2019-04-15 09:19 d.gergo marca.com
Carvajal: “Ha értékelni kellene az idei szezonomat, akkor megbuktam” Nyilatkozatok

Dani Carvajal 41 nap után kerülhet újra bevetésre sérülése után, a Real Madrid tegnap kihirdetett keretében ott volt a spanyol hátvéd. A leganesi születésű Carvajal a MARCA spanyol napilapnak pedig terjedelmes exkluzív interjút is adott.

A rossz szezonról
“Egyikünk sem volt optimális szinten idén. Zidane a legjobb dolog, ami a csapattal történhetett. Nagyon bátor, hogy most vette át a csapatot. Ez a klub a történelem része, de a labdarúgás a jelenről szól, nem pedig az emlékekről. Ezért kritizáltak bennünket idén, nem volt jó szezonunk”.

Mit szeretsz a legkevésbé a focival kapcsolatban?
“Jelenleg mindent eltúloznak, az átigazolási összegek, a fizetések… Minden elég homályos, és ez egyáltalán nem tetszik. Szerintem nagyobb átláthatóságra lenne szükség a fociban. De a többi dolog csodálatos számomra a sportággal kapcsolatban”.

Szoktad nézni a szavazásokat, a játékosok értékelését?
“Igen, időnként rá szoktam nézni ezekre. Általában nincsen véleményem róluk, de látom, hogy az emberek mit gondolnak. Nincsen hatással rám, sem negatívan, sem pozitívan. Nem élheted aszerint az életedet, hogy mit gondolnak mások. Az ember tudja magáról azt, amikor jól vagy éppen rosszul játszott, vagy azt, hogy mikor segítette a csapatot, és mikor nem”.

Piqué elmondta, hogy a Barcelona belső WhatsApp csoportjában kibeszélnek bizonyos újságírókat is. Van ilyen a Real Madridnál is?
“Nem, a Real Madridnál óvatosabbak vagyunk ennél. Sergio a csoport adminisztrátora, és egy baráti csoport ez inkább. Néha küldünk egymásnak videókat, de igyekszünk megtartani a humorérzékünket. A csoport az “Első csapat 2018-2019″ névre hallgat”.

Leganési születésű játékosként gondolom különleges lesz a Butarque stadionban játszani…
“Igen, olyan ez számomra, mintha hazatérnék. Remélhetőleg nyerni fogunk, de természetesen sok szerencsét kívánok a Leganésnek is”.

El tudod magyarázni, hogy mi történt idén a csapattal?
“Nem tudom elmondani, hogy mi történt velünk, de egyikünk sem volt a legjobb formájába. Sok éve együtt dolgozunk már, és ismerjük egymást. Ez volt a kulcs az eddigi szezonok során, de idén nem harcoltunk semmiért”.

Hatással van rátok egy edzőváltás?
“Ezeket a döntéseket a vezetőség hozza meg, mi pedig csak a pályán vagyunk. Nem szabad eltekintenünk a problémáktól. A játékosok azok, akiknek meg kell nyernie a meccseket”.

Luka elmondta, hogy vannak játékosok, akik képesek jobbra, még ha Cristiano 50 gólját nem is pótolják. Egyetértesz ezzel?
“Világos, ha egy szezononként ötven gólos játékos elmegy, akkor ezeket a gólokat máshonnan kell pótolni. Voltak időszakok, amikor nagyon sok gólt lőttünk, de kaptunk is. Szorongtunk, és ez sok pontba került nekünk”.

Hogyan értékelnéd a saját szezonodat?
“Nem én vagyok az, aki osztályoz. Tízes skálán négyest adnák magamnak, ami bukás. Nem csináltuk jól a dolgunkat”.

Ezek voltak pályafutásod legnehezebb hónapjai?
“Igen, mint sportember igen. Ritka dolog, hogy egyetlen címért sem harcolunk márciustól. Most már csak a büszkeségünk a tét, ki kell állnunk ezért a címerért. Kellemetlen helyzet. Az első két vagy három hét nagyon fájt a kiesések után, otthon is nagyon rossz hangulatban voltam, furcsa érzés volt. Ezzel meg kellett birkóznia a páromnak, a családomnak, a barátaimnak is. Nehezen nyílok meg ilyenkor, szeretek inkább egyedül lenni és gondolkozni. Ahogy telik az idő, úgy érti meg egyre jobban az ember a helyzetet. Igyekszünk megnyerni a maradék meccseinket, és a következő szezonra gondolni”.

Sergio Ramos eltiltásáról az Ajax ellen
“A 2-1-es eredmény fantasztikus volt, és úgy gondolta, hogy az a legjobb számára és a csapatnak is, ha sárga lapot kap. Utólag ő is elismerte, hogy rossz döntés volt. Szerinte nem volt helyes az eltiltása, de ezeket a döntéseket nem mi hozzuk, és nem vonhatjuk kérdőre”.

Volt az Ajax elleni meccs közben olyan pillanat, amikor már érezted, hogy kieshet a csapat?
“Amikor 2-0 volt, már tudtuk, hogy fel kell ébrednünk. A 3-0 nagyon fájt nekünk, ki kellett volna egyenlítenünk, és nem volt egyszerű feladat. Nem találtunk területeket a pályán, rossz meccs volt. Volt négy vagy öt tiszta helyzetünk arra, hogy megfordítsuk a meccset, de semmi nem ment be. Ez a foci, az Ajax volt a jobb csapat, és ezért vannak ők ott a negyeddöntőben. Néha gyenge vagyok érzelmileg, a kiesés nagyon-nagyon fájt. Dühöt éreztem, aznap este nagyon keveset aludtam”.

Le is sérültél aznap…
“Igen. Előtte pár nappal kaptam egy ütést a Barcelona ellen, és érzékenyebb volt az az izom az Ajax elleni meccsen. A 60. percben észrevettem, hogy fáj, de kockáztatni kellett, elvégre is melyik meccsen kockáztatnánk, ha nem azon? Talán nem volt jó, hogy feszegettem a határaimat azon a két meccsen, nagyobb esélye van ilyenkor mindig a sérülésnek, ha erőlteted a játékot”.

Mit gondolsz a sajtóról, amikor olyanokat írnak, hogy forradalmi újítások kellenek a csapatnál, tiszta lappal kell indulni, és hogy fejek fognak hullani?
“Sok éve madridista vagyok már, és amikor márciusban már semmi tétje nincs a szezonnak, akkor mindenki fejéhez vágnak mindent, és ez logikus. Játékosok jönnek-mennek, különösen akkor, ha semmit nem nyer egy csapat. Mikor nyersz, akkor minden remek és mindenki maradni akar”.

Sok kritika volt ez egyszerre azután, hogy ezer napon át Európa bajnoka volt a csapat?
“Szerintem ott van ez a csapat a labdarúgás történelemkönyvében. Nem hiszem, hogy ilyesmi még egyszer meg fog történni valaha, de legalábbis nagyon nehéz lesz ezt megismételni. De a foci nem a múltról szól, hanem a jelenről. Amikor veszítesz egy meccset szerdán, el kell felejtened szombatra, amikor a következő mérkőzésed van. Nem számít már, hogy mit tettél korábban. Kritizáltak és megkérdőjeleztek minket ezután a szezon után, nem esett jól a csapatnak”.

Gondolod, hogy szükség lenne új arcokra?
“Az edző és az elnök döntenek majd arról, hogy mire van szüksége ennek a csapatnak, és hogy melyik posztokon van szükségünk játékosokra, akik segíthetnek nekünk”.

Lopetegui távozása után azt mondtad, ő volt az eddigi legjobb edződ. Miért?
“Mindig igyekszem a jó dolgokat elraktározni az edzőktől, de ő nyűgözött le a leginkább. Az U18-ban találkoztunk először, és ugyanúgy élte meg a focit, mint én: érzelmekkel és lendülettel. Tudja, hogyan kell támadni és védekezni, de a nyilatkozatom sokkal inkább szólt a szimpátiám kifejezéséről, mintsem arról, hogy más edzőkhöz hasonlítsam őt. Bármennyire is furcsán hangzik, egy kis szerencse hiányzott csak neki. Voltak meccsek, amiken akár két-három gólos győzelmet érdemeltünk, és mégis kikaptunk. A labda nem akart bemenni, és a következmények súlyosak a Real Madridnál”.

Aztán jött Solari. Hibázott, amikor fontos játékosokat hagyott ki?
“Az edzők döntéseket hoznak, és nem hiszem, hogy ő azért hozott ilyeneket, hogy bárkit is bosszantson. Arra törekedett, hogy azt csinálja, ami szerinte a legjobb volt a csapat számára, ő volt a főnökünk, szóval tisztelnünk kell őt”.

Féltél attól, hogy Mourinho visszatér?
“Nem. Volt pár jelölt a vezetőedzői pozícióra, és semmi szükség rá, hogy bárkitől is féljünk, arra kell csak törekedni, hogy együtt harcoljunk”.

De Zidane jött, ő volt a legjobb megoldás?
“Ő volt a helyes választás, akkor ez volt a legjobb dolog, ami történhetett velünk. Tudjuk, hogy már nem ugyanúgy játszunk, mint tavaly, ő tudja, hogy az önbizalmunk alacsony, és elég bátor döntés volt részéről, hogy elvállalta ezt a feladatot. Nagyon jól ismer minket, a klubot, és szerintem ő a legmegfelelőbb erre a posztra”.

Voltak szokatlan, eddig ismeretlen élményei az öltözőnek idén?
“Igen, március óta kihívás nélkül állunk, és ez elég szokatlan volt számomra. De jó keretünk van. Viszont ha nem nyerünk, akkor nem ugyanolyan az emberek mosolya. Egységesek vagyunk, és tudjuk, hogy dolgoznunk kell annak érdekében, hogy előre haladjunk. Várjuk a szezon végét, hogy megnyerjük a hátralévő meccseinket, és hogy a következő idényben erősebben térjünk vissza”.

Régóta a keretben vagy, érzed az ezzel járó felelősséget?
“Ez már a hatodik szezonom, de az évek úgy repülnek el, hogy észre sem veszi az ember. Igen, nekünk, akik régebb óta itt vagyunk, üdvözölnünk kell az új játékosokat, meg kell mutatnunk nekik, hogy mi merre van, és hogy mit jelent ez a címer. Különösen a pályán kell utat mutatnunk”.

Mint Real Madrid szurkoló, kimennél most a meccsekre? Érted, hogy miért veszített ennyi nézőt a Bernabéu?
“Érthető. Semmi tétje nincs már a mérkőzéseknek. Minden jegytulajdonos vagy bérletes maga dönt arról, hogy ellátogat-e a meccsre, de ha engem kérdeztek, én mennék továbbra is. Madridistaként, és fociszerető emberként imádnám élőben látni a Real Madrid játékosait. Arra ösztönözném a szurkolókat, hogy jöjjenek a stadionba, mi pedig minden tőlünk telhetőt bele fogunk adni ezen a hátralévő néhány meccsen”.

Milyen lesz szerinted a Real Madrid 2020-ban?
“Egy győztes csapat tele akarattal, aki dominálja a világot és harcol mindenért áprilisban is”.

Mit gondolsz az új stadionról?
“Nagyszerű lesz. Remélem, hogy játszhatok majd én is benne. Futurisztikus és egyedülálló stadion lesz, amikor elkészül. Huszonhét éves vagyok, szóval akár ott is lehetek majd, mikor elkészül, remélem így lesz. Keményen dolgozok, és kis szerencsével itt lehetek majd még”.

A spanyol válogatottból kimaradtál az utóbbi három kerethirdetés során…
“Igen, az októberi és novemberi meccseket kihagytam sérülések miatt, legutóbb pedig márciusban is kimaradtam, szintén sérülés miatt. Erősen fogok visszatérni, és igyekszem odaférni a következő keretbe. Nem gondolom, hogy a válogatott edzőjének lennek kedvencei a keretben, a teljesítmény alapján hívja be a játékosokat. Szerintem ez a legjobb dolog, amit tehet, így mindenki részesének érzi magát, és senki nem veszi biztosra a saját helyét a csapatban. Itt az ideje próbálgatni a dolgokat, igyekezni megtalálni a kezdő tizenegyet és a keretet az Európa-bajnokságra, hogy versenyben lehessünk a tornán”.

El tudod képzelni, hogy a Real Madridból vonulsz majd vissza?
“Az az igazság, hogy igen. Ha a klub is ezt akarja, akkor szeretnék innen visszavonulni, fehér mezben. Mondtam korábban, hogy kipróbálnám magamat az angol bajnokságban, de ha választhatnék, akkor nem is kérdés, hogy a madridi visszavonulást választanám”.

Kaptál már ajánlatokat, volt már kísértés a távozásra?
“Nem, egy ajánlatról sem hallottam, mert soha nem fordult meg a fejemben a távozás. A klub mindig is jól bánt velem, ha szerződéshosszabbításról volt szó. Szóval nem”.

Gondolkoztál már azon, hogy mihez kezdesz majd a visszavonulás után?
“Korai még ezen gondolkozni, de ez egy nagyon jó kérdés. Nehéz lesz felkelni minden reggel úgy, hogy nem edzésre kell menni. Szeretnék edző lenni majd, hogy továbbra is megmaradjon a kapcsolatom ezzel a sportággal, de egyelőre nem szeretnék ezzel a kérdéssel foglalkozni”.

Teljes menetrend