Fejléc kép
Fórumajánló
Elhunyt Manuel Velázquez, a Ye-Yé korszak legendája
2016-01-16 13:38 Zs. Bence as.com,marca.com,realmadrid.com
Elhunyt Manuel Velázquez, a Ye-Yé korszak legendája Egyéb hírekHistória

72 éves korában, 2016. január 15-én, pénteken elhunyt Manuel Velázquez, a madridizmus egyik legjelentősebb alakja.

Még ma eltemetik

A Malaga provincián belül található Fuengirola településen hagyta el az élők sorát. Itt is lesz eltemetve, egészen pontosan délután 5 órakor a San Cayetano temetőben. Családtagjain, barátain és ismerősein kívül részt vesznek még az eseményen a Királyi Gárda képviselői is, így Salguero és Bonet, korábbi játékosok, Amancio, Velázquez egykori csapattársa és a Királyi Gárda igazgatóságának tagja, Emilio Butragueno is.

Casillas és Ramos is elbúcsúztak tőle

A Királyi Gárda egykori és jelenlegi játékosai közül többek között Iker Casillas és Sergio Ramos is elbúcsúzott a legendától.

A Porto hálóőre az alábbi szavakkal: “Nyugodj Békében, Manuel Velázquez. A madridizmus legendája. Sok kitartást családtagja, barátai, és a Real Madrid egész családjának számára.”

A Habfehérek jelenlegi kapitánya pedig így búcsúzott a Ye-Yé korszak meghatározó alakjától: “Elbúcsúztunk a madridizmus egy legendájától, akiről büszkén mondhatom el, hogy ismertem és csodáltam. Nyugodj Békében, Manolo Velázquez.”

Florentino Pérez nyílt levélben búcsúzott el Velázqueztől

“Ma az egész maridizmus gyászol, hiszen egy legendás alak távozott közülünk. Először is együttérzésemről és támogatásomról szeretném biztosítani az elhunyt családját és barátait.

Nekünk volt szerencsénk látni őt játszani, és élvezni eleganciáját, intelligenciáját és tehetségét, melyeket mindig meg is mutatott a pályán belül.

Élete klubjával, azaz a Real Madriddal megnyerte a Hatodik BEK serleget, ezen kívül hatszor volt bajnok és háromszor kupagyőztes. 402 alkalommal viselhette a Királyi címert a Habfehér mezén. Az egyik legmeghatározóbb alak a Real Madrid történelmében, aki egy egész korszakot képviselt. Egy született példakép az ifjúsági csapatainkban futballozók részére. 12 itt töltött szezonja során kivívta nem csak hogy minden madridista, de minden futball- és sport szerető ember szeretetét és tiszteletét is.

Mindannyian örökre emlékezni fogunk Manuel Velázquezre, mert egész élete során tökéletesen megtestesítette a Real Madrid által képviselt értékeket. Az egyik legnagyobb távozott közülünk. Öröksége a mi legendáriumunk részét is képezi, ő pedig történelmünk szívében foglal el egy előkelő helyet.

Florentino Pérez”

Ki volt Manuel Velázquez?

velaz

Manuel Velázquez 1943. január 24-én látta meg a napvilágot Spanyolország fővárosában. Születésétől fogva madridi és madridista. Egyike volt azon canteranóknak, akik ismét visszaültették a Real Madridot Európa csúcsára az első 5 BEK serleg után. A mitikus 1966-os BEK döntőben ő is tagja volt a Partizan Belgrád elleni csapatnak, együtt Araquistainnal, Pachínnal, De Felipével, Zocóval, Sanchísszal, Pirri Serenával, Amancióval, Grossóval és Gentóval. Őket nevezték a Madrid “Ye-Yé” korszakának, akik megnyerték Brüsszelben a Hatodikat.

12 szezonon keresztül, 1965-től 1977-ig erősítette a Királyi Gárdát Velázquez.Ezen idő alatt 402 mérkőzésen lépett pályára, hatszor hódította el a La Liga serlegét és háromszor a Copa del Reyt, az imént említett 1966-os Bajnokcsapatok Európa-kupájával egyetemben. Az ő nevével fémjelzett Real Madrid dominálta a spanyol futballt az 1960-as években.

Velázquez egy zseniális középpályás volt, aki egy lépéssel minden egyes ellenfele előtt járt fejben. Emellett kiemelkedő technika képességei szintén előnyére váltak. A madridi a spanyol válogatottat is képviselte, akik mezét viselve szintén dicséretes teljesítményt nyújtott.

Teljes menetrend