Fejléc kép
Fórumajánló
Hivatalos: Európa vezető klubjai összefogtak és új szuperligát indítanának
2021-04-19 07:58 d.gergo realmadrid.com
Hivatalos: Európa vezető klubjai összefogtak és új szuperligát indítanának Bajnokok Ligája

Tizenkét top európai csapat ma bejelentette, hogy megállapodtak egy új torna struktúrájáról, ez lesz a Szuperliga, amit az alapító klubok irányítanak majd.

Az alapító klubok közé csatlakozott az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur. A szezon mihamarabbi kezdete előtt három további csapat kap majd meghívót a versenybe.

Az alapító klubok várják az UEFA-val és FIFA-val történő egyeztetéseket, hogy a Szuperliga és a világ labdarúgása szempontjából is a lehető legjobb megoldásokat tudják együtt keresni.

Az új liga megalapítása olyan időben jött, amikor a világjárvány felgyorsította az európai labdarúgás gazdasági modelljének instabilitását. Az alapító klubok éveken át arra törekedtek, hogy a meglévő európai tornák minősége és ereje nőni tudjon, és olyan tornát szerettek volna kialakítani, ahol a legjobb klubok és legjobb játékosok versenghetnek egymással gyakrabban.

A pandémia megmutatta, hogy egy stratégiai vízió és egy kereskedelmi megközelítés szükséges ahhoz, hogy értéket tudjunk növelni, és hogy támogatni lehessen a labdarúgást úgy általában. Az elmúlt hónapok során intenzív tárgyalások folytak az irányító szervek között az európai labdarúgás jövőjét illetően. Az alapító klubok úgy gondolják, hogy a szervezetek által javasolt megoldások nem oldják meg az alapvető problémákat: a szükséget a magasabb minőségű összecsapásokra, valamint az extra pénzügyi források elérhetővé tételét a labdarúgás egésze számára.

A torna formátuma
20 klub vesz majd rész, ebből 15 alapító klub és 5 további csapat, akik évente kvalifikálnak az előző szezon teljesítménye alapján.

Minden mérkőzést hétköznap játszanak majd a csapatok, minden résztvevő csapat folytatja a részvételt saját hazai bajnokságában, megőrizve ezzel a tradicionális versenynaptárat, ami a klubélet szívében van.

A szezon augusztusban kezdődik majd, a résztvevők két, tízcsapatos csoportban kezdik meg a játékot, lejátszva a hazai és idegenbeli párosításokat egymás ellen. A két csoportból a 3-3 legjobb csapat jut tovább a negyeddöntőbe, míg a csoportban 4. és 5. csapatok rájátszásban vehetnek részt oda-visszavágós rendszerben. A negyeddöntőtől kezdve kétmeccses párharcok során küzdenek meg egymással a csapatok egészen a döntőig. A döntő egyetlen mérkőzés lesz Május végén, semleges helyszínen.

A férfi torna indulását követően a lehető leghamarabb elindul a torna női bajnoksága is, ami hozzájárul majd a női labdarúgás fejlesztéséhez és előrehaladásához. Az új, minden évben megrendezésre kerülő torna lehetőséget ad a jelentősen jobb pénzügyi növekedésre, ami lehetővé teszi, hogy a klubok hosszú távú elkötelezettséggel támogathassák az európai labdarúgást. A kluboknak járó hozzájárulás azzal arányosan nő majd, hogy mekkora bevételt generál az új Szuperliga. A klubok díjazása magasabb lesz, mint a meglévő európai tornák során, várhatóan pedig a 10 milliárd eurót is túllépi majd.

Az új torna a fenttartható pénzügyi alapelvekre épül majd, az alapító tagok is elfogadtak egy új költekezési keretrendszert. Az ehhez kapcsolódó elkötelezettség fejében a klubok egyszeri, 3.5 milliárd eurós jóváírást kapnak, amelyet kizárólag infrastrukturális fejlesztésre és a világjárvány negatív hatásainak ellensúlyozására használhatnak a klubok.

A Szuperliga elnöke Florentino Pérez lesz. Pérez nyilatkozata: “Minden szinten segíteni fogjuk a labdarúgást. A labdarúgás az egyetlen sport a világon, amit több, mint négymilliárd ember követ folyamatosan, és nekünk, nagy kluboknak kötelességünk teljesíteni a szurkolók elvárásait”.

A Szuperliga alelnöke Andrea Agnelli lesz, a Juventus elnöke: “A 12 alapító klub szurkolók százmillióit képviselik világszerte. Kritikus időben álltunk össze, hogy átalakulást hozzunk az európai labdarúgásban, és hogy olyan alapokat tudjunk adni a sportnak, ami hosszú távon is fenntartható lesz mind a kluboknak adott pénzügyi jutalmak, mind pedig a szurkolóknak és amatőr játékosoknak nyújtott legjobb mérkőzések formájában”.

A Manchester United tulajdonostársa és a Szuperliga másik alelnöke, Joel Glazer is nyilatkozott: “A Szuperliga új fejezetet nyit majd az európai labdarúgás történelmében azzal, hogy a világ legjobb klubjai és játékosai játszanak majd egymás ellen az egész szezon során. A Szuperliga ezenfelül a lehető legjobb minőségű lebonyolítást és nagyobb pénzügyi támogatást nyújt a csapatoknak és a foci piramisának úgy általában”.

Az UEFA hivatalos közleménye a Szuperliga kapcsán

Közlemény: a FIFA hivatalos reakciója a Szuperliga híreire

Teljes menetrend