2016-02-09 13:37 ___Samy___ managingmadrid.com
Granada vs Real Madrid: Taktikai elemzés Érdekességek, statisztikák

A Real Madrid győzelmének nem kellene elfednie a szánalmas idegenbeli formát. Azt, hogy Zidanenak miért kell változtatni a taktikán, arról lentebb olvashattok.

Már elmondtam korábban is, de ezután is elfogom. A Real Madrid idegenbeli formája a bajnoki címükbe kerülhet. Most még megúsztuk, Luka Modric csodálatos góljának köszönhetően, de az nyilvánvaló, hogy vannak kétségek, ha idegenbe megyünk. Amiért olyan nehéz ezt a helyzetet diagnosztizálni az az, hogy vannak taktikai problémák (amikre alaposabban is kitérek), valamint lehetnek mentális gondok is, amiket meg kell oldani. Zidane még nemrég került a székbe, de rajta kell lennie a problémán, ha a Madrid komolyan harcba akar szállni a bajnoki címért a szezon hátralévő részében.

Idegenben meg kell változtatni a taktikát

Ahogy közeledett a mérkőzés, azt vártam a Granadától, hogy nagy intenzitással, lelkesedéssel és határozottsággal fognak játszani, és pontosan ezt is tették. A mérkőzés első öt percében intenzíven támadtak le, ami megfojtotta a madridiak középpályáját és átmenetileg semlegesítette a támadásokat. Mikor a Granada megszerezte a labdát, a gyors kiugratások lehetőségét keresték, és kihasználták a védelmi vonal mögött keletkezett területet. Ez a stratégia gyorsan eredményt is hozott, ugyanis a Granada arra késztette Keylor Navast a 3. percben, hogy a tizenhatoson kívül takarítson. Ahogy a hazai csapat kihasználta a madridiak védelmi hibáit, az intőjel kellett volna, hogy legyen a Fehérek számára, de mindezt figyelmen kívül hagyták. A Real szélsőhátvédjei úgy nyomultak előre, hogy csöppet sem érdekelte őket a mögöttük hagyott terület, annak érdekében, hogy még inkább hatással legyenek a támadó játékra. Ez az offenzív terv kifizetődött, ugyanis a madridi csapat az első helyzetüket a 8. percben így alakította ki, sőt, a gól is egy ilyenből született. A labda útja Marcelo, Isco, Carvajal és Benzema volt, aki a 30. percben megszerezte a vezetést. Ez, a lenti statisztika mellett, megerősíti az elképzelésem, mely szerint a szélsőhátvédek játéka kritikus Zidane számára, de kétségtelen, hogy ebben a stratégiában a védőkön sok múlik.

1454867563_760933_1454876593_album_grande

Hazai környezetben, a Real megússza ezt a fajta játékot az ellenféltől, mivel a csapatok 99%-ban csak hátra dőlnek, és csak szívják magukba a hazai csapat nyomását. Ez a fajta ”parkold le a buszt” stratégia tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a szélsőhátvédek felmennek a támadással annak érdekében, hogy létszámfölényt alakítsanak ki, így megtörve a védelmet. Viszont Zidane túl naiv, ha azt hiszi, hogy a csapatok ugyanezt fogják csinálni a hazai pálya ellenére. Amíg az olyan klubok, mint a Betis vagy a Granada merészek, és nagy intenzitással játszanak, addig a Real Madrid nem engedheti meg magának, hogy ilyen lovagiasak legyenek. Zidanenak, amint lehetséges, el kell kezdenie dolgoznia egy B terven az idegenbeli mérkőzésekre.

Zidane filozófiája folyamatban van

Akik egy kicsit kutakodtak Zidane után, azoknak világos, hogy a Real Madrid edzőjének kedvelt stílusa a szemrevaló, labdatartós focin alapszik. A madridiak legutóbbi néhány mérkőzésén, a középpályásaink még többet találkoztak a labdával, és még többet passzoltak, mint valaha. Köszönhetően Zidane azonnali stílusbeli változtatásainak. Különösen szeretem, ahogy járatjuk a labdát rövid passzokkal annak érdekében, hogy félrevezessük az ellenfelet. Nos, ez most nem működött. Sok játékos nem volt elég éles, és passzt passz után rontottak el. Ezt kombinálva azzal, hogy a Real Madrid ragaszkodott a rövid passzos játékhoz a pálya minden szegletében, időnként nagyon unalmassá és letargikussá tette a csapatot. A 20. perc körül a madridiak tempója jelentősen visszaesett, ugyanis próbálták megtalálni a megoldást, hogy hogyan irányítsák a mérkőzést. Elégedett is voltam ezzel a stílussal, miután megszereztük a vezetést, mivel azt hittem, hogy visszafogott, óvatos futballt játszunk. Azonban ez a fajta játék túl sokáig húzódott. A Granada presszingjével és elbizonytalanításával szemben mi próbáltuk magunkat kijátszani a bajból, talán túl sok alkalommal. Voltak nyilvánvaló rések a védelemben, amit kihasználhattak volna, ha pontosabb passzokkal operálnak. Voltak elsöprő pillanataink, mikor Modric megváltoztatta a játék tempóját, de egyébként a Madrid fáradságos játéka mellőzte Ronaldot, Benzemát, Jamest és Jesét.

1454867563_760933_1454879449_album_grande

Zidanenak el kell kezdenie rotálni idegenben

Még ha a szélsőhátvédek óvatosabban is támadnak, az Isco-Modric-Kroos középpályás sor nem a legjobb védekezésben. Zidane ezt szeretné kompenzálni azzal, hogy 4-3-3-ban támadnak, de 4-4-2-ben védekeznek, akárcsak Ancelotti irányítása alatt, viszont nehéz mindezt összehozni, ha Isco a bal középső középpályás poszton fentebb helyezkedik el, mint James a jobb szélső pozíciójában. Azt vettem észre, hogy Isco sokkal inkább támaszkodik a mezőnymunkájára, mint a helyezkedésre, és okosan visszafogja magát, ha visszább húzódik. Azonban most túlságosan fent helyezkedett el Marceloval, ezzel bőséges időt és helyet hagyva Isaac Successnek a fickándozáshoz.

fff

Isconak jobban kellene ezen a poszton játszania, de ő egy támadó középpályás. Mikor a Madrid szenved, ahogy tették azt vasárnap, akkor Isco ösztönös reakciója az, hogy feljebb lép a pályán, hogy befolyásolja a játékot. Ahelyett, hogy próbálná megváltoztatni a játékosokat, mint Iscot, vagy ahelyett, hogy túl nagy nyomást gyakorolna Toni Kroosra, Zidanenak az ilyen helyzetekben hasznát kellene vennie az olyan játékosoknak, mint Kovacic vagy Casemiro. Kovacic természetes posztját tekintve egy box-to-box középpályás, aki kivirágzik az olyan mérkőzéseken, mint a Granada elleni. Nagyon lelkes játékos, a meghatározott pozícióban használható, és jó cselező készsége van, ami hasonló Iscoéhoz. Casemiorban megvan a potenciál, hogy egy védekező szörnyeteg legyen. Erős, nem fél becsúszószerelést végrehajtani, és jól olvassa a játékot. A hullámokban egymást követő támadásoknál, amivel a Real szembenézett, egy olyan játékos, mint Casemiro sokat segíthetett volna a védekezésben. Én megértem, hogy Zidane a legjobb játékosokkal akar együtt dolgozni, mielőtt tökéletesítené az elképzeléseit, de a legjobb játékosok nem minden esetben teszik ki a legjobb csapatot is, különösen akkor, ha idegenben játszanak. A franciának el kell kezdenie bízni a cserejátékosokban.

A meggyőző játékosok teljesítménye

Vasárnap este mérföldekkel Modric volt a legjobb játékosunk. Azon képessége, ahogy irányítja a mérkőzést, és ahogy ott van az ilyen pillanatokban is, már majdhogynem pótolhatatlan. Navas is ismét briliáns volt, mivel döntő helyzetekben mutatott be bravúrokat. Nincs annyira a rivaldafényben, mint a szezon elején, de a Real Madrid drukkereknek nem kellene elfelejtenie azt, hogy milyen minőséget képvisel. Az utolsó dolog lenne, amit hallani szeretnék, hogy a szurkolók elkezdik De Gea nevét hangoztatni.

A másik kapus is jó formában volt, nevezetesen Andrés Fernández. Benzema helyzeténél az ő bravúrja akadályozta meg a vezetés megszerzését, amely után Modric nagyszerűen meccsben tartotta a Granadát. Neki kellet volna a meccs emberének lennie, ha nem a horvát lett volna az.

Isaac Success szintén nagyon jó volt. Rajta mentek keresztül a baloldalon a Granada támadásai. Marcelonak rémálmai lesznek a vasárnapi teljesítménye miatt.

Teljes menetrend