Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
2023-05-24 17:58 ___Samy___ realmadrid.com
Ancelotti: „Ez egy kritikus pillanat, drasztikus lépeseket kell tennünk a helyzet javítása érdekében” NyilatkozatokSpanyol Bajnokság

A spanyol bajnokság 36. fordulójában a Real Madrid ellenfele a szintén madridi Rayo Vallecano csapata lesz. Ancelotti tegnapi nyilatkozatában viszont a sajnálatos hétvégi események kaptak főszerepet.

„Aggódunk a történtek miatt, mint mindenki más. Sokat beszéltek már a helyzetről, ami helyes és méltányos is beszélni róla. Ez egy remek lehetőség lehet arra, hogy nagy lépéseket tegyünk a helyzet javítása érdekében. Vini Jr eléggé feldúlt. Nem edzett ma, mert fájt egy kissé a térde, és várjuk, hogy megtudjuk a szankció eredményét. Aztán nyithatunk egy újabb vitát. A lehető legmotiváltabban akarunk felkészülni a holnapi mérkőzésre.”

„Vini Jr. áldozata annak, ami történik, nem ő a bűnös. Néha annak állítják be, mert az emberek azt mondják, hogy ezt keresi. Természetesen halljuk ezt. Mindennek ő az áldozata, mint ahogy a kifogástalanul viselkedő rajongók is. Mikor a Mestalla stadionról beszélek, azalatt nem mind a 46 ezer embert értem, hanem egy olyan csoportra, akik visszataszítóan viselkednek, ahogyan az Mallorcán és Valladolidban is történt. A rasszizmust leszámítva a sértések kezdenek általánossá válni. Egyetértek azzal, amit Xavi mondott, az egy követendő példa.”

Sértegetések

„Miért engedjük, hogy a sértegetések normális dolgok legyenek a futballban? Azt mondták nekem, hogy inkább „bolondot” kiabáltak, mint „majmot”. Ez még mindig sértés, még ha nem is rasszista értelemben. Belefáradtunk abba, hogy minden egyes nap támadnak minket. A kispadról csak annyit hallani, hogy „Te szarházi, remélem megdöglenek a szüleid is.” Ez nem egy háború. Ez egy sport és megvan a lehetőségünk, hogy megállítsuk mindezt. Remélem az intézmény határozottan lép fel. A FIFA elnöke kristálytisztán fogalmazott tegnap. Remélem a Spanyol Labdarúgó-szövetség, a LaLiga és a játékvezetők követni tudják a példát. Valenciában elfelejtették megmutatni a teljes képet. Spanyolország nem rasszista, de jelen van a rasszizmus az országban, mint mindenhol.”

Megoldások?

„A játék megállítása jó megoldás lehet, de nem én vagyok, aki eldönti ezt. Ez egy kritikus pont, drasztikus lépéseket kell tennünk a helyzet javítása érdekében. Az egyik megtehető intézkedés – és úgy gondolom, hogy Valenciában ezt meg is fogják tenni – hogy nyilvánosságra hozzák a bántalmazást elkövetők teljes nevét. Sok nevet fognak majd megadni. Ez lehet egy intézkedés, de mindent meg kell tennünk a probléma megoldására. A hatóságok nem voltak tisztában azzal, hogy mi is történik valójában. Hibákat követtek el.”

Elavult a protokoll?

„Szerintem teljesen elavult. Ha alkalmazni fogod, akkor tedd meg akkor is, amikor a csapatbusz megérkezik a stadionhoz. Ekkor kezdődtek a sértegetések, és ez megkérdőjelez mindenkit, aki azt állítja, hogy Vini Jr. provokál. Ez történt két órával a kezdőrúgás előtt és ez nem egy egyedi eset volt. Hallottam egy interjút, amit egy valenciaival készítettek és azt mondta, hogy ez egy elkülönült eset volt. Elnézést kérek, amiért azt mondtam, hogy mind a 46 ezeren ilyenek voltak, de nem csak két három emberről beszélünk. Itt kellene elkezdődnie a protokollnak. Ha csak a 70. percben alkalmazod, akkor tévedtél. Ezt a meccs előtt és a meccs közben is végre kell hajtani.”

Beszélt már Vini Jr.-al?

„Beszéltem vele a mérkőzés után. Nagyon feldúlt, de tudja, hogy mindenki támogatását élvezi, nem csak a Real Madridnál. Csapattársak, ellenfelek… Abszolút támogatása van. Nem hagyja, hogy ez elvegye a kedvét. Meglátjuk mik lesznek a szankciók, és felmérjük, hogy adjunk-e neki egy kis szabadságot. Ha két mérkőzéses eltiltást kap, akkor adok neki egy hét pihenőt. Ha egyet, akkor készülni fog a Sevilla elleni mérkőzésre.”

Vini Jr. kiállítása a Mestallában

„Egy kép manipulálása nagyon komoly dolog. Először Vini Jr.-t támadta meg a kapus és Hugo Duro. Ha letámadnak, meg kell védened magad. Ez történt.”

Mi történt, hogy Vini ennyi stadionban első számú közellenséggé vált?
„Nem tudom. Nem hiszem, hogy Spanyolország rasszista ország lenne, de a futballpályákon van rasszizmus, ahol úgy tűnik, bármi megengedett. Ennek véget kell vetni. Talán azért jön ez elő, mert az elmúlt években olyan fontossá vált számunkra, és ellenségként tekintenek rá, és ez megtörténhet a sportban. Vannak sportellenségek, de ha ez sértegetésbe megy át, akkor az valami egészen mássá teszi a dolgot.”

Ki okozta a legnagyobb csalódást?
„Várom, hogy mi történik, és remélem, hogy valami történni fog. Aggódom, mert beszélünk róla, és mindenki, aki benne van, szeretné rendezni ezt a helyzetet. Ez mindenkinek szörnyű. Mindenki, aki szereti a futballt és azt akarja, hogy a futball a lehető legtisztább legyen, várja, hogy mi fog történni. A szövetségre, a LaLigára, a futballszurkolók intelligenciájára és minden egyes ember nevelésére számítok.”

„Az elítélés nem elég. Már régen elkezdtük elítélni, de az elítélés után cselekednünk kell, és ezt még mindig nem tettük meg, hogy biztosítsuk a probléma felszámolását. A rasszizmusról, és úgy általában a sértegetésekről van szó. Vannak országok, ahol nem hallani sértegetéseket. Angliában kevesebb a sértegetés, mert ők már régen megoldották ezt a kérdést, amikor 1985-ben öt évre eltiltották az angol csapatokat az európai versenyektől. Ott is vannak elszigetelt rasszista esetek, de kevesebb a sértegetés. Olyannyira, hogy az angol bajnoki meccseken nincsenek rendőrök. Itt olyan, mintha háborúba mennénk. Egy teherautó van előtted, egy másik hátul és oldalról is kísérnek. Mire jó ez az egész? Szerencsére Angliában nagyon drasztikus intézkedéseket hoztak, és megoldották a problémát.”

Vini fontolgatja a Real Madridtól való távozást?
„Nem hiszem. Imádja a futballt és különösen a Real Madridot. Nem gondolkodik ezen, mert annyira szereti a Real Madridot, és itt akarja leélni a karrierjét, és kulcsszerepet akar játszani ebben a csapatban. Szerelmes a Real Madridba, szereti ezt a klubot és a Real Madridért küzd. Tudja, hogy itt van a jövője, és mélyen legbelül érzi, hogy a Real Madridban akar dolgozni és játszani.”

Rasszizmus Spanyolországban
„Meggyőződésem, hogy Spanyolország nem rasszista ország, ahogy Olaszország sem az, de vannak olyan rasszista esetek, amelyeketet ki kell irtani. Az intézményeknek lépniük kell”.

Megbánta, hogy nem állította le a játékot?
„Gondolkodtam rajta, és beszéltem Viniciusszal. Megkérdeztem tőle, hogy akarja-e folytatni, és igent mondott. Ugyanezt mondta a játékvezetőnek is, és ennyiben maradt a dolog. Ez egy személyes reakció, amit az ember a pillanat hevében produkálhat. A jövőben lehet, hogy leviszem a játékost vagy a csapatot a pályáról, de ez nem az én felelősségem. Remélem, hogy nem kell ilyen drasztikus reakcióhoz folyamodnunk, mert nem szeretném, ha ez idáig fajulna. Van egy bíró a pályán, akinek ez a felelőssége.”

A hozzászólásokat keresed? Új otthonuk a Fórum! Regisztrálj és vegyél részt Te is az aktualitások és mérkőzések kibeszélésében!

Irány a fórum!
Teljes menetrend