Fejléc kép
Fórumajánló
A tűzerő hiánya miatt szenved a Real Madrid
2021-01-12 11:05 ___Samy___ as.com
A tűzerő hiánya miatt szenved a Real Madrid Érdekességek, statisztikák

Zidane visszatérése óta a Real Madrid a lehetséges mérkőzések több, mint 9%-án maradt gólképtelen. Összehasonlításképp Zidane első regnálása alatt ugyanez a szám 6% volt.

Az Osasuna elleni frusztráló 0-0-ás döntetlen egy újabb bizonyíték arra, hogy a Real Madrid a középpályás sortól felfelé nem rendelkezik kellő minőséggel.

Sergio Ramos, aki mostanában kellően jó formába került, és Raphael Varane vezetésével, aki határozottan maga mögött hagyta a Manchester City elleni hibáit, a csapat védelme már kezdi azt az alakot felvenni, aminek köszönhetően tavaly bajnoki aranyat szereztek. A legutóbbi kilenc mérkőzésen kapott három gól pontosan erről árulkodik. A probléma most az, hogy nincs aki bevegye az ellenfelek kapuját.

Az Osasuna elleni mérkőzésen nyolc lövési kíséretből csupán csak egy talált kaput. Ez Marco Asensio nevéhez fűződik, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a támadók közül aznap este. Karim Benzema két gólját is érvénytelenítették les miatt, és most egy újabb góltalansági szériába kezdett bele. A veterán csatár, aki immáron három meccse nem szerzett gólt, úgy tűnt, hogy elvesztette a kapcsolatot a csapattal és a hazaiak védelme minden mozdulatánál felülmúlta őt.

Az idei 18 bajnoki mérkőzésből ez volt a harmadik forduló, amelyen a Real Madrid képtelen volt gólt szerezni. Mindez azt jelenti, hogy hat mérkőzésenként gólképtelen a csapat. Ez felettébb aggasztó lehet annak a fényében, hogy szinte ugyanez a gárda korábban zsinórban 73 mérkőzésen egyaránt bevette az ellenfelek kapuját. Ugyanúgy Zidane ült a kispadon, és a kezdőt is szinte ugyanezek az emberek alkották. Azonban a legnagyobb különbség, hogy most már nincs Cristiano Ronaldo.

A Real Madrid Cristiano Ronaldóval és nélküle

A Real Madrid Zidane visszatérése óta összesen 86 mérkőzést játszott, ezek közül 8 mérkőzésen nem szereztek gólt (9%). Mikor a francia edző először edzette a csapatot, a 149 mérkőzésből csupán csak 9 alkalommal (6%) fordult elő az, hogy az ellenfél megúszta kapott gól nélkül. Ennek a legnyilvánvalóbb okozója valószínűleg Cristiano Ronaldo, aki évente átlagosan 50 gól szállított a csapat számára.

A Blancók csak 30 gólt szereztek az eddig 18 bajnoki találkozón (átlagosan 1,7-et meccsenként), ami 2007 óta a második legrosszabb arány, ha 18 mérkőzést veszünk figyelembe. Ettől rosszabb csak egyszer fordult elő, a 2018/19-es idényben. Ekkor 18 forduló után 26 gól állt a csapat neve mellett. Egyébként ez volt a Real Madrid első idénye Cristiano Ronaldo nélkül.

Ha naptári évet nézünk, még rosszabb a helyzet; 2017-ben a Real Madrid 156 góllal zárt, 2018-ban (Ronaldo júniusban távozott) 142-t. Ezt követte a 2019-es év és 100 gól, majd ezután jött 91 találat 2020-ban, ami 2005 óta a legrosszabb szám. Ez három év alatt elképesztő, 40%-os (!) csökkenést jelent.

Még korábban Carlo Ancelotti mondta azt Cristiano Ronaldoról, hogy: “Mikor játszik, olyan, mintha 1-0-ról kezdenénk a meccset. Viccesen hangzik, de ez az igazság.” És igaza volt, tudta miről beszél. A Real Madrid a portugál ász távozása óta átlagosan majdnem egy góllal kevesebbet szerez meccsenként. A Blancók 1385 gólt szereztek azon az 503 mérkőzésen, mikor Cristiano a Real Madrid játékosa volt (meccsenként 2,7 gól). A távozása után pedig 136 meccsen csak 241 gólt szereztek a csapat játékosai (1,8 gól meccsenként).

Ronaldo távozása tehát egyértelműen visszavetette a Real Madrid tűzerejét, és a kapu előtti szerepét gyakorlatilag senki nem tudta átvenni huzamosabb időre.

Teljes menetrend