Fejléc kép
Fórumajánló
Öt cserét engedélyezett a FIFA a bajnokságoknak
2020-05-11 10:00 d.gergo fifa.com
Öt cserét engedélyezett a FIFA a bajnokságoknak Spanyol Bajnokság

A FIFA hivatalos weboldalán közleményben adott tájékoztatást legutóbbi döntésükről, miszerint a COVID-19 vírus okozta szünet utáni visszatéréskor a bajnokságok számára ideiglenesen több cserelehetőséget engedélyez majd.

A döntés mögött a játékosok védelme áll, és azokban a bajnokságokban alkalmazhatják, amelyeket már újraindítottak a kényszerszünetet követően, vagy legalábbis szándékoznak újraindítani és befejezni 2020. december 31-ig bezárólag.

Az ideiglenes intézkedés azonnali hatállyal életbe is lépett, és minden érintett liga saját hatáskörében dönthet arról, hogy bevezetik-e lokálisan vagy sem. Az új szabály értelmében a csapatoknak nem három, hanem öt cserejátékos beküldésére lenne módjuk, azonban a mérkőzés további feldarabolásának elkerülése végett a szabálymódosítás kitér arra is, hogy a csapatoknak maximum három alkalmuk lesz változtatni a csapat felállásán a mérkőzés közben.

A FIFA hivatalos indoklása az intézkedés bevezetésére: “Az ideiglenes szabálymódosítás azonnali hatállyal életbe lép, és azért került rá sor, mert a csapatok rövid idő leforgása alatt sok mérkőzést fognak lejátszani olyan időjárási körülmények között, amire korábban nem számíthattak, ez pedig negatív hatással lehet a játékosok egészségére”.

A FIFA közleménye ezen kívül kitért a videóbírót (VAR) érintő változásra is, ugyanis azt is engedélyezi a ligák szervezői számára, hogy ideiglenesen felfüggesszék annak alkalmazását a meccseken – emögött a döntés mögött is minden bizonnyal az áll, hogy a visszatérő bajnokságokban a lehető leggördülékenyebben tudják lebonyolítani a mérkőzéseket.

Teljes menetrend