Fejléc kép
Fórumajánló
Cristiano Ronaldo: “Már a labdarúgás történelmének része vagyok”
2017-01-11 10:12 d.gergo fifa.commarca.com
Cristiano Ronaldo: “Már a labdarúgás történelmének része vagyok” Nyilatkozatok

A 2016-os naptári évben nyújtott teljesítményéért Cristiano Ronaldo lett a díjazottja a FIFA “The Best” elismerés első “kiadásának”, a FIFA.com pedig exkluzív interjút készített vele a kulisszák mögött az elmúlt esztendőről és a soron következő kihívásokról.

Gratulálunk Cristiano. Még ha sok remek év is van már mögötted, jogos ha azt mondjuk, hogy 2016 kiugró volt ezek közül? “Párszor már elmondtam, ez volt valószínűleg eddig pályafutásom legjobb éve. Az Európa-bajnokság megnyerése Portugáliával ebben nagy szerepet játszik, mert a válogatottnak ez volt az első ilyen sikere, és ettől a 2016-os év igazán különleges lett. De ott van a Real Madrid is, akikkel megnyertük a Bajnokok Ligáját, majd a Klubvilágbajnokságot is, ezzel a lehető legjobban zárult az év számunkra. Látványos egy év volt, igazán különleges. Semmi kétségem, hogy mióta elkezdtem focizni, ez volt az eddigi legjobb”.

Sorra halmozod a kollektív és egyéni díjakat évről-évre. Mit gondolsz, Cristiano Ronaldo ott van a valaha volt legjobb labdarúgók soraiban? “Afelől nincs kétségem, hogy már a labdarúgás történelmének részese vagyok. Ez mindig is az egyik legfontosabb céljaim között szerepelt, nem csak egy játékos akartam lenni, hanem egy sztár, aki folyamatosan azért küzd, hogy a legjobb legyen. És megcsináltam, a trófeák magukért beszélnek – mind a csapattal nyert serlegek, mind a rekordok, mind pedig az egyéni elismerések. Ez nagy büszkeséggel tölt el engem, és arra sarkall, hogy továbbra is úgy dolgozzak, ahogyan eddig tettem”.

Sok egyéni díjad van már, de ez a mostani egy egészen új, ez az első “The Best” díj: “Igen, ez az első. Egy gyönyörű és nehéz trófea. Ez az első alkalom, hogy a FIFA megrendezte ezt az eseményt, és ez méginkább különlegessé teszi számomra. Hatalmas kiváltság ez nekem”.

Mi a titkod, hogy évről-évre ilyen szinten teljesítesz? “Emögött nincsen semmilyen titok, keményen kell dolgozni. Egy olyan klubban játszom, akikkel képes vagyok rá, hogy ilyen versenysorozatokban próbáltassam meg magamat, a válogatott is lehetőséget ad nekem erre. Az Európa-bajnokság szenzációs volt, ez tényleg az álmok éve volt, ez igaz a csapat teljesítményére, a válogatott teljesítményére és az egyéni teljesítményemre is”.

A Bajnokok Ligája döntőjében mindent eldöntő büntetőt végeztél el, a Klubvilágbajnokság döntőjén három gólt szereztél. Az Európa-bajnokság más volt, korán el kellett hagynod a pályát. Hogyan élted ezt meg? “Bonyolult volt. Kezdő voltam a meccsen, de nem tudtam befejezni. Nagyon ideges voltam. Emlékszem, hogy bementem az öltözőbe, majd kijöttem megint. Szerintem a viselkedésem magáért beszél, nincs mit mondanom igazán. A képek nem hazudnak, az emberek láthatják, milyen feszült voltam. De egy dicső nap volt Portugália számára”.

Jól állt neked, amikor Santos mellett álltál a kispadnál. Jelentheti ez azt, hogy egyszer edző leszel? “Ez nagyon nehéz… Soha ne mondd, hogy soha. Nem tudom még, hogy mit hoz a jövő, de jelenleg nem látom azt, hogy edző lenne majd belőlem”.

Ha egy pillanatot kellene kiemelned a 2016-os évből, melyik lenne az és miért? “Az Európa-bajnokság megnyerése. Szerintem ez volt a pályafutásom csúcsa. Ezzel nem leértékelni akarom a többi trófeát, a Bajnokok Ligáját és a Klubvilágbajnokságot, de nagyon különleges volt számomra, hogy megnyerhettük Portugália első fontos trófeáját”.

Mik a fő céljaid 2017-ben? “Ugyanazok, mint eddig. Új kihívások, új trófeák megnyerése, gólok szerzése. Igyekszem majd megnyerni a lehető legtöbb dolgot a csapattal, és ha lehetséges, egyéni szinten is”.

Idén Portugália részt vesz a FIFA Konföderációs Kupán, mit jelent ez a válogatottnak és Neked? “Ez lesz az első alkalom, hogy Portugália részt vesz ezen a versenyen, és gyönyörű lesz. Ez benne marad az önéletrajzunkban. Természetesen álom lenne megnyerni, tudjuk hogy nehéz lesz. Nagyszerű csapatok lesznek majd ott, de a labdarúgásban minden lehetséges”.

Melyik volt pályafutásod legjobb gólja? “Normális esetben azt szoktam mondani, hogy mindig az, amelyiket a legutóbb lőttem, mert az a legfontosabb”.

Melyik a legjobb tulajdonságod? “Hogy boldoggá teszek ennyi embert”.

Ki volt a legjobb védő, akivel valaha szembenéztél? “Nehéz egyet kiemelni, olyan sok fantasztikus védővel volt dolgom már”.

Melyik volt életed legjobb napja? “Amikor megszületett a fiam”.

Melyik zenére tudsz a legjobban felpörögni? “Nem csak egy ilyen zeném van, hanem sok. Szeretem az ütemes zenéket, mint például a reggaetont”.

Melyik volt a legjobb dolog, amit a fiad valaha mondott neked? “Papa, szeretlek és te vagy a világ legjobbja”.

Portugália legjobb városa? “Funchal, Madeira szigetén”.

A stadion, amelyikben a legjobb játszani?A Santiago Bernabéu stadion“.

Édesanyád legjobb főztje? “Tőkehal!”

Teljes menetrend