Fejléc kép
Fórumajánló
Hivatalos közlemény a Bajnokok Ligája és az Európa Liga megújulásáról
2021-04-19 16:27 d.gergo uefa.com
Hivatalos közlemény a Bajnokok Ligája és az Európa Liga megújulásáról Bajnokok Ligája

Az UEFA mai ülése eredményes volt, és két évig tartó egyeztetések után végül sikerült megálmodni az európai labdarúgó tornák új formátumát. Az UEFA hivatalos közleményét itt olvashatjátok:

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén jóváhagyta a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Europa Conference League új formátumát, mely a 2024/2025-ös idénytől lép majd érvénybe.

A reformok a labdarúgás családján belüli teljeskörű konzultációi után, az Európai Klubok Szövetségének és az UEFA versenybizottságának (mely a klubok java részének képviselőiből áll) egyöntetű támogatásával érkeznek majd.

A változtatások annak érdekében kerülnek majd bevezetésre, hogy bebiztosítsák az európai labdarúgás pozitív jövőjét minden szinten, és hogy kielégítse az érdekelt felek fejlődő igényeit. A felek elkötelezettek maradnak a nyitott verseny iránt, ahol továbbra is a sportteljesítmény számít.

Az új formátumom az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin így kommentálta:

“Az új formátum támogatja a nemzeti bajnokságok státuszát és jövőjét. Fenntartja majd azt az alapelvet, hogy a nemzeti bajnokságban elért helyezés kulcsfontosságú tényező legyen az európai tornáka való kvalifikálás során, ezzel is megerősítve a szolidaritás és a nyílt verseny elvét”.

“A továbbfejlesztett formátum továbbra is életben tartja bármely euróoai csapat álmait, hogy az UEFA Bajnokok Ligájában játszhassanak a pályán elért eredményeik alapján. A változtatások fenntarthatóságot és növekedést biztosítanak mindenki számára az európai labdarúgás színterén, nem pedig csak egy kis, önjelölt csoport számára”.

“A labdarúgás egy társadalmi és kulturális kincs, ahol kontinens-szerte osztoznak az értékeken, tradíciókon és érzelmekben. Mint az európai labdarúgás irányító testülete és felelős vezetői, az UEFA szerepe az, hogy ezt az örökséget védje, eközben pedig pozitív jövőkép felé vezesse a labdarúgás fejlődését Európában a nemzeti szövetségeken keresztül a nemzeti bajnokságok, a klubok, játékosok és szurkolók érintésével. Ezért konzultáltunk a változtatásokról már két éve folyamatosan, ami aztán egy új javaslat egyöntetű elfogadásában csúcsosodott ki. Meggyőződésünk, hogy a javasolt változtatások elérik majd a céljainkat”.

A formátum megújulása kapcsán néhány pont még változhat és nem nyerte el végleges formáját, de az év végéig ezekre is sor kerül, illetve további módosítások is megtörténhetnek, amennyiben szükség lenne majd rá.

Az UEFA ezenkívül kihangsúlyozza még pénzügyi elköteleződését is, és bejelenti hogy olyan lépéseket kezdeményez majd, amik nagyobb pénzügyi szolidaritást biztosítanak majd a klubok egy szélesebb körének is, így olyan csapatok is részesülhetnek majd pénzügyi támogatásokban, akik nem vesznek részt az UEFA által szervezett tornákon. Az UEFA célja ezzel az, hogy megerősítse az európai foci alapjait.

Az UEFA ezen felül egyeztetni fog az érintett felekkel annak érdekében is, hogy a játékosok egészségét minden versenysorozatban, mindenáron meg tudják óvni.

Minden csapat garantáltan legalább tíz mérkőzést kap majd tíz különböző ellenféllel szemben.

Az új formátum részletei
32 helyett 36 csapat vesz majd rész az UEFA Bajnokok Ligájában. A legnagyobb változást a csoportkörök elhagyása jelenti majd, ezeket egy bajnokság váltja majd fel, amiben minden kvalifikált csapat részt vesz majd. Minden csapat garantáltan legalább tíz mérkőzést kap majd tíz különböző ellenféllel szemben (öt hazai és öt idegenbeli mérkőzés), a korábbi hat csoportmérkőzés helyett.

A liga legjobb nyolc csapata automatikusan bejut az egyenes kieséses szakaszba, a 9. és 24. helyezett csapatok között pedig kétmeccses rájátszással dől el a nyolcaddöntőbe jutott maradék nyolc csapat névsora.

Hasonló formátumváltás várható az Európa Liga és az UEFA Europa Conference League rendszerében is, előbbinél nyolc, utóbbinál hat garantált bajnoki rendszerben lejátszott meccs előzi meg majd az egyenes kieséses szakasz. További egyeztetések függvényében ezek a tornák is bővítést kaphatnak majd, hogy több résztvevője lehessen.

Az UEFA Bajnokok Ligájába történő kvalifikáció továbbra is nyílt marad, és a csapatok a nemzeti bajnokságukban elért pozíciójukkal érdemelhetik azt ki.

Az európai tornák mérkőzéseit továbbra is hétköznapokon fogják megrendezni, ezzel is elismerve a nemzeti bajnokságok naptárának fontosságát.

Teljes menetrend