megvédjük a címünket”.

Teljes menetrend