2019-03-11 20:30 d.gergo realmadrid.com
Névjegy: Zinedine Zidane Érdekességek, statisztikák

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Real Madrid hivatalosan bejelentette Solari menesztését, és Zidane kinevezését a labdarúgócsapat irányítására. Bár Zinedine Zidane személye nem szorul bemutatásra, engedjétek meg hogy elhozzuk Nektek a Realmadrid.com bemutatását!

Santiago Solari a hírek szerint lehetőséget kap a klub berkein belül más edzői poszton, így nem vesz végleges búcsút a csapattól, az első számú csapat irányítását azonban holnaptól már a csapat vezetőedzőjeként háromszor Bajnokok Ligáját nyerő Zizou veszi át.

Zinedine Zidane neve játékosként és edzőként egyaránt összefonódott a Real Madrid történelmével. A vezetőedzői szerepkört két évig és öt hónapig töltötte be a csapatnál, ez idő alatt a habfehér alakulat kilenc trófeát gyűjtött be: háromszor nyertünk Bajnokok Ligáját, kétszer-kétszer Klubvilágbajnokságot és Európai Szuperkupát, valamint egy-egy bajnoki és Kupa aranyérmet.

Játékos pályafutása végeztével sem maradt távol a Real Madridtól: dolgozott segédedzőként a felnőtt csapatnál, amikor Ancelottival megnyerte a Real Madrid történelmének tizedik Bajnokok Ligája trófeáját. Irányította a Real Madrid Castilla utánpótláscsapatot is, ahonnan 2016. januárjában hívták fel az első számú csapat élére. 2018. május 31-én távozott a klubtól, de kevés itteni edzősködése ellenére olyan eredményes volt vele a csapat, mint korábban soha: zsinórban háromszor vezette a dobogó legtetejére a Real Madridot a legrangosabb európai kupasorozatban.

Zidane 149 mérkőzésen irányította a csapatot, ebből 104 alkalommal nyert a Real Madrid – legutolsó győzelme a csapat élén a tizenharmadik Bajnokok Ligája címet érte a klubnak. Első hetven mérkőzése alatt rekord számú győzelmet állított be a Real Madrid korábbi edzői között (51 győzelem, 14 döntetlen és csupán öt vereség volt a mérlege az első hetven összecsapáson trénerként). Zidane irányításával a csapat Spanyolországban is rekordokat állított fel: zsinórban 73 mérkőzésen tudott gólt lőni a Real Madrid, és a leghosszabb veretlenségi szériát is ekkor érte el a csapat spanyol viszonylatban: zsinórban negyven meccs alatt nem talált legyőzőre a Királyi Gárda.

Zidane játékosként öt évet húzott le a Real Madrid színeiben, ezalatt egyszer lett Bajnokok Ligája győztes, megnyerte az Interkontinentális Kupát, az UEFA Szuperkupát és a bajnokságot is, két Spanyol Szuperkupa aranyérem bezsebelése mellett. Zinedine Zidane a válogatottban világ- és Európa bajnok is lett, és az Aranylabdát is bezsebelte!

Sikerei edzőként:

  • 3 Bajnokok Ligája
  • 2 Klubvilágbajnokság
  • 2 UEFA Szuperkupa
  • 1 Spanyol bajnokság
  • 1 Spanyol Szuperkupa

Sikerei a Real Madrid játékosaként:

  • 1 Bajnokok Ligája
  • 1 Interkontinentális kupa
  • 1 UEFA Szuperkupa
  • 1 Spanyol bajnokság
  • 2 Spanyol Szuperkupa
Teljes menetrend