Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2016-07-07 19:10 Veidt realmadrid.com
Két éve Di Stéfano nélkül Exkluzív

Napra pontosan két éve távozott el a madridizmus egyik kiemelkedő alakja, egyben a futballtörténelem egyik legkiemelkedőbb játékosa.

A néhai játékos egyenesen Argentínából érkezett a Real Madridhoz 1953-ban. 11 szezont töltött el a klubnál, 396 alkalommal öltötte magára a címeres mezt, és 308 gólig jutott. A Szőke Nyíl (La Saeta Rubia) fantasztikus játékáért Aranylabdát kapott 1957-ben és 1959-ben is. 1989-ben egy speciális kitüntetést érdemelt ki, amit a France Football magazin olvasói ajándékoztak oda neki. Ez volt a Szuper Aranylabda, mellyel a történelem addigi legnagyobb játékosát akarták jutalmazni. Az argentin olyan játékosokat előzött meg a szavazáson, mint Michel Platini vagy Johan Cruyff. Ezen kívül ötszörös Pichichi-trófea győztes (ezt a szezonban legtöbb gólt szerző játékos kapja).

Legnagyobb hozzájárulása a Real Madrid történelemhez talán az öt egymás után elhódított BEK-trófea, melyet 1955 és 1960 között folyamatosan megnyert a Királyi Gárda. A Puskás-Kopa-Gento-Di Stéfano-Rial támadóötös volt elsősorban a kulcs a fantasztikus szériához, melyet azóta sem tudott megdönteni egyetlen csapat sem.

1964-ben távozott, de nem köszönt el örökre a csapattól: 1982 és 1984 között három szezonban menedzselte a blancókat, és vezényletével állt össze a Keselyű Ötöse is, a saját nevelésű játékosokra épülő legendás formáció. Róluk itt olvashat bővebben. Később még egyszer visszatért, az 1990/1991-es szezonban is ő dirigálta a csapatot. Egyúttal ez volt utolsó vezetőedzői munkája is.

Később megkapta a Klub Tiszteletbeli Elnöke kitüntetést is a Real Madridtól, ami a klub kötelékén belül talán a legnagyobb elismerés. A Real Madrid Castilla 2006-ban épült stadionját szintén róla nevezték el.

Di Stéfano és a fiatal Carvajal

Di Stéfano és a fiatal Carvajal

Az argentin zseni nem csak a szakértők, hanem kortársai figyelmét is megragadta. Olyan játékosok hívták őt a valaha volt legjobb és legkomplettebb futballistának, mint Pelé, Sir Bobby Charlton, Michel Platini vagy Eusébio. Alferdo Di Stéfano 2014. július 7-én, 88 éves korában hunyt el a madridi Gregorio Marañón Kórházban.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend