2018-05-25 12:17 Tromposch Ádám madridom.hu
Ezek az esték jelentik az életet, ezeken az estéken lehet legenda egy csapatból… Előzetes: Real Madrid – Liverpool Bajnokok Ligája

A Real Madrid sorozatban harmadik BL-döntőjére készül, az ellenfél ezúttal a Liverpool csapata lesz.

Már tavaly is alig akartuk elhinni, amit látunk. 2017-ben a Real Madrid nem csak hogy bejutott sorozatban 2. döntőjébe a BL-ben, hanem meg is nyerte azt. Akkor a Juventus volt az ellenfél, az eredmény pedig a 2. félidőben mutatott kiváló produkciónak hála, végül 4-1 lett a spanyol gigász javára. A Real Madrid a kétszeres címvédő, tavaly történelmet írt, most pedig olyan fejezetet nyithat a labdarúgás történelem könyveiben, amelyre a modern labdarúgásban még nem volt példa. Vajon képes erre a csapat?

A válasz egyértelműen igen. Miért ne lenne képes behúzni a 3. döntőjét is az a csapat, amely sorozatban másodszor is képes lenne ugyanazt a kezdőt kiállítani a BL-döntőben? Sokan ezt persze ellenérvként hozzák fel, miszerint a Real Madrid jóllakott, fáradt, fásult, ám ha ez így lenne, nem sikerült volna kiütni idén a PSG-t, a Juventust, majd a német bajnok Bayern München együttesét. Az biztos, hogy ezek az ellenfelek is legalább annyira akarták a sikert, és meg akarták  mutatni, hogy le lehet győzni Zidane Real Madridját. 

Eddig ez az európai porondon, a BL-ben senkinek nem jött össze. A francia mester vezetésével ugyanis nem bukott egyenes kieséses párharcot a Real Madrid, és döntőt sem. A Liverpool persze 1981-ben már megmutatta, hogy képes legyőzni a spanyolokat, ám az nagyon rég volt, túl rég ahhoz, hogy bármit is hasson erre a csatára. Persze a statisztikusok sok mindent felhoznak, kezdve az angol királyi esküvőtől, a pápán át, a Német Kupa döntőjének eredményéig, ám amíg a fél világ fogadkozik, és gyűjti a megdönthetetlen statisztikákat, addig Ramoséknak egy feladata van: koncentrálni.

Ez lehet ugyanis a kulcs a győzelemhez. A koncentráció, a mentális felkészültség, a lélektan. Afelől ugyanis semmi kétségünk nem lehet, hogy a két edző tökéletesen felkészíti a csapatát. Felhívja a figyelmet a másik gyengeségére, az esetleges hibáira, és kieszel egy előzetesen jónak gondolt taktikát. Ám egy ilyen találkozón ezek az elképzelések is egy perc alatt borulhatnak. Egy gyors gól, egy sérülés, és minden tervnek annyi. Ezért kell fejben nagyon ott lenni. Hiába esélyesebb talán kicsivel a Real Madrid, ezt bizonyítani is kell.

A szezonban most utoljára van lehetősége arra a csapatnak, hogy megmutassa mennyire jó. Itt az ideje, hogy Marcelo és Carvajal összekapja magát, a támadásokon túl pedig megállítsa Salaht és Manét. A középpályán a Modric – Kroos páros egyértelműen jobb, mint Henderson, Milner vagy éppen Wijnaldum. De ezt is bizonyítani kell. Mint ahogy talán a BBC utolsó nagy estéje is lehet ez, egy korszak lezárása, egy kiváló trió utolsó fellépése, amennyiben Zidane Bale-nek szavaz bizalmat Isco helyett a kezdőben.

A Real Madrid játékosai biztosan nyugodtak. A Liverpool viszont ezer százalékon fog pörögni, valószínűleg az első perctől megpróbálja lerohanni majd a Real Madridot, és nem fogja hagyni levegőhöz jutni a középpályásokat. Ezt kell okosan kezelni a madridiaknak, ha kicsit átadják a területet, azzal meg lehet fogni a vörösöket, hiszen ha passzolgatni kell, hosszasan támadást építeni, a gyors, lendületes kontrák helyett, az nem az ő fegyverük. Ezért türelmesnek kell lenni, kivárásra játszani, és lecsapni, amikor a legjobban fáj. Talán ezért van most nagyobb esély Bale kezdőbe nevezésére. 

Ennek a klubnak, ezeknek a játékosoknak a vérében van a siker. A türelem, a nyugalom nagy fegyver lehet a spanyol csapat játékosainak, ahogy az éhség az iránt, hogy történelmet írjanak. Épp ezért nincs olyan forgatókönyv, amely arról szólna, hogy a Real Madrid feladja. Lehet hátrányban, lehet egyel kevesebb emberrel a pályán, ez a csapat az utolsó leheletéig küzd majd a trófeáért, egymásért, az edzőért, és persze értünk, a szurkolókért. 

Ezek azok az esték, amiért megéri mindent feláldozni. A ligát, a kupát, bármit, a BL-győzelem mindennél többet ér. Európa meghódítása, a fanyalgók, a kritikusok, a “szakértők” elhallgattatása, hatalmas elégtétel lenne. Vágynak erre a játékosok, és persze a szurkolók is, ez pedig így együtt elég kell legyen arra, hogy holnap este valami igazán nagyot érjünk el. Mi, Madridisták. Előre sorozatban a harmadikért, előre a 13. BL-címért, előre a dicsőségért! Hala Madrid y Nada más!

Mérkőzés: Real Madrid – Liverpool Versenysorozat: Bajnokok Ligája, döntő Kezdőrúgás: 2018.05.26. (szombat), 20:45 Helyszín: NSC Olimpiyskiy Stadium, Kijev TV: M4 Sport (élő)

A várható kezdőcsapatok:

Real Madrid: Keylor; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Casemiro, Kroos, Modric, Isco; C. Ronaldo, Benzema. Liverpool: Klarius; A. Arnold, Lovren, V. Dijk, Robertson; Milner, Henderson, Wijnaldum; Mané, Salah, Firmino. Játékvezető: Milorad Mazic (szerb)

#APorLa13

!HASTA EL FINAL, VAMOS REAL!

Teljes menetrend