Fejléc kép
Fórumajánló
Az Alfredo Di Stéfano stadion

A Real Madrid Castilla otthonának ünnepélyes megnyitójára 2006. május kilencedikén került sor egy Stade de Reims elleni meccsen. A stadion minden idők egyik legjobb labdarúgójának nevét viseli, Alfredo Di Stéfano örökségére pedig egy szobor formájában is megemlékezik a klub, a stadion bejáratánál. A szobor elkészítése Pedro Montes nevéhez fűződik, ezt az emlékművet 2007. február 17-én mutatták be hivatalosan. Több, mint 400 kilót nyom és magasabb, mint két méter. A szobor a BEK-ben a Vasas ellen szerzett gólja utáni örömét ábrázolja.

Di Stéfano gólöröme a Vasas elleni meccsen - szobor formájában

Di Stéfano gólöröme a Vasas elleni meccsen – szobor formájában

Az Alfredo Di Stéfano stadion főbb jellegzetességei, melyek igazán különlegessé teszik:

1. Különleges elhelyezkedés Az Alfredo Di Stéfano stadion a Real Madrid edzőközpontjában található, a 120 hektáros komplexum szívében.

2. Folyamatosan bővül A stadiont úgy tervezték, hogy az igényeknek megfelelően folyamatosan bővülhessen. Jelenleg hatezer néző fér el a lelátókon, ebből négyezer a nyugati oldalon, kétezer pedig a keleti lelátón. A stadion kapacitását akár 25 ezerig is lehet növelni, miután az edzőközpont építkezésének negyedik szakasza is befejeződik.

3. Edzésre és játékra egyaránt alkalmas A Real Madrid Castilla ezen a pályán játssza hivatalos mérkőzéseit, de az utánpótlás és a felnőtt csapat egyaránt edzésre is szokta használni. Éppen ezért a Bernabéuhoz hasonlóan ez is azon kevés pályák közé tartozik, mely rendelkezik talajfűtési rendszerrel.

Az Alfredo Di Stéfano stadion madártávlatból

Az Alfredo Di Stéfano stadion madártávlatból

4. A sajtó munkatársai számára is kényelmes Két televíziós terület, négy televíziós- és tíz rádiókommentátoros kiemelt állás található a Di Stéfano stadionban. Ezen kívül az újságíróknak 28, a további kommentátoroknak pedig 32 ülőhely jut. Ezen felül a közeli és közvetítési képeket rögzítő kamerákon kívül a leshelyzeteket figyelő, folyamatosan mozgásban lévő kameráknak is van sínje a pályán. A sajtó munkatársainak saját médiaközpontjuk van, ami a pályával egy magasságban található, itt van a sajtó- és fotósszoba, valamint a vegyes zóna és egy TV stúdió is.

5. A fejlett technológia Az Alfredo Di Stéfano stadion külön irányítóközpontokkal rendelkezik, ahonnan zavartalanul vezérelhetik a mérkőzések lebonyolítását.

6. Környezetbarát stadion A stadion is olyan, mint az edzőközpont maga: környezetbarát. A higiéniai célokra használt meleg vizet napkollektorokkal biztosítják, melyek a komplexum tetején helyezkednek el.  A pálya öntözésére a szennyvizet tisztítják meg, a légkondicionáló pedig jégtartályokból kapja a hideg levegőt.

A városközpont sincsen messze

A városközpont sincsen messze

7. A szurkolókat sem felejtik el A kiérkező szurkolók saját parkolót kaptak a stadionban, itt több, mint tíz busz is elfér. Egy felügyelt területen lépnek be a stadionba, ahol a saját lelátóikon foglalhatják el helyüket. Az elérhető belépők 5%-a (jelenleg 300 jegy) mindig a vendégszurkolóknak van fenntartva, ez  a szám pedig a mérkőzésektől függően akár nagyobb is lehet. A vendégszurkolóknak saját mosdókat és étkező területeket biztosít a klub.

8. Biztonságos Ha vészhelyzet esetén evakuálni kell a stadiont, a helyszín tágas és biztonságos. Már a tervezés kezdeti fázisában is szem előtt tartották, hogy a korlátozott mozgásképességű emberek számára is akadálymentesen teljen az itt tartózkodás, számukra külön helyeket tart fenn a Real Madrid.

9. Multifunkciós stadion A stadion elsődleges célja az, hogy a Real Madrid Castilla hazai mérkőzéseinek otthonául szolgáljon, azonban egyéb, kereskedelmi jellegű felhasználásokat is figyelembe vettek a jövőre nézve. Akármilyen nagyobb rendezvény vagy esemény megszervezésére alkalmas, adott esetben a nagyobb pótkocsik is könnyű szerrel bejutnak a koncertek színpadjához, a jövőben pedig ezekre az eseményekre tervezett öltözőkkel is ellátják a stadiont.

Teljes menetrend