Fejléc kép
Fórumajánló
El Clásico: A két spanyol gigász országokat köröz le bevételben és látogatókban
2020-03-02 20:14 Santavecz Anita as.com
El Clásico: A két spanyol gigász országokat köröz le bevételben és látogatókban El ClásicoÉrdekességek, statisztikák

Ha az El Clásico egy szuverén állam lenne nagyobb gazdasági hatalommal bírna mint több valóban létező ország. A Deloitte felmérése alapján 14 ország éves bevételét haladja meg a Real Madrid és a Barcelona tavalyi jövedelme.

A legutolsó pénzügyi évben a Real Madrid és a Barcelona összesen 1,596 millió eurós bevételt produkált, ami egy olyan hihetetlenül magas összeg, amely meghaladja több ország éves GDP-jét. Az államok legtöbbje Csendes-óceáni szigetekhez sorolható (pl. Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Dominika és Mikronézia).

A Madrid és a Barca a majdnem 1,600 millió eurót meghaladó éves bevétellel a világ két vezető klubjának számít, amelyet a világ egyik kiemelkedő könyvelő- és pénzügyi tanácsadó cége, a Deloitte vizsgált. A cég a legutolsó pénzügyi évet vizsgálta, és a két csapat természetesen azóta sem állt meg, gazdaságilag napról napra növekszenek. A Real Madridnak talán sikerül elérnie a 8.6 százalékos növekedést, ami 65 milliót jelentene az ő esetükben, a Barcelona pedig 5.8 százalékos, azaz 57 millió eurós növekedésre számíthat.

Deloitte: Történelmi szakadék van a Barca és a Real bevételei között

A két futball-nagyhatalom további bevételi lehetőség kiaknázására törekszik, és nemcsak a spanyol szurkolói közösségre számítanak. Florentino Pérez számos alkalommal “univerzális” klubnak nevezte a Real Madridot. Bartomeu pedig Pérezhez hasonlóan a Barcelona globális aspektusait hangsúlyozza előszeretettel az utóbbi időben. A két csapat hatalmas pénzügyi erőt képvisel és számos platform áll a rendelkezésükre a bevételek gyarapítására. A két klub összesítve 478.5 millió követővel bír és 650 millió néző látta a tegnapit megelőző El Clásicót.

A stadiontúrák több látogatók vonzanak, mint Ecuador
A klubok a Bernabéuban és a Camp Nou-ban kínálnak lehetőséget a látogatóknak, hogy megtekintsék a csapatok otthonát. A Real Madrid és a Barcelona stadiontúrája összesítve 2.3 millió látogatót vonz minden évben. A Real Madrid 25-, a Barcelona pedig 26 euróért kínálja a stadiontúrán való részvételt. Az ebből származó összeg óriási és ekkor még nem vettük figyelembe a jegyeladásból származó bevételt. A stadionok látogatottsága meghaladja számos országét, ide sorolható például Szlovákia (2.2 millió), Ecuador (1.7 millió), Nigéria (1.9 millió) és Libanon (1.8 millió) a tavalyi év statisztikái alapján.

Teljes menetrend