Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2017-12-22 17:10 Tromposch Ádám eurobarca.hu
El Clásico kérdezz-felelek az Eurobarca.hu szerkesztőségével! El ClásicoNyilatkozatok

Szombaton kora délután összecsap a két ősi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid. A spanyol bajnokság 17. fordulója előtt az Eurobarca.hu szerkesztőségét kérdeztük a Barcelona aktualitásairól és arról, hogy milyen eredményre számítanak a Bernabéuban. A katalán csapat magyar szurkolói oldalától Adravetz Ákos, Záborszky Iván és Baranyai Tamás álltak rendelkezésünkre, válaszaikat alább olvashatjátok:

A Szuperkupán elért két kiábrándító eredmény után számítottatok arra, hogy ilyen sikeres lesz a szezon első fele? : Nyilván nem, erre azért nehezen lehetett számítani, de nem is totális meglepetés. Az a két Szuperkupa meccs szerintem a játékosok és Valverde számára is a legrosszabbkor, közvetlen Neymar távozása után jött, akkor egy Alavést is nehezen tudtak volna megverni, mert a nyáron kitalált, gyakorolt és nyilván sok részben Neymarra épülő játékot totálisan újra kellett gondolni. Ez nem megy egyik napról a másikra és látszik is, hogy a Barcelona most teljesen más hadrendben focizik, mint az utóbbi években, mert egyszerűen nincs meg az a játékosanyag, ami a korábbi folytonosságot jelenthetné. Messi viszont a csapatban van, az pedig (most még) jelent annyit, hogy egy jó csapatból az egyik legjobbá tegye a Barçát, főleg úgy, hogy Valverde talán kényszerűségből is kicsit, de tudatosan köré építette fel az új csapatot.

ZI: Annál rosszabb őszre számítottam, mint amit a csapat produkált, de a nyári Clásico eleve halmozottan rossz pillanatban jött a Barça számára Neymar távozása, illetve az edzőváltás, új csapat építése miatt.

BT: Arra természetesen nem lehetett számítani, hogy a Barcelona decemberben még  veretlen lesz, és nyolc ponttal vezeti a tabellát a Real Madrid előtt. Ez a Spanyol Szuperkupán mutatott játék, az átigazolási időszak barcelonai történései valamint az elnökség rossz döntései és szerintem helytelen irányvonala láttán elképzelhetetlen volt.

Ugyanakkor két dolgot ettől függetlenül is ki lehet jelenteni: egyrészt Messivel a csapatban minden könnyebb, és ha körülötte csak egy kis mértékű rendet is sikerül teremteni, akkor az sok mindenre elég lehet. Másrészt pedig Ernesto Valverde hiába volt tapasztalatlan a Bajnokok Ligájában és a nagy csapatok menedzselését illetően, Johan Cruyff mondta róla azt még pár évvel ezelőtt, hogy a Spanyolországban dolgozó feltörekvő edzők közül ő a legígéretesebb. Márpedig ha Cruyff valakit ilyen jelzővel illet, azt a személyt illik komolyan venni. A holland ezúttal sem tévedett, Valverde eddig hihetetlen mértékben maximalizálja a keret potenciálját. Annak a keretét, mely több sebből verzik, rosszul van összerakva, és melyből fontos elemek hiányoznak.

Mit gondoltatok Valverdéről előzetesen, és ahhoz képest mi változott bennetek vele kapcsolatban? AÁ: Én mindenképpen azt vártam tőle, hogy valamiféle egyensúlyt teremtsen, hogy ne legyen MSN orrnehéz a csapat, aztán az élet részben megoldotta ezt helyette. A korábbi csapatainál mindig letett valamit az asztalra, emiatt mindenképpen megérett rá, hogy egy Barcelona kaliberű csapatot vezessen. Az egyértelműen a zsenijét bizonyítja, hogy ebből a csapatból ilyen eredményeket tud elérni, mert abban elég biztos vagyok, hogy ő nem egy ilyen kerettel tervezett dolgozni nyár elején, amikor aláírt a csapathoz. Nincs rossz kerete a Barcelonának, de kell Valverde ahhoz, hogy ez most már hónapok óta ilyen stabilon működjön. Én maximálisan elégedett vagyok a látottakkal, minden tekintetben. Nekem nem fáj azt látnom, hogy sokszor nem működnek úgy a támadásvezetések, mint 1-3-5 éve, becsúszik néhány 0-0 is, mert a védekezés ter Stegennel együtt kivételesen jó és hosszú távon ez sikereket fog jelenteni.

ZI: Előzetesen azt gondoltam, hogy jó szakember, aki jó csapatokat épített, de problémát okozhat, hogy nem dolgozott még igazán nagy csapattal, illetve nagyon régen, és csak rövidebb ideig volt a Barcelona játékosa. Ehhez képest pozitív, ahogyan visszanyúlt a csapatjáték, a középpályás passzjáték és a labdabirtoklás fontosságához. Amit nem tud a csapat, azt nem Valverde miatt nem tudja.

BT: A már említett Cruyff-nyilatkozaton túl főként a Bilbaoban mutatott munkájára támaszkodtam, hiszen az Olympiakosznál végzett munkáját nem követtem figyelemmel. A baszkoknál szembetűnő volt mindig is, hogy remekül meccsel, és csapata a meccs közben többször is képes stratégiát váltani: az Athletic általában nagyon mélyen letámadta a Barcelonát, ám nem tette mindezt 90 percen keresztül, és a szakaszok között remekül váltottak a baszkok. További pozitívum volt, hogy felvállalta a Barcelona ellen az offenzívebb, látványosabb játékot is. Nyilvánvalóan ehhez szüksége volt egy, a nemzetközi szintre is alkalmas keretre, ám nem egy olyan elismert vezetőedzőt láthatunk hétről hétre, akik a Barça ellen még akkor sem vállalnak különösebb rizikót, ha a keretük erre egyébként alkalmas lenne. Ennek a képnek egyelőre tökéletesen megfelel Valverde, és az általa képviselt irányvonal a szívemhez inkább közelebb áll, mint a Luis Enrique által meghonosított, közvetlenebb játékstílus.

A védelem középen elég lyukasnak tűnik, nem kellett volna több figyelmet fordítani arra a posztra nyáron? AÁ: A szezon elején nem éreztem úgy, hogy gondok lehetnek itt, mert a Piqué, Umtiti, Mascherano hármas nagyon jó, és bár az ember sosem számolt igazán Vermaelennel, de ő is ott van és ő sem rossz, csak állandóan sérült volt mostanáig. Mellettük a B csapatból is lehet meríteni szükség esetén, szóval emberre és minőségre sem volt gond. Ha Mascherano távozik, és nem sikerül pótolni, akkor viszont baj lehet tavasszal, mert Verminátor egy időzített bomba, Piqué és Umtiti nem fogják tudni lehozni ketten a szezont. Itt is muszáj a vezetőségre nézni: nem tudom, mennyire terveznek előre, mennyire beszélgetnek a játékosokkal és Mascheranóban mikor merült fel, hogy télen el akar igazolni és ennek az esélyével mennyire voltak tisztában, de egy jó squad management esetén ebből nem kéne, hogy gond legyen, mert van mindig B terv. Sir Alex Vezetés c. könyvét egyébként tudom ajánlani ebből a szempontból, nagyon érdekes, ahogy meséli, hogy tervezte egyszerre következő évet és már gondolt előre 2-3 évvel is.

El Clásico karácsonyi kiadás – Interjú a Madridom.hu-val

ZI: Minden csapat megérzi, ha a legjobb védője kiesik, jelen esetben Umtiti. Az ő sérülése érzékeny veszteség. De olyan sok gólt azért nem kapott a Barcelona az ősszel, a védekezés régen volt ilyen stabil. A négy középső védő közül Vermaelen helyett kétségtelenül optimálisabb megoldás lett volna megvenni Iñigo Martínezt, akit Valverde hozott volna, de még optimálisabb lenne egy saját nevelésű védőt beépíteni hosszú távon a várhatóan távozó Mascherano és később Vermaelen helyett.

BT: És még mennyi mindenre kellett volna több figyelmet fordítani… Említettem már az elnökséget, mely megkérdőjelezhető döntések sokaságát hozta meg az évek során. Úgy néz ki azonban, hogy nem tanulnak, és most készülnek elengedni Mascheranót a télen, amikor különösen nehéz megfelelő képességű játékost találni a piacon.

Ami tény, hogy Piqué és Umtiti klasszis szintet képviselnek, ezzel nincsen gond. A belga Vermaelen képességeivel sincsen gond, ám a sérülékenysége miatt egyelőre nem lehetett rá építeni, és kérdéses, hogy idén hogyan bírja majd a terhelést. Mascherano az öltöző egyik vezére, és noha a teljesítménye folyamatosan romlik, véleményem szerint harmadik számú hátvédnek még mindig tökéletes. Ezért is érthetetlen, ha elengedi a Barcelona. Válaszolva a kérdésre, jelen állapotában nincs gond ezzel a csapatrésszel különösebben, sokkal inkább az nem logikus, ha a klub elengedi Mascheranót.

Paco, Arda, Andre Gomes, D. Suárez, Deulofeu egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis hatással tudnak lenni a játékra, mire számítotok, elegendő kiegészítő ember nélkül is így fog menni tavasszal? AÁ: Pacót és Denist kivenném a sorból, mert ők pontokban mérhető mértékben járultak hozzá a csapat eredményeihez. Paco alázata egészen példaértékű és most már tényleg hasznos tagja ennek a Valverde-féle csapatnak, a kétcsatáros játékban helye is van, nagy kár, hogy pont most, a Clásico előtt sérült meg. Denisről sokat szoktunk beszélgetni, én azon az oldalon állok, akik szerint sokkal több potenciál van benne és sokkal nagyobb hatással lehetne a csapat játékára, de ehhez nem elég 20-30 percekre beállnia. Ördögi a kör, mert amíg nem kap hosszabb távon is lehetőséget, nem fog tudni kibontakozni, de amíg nem mutatja meg magát, addig nem fog tudni kiszorítani senkit sem.  Ettől függetlenül én még bízok benne. Tavasszal szerintem sok minden fog múlni Valverdén, mennyire tudja úgy forgatni a csapatot, hogy az eredmények jöjjenek, miközben a kulcsjátékosok pihenhessenek is. Ehhez nem feltétlenül kell hasznosabbnak lennie a felsoroltaknak, csak _elég hasznosnak_ kell lenniük, hogy amit megkövetel tőlük a taktika, azt ellássák – Gomes is például akkor tud jó lenni, ha nem rajta múlik a támadásépítés. De egy-egy jó meccs a tavaszi meccsdömping alatt bármelyikükből kijöhet és tőlük ennyi is elég. Ha ez meglesz, az megadja azt a pluszt, amivel a trófeák közelébe ér a csapat.

ZI: Az elmúlt évek igazolásai között jó néhány súlyos hiba volt, ezek között vannak néhányan a fent említett játékosok között is. De az nem helytálló, hogy Valverde ne rotálna, időről időre mindenki kap lehetőséget – talán csak Arda a kivétel ez alól. Még Messi is pihen időről időre, ami korábban elképzelhetetelen lett volna, és a kispad jobban van használva, mint Luis Enrique alatt. Az egy másik kérdés, hogy a keret összetétele nem ideális, és ennek meg lehetnek a következményei tavasszal – elsősorban majd a Bajnokok Ligájában.

BT: Valverde kiválóan forgatja a keretet, és Messi úgy nincsen túlterhelve, hogy a cserejátékosok általában nem tudnak komolyan hozzátenni a játékhoz. Alcácert és Denis Suárezt azért kivenném ebből a sorból. Alcácer az utóbbi hetekben gólokat és gólpasszokat adott, míg Denis Suárez ugyan inkonzisztens, de vannak olyan megvillanásai, ami miatt érdemes lehet még belé bizalmat fektetni. Tény viszont, hogy a keret csak mennyiségre van meg, a minőséget tekintve elmarad a korábbi évek Barcelonájától. Dembélé visszatérése nagy segítség lehet, ám egy szervező középpályás szintén nagyon hiányzik.

Hogy látjátok Iniesta helyzetét, többször is lecserélte a szezon során Valverde, nincs már olyan hatással a Barca játékára mint korábban? Kiöregedett volna? AÁ: Amikor összeállt az MSN, onnantól kezdve kevésbé volt rászorulva a csapat, hogy ő villogjon, jövőre pedig már 34 éves, így törvényszerű, hogy egyre kevesebbet játszik és egyre kisebb hatással van a csapatra. De egészen máshogy néz ki a játék, ha ő is a pályán van, kis területen labdát kihozni, Messivel összejátszani továbbra is ő tud a legjobban. Iniesta képes arra, hogy kevesebbet játszva is főszerepelő legyen és két passzával eldöntsön egy meccset.

ZI: Iniesta évek óta nem játszott olyan sokat, mint idén. És a csapat játékára is óriási befolyása van továbbra is, amit Valverde is nagyon jól lát. Sajnos persze ő is csak idősebb lesz, és már nincs hátra neki túl sok, de ez leginkább azon múlik, hogy ő mit szeretne. Valószínűleg még 3 év múlva is hasznos tagja tudna lenni a Barcelonának, mert olyan minőségbeli különbség van közte és bármilyen más középpályás között.

BT: Iniesta nyilvánvalóan már nem a régi, de Valverde tökéletesen megmutatta, hogy még így is a csapat vezére tud lenni, ha az együttes a megfelelő stílusban játszik. A Lucho-féle közvetlen focit már nem bírná Iniesta, ez egészen biztos, viszont érdekes módon mind a spanyol válogatottban, mind a Barcelonában húzóember tud még mindig lenni. Ugyan nem olyan mértékben, mint korábban, de még mindig meghatározó szereppel bír. A hírek szerint a Barcelona fontolgatja a korábbi madridi játékos, Mesut Özil leigazolását, ez például abban az esetben egész jó gondolat lenne, ha Iniesta a német érkezésével az irányítő szerepkörét venné át, meghagyva Özilnek az egy az egy elleni párharcokat.

Messi kiválóan kezdte az új idényt, újra a hátára vette a csapatot. Minek köszönhető ez, Valverde újra szabadságot adott neki? AÁ: Nagy változás ebben nem történt, az utóbbi 10 év erről szól, hogy Messi a hátán cipeli a csapatot. Az is teljesen tudatos lépés volt, hogy Valverde visszatette középre, ahol Guardiola, Tito és Martino alatt játszott, mert itt tud a legnagyobb hatással lenni a játékra, és mivel nincs Neymar (és Dembélé sincs még) csak ő és talán Iniesta tud egy az egyben embereket megverni. Ez nem sok, és én egyébként ebben látom az egyik hiánycikket a csapatban.

ZI: A csapat stabilitása, Valverde általános elképzelései azok, amik viszik föl Messi számait is. Ha egy jó alapot adsz Messi köré, a többit ő már megoldja, ez valószínűleg ilyen egyszerű.

BT: Nem gondolom, hogy Luis Enrique korlátozta Messit, sokkal inkább az argentin alkalmazkodott Neymarhoz, akinek területre volt szüksége a másik oldalon, míg Suárez a pálya középső részén érzi jól magát. Most, hogy a brazil távozott, ismét inkább középen tűnik fel, ráadásul teszi mindezt azért is, hogy Iniestával és Busquets-cel uralhassa a mérkőzést a Barcelona. Valverde egy lassabb, statikusabb játékot kér, hogy egységes maradjon a csapat, ám Messinek egészen biztosan nem mondja meg, hogy ez a területed. Egészen biztosan kér tőle bizonyos dolgokat az adott ellenfélre vonatkozóan, ám ez egy olyan klasszis esetében, mint Messi, inkább egy „jó tanácsként” fogható fel. Messi azonban a játékintelligenciája révén valószínűleg el is fogadja ezeket, Valverde pedig eddig alig fogott mellé, szóval a bizalom is kialakulhatott már.

Mi a véleményetek az Aranylabdáról – megérdemelten kapta idén CR? AÁ: Igen. Ott volt a BL legfontosabb szakaszában, meccseket döntött el, a BL címvédés pedig történelmi tett volt, amiben korábban senkinek nem volt része.

ZI: Miután az Aranylabda jelentős részben a trófeák alapján dől el, Ronaldo megérdemelten nyerte meg idén, hiszen jelentősebb trófeákat nyert, mint Messi.

BT: Épp erről írtam nemrég egy szubjektív anyagot az oldalunkon. Az Aranylabda egy szubjektív elismerés, futballkultúra kérdése, ki és milyen szempontok alapján értékel, egy biztos: csodálom Cristiano Ronaldo akareterejét és világklasszis góllövőnek tartom, az elmúlt szezonban fontos gólokat szerzett, de nem ő a legjobb játékos a világon, ahogy ő azt hangoztatja. Ez a kiváló tavalyi teljesítményét ismeri el, bár itt hozzátenném, hogy Toni Kroos vagy Luka Modric legalább annyira meghatározó szerepet töltenek be Madridban, mint a portugál. A gólok persze mindig is többet nyomtak a latba sajnos, ez világos.

Mit gondoltok, mik lehetnek azok a kulcsposztok, párharcok, ahol eldőlhet a karácsonyi El Clásico? AÁ: Ha tippelnem kellene, Valverde 4 középpályással fogja megszállni a pálya közepét és ide fog visszalépni Messi is Suárez mellől, úgyhogy itt fölényben lesz a Barcelona. A kulcs itt az lesz, hogy türelmesen játsszanak, hamar szerezzék vissza a labdát, miután elvesztették, ez a fölény pedig sokszor türelmetlenné és kapkodóvá tudja tenni a Real játékát. Ha ebből jobban tud kijönni a Barça, az komoly előny lehet. Alba játéka az egész szezonban kulcsfontosságú, gyakorlatilag balszélsőt is játszik, rengeteg begyakorolt figura rá hegyeződik ki, így az ő beindulásai, mozgásai is remélhetőleg sok helyzetet fognak teremteni, ezen sok fog múlni barcelonai szempontból. Bale nem tudom, kezdő lesz-e, de az ő visszatérése miatt egyszerre aggódom és örülök is: Benzema idén nem a legélesebb kés a fiókban, Bale viszont be fogja lőni a helyzeteit, ha odakerül. Másrészt viszont, ha a BBC egyszerre fog játszani, akkor a védekezésben gyengébb lesz a Madrid, ezt ki lehet majd használni. Olvasni róla, hogy a Klubvilágbajnokság miatt fáradtabb lehet majd a Real, de ez a plusz terhelés ezen a szinten szerintem nem okozhat problémát.

El Clásico karácsonyi kiadás – Interjú a Madridom.hu-val II. rész

ZI: Leginkább azon múlhat, hogy mennyire tudja majd uralni a játékot a Barcelona, tud-e hasonlóan jól működni a csapatvédekezés, mint ősszel – ebben pedig minden csapatrésznek nagy feladatai vannak. Ha ez nem megy jól a középpályássornak és a támadóknak, akkor bajban lehet a Barcelona védelme, mely Umtiti nélkül valamivel biztosan sebezhetőbb.

BT: Számomra két érdekes pontja lesz a mérkőzésnek. Az egyik a középpályán való harc a dominanciáért, amit a Barcelona ismét magához akar ragadni Valverde érkezésével. Kroos és Modric kiegészülve Iscóval vagy Busquets és Iniesta a visszalépő Messivel? Ez lesz a fő kérdés, bár Zidane adott esetben szándékosan is átadja a kezdeményezést az ellenfélnek, nem ragaszkodik annyira a labdához, mint például a mostani Barcelona vagy a Pep Guardiola által képviselt stílus. A második pont pedig szintén ehhez kapcsolódik: ha a Barcelona uralja a játékot, képes lesz-e hatékonyan visszatámadni a labdavesztések után, és megfojtani a Madrid ellentámadásait? Isco szenzációsan mozog be a két csapatrész közötti résekbe, rá kiemelten oda kell figyelnie a Barcelonának labda nélkül is.

Mi fog változni a Barcelona játékában, kezdőjében a két Szuperkupa-mérkőzéshez képest? Esetleg bennük lehet az a két „ütés”? AÁ: Annak a meccsnek közvetlen hatása már nem lesz, legalábbis azon az ütésen már rég túl vannak. Biztos vagyok benne, hogy alaposan kielemezték a Szuperkupa két meccsét és mivel a Real játéka változott augusztushoz képest kevesebbet, szerintem Valverdének megvan a terve, hogyan akarja a Barcelona ezt a meccset megnyerni. Az a két meccs az improvizációról szólt, semmint tudatos taktikai húzásokról: Neymar távozott, Valverde betette helyette Deulofeut, de nyilván nem működött a dolog ugyanúgy – Deulofeu például ősszel bebizonyította, hogy fejben nem képes megfelelni az elvárásoknak. A visszavágón kockáztatni kellett, megpróbálta a 343-at, de az sem működött megfelelően, nem voltak meg a megfelelő emberei hozzá, nem erre készült a csapat. És valószínűleg azt sem tudták még megvalósítani, amit kért tőlük, az apró kis finomságok csak sok-sok közös gyakorlás után lesznek automatizmusok, ez ekkor egyértelműen hiányzott. A mostanában látott 442-szerű felállást viszont már a mostani kerethez alakította ki, és ha csak apró meglepetésként Dembélét nem dobja be, csak az lesz a kérdés, hogy Vermaelen vagy Mascherano lesz Piqué párja a védelemben, a többi poszton megvan, kik fognak játszani. A Szuperkupán látott Barcelonának remélhetőleg nyoma sem lesz, mert akkor minden tekintetben a Madrid dominált és játszott jobban, most ebben a Barcelonának partnernek kell lennie.

ZI: Közhely ezt írni, de a jelenlegi Barcelonának nincs köze a nyárihoz. Valverde akkor kezdte, jött egy erős Madrid, és megérdemelten nyert. Most egy érettebb, jobban összeforrott csapat megy Madridba, melynek már van önbizalma, tudja, hogy mit és miért játszik, és amelyre sokkal inkább illik a csapat szó.

BT: Nagy valószínűség szerint a francia Dembélé még nem fog játszani, Aleix Vidal nem az a szint, amire ilyenkor szükség van, így Valverde egy plusz középpályást fog bevetni egy támadó helyett. Ezzel stabilitást ad a csapatnak, illetve elősegíti azt, hogy Jordi Albaé legyen a baloldal, aki idén félelmetes formában futballozik. Alba magatartását és teljesítményét külön kell választani, előbbi nagyon gyakran komolytalan, az idei formája viszont pazar, klasszis szintet hoz.

Végezetül, milyen eredményt vártok, és mire tippeltek a mérkőzés kapcsán? AÁ: Nem ez lesz a legemlékezetesebb Klasszikus, szerintem ez is illeszkedni fog a Barcelona idegenbeli meccseinek a sorába: 1-1.

ZI: A Clásicókon megszokottaknál kevesebb gólt várok, illetve mindenképpen szoros meccset és eredményt: a tippem: 1-2.

BT: A kulcskérdés az lesz, hogy dominálni tudja-e a játékot a Barcelona. A szezon eddigi részében ez ment, így optimista vagyok még úgy is, hogy a Madrid középpályája rettentően erős, az egyik legjobb a világon jelenleg. Azért legyen egy szoros vendégsiker, 1-2.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend