Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2016-06-21 15:04 Veidt marca.com
Zidane: Madrid az otthona, de Bordeaux mindig is különleges lesz számára História

Sokan Párizst tartják a szerelem városának, de Zinedine Zidane számára ez a titulus Bordeaux-t illeti. Ma este a spanyol és a horvát válogatott csap majd össze itt: a helyen, ahol a Real Madrid jelenlegi vezetőedzőjének szakmai és magánéleti szálai összefonódnak, ennek apropóján emlékezünk meg a tréner és a francia város kapcsolatáról.

Habár Zidane Marseille-ben született és Cannes-ban kezdte karrierjét, a Garonne folyó fölé épült városban eltöltött 4 év hozta meg számára a nemzetközi elismerést. Ugyanitt szerezte meg Zidane első válogatottságát: Aime Jacquet szövetségi kapitány 1994-ben cserélte be Csehország ellen. Pályára küldésekor 2 gólós hátrányban volt a francia válogatott, ám Zidane két góljával végül döntetlenre végződött a találkozó.

A ligában ekkor nem ment túl jól a francia játékmesternek, de vezérletével 1995-ben Intertotó-kupát nyertek a girondiak, 1 évvel később pedig az UEFA-kupában remekelt a csapat, hisz egészen a döntőig vezetett útjuk (ahol végül vereséget szenvedtek a Bayern München együttesétől). Habár a sikerek legfőbb kulcsát a Zidane-Dugarry-Lizarazu trió alkotta tengely jelentette a középpályán, nem ment minden kifogástalanul: első két szezonjában Zidane egyszer sem tudott két számjegyű gólmennyiséget termelni. Ő maga így emlékszik vissza: „Az igazság az, hogy kezdetben egyáltalán nem játszottam olyan szinten mint például Michel Platini, de később egyre magabiztosabbá váltam. Ha a közönség látta, hogy rosszul megy a játék, akkor fütyülés helyett ‘Zizou! Zizou!’ kiáltásokkal biztattak. Ez sokat segített”.

Utolsó szezonjában végül 12 gólt szerzett. A legemlékezetesebb talán a Real Betis elleni gólja az UEFA-kupában, amit még ma is Zizou legszebb góljai között emlegetnek. A szezon végén, miután 5-1 arányban legyőzték a Bayern Münchent az UEFA-kupa döntőjében, elhagyta Bordeaux városát és csatlakozott a Juventushoz.

Csak sok évvel később, 2015-ben tért vissza. Ekkor már nem játékosként, hanem az új stadion, a Stade de Bordeaux megnyitó ünnepségének vendégeként érkezett a városba. Egy évvel korábban az FC Bordeaux vezetőedzői székét is felajánlották neki, de ő a tapasztalatszerzés jegyében inkább a Real Madrid Castilla irányítását választotta.

Most talán Madrid az otthona, de Bordeaux mindig is különleges helyet foglal el a 43 éves edző szívében.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend