2020-03-13 09:41 Daveko as.com
Négy lehetséges forgatókönyv a bajnokság lezárására Spanyol Bajnokság

Ha a bizottság a jelenlegi sorrendet veszi figyelembe, a Barcelona bajnoki címet ünnepelhet. A Mallorca, a Leganés és az Espanyol ellenben búcsúzna az első osztálytól.

A koronavírus járvány miatt a labdarúgás egész Spanyolországban szünetel jelenleg. Fennáll a veszély, hogy a szezon hátralévő részében nem kerül megrendezésre több bajnoki forduló, ebben az esetben pedig bajnokokat és kiesőket kell hirdetni. A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales megerősítette, hogy erre az esetre négy lehetséges forgatókönyv létezik. Közülük kettő esetén a Barcelona lenne a LaLiga bajnoka, míg a Cádiz csapata a másodosztály első helyezettje. A végső döntést március 25-én hozza meg az RFEF és a LaLiga képviselőiből álló bizottság. Ha a felek nem tudnak egyezségre jutni, Rubiales kezében lesz a végső döntés.

Ki dönthet az első- és a másodosztály végeredményéről?
A LaLiga és a Spanyol Labdarúgó Szövetség 2019 júniusában aláírták az Együttműködési Egyezményt, mely VI. cikkelyének értelmében a bajnokságok eredményének kihirdetéséhez a két szövetség kölcsönös megegyezése szükséges.

Első forgatókönyv: a hátralévő meccsek lejátszása
A LaLiga egyelőre a következő két bajnoki forduló elhalasztásáról rendelkezett (28. és 29. forduló az első osztályban, 32. és 33. forduló a másodosztályban). Ez az intézkedés lesz érvényben két hétig, utána azonban könnyen elképzelhető ennek meghosszabbítása. A legfőbb gond, hogy a naptár nem teszi lehetővé a 38 forduló megrendezését: egyszerűen nincs elég időpont, ahová az elmaradt fordulókat be lehetne zsúfolni. Az UEFA az elkövetkező hetekben dönt a Bajnokok Ligája, az Európa-liga, valamint a nyári Európa-bajnokság sorsáról. Utóbbi június 12-én kezdődne, ezzel pedig nagyban meghatározza a nemzeti bajnokságok és az európai kupasorozatok menetrendjét.

Jelenleg a naptárban mindössze két szabad időpont van, amikor az elhalasztott meccseket be lehetne pótolni: április 18. és május 20. Ha a Bajnokok Ligáját felfüggesztik vagy lebonyolítását módosítják (egy mérkőzésből álló párharcok), az további dátumokat tenne elérhetővé. Egy másik megoldás az EB 2021-re történő halasztása. Ebben az esetben az egész június felszabadulna, lehetőséget biztosítva az elmaradt mérkőzések bepótlására.

Második forgatókönyv: semmissé tenni a szezon eredményeit
Ha a helyzet tovább romlik, és a felfüggesztés olyan sokáig húzódik, hogy már lehetetlen lesz minden elmaradt mérkőzést bepótolni, az RFEF és a LaLiga érvénytelenítheti a bajnoki szezon eredményeit. Ebben az esetben a hazai bajnokságokban nem hirdetnének sem bajnokokat, sem kiesőket. Minden csapat abban az osztályban kezdené meg a következő szezont, amelyikben az ideit is kezdte.

Harmadik forgatókönyv: eredményhirdetés a jelenlegi állás szerint
A bajnokságból eddig 27 fordulót játszottak le a csapatok. A szezon lezárásának egyik módja, hogy a jelenlegi sorrendet tekintik véglegesnek. Ebben az esetben a Barcelona lenne a bajnok, mellette a Real Madrid, a Sevilla és a Real Sociedad indulhatna a Bajnokok Ligájában. A Getafe és az Atlético Madrid az Európa-ligában kezdené a szezont, míg a Mallorca, a Leganés és az Espanyol a másodosztályba kerülne. A Cádiz és a Zaragoza ellenben automatikusan az első osztályba jutnának.

Ez a megoldás sok kérdést vetne fel. A csapatok nem azonos ellenfelekkel játszottak, és egymással sem azonos alkalommal küzdöttek meg, emiatt ebben az esetben a versenyzés alapvető feltételei sérülnének. Az RFEF álláspontja szerint a LaLiga tisztaságát fenn kell tartani. Ezért vétózták meg korábban, hogy a bajnokság bizonyos mérkőzéseit külföldön rendezzék meg.

Negyedik forgatókönyv: eredményt hirdetni az őszi fordulók alapján
Ez a kimenetel ugyancsak akkor valósulhat meg, ha az elmaradt meccseket a későbbiekben nem tudják pótolni. Ebben az esetben a bajnokság féltávjánál kialakult állást vennék alapul, amikor egyszer már mindenki játszott mindenkivel. Ebben az esetben a Barcelona jobb gólkülönbségének köszönhetően lenne bajnok a Real Madrid előtt, ugyanis mindkét csapat 40 ponttal állt ekkor. A Sevilla és az Atlético Madrid a BL-ben, a Real Sociedad és a Valencia az Európa-ligában folytatná; míg a Mallorca, a Leganés és az Espanyol lennének a kiesők.

Ha a döntéshozók ezt a megoldást választják, opció lehet a Serie A-ban korábban már alkalmazott módszer: rájátszással döntenének a bajnokról és a kiesőkről. Amennyiben lesz lehetőség lejátszani őket.

Teljes menetrend