Fejléc kép
Fórumajánló
Zidane nyílt levele a Real Madrid szurkolóinak
2021-05-31 09:46 d.gergo as.com
Zidane nyílt levele a Real Madrid szurkolóinak Nyilatkozatok

A Real Madrid ikonikus alakja a spanyol AS napilapon keresztül üzent a Real Madrid szurkolóinak:

Kedves Real Madrid szurkolók,

Az első madridi napomtól kezdve, mikor játékosként megérkeztem a csapathoz, több mint húsz éven át megmutattátok, hogy mennyire szerettek engem. Mindig is éreztem, hogy van köztünk valami különleges. Hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy a valaha volt legnagyobb klub edzője és játékosa lehettem, de mindenek felett én is egy Madrid szurkoló vagyok. Ezért szerettem volna megírni ezt a levelet, hogy el tudjak búcsúzni, és meg tudjam magyarázni a döntésemet, hogy miért hagytam ott az edzői munkát.

Mikor 2019 márciusában elfogadtam a Real Madridba történő visszatérést nyolc hónapnyi szünet után, természetesen azért tettem, mert Florentino Pérez megkért rá, de azért is, mert ti is mindannyian erre kértetek engem, nap mint nap. Mikor találkoztam veletek az utcán, éreztem a támogatásotokat és azt, hogy szeretnétek újra a csapattal látni. Mert én is osztom a Real Madrid által képviselt értékeket; ez a klub a tagoké, a szurkolóké és az egész világé. Igyekeztem követni ezeket az értékeket minden során, amit tettem, és próbáltam példát mutatni. A Madridban eltöltött húsz év a legszebb dolog, ami valaha történt velem, és tudom, hogy ezt annak köszönhetem, hogy Florentino Pérez támogatott engem 2001-ben, és harcolt azért, hogy megszerezhessen a csapatnak, akkor is, amikor néhányan ellene voltak ennek. Szívemből mondom, hogy mindig is hálás leszek neki ezért. Mindig.

Most úgy döntöttem, hogy távozok, és szeretném rendesen megmagyarázni ennek az okait. Most elmegyek, de ez nem egy leugrás a hajóról, és nem is az az oka, hogy elfáradtam volna. 2018 májusában azért hagytam ott a csapatot, mert két és fél év és megannyi győzelem és trófea után úgy éreztem, hogy a csapatnak szüksége van egy új megközelítésre ahhoz, hogy a legmagasabb szinten maradhasson. Most más a helyzet. Azért távozok, mert úgy érzem, hogy a klub nem hisz bennem annyira, amennyire szükségem lenne rá, és nem kapom meg a szükséges támogatást ahhoz, hogy építsek valamit közép- vagy hosszútávon. Értem a labdarúgást, és ismerem a Real Madridhoz hasonló klubok elvárásait. Tudom, hogy amikor nem nyersz, akkor menned kel. De ezzel együtt elfeledkezünk egy másik nagyon fontos dologról, mindent elfelejtünk amit a mindennapi munka során építettem, minden amit a játékosokkal- és a 150 csapattal dolgozó alkalmazottal ápolt kapcsolatommal hoztam a csapatnak. Születésemtől fogva győztes alkat vagyok, és azért voltam itt, hogy trófeákat nyerhessek. De talán még ennél is fontosabbak az emberek, az emberek érzései, az élet maga, és úgy érzem, hogy ezek nem lettek figyelembe véve. Nem sikerült megérteni, hogy ez is nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy egy ilyen nagy klub dinamikája rendben legyen. Bizonyos fokig meg is lettem dorgálva emiatt.

Szeretném, ha tiszteletben lenne tartva az, amit együtt elértünk. Szerettem volna, ha a klubbal és az elnökkel ápolt kapcsolatom másképp alakult volna egy kicsit az elmúlt hónapok során. Nem kiváltságokat kértem, csak azt, hogy kicsit jobban emlékezzenek arra, amit elértünk. Manapság egy edző élete egy nagy klubnál két szezonon át tart, talán kicsit tovább. Létfontosságúak az emberi kapcsolatok, ha azt akarjuk, hogy ez tovább tartson. Fontosabb ez, mint a pénz, és fontosabb mint a népszerűség. Fontosabb mindennél. Oda kell figyelni egymásra. Ezért fájt mindig olvasni egy vereség után a sajtóban, hogy ha a következő meccset nem nyerjük meg, akkor kirúgnak majd engem. Fájt nekem és az egész csapatnak, mert az ilyen szándékosan kiszivárogtatott üzenetek negatívan hatottak a keretre, kétségeket és félreértéseket szültek. Szerencsére csodálatos játékosokkal voltam körülvéve, akik mindhalálig mellettem álltak. Mikor csúnyára fordultak a dolgok, varázslatos győzelmekkel mentettek meg engem. Mert hittek bennem, én pedig hittem bennük. Természetesen nem én vagyok a világ legjobb edzője, de képes vagyok megadni azt az erőt és önbizalmat mindenkinek, amire a munkája elvégzéséhez szüksége van, legyen szó a játékosokról, az edzői stáb tagjairól vagy bárki másról, aki a csapattal dolgozik. Tökéletesen tudom, hogy mire van szüksége egy csapatnak. Az itt eltöltött húsz év alatt megtanultam, hogy ti, szurkolók persze győzni szeretnétek, de mindenek felett azt szeretnétek látni, hogy minden tőlünk telhetőt beleadunk: kezdve az edzőktől, az edzői stábon és munkatársakon át természetesen a játékosokig. És biztosíthatlak titeket, hogy 100%-ot nyújtottunk mindannyian ezért a klubért.

Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy üzenjek az újságíróknak is. Sajtótájékoztatók százait tartottam meg, és sajnos nagyon keveset beszéltem ezek során a labdarúgásról, pedig tudom, hogy imádjátok a focit, ez a sport összehoz minket. Azonban, minden kritika vagy kiselőadástól mentesen, szerettem volna ha a kérdések nem mindig a vitás kérdésekről szóltak volna. Szerettem volna, ha gyakrabban beszélgettünk volna a meccsekről, és mindenek felett a játékosokról, akik mindig is a legfontosabb részei ennek a sportágnak, és azok is maradnak mindörökké. Ne felejtsük el a labdarúgást, figyeljünk oda rá.

Kedves Madrid szurkolók, én mindig egy leszek veletek.

Hala Madrid!

Zinedine Zidane

Teljes menetrend