2019-04-29 17:30 d.gergo rfef.esmarca.com
Rendszerváltás a Spanyol Szuperkupában Spanyol BajnokságSpanyol KupaSpanyol Szuperkupa

A spanyol labdarúgó szövetség (RFEF) közgyűlésén több, a következő szezont érintő döntést is hoztak.

Az RFEF közgyűlésén hivatalos lett többek közt, hogy a Spanyol Szuperkupa a következő szezontól más formában folytatódik. A korábbi években a spanyol bajnokság és a Copa del Rey győztese játszott egymás ellen (amennyiben a két tornát ugyanaz az egyesület nyerte, úgy a Kupa ezüstérmese vívott meg a Szuperkupáért a bajnokság győztesével). Oda-visszavágós rendszerben két mérkőzést játszottak a felek, a tavalyi volt az első szezon, amikor a Spanyol Szuperkupa trófeájának helye egyetlen mérkőzésen dőlt el. Az idei közgyűlésen azonban eldőlt, hogy a 2019-es Spanyol Szuperkupa kiírás már úgynevezett Final Four rendszerben fog lezajlani, három nap leforgása alatt, és már a mérkőzések dátumai is hivatalosak.

A Spanyol Szuperkupa Final Four-ját a spanyol bajnokság első és második helyezettje, valamint a Copa del Rey arany- és ezüstérmese fogja játszani, két elődöntőt és egy döntőt rendeznek majd, az eddigi augusztusi meccsek helyett kitolják a tornát a szezon közepe felé, a 20. és a 21. spanyol bajnoki forduló között 2020. januárjában rendezik majd a Spanyol Szuperkupát. Az első elődöntőt január nyolcadikán, a másodikat január kilencedikén játsszák majd a csapatok, míg a döntőre 2020. január tizenkettedikén kerül majd sor. A Spanyol Szuperkupa új formátumával egyedül a Valencia egyesülete nem értett egyet, számol be a spanyol MARCA.

A labdarúgó szövetség közgyűlésén az is hivatalos lett, hogy a spanyol bajnokság 2019/2020-as szezonja 2019. augusztus 18-i hétvégén kezdődik majd az első fordulóval, míg a záró, 38. játéknap a május 24-i hétvégére esik majd. Természetesen a meccsnapok pontos sorsolásáról még nincsen információ, hiszen erre a sorsolásra majd nyár közepe felé kerül csak sor, és külön beszámolunk majd róla. Hivatalos lett az is, hogy a december 29-i hétvégén nem lesz bajnokság, és válogatott szünet miatt a 3. és 4. forduló, a 8. és 9. forduló, valamint a 13. és a 14. forduló között szünetel majd a spanyol élvonalbeli labdarúgó bajnokság.

A közgyűlésen kiderült továbbá, hogy a 2019/2020-as Copa del Rey fináléját 2020. április 18-án rendezik majd, a döntő helyszíne egyelőre ismeretlen. A Copa del Rey a következő szezonban 116 résztvevő csapatot számlál majd egyébként, és hat egyenes kieséses körből fog állni. Egyedül az elődöntő lesz oda-visszavágós, a többi forduló, beleértve természetesen a döntőt is, egyetlen mérkőzésből fog majd állni. A 2020 januárjában Spanyol Szuperkupát játszó csapatok automatikusan a harmadik egyenes kieséses körben fognak majd csatlakozni a tornához, január végén.

Teljes menetrend