Madridom.hu
Fórumajánló
Rüdiger: “Ha kell, széthasítom a fejem a csapatért, ez vagyok én”
2022-11-16 15:25 ___Samy___ as.com
Rüdiger: “Ha kell, széthasítom a fejem a csapatért, ez vagyok én” Nyilatkozatok

A Real Madrid középhátvédje a napokban az AS-el ült le egy hosszabb interjú erejéig. A téma a közelgő világbajnokság, a nehéz berlini élete és az Ancelottival való munkakapcsolata volt.

Antonio Rüdiger az előkészületek közepette szakított időt arra, hogy videótelefonálás során az AS munkatársainak adjon interjút. A pályán gyakorlatilag egy forgószél, de azon kívül teljesen az ellentéte – barátságos és visszahúzódó. Szenvedélyesen beszélt a gyerekkoráról, a családjának fontos szerepéről az oktatással kapcsolatban, valamint a terápiás utazásokról, amelyeket Sierra Leonába tesz, ahol a gyökerei vannak. A karrierje a Real Madridhoz repítette és eltökélt szándéka, hogy a legtöbbet hozza ki ebből. “Ha kell, széthasítom a fejem a csapatért”, utalt ezzel a Shakhtar Donetsk elleni győztes góljára. “Ez vagyok én…”.

Madrid olyan, mint amilyennek elképzelted?

Nem igazán tudtam elképzelni semmit sem, mert őszintén szólva a nagy álmom az volt, hogy a Premier League-ben játszhassak. Soha nem gondoltam arra, hogy a Real Madridhoz igazolok, mégis ez történt velem. Soha nem motoszkált ez a fejemben. Nagyon boldog voltam és berendezkedtem a Chelseanél. Viszont amint rájössz, hogy a Real Madrid le akar igazolni, csak az jut az eszedbe, hogy: Hű! Aztán hirtelen, amint megérkezel, minden sokkal nagyobb, minden sokkal látványosabb…

Emlékszel még arra a pillanatra, mikor először hallottad azt, hogy a Real Madrid le akar igazolni?

Londonban voltam a testvéremmel. Ő volt az, aki elmondta nekem. Nem hittem el! Még most sem tudom elmondani mit éreztem akkor. Még mindig libabőrös leszek.

Milyen volt az első néhány hónap a klubnál? Új ház, új iskola a gyerekeknek…

Mikor egy új országba költözöl, sok szempontból kell alkalmazkodnod, különösen a futballon kívüli dolgokhoz. Csak egyetlen nyelv létezik a futballban. Ez könnyű, de nem ugyanez a helyzet minden mással. Azonban én nagyon szerencsés vagyok, a családom imád itt élni, a gyerekeim szívesen járnak óvodába… És ha ők boldogok, én is az vagyok. Ami a többi dolgot illeti, örülök ennek a győzelmi kényszernek, ami ebben a klubban uralkodik, ez az, amihez kötődök.

Hogyan foglalod el magad, mikor nem futballozol?

Szeretek a családommal lenni. Nem beszélek a futballról, csak élvezek velük lenni, sétálni. Mikor fiatalabb voltam, mikor még nem voltak gyerekeim, minden más volt. Akkor inkább a belvárosba mentem…

Hány gyereked van?

Kettő. Az egyik egy éves, a másik kettő… Akinek van gyereke, tudja miről beszélek, mikor azt mondom, hogy sok odafigyelést igényel és számomra is élvezetes, hogy ott lehetek mellettük.

A Real Madridon kívül volt más csapattól is megkeresésed?

Természetesen voltak más klubok is, de én csak kettőre koncentráltam – a Chelseare és a Real Madridra. Nagyon keményen dolgoztam öt évig Londonban és kiérdemeltem egy bizonyos státuszt. Vagy ott maradok vagy csatlakozok a Real Madridhoz.

A Barcelona is kopogtatott az ajtódon?

Igen, de ez nem volt lehetőség a számomra. Ahogy korábban mondtam, Madrid még csak nem is egy álom volt a számomra, mert úgy láttam, hogy elérhetetlen… Csak nézd meg milyen nevek játszottak itt: Zidane, Ronaldo, Cristiano… Hogy lehetőséget kapok olyanok mellett játszani, mint Modric, Kroos és Benzema… Nehéz volt erre nemet mondani.

Mik az első emlékeid a Real Madridról?

Hogy nézem őket a tv-ben! Az első emlékem Zidane Bayer Leverkusen elleni gólja a döntőben – egy kapáslövés, bal lábbal. Zidane hihetetlen volt, a futballstílusa egy művészeti forma volt. Ez volt az első dolog, amire emlékszem, hogy láttam őt, Ronaldót, Roberto Carlost, Raúlt… Sok sztár ugyanabban a csapatban, ezt képviselte a Real Madrid. És mikor meglátod a stadiont… Most megvan a lehetőségem, hogy ennek a része legyek!

Neuköllnben nőttél fel, Berlin kemény negyedében. Hogyan formálta ez a karaktered?

Kétségtelenül nagy hatással volt rám. Hatan voltunk testvérek és nem volt sok pénzünk. Kint az utcákon, nagyon kemény környék volt, sok menekült élt arrafelé. Számomra, mikor kisebb voltam, az utcán verekedni teljesen normális volt. Ez ilyen volt. Végül az, hogy mindezt túléltem, erősebbé tett. Ez formált azzá, aki ma vagyok. A feladás nincs benne a DNS-emben, eszembe sem jut. Édesanyám ezért hívott katonának! Még ma is ugyanolyan vagyok, nagyon erős akaratú. Nem szeretek veszíteni. Küzdök azzal, hogy elfogadjam a vereséget.

Volt részed bármilyen komoly tapasztalatban vagy komoly problémában?

Szerencsére nem igazán! A bűnözés nagyon jelen volt és ha minden nap látod, akkor normálissá válik.

Minden emléked rossz azokból az időkből?

Hihetetlen, mert valójában boldogok voltunk. A családom egy szociális épület tizenhatodik emeleti lakásában élt. A szüleim nem engedhettek ki az erélyre, mert instabil volt. Azonban ez volt életem legjobb időszaka. Számomra a család nagyon fontos és nagyon egységesek vagyunk. Ez most is ugyanaz. Hiányoznak azok az idők. Nem volt sok pénzünk, de ott voltunk egymásnak, e tekintetben gazdagok voltunk. A pénz soha nem volt jelen a beszélgetéseinkben.

Milyen volt az a kis lakás?

Négyen voltak lányok és ketten fiúk, így a testvéremmel egy szobában aludtam, a lányok pedig egy másikban. A lakás nagyon kicsi volt, de volt három szobája. A szüleim sokáig dolgoztak és nagyon keményen…

Mi volt a munkájuk?

Az édesapám mosogatott egy étteremben, édesanyám pedig gondoskodott a lakásról. Nehéz látni, hogy a szüleid ilyen keményen dolgoznak, csak remélni tudod, hogy egy nap pihenést tudsz nekik adni. Szerencsére én ezt megtehettem.

Mi volt a legjobb lecke, amit tanítottak neked?

Mindig azt mondták: az egyetlen út a sikerhez, ha örülsz másoknak. Megtanítottak arra, hogy soha ne legyek irigy. És ez nagyon fontos, mert manapság olyan világot élünk, ahol sok ember túlságosan arra koncentrál, hogy mások mit csinálnak. Másokhoz hasonlítják magukat. Én nem ezt teszem. Szerintem minden ember különleges a maga módján. Ez a legjobb dolog, amire megtanítottak. Az édesanyám mindig azt mondta: “Mindig tiszteld magadat”. Sokat beszélt arról, hogy mások felé is tiszteletet kell mutatni, de először önmagadat kell tisztelni. Ha ez megvan, automatikusan tisztelni fogsz másokat is.

Szoktál Sierra Leonéba járni?

Nagyon jó odamenni. Most egyfajta példakép lettem az ottani fiatal gyerekek számára. Európában az emberek sokat morognak a stressz miatt. Aztán eljössz ide és meglátod mi is a stressz valójában. Mondd azt magadnak, hogy: “Köszönöm Istenem az életet, amit adtál nekem”.

Milyen szempontból stresszes ott?

Az igazi stressz az, hogy nem tudod mit fogsz enni holnap. Ez a stressz. Itt, Európában mindenünk megvan, amire szükségünk van. Viszont mindig többet és többet szeretnénk… Jó terápia az, ha oda megyünk.

Melyik játékost bálványoztad gyerekként?

Mindig próbálsz olyan lenni, mint a csatárok. A kedvencem Ronaldo volt. Gyors volt, gólokat lőtt… Ő volt a legjobb.

Volt lehetőséged találkozni vele?

Még nem, de mikor aláírtam a Real Madridhoz, volt lehetőségem beszélni vele videóhívásban.

Számos olasz edzővel dolgozhattál együtt, milyenek?

Conte hihetetlenül kemény, Spalletti szintén. Sarri szintén nagyon igényes… De Ancelotti más. Ő egy úriember, sok tapasztalata van, nyugodt… Úgy passzol a Real Madridhoz, mint egy kesztyű, mert kívülről nagy a nyomás és kell valaki, aki nyugalmat áraszt, és ezt remekül teszi.

Milyen a kapcsolatod Ancelottival?

Normálisnak írnám le, ugyanolyan, mint a többi játékossal. Úgy érzem tisztel és elfogad, és remélem ez visszafele is igaz.

Ő olyan edző, aki sokat beszélget a játékosaival?

Odajön hozzád beszélgetni és mindemellett még viccelődik is… Ez nagyon jó. Azonban nem hiszem, hogy szükségét látja annak, hogy minden nap beszéljen. Így láthatod a tapasztalatát. Tudja mikor kell odajönnie, pontosan tudja azt a pillanatot.

Ez teszi őt különbözővé?

Egyértelműen. Tudja mikor kell beszélnie veled. És te azt mondod: “Ó, pontosan erre volt szükségem!” Ez teszi őt a legjobbá.

Látod magad előtt, hogy innen vonulsz vissza?

Haver, még csak egy néhány hónapja érkeztem és te már azt akarod, hogy vonuljak vissza! [nevet] Jól érzem magam és, ha képesek leszek még a Real Madridban játszani még 37 évesen is, mint Modric, akkor itt fejezem be [nevet].

Mit gondolsz a világbajnokságról?

Izgalmas. 2018-ban, a németekkel voltam, de mindig a kispadon ültem. Még fiatal voltam. Most más szerepet töltök be, az egyik vezérét. Ezért dolgoztam egész életem során és ez boldoggá tesz. Készen állok.

Nem féltél egy súlyos sérüléstől, ami miatt esetleg kihagyhatod a világbajnokságot? (Az utolsó két meccset kihagyta csípősérülés miatt).

Nem, nem… Minden nap megkapom a kezelést és minden tökéletes.

Mi a helyzet a németekkel? Nehéz volt a Joachim Löw utáni időszak?

Persze. Ez egy új éra. 2014-ben kiváló generáció volt – olyan játékosokkal, mint Kroos, Götze, Lahm, Schweinsteiger… Sok nagyszerű játékos. Viszont szerintem a mostani generációval is képesek leszünk valami fontosat elérni.

Németország a spanyolokkal találkozik a csoportkörben…

Ez egy világbajnokság. Ha meg akarod nyerni, a legjobbat kell legyőznöd – és nem számít mikor találkozol velük. Spanyolország az egyik top csapat. Most, mióta Spanyolországban játszom, számos jó játékost látok itt.

Spanyolország továbbra is az a csapat, akitől félni kell, mint a néhány éve a világbajnokságot és EB-t nyerő csapattól?

Mint a németeknél, náluk is új generáció van. A futballban nehéz időt adni a dolgoknak… De úgy gondolom, hogy jó, fiatal csapatuk van, akiknek talán több időre van szüksége.

Szerinted jobb világbajnokságot látunk most, hogy a szezon felénél játsszák?

Szerintem igen. Nyáron, 60 vagy 70 mérkőzés után játszani nagyon más, mint 20 meccs után.

29 éves vagy és még vár rád egy világbajnokság. Nem mondható el ugyanez Modricsról. Mi fog hiányozni a futballnak, ha Modric számára eljön a nap?

Ő egy mester. Ezért hívom Maestrónak. Amit 37 évesen csinál, az nem e világi. Még 37 évesen, egy olyan nagy klubnál, mint a Real Madrid, sincs senki az ő szintjén.

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend