Fejléc kép
Fórumajánló
A spanyolok nem repesnek az elköltöztetett Szuperkupa miatt
A spanyolok nem repesnek az elköltöztetett Szuperkupa miatt Spanyol Szuperkupa

Katalán lapértesülések szerint az Atlético Madrid ötven belépőt tudott értékesíteni a Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő Spanyol Szuperkupára, míg a Valencia 26, a Barcelona 300, a Real Madrid pedig 700 jegyet tudott kiszórni a tornára.

A katalán Mundo Deportivo beszámolója szerint a jegyek többségét egyébként olyan futballszurkolók vásárolták meg, akik a Szuperkupa ideje alatt éppen amúgy is közel lesznek a King Abdullah stadionhoz Jeddah-ban. Ha csak azt vizsgálták, hogy kik azok a szurkolók, akik kifejezetten a meccsek miatt utaznak Szaúd-Arábiába, akkor kevesebb, mint 200 ilyen embert számlálhatunk, a spanyol AS napilap szerint pedig a Real Madrid szurkolói közül csupán negyvenen utaznak ki a 60 ezer fős stadionba megtekinteni a csapat mérkőzését. A klubok számára rendelkezésre bocsátott 12.000 belépőnek kevesebb, mint a tíz százalékát tudták összesen eladni, de az angol beszámoló szerint ezeknek a java része sem értékesítve lett, hanem csak elajándékozva.

A csütörtöki Barcelona – Atlético Madrid mérkőzésre elfogytak a jegyek a spanyol labdarúgó szövetség (RFEF) kommunikációja alapján, és az RFEF hétfőn, két nappal a torna rajtja előtt büszkén közölte, hogy már “csak” 10.000 belépő keresi gazdáját a Valencia – Real Madrid mérkőzésre.

Az nem meglepetés, hogy a szövetség miért szimpatizált a Spanyol Szuperkupa külföldi megrendezésének gondolatával, hiszen három évre szóló szerződést kötöttek az idei házigazdával, amiért cserébe negyvenmillió euró üti a szövetség markát, mely összeg felét fogják a klubok között szétosztani – számol be az angol Guardian tudósítója, Sid Lowe. Emiatt is állt a bál, a MARCA novemberben arról számolt be, hogy a Valencia levélben kérte a szövetséget a jutalmazási tervezet felülvizsgálatáért, amiért nekik csak hárommillió eurót adtak volna a torna után, míg a Barcelona és a Real Madrid nyolc-nyolc millió euróval gazdagodott volna. A Valencia levelében az állt, hogy “négy nagy klub fog játszani a tornán, nem kaphatunk más-más összegeket, harcolni fogunk a jogainkért”. A jutalmak szétosztásán végül változtattak is, az angol Guardian beszámolója szerint a Real Madrid és a Barcelona hat-hat milliót, az Atlético Madrid hárommilliót, a Valencia pedig kétmilliót kap majd a tornán való részvételért, a két döntős együttes pedig további egy-egy millió euróval lesz gazdagabb.

Érdekes döntés a torna kiszervezése azonban olyan szempontból, hogy a szövetség új elnöke, Luis Rubiales kifejezetten ellenezte azt, hogy a spanyol bajnokság egyik mérkőzését az Egyesült Államokban rendezzék meg, a tavalyi Szuperkupát mégis Marokkóban játszották. Mikor szembesítették ezzel, az elnök annyit mondott, a bajnokság és a Szuperkupa egészen más (ami valahol igaz is), és hogy az augusztusi kétmeccses rendszer haldoklott. A januárra átrakott, és négy csapatosra bővített Szuperkupának hírét viszont mindenki örömmel fogadta.

Videón a ma esti mérkőzés helyszíne!

Nos, igen is, meg nem is. A spanyoloknál december elejéig az sem volt biztos, hogy televízión követhető lesz majd a torna, mert a helyi TVE televíziós társaság politikai okokból nem volt hajlandó licitálni a szaúdi közvetítési jogokért. December elején lett aztán hivatalos, hogy végül a Movistar kínálatában lesz megtekinthető a spanyolok számára a Spanyol Szuperkupa három mérkőzése. A spanyolok és az UEFA is kiállt amellett, hogy nem lenne szabad olyan helyen rendezni egy ilyen eseményt, ahol nincsenek meg az alapvető feltételek a társadalmi egyenlőséghez, ahol valakit a neme miatt megkülönböztetnek, és ahol a halálbüntetés és emberek kínzása a mai napig bevett gyakorlat a büntetőeljárások során – erre az Amnesty International emberei jogokért harcoló civil szervezet emlékeztette a spanyol labdarúgó szövetséget egy levélben.

Az RFEF elnöke, Luis Rubiales elmondta, hogy a Szuperkupából befolyó bevételeket a női labdarúgás fejlesztésére és támogatására fogják szánni, a mostani tornát az “egyenlőség Szuperkupájának” nevezte. Az elnök szerint ez a torna pontosan azt fogja elérni, hogy a társadalomban pozitív változásokat indítson be, a tavalyi Olasz Szuperkupával szemben most a stadionokba is a férfiakkal egyenlő feltételekkel látogathatnak el a női szurkolók. Szaúd-Arábia sportminisztere, Abdulaziz bin Turki nyilatkozatában elmondta, “mások vagyunk már, mint tíz évvel ezelőtt. Nem beszélek politikáról, csak a sportról. Remélem, hogy a spanyol nők is vásárolnak majd belépőket a meccsekre, és élvezni fogják a Szuperkupát”.

Azonban a számok szerint nem hogy spanyol nők, a spanyolok úgy általában sem veszik a jegyeket a tornára, élvezni pedig még kevésbé fogják az összecsapásokat.

Teljes menetrend