Fejléc kép
Fórumajánló
Tét nélküli El Clásico jön? Előzetes: Barcelona – Real Madrid
2018-05-05 10:58 Tromposch Ádám madridom.hu
Tét nélküli El Clásico jön? Előzetes: Barcelona – Real Madrid Spanyol Bajnokság

A spanyol bajnokság 36. fordulójában a Real Madrid a Barcelona otthonába látogat.

Nagyon furcsa lesz úgy leülni vasárnap este megnézni ezt a meccset, hogy különösebb tétje nincs már ennek a találkozónak. Furcsasága mellett persze lehetnénk szomorúak is, hiszen a Barcelona bajnokként várja a mérkőzést, mi több, eddig veretlen bajnokként, amihez persze jár a gratuláció a katalánoknak. Ám a szomorúsággal öröm is vegyülhet, hiszen csapatunk a héten bejutott a BL-döntőbe. Sorozatban harmadszor.

Ilyen előjelek után készülnek a srácok erre a Klasszikusra, és bizony bennük és Zidane-ban is kavaroghatnak a gondolatok a találkozót illetően. Az persze egyértelmű, hogy egy Barcelona elleni meccs mindig fontos. Legyen szó éppen bajnokiról, kupatalálkozóról, felkészülési meccsről. Ezért naná, hogy jó lenne nyerni, ezzel pedig elvenni a veretlenségüket, ami már egy jó motiváció lehet mindenki számára.

Azonban azt kár lenne tagadni, hogy a triplázás sokkal fontosabb. A Real Madrid olyan történelmi tett kapujában áll, amit lehet, hogy soha egyetlen más klub sem tudna utána csinálni. Így ez a cél most mindennél nemesebb. Igen, még a Barcelona legyőzésénél is. Semmiféle extra kockázatot nem kell vállalni, így akinek pihennie kell, az pihenni fog. Aki kisebb sérüléssel küzd, az nem lép majd pályára.

Természetesen nagy eredmény egy hazai duplázás is. Bajnoki cím és kupagyőzelem, ez egyértelműen szép teljesítmény, de ne legyenek illúzióink, a Barcelona csapata és szurkolói is bármikor elcserélnék ezt a duplát arra, hogy ők legyenek a címvédők a BL-ben. 

Ősszel a Bernabéuban 3-0-ra nyertek Messiék, jó lenne ezért is visszavágni. Jó lenne elvenni az ősi rivális veretlenségét, ám ezek nem olyan célok, amire nagyon rágörcsölnének a játékosok. Ráadásul a túloldalon is maximum az lehet a motiváció, hogy a Real Madrid az ellenfél, és jó lenne a hazai szurkolókat kiszolgálni, így egyik csapat vállát sem nyomja különösebb teher.

Hogy ez kinek jó? A csapatoknak és a szurkolóknak is, hiszen így minden adott ahhoz, hogy egy jó mérkőzést lássunk. Valószínűleg mindkét klub felszabadultan játszik majd. Egyik játékos sem akar megsérülni, előttük áll a vb, így még talán jobban vigyáznak is egymásra, ami azt vetíti elő, hogy nem lesz durva meccs.

Az üzengetés persze most sem maradt el, főleg a sorfal szolgáltatott témát. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy ez nem egy kötelező dolog, nincs leírva sehol. Minden csapat úgy értelmezi ennek az egésznek az íratlan szabályait, ahogy akarja. Nyilvánvaló, hogy a nyertes klub folyamatosan azt hangoztatja, hogy ezt ő fordított esetben megtenné, hogy ez alap, hogy ha ezt nem teszi meg az ellenfél, akkor nincs tisztelet.

Azonban a kettőnek nincs köze egymáshoz. A két klubnak nem kell szeretnie egymást, nem kell a másik kedvében járnia. Ősi ellenfelek, riválisok. A pályán és a pályán kívül is. Ellenfelek a politikában, ellenfelek hosszú hosszú évek óta az élet minden területén. A Real Madrid és Zidane álláspontja az, hogy a Barca megszegte a sorfal íratlan szabályait, így a “Királyi Gárda” nem áll oda. Legyen elég ennyi, na meg persze annyi, hogy ahogy a XXI. században illik, Twitteren már gratulált a Real Madrid a duplázáshoz.

Nem gondolom, hogy ez olyan fontos dolog lenne. A két szurkolótábor pedig inkább gondoljon a vitrinben sorakozó legújabb kupákra, az erről való határtalan elmélkedést pedig hagyja meg a kommenthuszároknak, illetve a csodálatos szakértőknek a stúdiókban, akik úgyis mindig, mindenről megmondják a frankót.

Reménykedjünk, hogy a várakozásoknak megfelelően felszabadult játékot láthatunk, teher és igazán nagy tét nélkül futballozó játékosokkal. Jó lenne egy sokgólos, igazi futballünnepet látni, ahol aztán a jobb csapat bizonyítja, hogy miben és mennyivel jobb az ellenfelénél. 

Május 26-án dől el minden a Real Madrid szezonját illetően. Addig pedig még van idő. Van idő a felkészülésre, a rehabilitációra, edzésre, fejlődésre, taktikai elemek javítására. Így ezt a Barcelona elleni találkozót is ki kell használni arra, hogy a játékosok további önbizalmat szerezzenek, és egy ilyen szintű ellenféllel szemben megmutassák, hogy a bajnoki cím ilyen korai elvesztése csak egy kisiklás volt, a következő szezonban pedig újult erővel lehet visszaszerezni ezt a trófeát.

Mérkőzés: Barcelona – Real Madrid Versenysorozat: Spanyol bajnokság, 36. forduló Kezdőrúgás: 2018.05.06. (vasárnap), 20:45 Helyszín: Camp Nou, Barcelona TV: Sport1 (élő)

A várható kezdőcsapatok:

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta, Coutinho; Messi, Suárez.

Real Madrid: Keylor; L. Vázquez, Nacho, Ramos, Marcelo; Casemiro, Kroos, Modric; Bale, Benzema, C. Ronaldo.

Játékvezető: Alejandro José Hernández Hernández

Teljes menetrend