Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2023-03-28 10:32 ___Samy___ managingmadrid.com
Özil: „Meglátogattam a Real Madridot és a Barcelonát is, a különbséget José Mourinho jelentette” Nyilatkozatok

Mesut Özil, a Real Madrid korábbi középpályása nemrég bejelentette, hogy visszavonul a profi futballtól. Ennek alkalmából a MARCA készített vele egy terjedelmesebb interjút, amelyben a német játékos a karrierjére reflektál. Szó volt többek között a játékstílusáról, hogy miért választotta a Real Madridot a Barcelona helyett és még sok más dologról is.

A varázslás

„Az én stílusom mindig az volt, hogy megpróbáljak passzolni és olyan játékhelyzeteket létrehozni, amelyre senki sem számít. Szerintem innen ered a varázsló becenév. És ez azt jelenti, hogy a szurkolók élvezték nézni a játékomat – minden bizonnyal ugyanúgy, mint amikor egy bűvész showra mennek.”

„Gólokat lőttem, sok gólpasszt adtam… És sok gólpasszt megelőző passzt is adtam, amelyet senki nem számol. Mert a támadások születése is nagyon fontos és én megpróbáltam ott lenni. Számomra az volt a legszebb, ha csapatként nyertünk. Mindig arra törekedtem, hogy a lehető legjobbá tegyem a csapattársaimat és azt hiszem ebből állt a játékstílusom. Boldog voltam mikor mások ragyogtak. Mindig azt vártam, hogy az egész csapat így gondolkodjon: az önzés soha nem diadalmaskodik a pályán. Soha nem értettem azokat az embereket, akik azt mondták nekem, hogy legyek önzőbb és lőjek többet kapura.”

Real Madrid a Barcelona helyett

„Döntenem kellett a Real Madrid és a Barcelona között. Végül ez nem pénz kérdése volt. Nem tudom, hogy ez ismert-e, de akkoriban meglátogattam a Real Madridot és a Barcelonát is, és José Mourinho jelentette a különbséget. Mou VIP látogatást tett nekem lehetővé Madridban. Elvitt, hogy nézzem meg a stadiont és az összes trófeát, amit nyertek. Ettől libabőrös lettem. A barcelonai látogatás kevésbé volt lelkes, és ami nagyobb csalódást okozott az az, hogy Pep Guardiola arra sem vette a fáradtságot, hogy találkozzon velem. Az út előtt nagyon tetszett a Barcelona játékstílusa és el tudtam képzelni, hogy velük játszom, de a Real Madrid kitett magáért. Így tehát kétségtelenül José Mourinho volt a legfontosabb tényező a döntésemben. A látogatásom után 100%-ig biztos voltam a döntésben: madridista akarok lenni.”

„Akkoriban még csak 21 éves voltam. Már pályára léptem a 2010-es világbajnokságon a német válogatottal, volt tapasztalatom az európai porondon a Werderrel… de soha nem tapasztaltam még olyat, mint a bemutatásom napján. Soha nem tapasztaltam még korábban, mikor ennyi fotós és újságíró összpontosít rám. Nem volt könnyű nap, nagyon izgatott voltam. Azonban egy különleges nap volt, nincs még egy olyan klub, mint a Real Madrid, ha a bemutatásról van szó. Aznap rájössz, hogy már egy másik szinten vagy.”

Real Madrid szurkolók

„A madridi szurkolók hihetetlenek. Még tíz évvel a távozásomat követően is látványos támogatást is szeretetet kapok a szurkolóktól. Ez tényleg csodálatos. Szerintem három nagyon jó évet töltöttünk együtt, három olyan évet, amelyet a szurkolók élveztek és láthatták, hogy mindent megteszek a klubért. Őszinte leszek, nem számítottam arra, hogy ez a támogatás ilyen sokáig folytatódik, ezért csak köszönetet mondhatok a madridistáknak.”

Kapcsolata Mourinhóval

„Mindenki ismeri az anekdotámat vele az öltözőben [nevet]. Viszont jó kapcsolatunk volt. Mindig tudta hogyan motiváljon engem, hogyan tegyen minden nap jobb játékossá. Ő egy hihetetlen edző és büszke vagyok arra, hogy nála játszhattam.”

Kapcsolata Cristiano Ronaldóval

„Nagyon szórakoztató volt Cristiano Ronaldóval játszani, aki számomra minden idők legjobb játékosa. Mindketten nagyon jól megértettük egymást a pályán, tökéletes volt. Én asszisztáltam, ő betalált. Egy olyan játékosnak passzolni, aki szinte sosem hibázik, ajándék volt.”

Kapcsolata Sergio Ramossal

„Sergio Ramos a legjobb védő, akivel valaha is együtt játszottam, és ő volt a legkarakteresebb. Akkoriban még nagyon fiatal volt, de már akkor is nagyon erős volt mentálisan. Lenyűgöző volt. Nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb Bajnokok Ligája címig juttatja a Real Madridot. Ő egy igazi főnök. A legjobb barátom volt. Nagyon jól éreztük magunkat és sok időt töltöttünk együtt az edzéseken kívül is. Kulcsfontosságú volt számomra a jelenléte, hogy gyorsan alkalmazkodjak a Real Madridhoz, nagyon sokat segített. Tíz évvel később még mindig kapcsolatban vagyunk: időről időre üzeneteket küldünk egymásnak és természetesen mindig figyelemmel követem a karrierjét.”

El Clásico emlékek

„Szerintem a Clásicók legjobb időszakát éltem át. A csúcs Madrid-Barca meccsek. Egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig! Mou volt Pep ellen, Cristiano Messi ellen… Manapság az El Clásico veszített az intenzitásából és az érzelmekből, azt kell mondjam. Akkoriban legyőzni a Barcelonát olyan volt, mint egy orgazmus, mert hihetetlenül erősek voltak. Azt is meg kell említenem, hogy az 5-0-ás vereségünk a LaLigában 2010-ben, az egyik legnagyobb rémálmom volt a pályán. Sok mérkőzést játszottam, sok derbit, de szerintem semmi sem lesz olyan, mint azok a Clásicók.”

Megnyerni mindent, kivéve a Bajnokok Ligáját…

„Megnyerni a Bajnokok Ligáját mindig az egyik álmom volt, igen. Azonban az élet ilyen. Nem kaphatsz meg mindent. És nem cserélném el a világbajnoki címemre. A Madriddal játszott elődöntők közül azt mondanám, hogy a Dortmund elleni elődöntő bántott a legjobban. Egyrészt, mert a Schalkéből jöttem, a Borussia Dortmund nagy riválisától [nevet], másrészt, mert annyira közel voltunk… Elveszítettük az irányítást az első meccsen és nagyon megbüntettek minket, de a visszavágó… Hihetetlenül erősek voltunk a visszavágón, a páratlan Bernabéuval, de nem tudtunk betalálni… Az a csapat megérdemelte volna a Bajnokok Ligáját.”

A Real Madrid elhagyása miatti szomorúság

„Nagyon szomorú voltam mikor elhagytam Madridot. Nagyon jól éreztem magam három évig a Real Madridban és ebben a városban. Tényleg nagyon boldog voltam. Viszont történtek dolgok. Hirtelen, annak az idénynek a kezdetekor, már nem volt sok játékidőm, és konfliktus alakult ki Florento Pérez úr és az apám között, aki az ügynököm volt. Új klubot kellett keresnünk. Nehéz volt ez nekem. Abban a pillanatban, amikor a gép felemelkedett, könnyek potyogtak a szememből. Az volt az a pillanat, mikor rájöttem, hogy vége.”

„Akkoriban jónak tűnt a távozás, mert apám és Pérez úr konfliktusa után aggódtam, hogy ha nem megyek el, már nem lesz elég játékidőm. Szóval nehéz megmondani, hogy változtatnék-e a döntésen. Azonban természetesen bárcsak másképp kezeltük volna akkor a szituációt.”

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend