Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2020-02-10 14:12 Daveko as.com
Jonathan Barnett: „Undorító, ahogyan az emberek Garethről beszélnek” Nyilatkozatok

Jonathan Barnettel az AS újságírója készített hosszabb terjedelmű interjút. A beszélgetés során többek között karrierjéről, Mino Raioláról és Jorge Mendesről, a pénzről és Gareth Bale-ről is beszélt.

Rendben, Jonathan. Meséljen nekem arról, ki volt Jonathan Barnett, mielőtt játékosügynök lett?
Egy fiatalember…hajjal (nevet).

Látott el más jellegű tevékenységet korábban?
Igen, kaszinóban dolgoztam korábban. Nem az asztalnál, hanem adminisztráltam.

Ön Londonból származik, igaz?
Igen, londoni vagyok.

Mivel foglalkozott az édesapja?
A kaszinó-üzletben volt, én pedig neki dolgoztam.

Volt bármilyen nehézsége gyerekkorában?
Remek életem volt. Nagyapám a 20. század elején vándorolt be Lengyelországból. Jó családi háttérrel rendelkezem.

Szereti a labdarúgást?
Igen, imádom, már azelőtt imádtam, hogy ügynök lettem (nevet). Most már az üzletről szól. Régebben a helyszínen torkom szakadtából üvöltöttem az Arsenal meccsein. Otthon, idegenben, minden meccsre kimentünk apámmal és a fivéreimmel. Később, mikor apám megöregedett, már csak a testvéreimmel jártunk. Imádtuk az Arsenalt.

Ki a legnagyobb játékos, akit valaha látott?
Pelé.

Komolyan? Látta Pelét? Hol?
Igen, a Wembleyben. 70 éves vagyok most, és 16 voltam, amikor Anglia VB-t nyert [1966]. Kint voltam a döntőn, amit megnyertek. Abban az évben minden angol meccset élőben láttam, de előtte élőben láthattam Pelét, mint szurkolója. Számomra ő a valaha volt legnagyobb.

Látta Di Stefanót?
Csak tévében. Élőben nem, vagy legalábbis nem emlékszem rá. Zseniális játékos volt, Butragueñoval együtt. Emlékszem, hogy figyeltem őket.

Ki a kedvenc Arsenal játékosa?
Imádtam nézni Liam Brady-t. Nagyon jó, technikás játékos volt. És akkor ott voltak a „verhetetlenek”, akik hatalmas örömöt okoztak számomra a veretlenül megnyert bajnoki címükkel. Gyerekkori emlékem ugyanakkor az, hogy nem voltunk valami jók. Évekig nem nyertünk semmit, aztán amikor idősebb lettem, több kupát nyert a csapat.

Mikor kel fel általában?
5.30-6.00 körül minden nap. A korral jár (nevet).

Az első ügyfeleink angol krikettjátékosok voltak, mára NFL ügynökségünk is van Amerikában.

Sokat dolgozik?
Nem igazán. Régebben folyamatosan dolgoztam, a nap 24 órájában. Csak így lehetsz sikeres. David [az üzlettársa] és én egy konyhaasztalról indultunk, pénz és minden egyéb nélkül. Most miénk a világ legnagyobb ügynöksége.

Hogy találkozott Daviddel?
Az édesapjával dolgoztam. Amikor a munka véget ért, nem tudtam mihez kezdjek, így belevágtunk az üzletbe.

Ki volt az első ügyfelük?
Angol krikettjátékosokkal kezdtünk.

Nagy pénzek forogtak a krikettben?
Nem, azzal nem lenne most ilyen irodám. Mára vannak más sportjaink: rögbi, atlétika, természetesen a futball, Amerikában pedig NFL ügynökségünk is van. Olvasta a Forbes magazint? Én vagyok jelenleg az első számú játékosügynök a listán.

A labdarúgás tehát csak egy része az üzletének?
Messze a legnagyobb része.

Hány név van a telefonjában?
Sajnos nem sok nőé (nevet). De sok nagy, erős férfié.

Tudja, mennyi pénze van a bankban?
Igen, tudom mennyi.

Akik pontosan tudják, azoknak általában nincs olyan sok.
Így van, nekem sincs (nevet).

Remek dolog, ha az embernek sok pénze van, de jól is kell bánni vele.

Ön szerint a pénz is okozhat függőséget, mint a kábítószerek?
Sosem éltem drogokkal. Aki azt mondja, nem érdekli a pénz, annak sosem volt sok pénze. Ugyanakkor nem ez a legfontosabb dolog. A család az első, utána pedig az egészség…de ha van pénzed, az jó. Nem szégyellem, hogy sok pénzem van, ez remek dolog. Ugyanakkor jól is kell bánnod vele: adakozni, adni a rászorulóknak…

Tehát ön is adakozik?
Igen. Zsidó vagyok, mélyen vallásos. A fizetésem bizonyos hányadát jótékony célokra használom fel, ez fontos dolog. A legtöbbet gyerekek számára adakozom. Volt egy öcsém, aki 18 évesen agyvérzésben hunyt el. Minden évben adunk valamit Daviddel. Mikor a cég elindult, minden játékosnak adtunk ajándékkosarat pezsgővel, csokival és ajándékokkal. Azonban az árak növekedtek, így most jótékony célra utalunk néhány százezer dollárt, valamint építettünk egy gyerekkórház-részleget. Nagyon fontos dolog. Szervezetként, és egyénileg is adakozunk. Az ügynökök megítélése nem valami pozitív, ennek megváltoztatásához sokat kell adakoznunk (viccel).

Hogy lesz valaki a világ leggazdagabb ügynöke?
Nem tudok arról, hogy a leggazdagabb lennék. Az adóbehajtómnak ne mondják (nevet)! Nincs titok, csak jó vagyok abban, amit csinálok. A probléma manapság az, hogy az emberek nem igazán tudják, mit csinálnak az igazi ügynökök. Tévék, újságok…talán olyan ügynökkel beszélnek, akinek van egy-két játékosa; talán olyannal, aki kereskedik és teljesen mást csinál. A mi feladatunk, hogy odafigyeljünk a játékosainkra. A feladat nem ér véget akkor, amikor az átigazolási piac bezárul. Nem megyünk el 6 hónapos szabadságra, hanem továbbra is képviseljük a játékosok érdekeit.

A klubok nem törődnek a játékosokkal, mi biztosítjuk azt, hogy mindenük meglegyen.

Hogyan figyelnek oda rájuk?
Minden lehetséges módon. A klub nem törődik velük, de mi igen. Biztosítjuk, hogy mindenük meglegyen, minden rendben legyen velük. Ha valami probléma merül fel, utána nézünk; és természetesen a marketinggel is törődünk. A munkám az, hogy biztosítsam, hogy amikor visszavonulnak, anyagilag teljes biztonságban legyenek. Büszkén gondolok arra, milyen jól vannak az általam képviselt játékosok.

Szóval egyfajta apa-figura a számukra?
Inkább mondanám üzletembernek. Nem szükséges, hogy a legjobb barátjuk legyek. Tiszteljenek, hallgassanak meg, számomra ez a fontos.

Hányan dolgoznak önnek?
Nagyjából 130-an. Ez hét országot takar, köztük Spanyolországot. Nagyszerű az ottani irodánk, meg kellene néznie. Nagyszerű munkatársunk van ott, 10-12 alkalmazottjával.

Ha lenne Aranylabda játékosügynököknek, ki nyerné?
Én. (nevet)

Mino Raiola és Jorge Mendes előtt?
Kik azok? (nevet) Közel állok Minohoz, jó barátok vagyunk. Jorge szintén barátom. Egy társasághoz tartozunk, egyikünknek sincs problémája a másikkal. Szerintem egyébként mindketten zseniálisak. Más megközelítésben végzik a munkájukat, mint én.

Tehát mindig elviccelik, ha az önök között lévő versenyről esik szó?
Igen, remek ügynökökről van szó, akik fantasztikus dolgokat tettek a játékosaikért. Mindenki a saját módszere szerint végzi a munkáját.

Miben különbözik tőlük?
Szerintem mi jobban törődünk a játékos magánéletével. A lényeg, hogy megfelelően gondoskodjunk róla.

Loptak el öntől játékost valaha?
Soha.

Úgy képzeltem ez olyan, mint a maffia a régi New Yorkban.
Sosem a nagyok okoznak galibát, hanem az idióta kisebb ügynökök. Mivel ritkán fordul elő ilyen, nincs okom aggódni miattuk. Bárki otthagyhatja az ügynökséget, senki fejéhez nem tartunk pisztolyt. Ha pedig otthagyja, később visszajön, mert a kispályás ügynök semmit sem tud tenni érte.

A Forbes az első helyen rangsorolta, mennyit keres tehát?
50 font körül (nevet). Eleget ahhoz, hogy szépen megéljek belőle.

Hány játékosa van most Spanyolországban?
Nem igazán tudom. Sok.

Florentino Pérez rendkívül karizmatikus egyéniség, csak tisztelettel tudok beszélni róla.

Melyik klubelnökkel volt a legnehezebb üzletet kötni?
Van néhány kivételesen jó elnök. Sosem volt problémám. Akikkel üzletelek, nagyon kemények, csakúgy mint én. Tárgyalunk, majd kezet rázunk. Talán sok ideig tart, üvöltözünk és kiabálunk közben, de ha megvan az egyezség, magunk mögött hagyjuk. Tisztelem azt, aki nem gondolja meg magát és nem ver át; ahol mindkét fél betartja a szavát.

Daniel Levy (Tottenham) és Pino da Costa (Porto) jut az eszembe.
Levy az egyik legtiszteletreméltóbb ember, akit ismerek.

Ugyanakkor kemény üzletember is, igaz?
Igen, jónak hiszi magát, ugyanakkor én még jobbnak magamat. Nehéz vele zökkenőmentesen üzletet kötni. A legjobbat akarja ő is és én is. Ugyanakkor ha valamire kezet ráztunk, nincs szükség papírokra. 100%-ban tartja a szavát.

Mi a helyzet Florentino Pérezzel?
Florentinoval ugyanez a helyzet. Ha valamire a szavát adja, az úgy lesz. Kemény tárgyalópartner, amiért tisztelem. Olyan ember, aki ha besétál egy szobába, megtölti azt a jelenlétével. Tudod, hogy ő az elnök, rendkívül karizmatikus egyéniség. Csak tisztelettel tudok róla beszélni, emellett nagyon kedves.

Ön szerint Pérez ért a labdarúgáshoz?
Igen nagyon is sokat tud a fociról. Szereti, imádja, a Real Madrid pedig az élete.

A tömeg hősöket akar látni, mi pedig megadjuk ezt nekik. A labdarúgás egy szenvedély, és amíg az emberek kijárnak a meccsekre, bevételt generál.

Ön is úgy gondolja, hogy a futball világa egy pénzügyi buborékban él, ami bármikor kilyukadhat?
Nem. Amíg a nézettség megvan, nem áll fenn ez a veszély. Az embereknek szükségük van kikapcsolódásra. Nézzük meg Amerikát, ahol az NBA és az NFL még nagyobb tömegeket vonz. A labdarúgás egy szenvedély, és amíg az emberek kijárnak a meccsekre, bevételt generál az ország és az egész világ számára. Az emberek látni szeretnék a játékosokat, akik ezzel pénzt generálnak az ország számára. A tömeg hősöket akar látni, mi pedig megadjuk ezt nekik. Ha a közvetítéseket sokan követik, az egész folyamat tovább fejlődik. A digitalizált jövőben az üzlet egyre nagyobbá fog válni.

Ugyanakkor a Barcelona 150 millió eurót fizetett Ousmane Dembeléért? Normális ez?
Válságba került a klub emiatt? Buktak pénzt rajta? Nem számít. Bentley-t vezetek, mivel az a legjobb, én pedig megfizettem az árát. Nem Minivel járok. Ha a legjobbakat szeretnéd a csapatodban tudni, meg kell fizetned az árát. Őrültség lenne egy pénz nélküli klubnak 500 euróért játékost igazolnia. Ha a csőd szélén állsz, a klubnak pedig nincs pénze, 1 eurót sem költhet játékosok vásárlására. Ugyanakkor ha van pénzed, semmi akadálya. Ha a klub gazdaságilag rendben van, nincs gond ezzel.

Mi a helyzet a játékosok egyre növekvő fizetésével?
Rendben van. Az ő játékuk az, amire az emberek kíváncsiak. Ha Ön és én játszanánk, senkit sem érdekelne. Szupersztárokat akarnak látni, legyen az Real Madrid, Barcelona, Liverpool vagy Manchester United. Ha ők vannak pályán, a stadionban akár 100 ezren is lesznek. A kisebb csapatoknál ugyanez a szám 200, ezer vagy tízezer. A legnagyobb kluboknak sztárjátékosok kellenek, az árukat pedig meg kell fizetni.

Beszéljünk a FIFA-ról.
Muszáj? (nevet)

A FIFA-nak elképzelése sincs arról, hogy mivel is foglalkoznak valójában a játékosügynökök.

Miért akarja a FIFA szabályozni az ügynöki tevékenységet?
Teljes szívemből hiszem, hogy hírverés céljából. Semmi gond nincs a játékosügynökökkel. Őrült ötletekkel állnak elő. Címlapokat akarnak, újra megnyerni a választásokat, az ügynökök pedig egyszerű célpontok. Ostobaságnak tartom. Ha megkérdezel tíz játékost, ki törődik velük jobban, az ügynökük vagy a FIFA… kérdezd csak meg. Sosem törődtek a játékosok érdekeivel, pedig állításuk szerint az a dolguk. Őket a labdarúgás, mint iparág érdekli. Elképzelésük sincs, mivel foglalkoznak valójában a játékosügynökök. Az olyan fejesek, mint Infantino, be sem tették a lábukat az irodáinkba. Említette korábban Raiolát, Mendest, és engem… egyikünk irodájában sem járt nagy hal a FIFA-tól, hogy megnézze, mivel is foglalkozunk. Ennek ellenére megmondják, mit hogy csináljunk. Ez nem jó így, ellent mond a törvénynek.

Tudja, hogy Raiola 40 millió eurót keresett azzal, hogy Pogbát a Juventustól a Manchester Unitedhez vitte?
Nem keresett 40 milliót. De miért is ne? Mennyit keresett azzal, hogy Manchesterből a Juventusba vitte? Semmit. Azzal, hogy egy fiatal srácot a Juventusba vitt, nem keresett semmit. Ezzel senkinek nem volt problémája. És hacsak nem tévedek, senki sem tartott pisztolyt a Juventus fejéhez, hogy fizessen X összeget Raiola számára. Azt mondták, ha eladjuk, az ár bizonyos része téged illet. Megragadta a lehetőséget. Mi lett volna, ha Pogba besül, és ingyen adnak túl rajta? Nem hallom, hogy a Juventus, vagy a Manchester United reklamálna. Akik panaszkodnak, tisztelettel a sajtó irányába, az ügy nagy nyilvánossága és a FIFA negatív megjegyzései miatt teszik – akik nem is ismerik a tényeket. A minap olvastam, hogy a FIFA új tornát készül indítani Afrikában. Látta, mekkora pénzről van szó? Botrányos, nézzen csak utána. Komikus, és mindezt pont Afrikában.

El tudja képzelni, hogy reagáltak az átlag emberek, amikor megtudták, hogy Jorge Mendes 10 millió eurót tett zsebre azzal, hogy Cristiano Ronaldo a Juventusba igazolt? Rengeteg pénzről van szó.
Igen, én sem dolgozom olcsón.

Mennyit kell dolgoznia ahhoz, hogy 10 millió eurót keressen?
Amikor Jorge felfedezte Ronaldót, fiatal srác volt pénz és minden egyéb nélkül. Jorge saját fiaként törődött vele. Felnevelte, és rengeteget tett érte. Gondoskodott róla, hogy a mindennapokban minden rendben legyen körülötte. Rengeteg munkát fektetett bele.

Mi, játékosügynökök biztosítjuk, hogy a játékosokkal törődjenek.

Ön mit tett Bale érdekében?
Bale 15-16 éves kora óta van velem. Leültünk, elkezdtük a közös munkát, beszélgettem a szüleivel, megterveztük a jövőt és egyeztettük a szerződéseit. Tudja, amikor 1966-ban Anglia megnyerte a VB-t, nem voltak játékosügynökök. A 11 játékosból szerintem 8-9-nek el kellett adnia az érmét, a mezét, és még mindig dolgozik vagy már meghalt. Egyikük sem lett gazdag. Anglia profitált a sikerből, a FIFA szintén profitált, mindenki pénzhez jutott kivéve a játékosokat. Jelenleg mi, játékosügynökök biztosítjuk, hogy a játékosokkal törődjenek. Ezt mutatja azt az ár, amit fizetni kell a játékos megszerzéséért. Magas jutalékkal dolgozom, ezt nem tagadom. De sosem tartottam pisztolyt egyik elnök fejéhez sem azt kiáltva, fizetned kell nekem. Nem kötelesek fizetni. A játékosok befolyásolásáról terjedő pletykák baromságok. Az összeg a jól elvégzett munkáért jár. Ha rosszul végzem a munkám, senki nem fizet nekem semmit. Ha pénzt keresek a játékosnak, nem bánja, ha ezzel én is keresek.

Üzlet esetén a játékos és a klub is fizet Önnek?
Csak egyikük. Ha a játékost képviselem, csak a játékos. Időnként klubokat is képviselek, ami másik eset.

Az üzlet résztvevőjeként Ön is tudja, hogy ha egy játékos eligazol, sokan jutnak pénzhez. A brazil piacra gondolok.
Az más. A FIFA-nak meg kellene vizsgálni, és senkinek sem okozna gondot. Más a helyzet, ha valaki játékost képvisel.

Itt van például Casemiro. Ötmillió euróba került a Real Madridnak, ugyanakkor további 12 millió jutalékot fizettek.
Az ott más világ. Gyerekeket vesznek magukhoz, ugyanakkor úgy gondolom, ezek az emberek jó munkát végeznek és megérdemlik a pénzt érte. Kimenekítik a gyerekeket a szegénységből, és életet adnak nekik. Nem tudom legális-e még ez a tevékenység, szerintem a FIFA már megtiltotta. Ugyanakkor például ott vannak a brazil gyerekek, akiket visszavisznek az utcára, bekerülnek a gengszterek közé, és nem futballozhatnak többet. Ezt rossz dolognak tartom.

Jorge Mendes teljesen zakkant, de remek fickó

Milyen volt a londoni meeting a többi ügynökkel? Elképzelhetetlen számomra, ahogy Ön, Raiola és Mendes egy asztalnál ülnek.
Remek! Nagyszerű volt. Közös a célunk. Elutasítjuk, hogy beszéljünk a FIFA-val. Amíg nem biztosítják számunkra, hogy az egyeztetések korrekt módon fognak zajlani, és nem mutatnak nekünk egy papírt a szabályokkal, addig csak egymás közt beszélünk. Ebben egyetértettünk. Nem játszhatunk csak az ő szabályaik szerint. Ha azokhoz ragaszkodnak, a bíróságig is elmegyünk.

Meddig mennek el?
Ha kell a világ minden bíróságáig, majd meglátjuk. Ha tévedünk, hát tévedünk, de ott leszünk a tárgyalóteremben. A FIFA-nak látnia kell, van elég pénzünk, hogy a bíróságra vigyük az ügyet.

Továbbra is nehéz elképzelni az ügynököket együtt.
Nincsenek barátai a munkahelyén?

De.
Ugyanígy vagyunk mi is. A tévéből és a sajtóból értesülve gondolja, hogy utálnunk kellene egymást. Sok ügynök van, akit nem ismerek. Tudja, az életben is, ha elér egy bizonyos szintet, akkor az azonos szinten levőket ismeri. Nagyon közvetlen vagyok velük. Minóval gyakran összefutunk, közel lakunk egymáshoz. Gyakran vacsorázunk együtt, járunk el valahová. Jorgével is sokat beszélek. Teljesen zakkant, de remek fickó. Gyakran találkozunk, nincs ezzel semmi gond.

Hányszor utazik repülővel havonta?
Hetente sokszor repülök.

Van saját gépe?
Nincs saját repülőm, de privát járatokon utazom. A British Airwayssel is repülök.

Szakértői véleménye szerint, Messi a Barcelonában fejezi be pályafutását?
Nem tudom. Nem szeretek más játékosokról beszélni, véleményem sincs róla. Nem érdekel. Csak a saját játékosaim érdekelnek.

Ön szerint Neymar pályafutását jól menedzselték?
Nem tudom megmondani. Nem az én játékosom, ugyanakkor nagy tehetség.

Ha van egy nagyszerű tehetséged, a legjobb emberekkel és erőforrásokkal kell rendelkezned. Ezért nem hiszem, hogy egy apuka, anyuka, tesó, unokatesó lenne a legjobb megoldás

Az ő esetében a saját apja az ügynöke. Mit gondol arról, amikor szakemberek helyett az édesapák felügyelik a játékos pályafutását?
Őrültségnek tartom. Tudjuk, milyen nehéz dolgokkal szembesülünk a mindennapokban. Például, ha a banki ügyintézőnkkel kell az érdekeinket képviselni. Beszélhetek egész nap más érdekében, de más magamat képviselni. Mindenekelőtt tehát nagyon nehéz dolguk van. Másodszor, nem látják tisztán a gyerekük körüli dolgokat. A gyerekükről van szó, akit nem érthetnek meg. Harmadszor, az üzletkötés szaktudást igényel. Ezért vagyok én sikeres, ezért sikeres a cégem, és ezért nem sikeresek mások. Profik vagyunk abban, amit csinálunk. Manapság a piaci oldal, a közösségi média oldala szakmai tudást követel, ezért szakembernek kell azzal foglalkoznia. És tisztelet a kivételnek, de a legtöbb szülő nem rendelkezik ezzel a szaktudással. Nem csak annyi az egész, hogy hétfőn felkelsz, bekopogsz, és aláírjátok a szerződést. Ez sokkal többről szól. Úgy gondolom, ha van egy nagyszerű tehetséged, a legjobb emberekkel és erőforrásokkal kell rendelkezned. Ezért nem hiszem, hogy egy apuka, anyuka, tesó, unokatesó lenne a legjobb megoldás.

Kylian Mbappé esete is hasonló. Szeretné képviselni őt?
Persze, de ott van neki a családja, és ez jól van így. Túl fogom élni.

Ha lát egy játékost ügynök nélkül, felhívja az édesapát jelezve, hogy „itt vagyok”?
Igen, de általában az édesapa a maga útját járja.

Beszélt Mbappé édesapjával?
Igen. Nagyon kedves, udvarias volt, de önállóan szerette volna csinálni. Nem állok le vitázni, ahhoz már túl öreg vagyok. Nem hívok túl sok focistát, épp elegen vannak már nálunk.

Térjünk át Gareth Bale-re. Mit szól ahhoz, hogy a Real Sociedad elleni mérkőzésen a 82. percben elhagyta a stadiont?
Mi a baj ezzel? Haza akart menni.

Engem személy szerint nem zavar, de ismeri a szurkolókat. Miért nem mondta neki, hogy maradjon?
El akarta kerülni a forgalmat. Nem volt a keretben, haza akart érni. Nem feszíthetjük keresztre ezért. A csapat veszített, ő pedig nagyon csalódott volt.

Gareth probléma nélkül társalog spanyolul. Nem kell mindenkinek bizonygatnia ezt.

Jobban oda kellene figyelnie ezekre a dolgokra?
Miért?

Nos, a nézők fizetnek a jegyükért.
Kifütyülik őt. Imádja a Real Madridot, mondjon bárki bármit. Rengeteg szemetet hordanak össze Garethről. „Nem beszél spanyolul”. Igenis beszél spanyolul! Akik azt mondják, nem tud spanyolul, nem ismerik. Komplett idiótát csinálnak magukból azzal, hogy olyanról beszélnek, akit nem is ismernek. Nem kéne olyanokat mondaniuk, amivel nincsenek tisztában. Reggel bekapcsolják a tévét, ahol gusztustalan módon közlik, „Gareth Bale nem tud spanyolul”. Mégis honnan veszik?

Még sosem hallották, mivel sosem beszél.
És akkor?! Saúl, az Atlético Madrid játékosa szintén a mi ügynökségünkhöz tartozik. Amikor az irodámban voltam, Saúl bejött, és véletlenül Gareth Bale is ott volt. 10-15 percen keresztül beszéltek egymással spanyolul probléma nélkül. Nem kell mindenkinek bizonygatnia, hogy tud spanyolul. Ha spanyolokkal társalog beszél, ha walesiekkel van nem beszél spanyolul.

Gareth Bale az egyik legjobb ember, akivel valaha találkoztam. Fantasztikus személyiség, az egyik legjobb akivel valaha beszéltem. Családos ember, remek férj és három gyerek édesapja. Nagyon zárkózott, csendes ember. Ő ilyen. Imádja a futballt és az életet. Nem érzi szükségét annak, hogy mindenkinek megfeleljen, és ebben egyetértek vele. A pályán nyújtott teljesítménye számít, nem pedig a magánélete, amit nem szeretne másoknak mutogatni. Bárkit megkérdezhetsz, nagyon kedves ember. Adakozik, rengeteget segít másokon… teszi ezt a maga módján. Undorító, ahogy az emberek beszélnek róla, engem is bánt.

Bale és a golf? A golf a szenvedélye, de a foci az élete.

Gondolja, boldog Madridban?
Igen. Imádja Madridot, imádja a várost. Nagyszerű élete van itt.

Hogy lehet egy játékos boldog, miközben tudja, az edző nem számít rá?
Ez nem igaz. Miért ne számítana rá az edző?

A Spanyol Kupában kimaradt a keretből…
De honnan tudja, hogy nem számít rá? Biztosíthatom, hogy igen. A Real Madridnak kell Gareth Bale. Nincs gond Zidane és Gareth között. Az emberek erről beszélnek, de mostanra feladtam. Nem érdekel.

Miért nem volt akkor a keretben?
Kérdezze Zidanet. Biztos meglesz rá az oka. Lássuk, játszik-e a következő mérkőzésen. Talán ott lesz…

A foci vagy a golf áll az első helyen számára?
A foci. A golf a szenvedélye, de a labdarúgás az élete.

Mit üzen azoknak, akik szerint Bale csak azokon a meccseken játszik, melyeken kedve van?
Be kéne fogniuk a szájukat, mert nem tudják, miről beszélnek. Jobb csöndben maradni és hagyni, hogy idiótának gondoljanak, mint megszólalni és tudatni másokkal, hogy idióta vagy. Ezek az emberek pont ilyenek. Idióták, akik kinyitják a szájukat.

Úgy gondolom, aggódik a sérülései miatt…
Igen, ez 100%.

Mi a gond?
Semmi. Csak a teste nagyon…

Valami a hátával van?
Nem, nem kimondottan egy dologgal…

Bale aggódik a sérülései miatt, sok volt neki korábban, és nem tud olyan intenzíven edzeni már.

Mint Jonathan Woodgate?
Nem. Gareth sok dolgon ment keresztül. Sok sérülése volt, és aggódik miattuk. Nem tud heti öt alkalommal edzeni. Megfelelően kell kezelni. De jól van, játékra készen.

Mit gondol Zidaneról?
Nagyszerű ember, remek személyiség.

Mikor beszélt vele legutóbb? Megvan a telefonszáma?
Ezt nem fogom megmondani Önnek. Nem fogok mondani semmit, de valahányszor eddig találkoztam vele, mély benyomást keltett. Tudja, miről beszél.

Ha nem ő az oka, hogy Gareth keveset játszik, akkor mi?
Van probléma? Én nem látok. Kérdezze Zidane-t, vagy Gareth-et. Nem az én dolgom, én játékosügynök vagyok. Rengeteg tényező van, ez a játék menete. Talán játszik legközelebb, talán nem.

Kína. Mi történt igazából tavaly nyáron?
Kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. A Real Madrid azonban nem adta el. A kínai klub nem tudta kifizetni a Madrid által kért összeget.

Kína. Komolyan? A világ egyik legjobbjának?
Örökséget akart hagyni. Szerette volna felemelni a kínai labdarúgást. Volt egy terve, hogyan tehetné naggyá a kínai focit. Mindent megnyert amit meg lehetett, nem is egyszer.

Jogosan kérdeztem, boldog-e Madridban?
Kína más dolog. A nevét akarta hozzáadni, örökséget hagyni azzal, hogy ő az első nagy játékos, aki oda megy. De nem jött össze…a pénzügyi része is különleges volt. A Föld legjobban fizetett játékosa lett volna.

Voltak más ajánlatok is?
Nem érdeklik más ajánlatok. Kína különleges dolog volt. Mint azt tudod, a Real Madrid játékosa.

De a Real Madrid el akarta adni a nyáron…
Nem akarta. Kínába, ha Gareth akarta volna igen, de más klubokhoz nem.

Nem valószínű, hogy Gareth Aranylabdás lesz, de sosem lehet tudni…

Visszatérhet a jövőben a Tottenhambe?
Nem. Jövőre 31 éves lesz, nem tudom meddig fog játszani. Ez az, amire jelenleg vágyik. Imádja Madridot. A gyermekei egészen pici koruk óta itt élnek, és hiszi vagy sem, beszélnek spanyolul (nevet). Fantasztikus életük van. Nemrég voltam Madridban, 15 fok volt, csodálatos. Itt pedig jéghideg van. Ha egyike vagy a valaha volt legjobb játékosoknak, miért akarnál máshol lenni…

Miért nem csatlakozott Bale a Manchester Unitedhez, amikor Mourinho 3 éve le akarta igazolni?
Minden klub akarta, de ő boldog volt Madridban. A világ egyik legjobbjaként nem volt eladó, ahogy most sem az. A Real Madrid mindig tiszteletet tanúsított irányába. Az elnök mindig is Bale szurkolója volt, és hihetetlenül tiszteli.

Hogy végződik Bale története a Real Madriddal?
Remélhetőleg egy újabb Bajnokok Ligája győzelemmel.

Ki fogja tölteni a szerződését?
Igen. Semmit sem lehet biztosra venni, de jelen állás szerint igen. Talán szerződést is fog hosszabbítani.

Florentino odáig volt Bale játékáért. És most?
Szerintem most is. Nagyszerű kapcsolatuk van. Fantasztikus dolgokat ért el a Real Madrid számára. Miért beszélnek az emberek úgy, mintha nem így lett volna? Úgy beszélnek, mintha nem ért volna el sikereket… A Madrid egyik csillaga lett. Mielőtt ide jött, mikor is nyerték meg utoljára [a Bajnokok Ligáját]?

Bale előtt 2002-ben.
Gareth Bale jött és segített. Nem egymaga, ott volt Ronaldo… Gareth hihetetlen dolgokat ért el a Real Madriddal. Rengeteg trófeát nyert nekik. Mindenki imádja a klubnál. Mindenki tudja milyen fontos volt, és milyen fontos a mai napig. Kérdezze meg Zidane-t, és elmondja majd. Az elnök is imádja.

Bale volt az elnök kedvence?
Remélem, de ott volt Ronaldo, Ramos, és sokan mások. Szerintem sok játékosért rajong, nem mondanám, hogy Gareth lenne a kedvence, nem állok hozzá olyan közel. Az elnök nem beszélt nekem ilyesmiről.

Rendben, utolsó kérdés. Nyerhet-e Aranylabdát Bale?
Nem valószínű, de sosem tudhatjuk.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend